MAKALELER / Rafinerilerde Enerji Tasarrufu






Rafinerilerde Enerji Tasarrufu:

 

1--Tüpraş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerileri’ nin yıllık toplam hampetrol işleme kapasitesi 28,1 milyon tondur.

 

2--Rafineriler, tükettikleri toplam enerjinin yaklaşık olarak %70-75’ ini ham petrolün ve ürünlerin proses edilmesi için ısı enerjisi şeklinde, geri kalan %20-25’ lik kısmını elektrik enerjisi olarak tüketmektedirler.

 

3--Yıllık yaklaşık olarak 18 000 000– 18 500 000 Gcal’ lik toplam enerji tüketimi olan rafinerilerimizde, enerji tüketimi en modern ölçüm cihazlarıyla takip edilmektedir.

 

3.1--Enerji tasarrufundaki esas amaç elektrik, fuel oil ve buhar tüketimlerini azaltarak bu alanda yapılan harcamaları kısmak olmalıdır.

 

4--Enerji tasarruf programı kapsamında ilk yapılması gereken, enerji denetimidir. Enerji denetimi, bu alanda yapılacak en temel unsurdur. 


4.1--Denetim, dikkatli bir inceleme, doküman araştırma; enerjinin nasıl, nerede ve ne kadar kayıp ile kullanıldığını saptamak için proses bilgisinin, akışının incelenmesini ve analizini gerektirir.

 

5--Enerji Verimliliği ile ilgili 5627 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Tüpraş Genel Müdürlüğünde Enerji Yönetimi Müdürlüğü ve Tüpraş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinde Enerji Yönetimi Başmühendisliği ve bağlı kadrolar oluşturulmuştur.

 

5.1--Bu kadrolarda çal ışan tüm yönetici ve mühendisler enerji yöneticisi kurslarına katılmış ve katılımcıların, enerji yöneticisi sertifikalarının yakın zamanda alınması beklenilmektedir.

 

5.2--Rafinerilerde enerji verimliliği bilincinin yaygınlaştırılması ve daha etkin sonuçların alınması için, bakım, proje, teknik servisler ve işletme gibi diğer bölümlerden de mühendis ve yöneticilerin enerji yöneticisi kurslarına gönderilmeleriyle, çok olumlu geri bildirimler alınmıştır.

 

6--Şirket karlılığını arttırmak ve rekabet ortamı yaratabilmek için, enerji iyi bir şekilde yönetilmelidir.

 

7--Rafinaj sektöründeki enerjinin çoğunluğu yakıt ısı yada elektrik enerjisi olarak harcanmaktadır. Rafineri genelinde tesislere ait verilerin incelenerek ünitelerin operasyonu ve enerjinin nasıl tüketildiği hakkında bilgi toplandıktan sonra, sahada enerji tasarrufu fırsatlarını nerelerde aramamız gerektiği sorgulanmaktadır.

 

8-- Enerjinin Yönetimi ve İzlenilmesi: 


8.1--Rafinerilerimizde tüm ünitelerde üretimler, distributed kontrol sistemleriyle (DCS) izlenmektedir. 


8.2--Enerji tüketimimizin canlı- online olarak izlenebilmesi ve optimizasyon yapılması amacıyla İzmit ve İzmir Rafinerilerinin Enerji Sistemlerini İzleme Projeleri anlaşması, 09.09.2008 tarihinde imzalanmış ve bu yılın 3. çeyreğinde tamamlanarak devreye girmesiyle enerji faturamızda en az % 2-2,5’ lik bir tasarruf tahmin edilmekte ve beklenilmektedir.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 321

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.