MAKALELER / Gri Su Uygulamaları--Sitelerde







1--Sitelerde Gri Su Uygulamaları:


1--Yeşil Bina uygulamaları çerçevesinde  Amaç; Kirli suyun  duş ve lavabolardan toplanması-filtre edilmesi-sazlıklı havuzda dinlendirilip- özellikle tekrar alafranga hela rezevuar - taharet musluklarında ve bahçe sulama suyu olarak kullanılmasının sağlanmasıdır..


2--Bu anlamda her dairenin alafranga hela rezevuar ve taharet musluğu hattına hem şehir şebeke suyu hemde gri su hattı  bağlantısı olmalı bu anlamda her iki bağlantı  çek valfli olarak yapılacaktır. 


2.1--Bu suretle şehir şebekesi gri su hattına,gri su da şehir şebekesine karışmadan her ikisi birden hem rezervuarı hemde taharet musluğunu besleyecektir.


3--Gri su uygulaması için tüm bina lavabo-duş ve eviyelerin kirli suları-pis su kolon hatları-gri suları(sadece helaların pis su kolonları hariç) gri su  pissu havuzunda toplanacaktır.


3.1--Gri sular burada seramik membranlı filtrelerden  ve  UV lambasından geçirildikten sonra gri su  kullanım suyu hidroforu ile alafranga helaların  gri su hattına  tekrar geri pompalanacaktır.


4--Düşey çekilen gri su hattı  her dairenin alafranga hela rezervuar ve taharet musluğuna çek valfli olarak bağlanacaktır.


5--Gri su havuzunda ayrıca her türlü ağır metali süzen saz türleri de bir köşede-havuzun bir köşesinde bir cepte yetiştirilecektir.Ayrıca Gri su havuzu içine  oksidasyon-temizleme  için Bir fan ile hava  basılacaktır.


6--Gri su hattı tasarımında uygulanacak yol şu şekilde olabilir;                              


6.1--lavabo-eviye-duş pis su düşey hatları ayrı çekilir.


6.2--Bunlar Bodrum da toplanıp, üç bölümlü gri su toplama havuzuna girer.                                                                


6.3--Bu havuzda1. ve 2. bölümler-biyolojik reaktör olup-bunların içine bakteriler biyolojik atıkları parçalasın diye içine taymırla bağlantılı bir fan yardımıyla hava basılır.                                                                       

6.4--Bu iki bölüm alttan bağlı olup-2.bölüm 24 saatlik süreye ayarlı taymırla 2.tankın dibindeki atık suyu buradan kanala basar.1. ve 2. bölümden üstten taşarak geçen sular da üstten 3. bölüme-depolama bölümüne  girer ve 3. bölüm dibinde pis su hidroforu ile  kum filtre ile filtrasyon ve UV ile dezenfeksiyon yapılıp alafranga helalara çek valf ile bağlanır.                                                                           

6.5--Aynı zamanda bu hatlara vana ile şehir şebekesi de bağlıdır.


7--Gri Su tankı çıkışından 24 saatlik taymırlı süre sonunda  alınan gri su bahçe sulama su kuyularına girer.Bu kuyuya ayrıca yağmur sularıda toplanır..


7.1--Kuyuya  girmeden önce sular sığ bir dinlenme alanında bir cepte-köşede yetiştirilen her türlü ağır metali süzen saz türleri ile daha da temizlenerek. ayrı bir hidrofor ile  bahçe sulama sistemine gönderilir.


2--Kirli Su Uygulamaları:


1--Gri su uygulamasından ayrı olarak WC lerin atık suları yüksek değerli organik üreye sahip olup bu sular yine  bir havuza toplandıktan sonra,UV ile mikrop dezenfeksiyon yapılıp-gri su ile  karıştırıldıktan sonra -koku giderimi yapıldıktan sonra bu sular  gece  uygun bir saatte bahçe sulamasında kullanılmalıdır.

                 

2--WC kirli su havuzunun içinde filtrasyon amacıyla  uygun bir köşede-cepte  sazlar yetiştirilecektir.


3--Yine  Kirli su havuzuna oksidasyon-temizleme  için bir fan ile hava basılmalıdır.                                              


4--Gri ve kirli sular –sanayi dışı siyah kanalizasyon suları  ile bitki yetiştirilebilir.Zira bu sular zehirli olsa bitkiler de ölecektir.İnsan-bitki ve hayvanın metabolik yapıları birbirine yakındır.Birini depresyondan çıkaran ilaç diğerini de çıkarır.Birini zehirleyen madde diğerini de zehirler.






Makalenin İzlenme Sayısı : 463

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.