MAKALELER / Sanayi Bakanlığında Verimlilik Çalışmaları






Sanayi Bakanlığında  Verimlilik Çalışmaları:


1—Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü verimlilik sorunlarının teşhisi ve çözümü amacıyla uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin akreditasyonu ve koordinasyonundan sorumlu bir Verimlilik Akademisi kuracaklarını bildirdi.


2—Bu çalışma çerçevesinde firmaların verimlilik karnesi çıkartılacak.Karneye bakan firmalar eksik yönlerini bularak kendilerini geliştirebilecekler.Karneleri başarılı olan firmalara bazı devlet desteklerinde öncelik ve avantaj sağlanacak.


2.1—Yorum:Firmaların verimlilik karnesi madde madde(ısı yalıtımı madde madde,elektrik verimliği,su tasarrufu,enerji verimliği madde madde,üretim yöntemi verimliği madde madde,depolama verimliği,lojistik verimliği,satış sistemi verimliği,çevre-peyzaj-leed madde madde,satış sonrası geri dönüşüm oranları vs.,inşaat firmalarını yaptıkları konut vs ne kadar leed-yeşil sertifikalara e uygun,üretim yöntemlerinde verimlilik,işçi sağlığı iş güvenliğinde verim,tarımda üretim yöntemlerinde verimlilik,satış ve stoklamada verimlilik madde madde belirlenmeli.Firmaların bilişim verimleri, siber saldırılara karşı güvenliği notlanmalı.Firmaların finansal okur yazarlığı,finansal verimleri,sermaye temin yöntemleri vs,firmaların ahlaki-estetik verimlilikleri-ahilik kültürü.


3—Kayseri ve Burdur da başlatılmış olan Sanayide Verimsiz Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programına göre verimsiz motorlarını yenileyen firmalara finansal destek sağlanacak.


3.1—Verimsiz motorların dönüşümünde kamu teşvikleri oldukça önemli.


4--Temiz üretim ve daha yeşil bir sanayi için de çalışma yaptıklarını aktaran bakan özlü bu çerçevede temiz üretim alanında sektörel alanında sektörel kaynak verimliliği kılavuzlarını ve temiz üretim bilgi portalını sanayicilerin kullanımına sunduklarını ifade etti.


4.1—Yorum:Sektör sektör  temiz üretim teknikleri ve hangi teknikte ne kadar kamu desteği verileceği belirlenmesi uygun olacaktır.Örneğin çelik üretiminde temiz üretim teknikleri,çeliğin geri dönüşününde temiz üretim teknikleri,gıda ambalajında temiz üretim,gıda israfına karşı temiz yeşil üretim yöntemleri,kömürden elektrik üretiminde karbonu depolayan yeşil üretim teknikleri,deri osb lerde yeşil ve temiz üretim yöntemleri.


5—İlerleyen dönemde ise ekonomik ve ekolojik verimliliği sağlayacak temiz üretim merkezleri kuracaklarını kayd eden özlü endüstriyel simbiyoz uygulamalarını çoğaltacağız.Yeşil OSB ler diyebileceğimiz yeni nesil organize sanayi bölgeleri kuracağız.


5.1—Yorum:Yeşil OSB lerin özellikleri ve detayları madde madde belirlenmesi uygun olacaktır.


Kaynak:Dünya Gazetesi






Makalenin İzlenme Sayısı : 272

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.