MAKALELER / Kabızlığa-Basura Karşı Bitkisel Tedavi Desteği






Kabızlığa-Basura Karşı Bitkisel Tedavi Desteği:

 

1—Defne , kabızlığa karşı faydalıdır.

 

1.1—Salep kabızlığa karşı faydalıdır.

 

1.2--Pazı, haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir.

 

2—Karnabahar , kabızlığı giderir ve idrar söktürür. Hem düşük kalorili hem bol lifli bir besin olmasından dolayı zayıflamaya yardımcı bir sebzedir.

 

3--Günde 1 bardak kefirle birlikte yiyeceğiniz 1 avuç kestane bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı oluyor.

 

4-- Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

5—Maydanoz, Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır.

 

6—Mercimek, Kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar.Hemoroid ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar.

 

7--Armut,Ayva bol posalı olup kabızlığa karşı faydalıdır.

 

8—Meyan kökü, Mide asidini alır ve kabızlığı giderir.

 

9—Sinemaki, Bağırsakları çalıştırır, kuvvetli bir müshildir.

 

10—Semizotu-yüksek oranlı lif kaynağı olarak kabızlığa karşı kullanılabilir.Yoğurtlu hafif sarmısaklı semizli cacık iyi gider.

 

11—Tere, iyi bir kabızlık gidericidir.Her akşam tereli-rokalı domatesli hafif acı tadında sivri biberli zeytinyağlı bir salata iyi gider.

 

12—1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi veya saf bal  kabızlığa faydalıdır.

 

13--Bamya suyu içenlerde kabızlık görülmediğinden, Kabızlık ve hemorid problemi olanların bamya suyu veya bamya çorbası içmesi tavsiye edilmekte.

 

14--Ceviz Bağırsaktaki Prebiyotik Bakterileri Artırıyor. Ceviz ,Sindirim sistemindeki bozukluğun giderilmesinde aktif olarak rol oynar.

 

15—Isırganın , kabızlığa karşı etkisi kanıtlanmıştır.Taze ısırgan yada ısırgan tohumu çayı kullanılabilir. Öğütülerek tüketilmesi gereken ısırgan tohumunun-keten tohumu tozu ile bal, pekmez veya yoğurt ile karıştırılarak 1 tatlı kaşığı yenmesi önerilebilir.

 

16—Hurma, pektin adı verilen kıymetli bir posayı da yapısında bulundurur. Pektin sayesinde sindirim sistemini geç terk ederek uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.Kabızlığa karşı faydalıdır.

 

17—İncir-Kaynayan sütün içerisine 3 veya 4 tane incir atın. Daha sonra incirlerle beraber 5 dk kaynamasını sağlayın. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra incirli süt karışımını robottan geçirin.İncirler sütün içerisinde püre haline geldiğinde karışımı içebilirsiniz. En az yarım saatin sonunda kabızlık sorununa büyük fayda sağlar.

 

18—İşkembe(paça-hafif sarmısaklı-sirkeli)) çorbası içerdiği mikro besinler, glutamin, probiyotikler ve jelatin sayesinde sindirim sistemi üzerinde düzenleyici bir etki gösterir. Kısaca işkembenin kendisi,sirke ve sarımsak prebiyotik gıdadır.Bağırsak sağlığı için gereklidir.

 

19--Vücut suyunun % 10 azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle sıvı alımı çok büyük önem taşımaktadır.Bu nedenle günde 2.5-3 lt(5 adet küçük(500 ml) pet) ph ı 7.5 üstünde kaynak suyu içmek önemli.

 

20--Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise; rezene, yeşil çay, papatya ve anason çayını günde 2 fincan içmeye çalışın.Magnezyumdan zengin besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır, özellikle maden suyu,ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem magnezyum içermektedirler.

 

21--Düzenli spor yapmak kabızlık belirtilerini azaltmaktadır, günde en azından yarım saatlik yürüyüşün bile etkisini görülebilir. Günlük beslenmeyi kefir ve probiyotik yoğurda ve kışın boza üstüne kurmak önemli.

 

22—Müzmin kabızlığa karşı , kuru incir, kuru kayısı,kuru eriği ufak ufak doğrayıp, bir adet kavanozda sızma zeytinyağı içine(az sirke-az sinameki katıp) dinlendirip meyvelerini sabah ve gece aç karna yemek.

 

23-- Karalahana zengin lif içeriği ile bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve diğer sindirim sistemi problemlerine iyi gelir.

 

24---Karnabahar , kabızlığı giderir ve idrar söktürür. Hem düşük kalorili hem bol lifli bir besin olmasından dolayı zayıflamaya yardımcı bir sebzedir.

 

25--Kabızlığın en doğal çözümlerinden birisi de kayısı tüketimi. Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlıyor.Kaysılı probiyotik yoğurt(marketlerde)

 

26—Kereviz-Kabızlığa ve hipertansiyona karşı kereviz sapı faydalıdır.Yemeği zeytin yağlı yapılabilir.

 

27--Kestane genelde bağırsak rahatsızlığı olan hastalara tavsiye edilmektedir. Lifli yapısı ve aynı zamanda Kestanenin içerdiği bol miktarda protein bağırsak sağlığı için önemlidir. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri temizlerken iyi bakterilerin sayısını arttırmaya yardımcı olur.

 

28---Kırmızı pancar(sarmısaklı turşusu)bağırsak çalıştırıcı, hazım kolaylaştırıcı yoğun lif içerir.

 

29—Limon suyunda erimiş sarımsak ,Helycobeacter pylori adlı ülser mikrobunu öldürerek mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin kesin tedavisini yapıyor.

 

31—Maden suyu , içeriğindeki sülfat ise karaciğer, safra kesesi ve kalın bağırsak düzenli çalışmasına yardımcı oluyor

 

32—Marul,Maydanoz kabızlığı önler.

 

33--Muz yeterli miktarda safra maddesi içerir ve bu nedenle bağırsak hareketliliğinin sürekli kalmasını destekler. Böylece bilinenin aksine, doğal bir şekilde kabızlığa karşı koruma sağlar.

 

34--Nar,Bağırsakları temizliyor.Kabızlığı önlüyor.

 

35—Patates-Patates ciddi oranda lif içerir. Özellikle de, sıcak ya da kaynatılmış patateste, ham ya da soğuk patatese oranla daha fazla lif vardır. Bu peristaltik hareketi yani bağırsak hareketlerini uyarır ve mide sularının salgılanmasını arttırır.Bol lifli yapısından dolayı bağırsakları çalıştırıcı ve temizleyici özelliği vardır.Kabızlığa karşı etkili ve kolon kanserine karşı koruyucudur.

 

36—Pırasa, kabızlığı önler.Mide dostudur.Mide salgılarını uyarır.

 

37—Pirinç, bağırsak kanserine karşı koruyucudur.

 

38--Semizotu yüksek oranlı lif kaynağı olarak kabızlığa karşı kullanılabilir.Yoğurtlu sarmısaklı semiz salatası iyi gider.

 

39—Üzüm, Kabızlık için çok ideal bir meyvedir. Özellikle kahvaltıda tüketildiğinde doğal müshil görevi görür. Düzenli olarak tüketildiğinde kronikleşmiş kabızlığa çare olur.

 

40--Vanilyalı yiyecekler , bağırsakları çalıştırır ve hazmı kolaylaştırıyor. Mide rahatsızlıklarını önlüyor.


41--Kabızlığa Karşı Diğer Öneriler:

1--Hareketsiz kalmayın. Bağırsaklarınızda tembelleşir. Düzenli yürüyüş yapın.Akşam iş dönüşü parkta yürüyüş yolunda orta-yüksek hızda 40 dk walkman eşliğinde yürüyüş yapmak.

 

2--Sabah aç karnına bir bardak oda sıcaklığında su ile güne başlayın.Aynı zamanda  Akşamdan içine bir miktar sirke katıp zeytinyağına kaysıyı yemek. 


2.1--Ardından yarım fincan soğuk sıkım organik zeytin yağını hafif sıcak su içine katıp içmek.

 

3--Günde en az 10 bardak su için.

 

4--Lifli ve posalı yiyecekleri tercih edin.Sebze-meyve ağırlıklı beslenme düzeni kesinlikle şart.Mümkünse vegan beslenme düzenine geçmek uygun olabilir.

 

5--Tam tahıllı ekmek,kepek ekmeği-1-2 dilim,özellikle ekmeği ekmek makinasında evde yapmak ve bu ekmeği yemek, esmer pirinç, arpa darı, gibi yiyecekler ve zeytinyağı bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.

 

6--Yağ ve şekerden zengin yiyeceklerden uzak durun. Dondurma, süt ve peynir kabızlığa zemin hazırlar.

 

7--Bol bol üzüm, dut, incir, kuru kaysı, kuru kara erik gibi meyveleri, ıspanak, lahana, pırasa gibi sebzeleri tüketin.

 

8--Ceviz, müshil gibi işe yarayan bir kuru yemiştir.

 

9--Besinlerin yeterli olmadığı durumlarda keten tohumu, sinameki çayı ve rezene gibi bitkilerin çayını tüketebilirsiniz.


10--Hemeroid-basura karşı çoban çantası çayı içmek-dıştan bitkisel hemerid kremi-HSS vs kullanılabilir.

 

11--Kabızlığa Çözüm Önerileri:

 

1-- Diyetisyen Hilal Mutluya göre:

 

1--Yetersiz sıvı ve posa alımı-Öneri:

 

1--akşamları sebze yemeği

 

3—2-3 dilim kepek-tam tahıl ekmeği yemek


4—Süte yulaf ezmesi katıp sabahları yemek

 

5—Diğer Öneriler:


1--posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir.

 

2--Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.

  

3--Meyveler kabuğu soyulmadan iyice yıkandıktan sonra tüketilebilir.

 

4--Probiyotik özellikli besinler, bağırsak florasına etki ederek uzun vadede bağırsak düzeni sağlamaya yardımcı olmaktadır.

 

4.1—Eczaneden probiyotik toz(NL) alınabilir.Kefir ve Boza içilebilir.

 

5--Günlük beslenmede kefir ve probiyotik yoğurda yer vermelisiniz.

 

5.1--Her öğüne, çiğ sebze ve salata-akşamları sebze yemeği ve salata yemek.

 

2--Fiziksel hareket azlığı:Öneri:

 

1--Bahçede oyun grubunda spor yapmak

 

2--eve spor bisikleti alıp-cep tlf kulaklığı ile müzik-komedi dinlemek

 

3—Otobüsten eve yakın durakta inip 5 km orta tempoda yürümek

 

4—Masa üstünde çalışmada her 40 kd ayağa kalıp hareket etmek

 

5—Kışın 15 gün kaplıcaya gitmek


3--Yağdan kısıtlı diyet:Öneri:

 

1--Gece yatmadan evvel 1 bardağa 1 cm saf zeytin yağı onunda üstüne su ekleyip-limon sıkıp yavaşça içmek

 

4-- Vücut suyunun yüzde 10 azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle sıvı alımı çok büyük önem taşımaktadır.

 

4.1—Sabah aç karna 1 -2 bardak limon sıkılmış su içmek

 

4.2—Günde ,5 lt ph 7 üzerinde olan kaynak suyu içmek

 

5--Kabızlığa sebep olan diğer etmenler ise; gebelik, yaşlılık, bazı ilaçlar (antidepresif, antihipertansif, antasidler vb.), metabolik bozukluklar (hipotiroidizm, hiperkalsemi), anüsün, rektumun ve kolonun yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, nörojenik anormallikler, psikojenik hastalıklar, demir eksikliği, lavmanın kronik olarak kullanıldığı durumlar olarak sayılabilir.

 

6--Sabah uyanınca 2 bardak limonlu ılık-su içmek.


6.1--Günlük 2.5-3 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.


6.2--Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise; rezene, yeşil çay, papatya ve anason çayını günde 2 fincan içmeye çalışın.

 

7--Magnezyumdan zengin besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır, özellikle ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem magnezyum içermektedirler

 

7.2--Ayrıca her gün içilen 1 adet maden suyunun yine magnezyum içeriğinden dolayı kabızlığa faydası olacaktır.

 

8--Düzenli spor yapmak kabızlık belirtilerini azaltmaktadır, günde en azından yarım saatlik yürüyüşün bile etkisini görülebilir.

 

9--Her gün aynı saatte tuvalete gitmek, tuvalete çıkma hissi yoksa bile 10-15 dk oturmak dışkılama düzenini sağlayarak faydalı olacaktır.

 

10--Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik tüketilebilir.

 

10.1--Eğer uzun zamandır bu sıkıntıyı çekiyorsanız; 2 adet kuru incir, 2 adet kuru kayısı, 2 adet kuru eriği ufak ufak doğrayıp, 1.5 çay bardağı suyla haşlayın.

 Kaynak:


1--www.arge7.com 


2--www.turkiyegazetesi.com.tr/saglık

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 972

Eklenme Tarihi : 30.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.