MAKALELER / Yemek-Dünya Yemekleri







Yemek-Dünya Yemekleri:

 

1--Gürcistan: Haçapuri-Komşumuz Gürcistan'ın haçapuri'sini yumurtalı ve peynirli pide olarak özetlemek mümkün. Taze imeruli ve sulguni peynirleriyle yapılan haçapuri, Gürcistan'ın en sevilen lezzetlerinden.

 

2--Avustralya: Meat Pie--Rahatlıklarıyla ünlü Avustralyalıların en tanımış yemeklerinden biri dana kıymasıyla ve milföy benzeri bir hamurla yapılan bir tür etli börek olan meat pie. Domates sosuyla birlikte yenen bu yemeğin yanı sıra Aussie'ler, mangalda pişmiş bir parça ete de hayır diyemiyor.


3--Bangladeş: Balık ve Pirinç-Bangladeş'e özgü bir balık olan ilisha, marine edildikten sonra muz yaprağı içinde buharda pişiriliyor. Balık piştikten sonra üzerine yeniden biraz marine sosu ekleniyor ve balık pirinçle birlikte servis ediliyor.

 

4--Fransa: Bouillabaisse-Fransa'nın bir başka milli lezzeti de Marsilya kökenli bir deniz ürünleri yahnisi olan bouillabaisse. Bouillabaisse lezzetini çeşit çeşit balıklar ve midyelerin yanı sıra zeytinyağı, domates ve safrandan alıyor.

 

5--Arjantin: Asado-Et severler için Arjantin de en az Türkiye kadar büyük bir cennet. Özellikle milli yemek statüsündeki asado için aileler ve dostlar mangalların başında toplanıyor. Tıpkı bizim ocakbaşı keyiflerimiz gibi

 

6--Çin: Pekin Ördeği-Ördeğin eti kahverengi olana kadar maltoz şurubuna bulanıyor, derisi de şekerli sarımsaklı sosa batırılıyor. Ördek tatlı fasulye sosu, taze soğan ve Çin usulü lavaşla servis ediliyor.

 

7--Fransa: Krep- Tatlı ya da tuzlu olarak yiyebilirsiniz.

 

8--İngiltere: Rozbif ve Yorkshire pudding-Rozbifi açıklamaya pek gerek yok ama Yorkshire pudding düşündüğünüzden çok farklı. Bir kere tatlı değil. Yumurta, un, süt ya da su karışımının yağda pişirilmesiyle elde edilen bir hamur işi ve yemeklerin yanında yeniyor.

 

9--İtalya: Pizza- özellikle Napoli'ye gidip sadece domates sosu ve peynirle yapılmış o geleneksel pizzalardan yememek olmaz.

 

10--Malezya: Nasi lemak--Malezya, özellikle de başkenti Kuala Lumpur, birçok kültürün bir araya geldiği çok kozmopolit bir yer. Hindistan cevizi sütünde pişmiş pirinç ve pandan yaprağından yapılan bu yemek muz yapraklarının içinde, acı biber, hamsi, yerfıstığı ve haşlanmış yumurta ile servis ediliyor. Bu yemek geçmişte kahvaltıda tüketiliyormuş.

 

11--Meksika: Mole sosu-Sos deyip geçmemek lazım, içinde 100'den fazla malzeme var. Tadına baktığınızda damağınız çikolata ve baharatları seçebiliyor

 

12--Güney Afrika: Biltong-Kuru sucuğa benzeyen bu et ürünü, özellikle uzun yolculuklarda atıştırmalık olarak tüketiliyor. Devekuşu dahil çeşit çeşit etlerin tuz ve baharatlarla korunmasıyla ortaya çıkan biltong'un geçmişi, Güney Afrika yerlilerine kadar gidiyor.

 

13--ABD: Hamburger-Tadını, tarifini anlatmaya gerek yok ama kökeninin Avrupa olduğunu söylemeliyiz. İddiaya göre, bu lezzet 1800'lerde Hamburg Hattı gemileriyle Amerika'ya giden Avrupalı göçmenlerin icadıymış ve Almanca "Hamburglu" anlamına gelen ismini de buradan almış.

 

14--Japonya: Ramen-Noodle'lar balık ya da et suyunda pişiriliyor, içine soya sosu ekleniyor, üzerinde dilimlenmiş et, kuru yosun ve taze soğanla servis ediliyor.

 

15--Fas: Tajin- Baharat, zeytin, limon sebze ve tavuk ya da kuzuyla yapılan tajin yemeği kuskus eşliğinde servis ediliyor. Yemeğin kökenleri de Kuzey Afrika'nın Müslümanlar tarafından fethedildiği günlere dayanıyor.

 

16--Belçika: Moules Frites-Midyeler çoğunlukla büyük bir metal tencerenin içinde buharda pişirilip yanında kızarmış patatesle servis ediliyor.

 

17--Rusya: Borscht-Sıcak ya da soğuk servis edilebilen bu doyurucu çorbanın her mevsim alıcısı var. Ağırlıklı olarak pancardan zaman zaman da lahanadan yapılan bu yemek bir top ekşi krema ve taze otlarla birlikte servis ediliyor. Ülkenin farklı yerlerinde değişik tarifler olsa da Moskova'da genellikle yanında et de bulunuyor.

 

18--Kanada: Poutine--kızarmış patatesin üzerine süt kesiği parçaları serpiliyor ardından da bol miktarda et suyu sosu gezdiriliyor.

 

19--İskoçya: Haggis-Koyunun iç organlarının (yürek, karaciğer ve akciğerler) kıyma haline getirildikten sonra soğan, yulaf, baharatlar ve et suyuyla karıştırılmasıyla elde edilen haggis, sonra da bağırsağa doldurularak pişiriliyor. Bir tür mumbar dolması demek mümkün yani...

 

20--Hindistan: Tandoori-Tandoor kelime olarak toprak fırın demek, tandır yani. özellikle tavuğun lezzeti muhteşem oluyor. Özel masala baharatıyla kaplanan tavuklar sebzeler, yoğurt ve pilavla servis ediliyor.

 

21--Avusturya: Schnitzel-İncecik dana eti dilimleri galeta ununa bulanıp yağda kızartılıyor. Limon dilimi ve maydanozla servis ediliyor.

 

22--Ukrayna: Kiev Tavuğu--Bu enfes yemek için tavuk filetonun içi sarımsaklı ve otlu tereyağıyla dolduruluyor. Ardından ekmek kırıntılarıyla kaplanan tavuklar yağda ya da fırında pişiriliyor.

 

23--İtalya: Gelato-İtalya'dan bir başka imza lezzet de gelato. Bir tür dondurma olan ve son yıllarda ülkemizde de popülerleşen gelato, farklı aromaları ve renkleriyle hem göze hem damağa hitap ediyor.

 

 

24--Avusturya: Apfelstrudel-

Avusturya'nın ünlü tatlısı Apfelstrudel için hamurun içi pişmiş elma, şeker, tarçın, kuru üzüm ve ekmek kırıntılarıyla doldurulup sarılıyor. Piştiğinde tel tel dağılan bu tatlı özellikle dondurma ya da kremayla servis edildiğinde nefis oluyor.

 

25--Afganistan: Kabuli Pulao--Kelime olarak "Kabil pilavı" diye çevirebileceğimiz bu lezzet, uzun taneli Basmati pirinciyle yapılıyor. Pilava ayrıca et suyu, mercimek, kuru üzüm, havuç, kuzu eti ve badem ya da fıstık ekleniyor.

 

26--Cezayir ve Tunus: Kuskus--İrmik ya da kısırlık bulgura benzeyen kuskus, Kuzey Afrika ülkelerinde çok seviliyor. İçine çeşitli sebzeler ve etler eklenebilen kuskus yanında bir kase dolusu ayranla servis ediliyor.

 

27--Azerbaycan ve Özbekistan: Plov--Plov bir tür pirinç pilavı. Safran, tarçın, kokulu otlar, kuzu tavuk ya da dana eti, hatta kuru meyveler eklenerek yapılan plov'un farklı yerlerde farklı varyasyonlarını görmek mümkün.

 

28--Belize: Belize Pirinci ve Fasulye-Kırmızı barbunya fasulyeleri ve pirinçler, Hindistan cevizi sütü içinde pişiriliyor. Mevsimine göre içine havuç da eklenebiliyor.

 

29--Brezilya: Feijoada--Bir tür etli börülce yemeği diyebileceğimiz feijoda'nın içine zaman zaman domates, patates, havuç gibi sebzeler de eklenebiliyor.

 

30--Şili: Pastel de Choclo--Kıyma, soğan, zeytin ve kuru üzümle yapılan bir harcın üzerine tatlı mısırın sütte ya da kuyruk yağında pişirilmesiyle elde edilen bir tür hamur kaplanıyor. Daha sonra fırınlanıyor ve ortaya bu yemek çıkıyor.

 

31--Kosta Rika ve Nikaragua: Gallo Pinto--Yine bir börülce ve pirinç yemeği olan gallo pinto için bu iki malzeme suyunu tamamen çekene kadar pişiriliyor. Zaman zaman börülce yerine başka fasulye çeşitleri de yemeğe eklenebiliyor.

 

32--Küba: Ropa Vieja--Didiklenmiş dana eti domates sosunda pişiriliyor. Yanında pirinç ve kızarmış tatlı plantain köfteleriyle birlikte servis ediliyor.

 

33--Danimarka: Frikadeller--Kıyma, soğan, süt ve yumurtadan elde edilen köfteler genellikle haşlanmış patates, mayonezli patates salatası, kremalı lahana, et suyu sosu, pancar turşusu gibi yancılarla birlikte servis ediliyor.

 

34--Ekvador ve Peru: Ceviche--Etin limon suyu ve acı biberle marine edilerek "pişirilmesi" sonucu elde edilen ceviche, levrek, karides, yengeç gibi farklı deniz ürünleriyle hazırlanabiliyor.

 

35--İngiltere: Fish and Chips--İngiltere denince ilk akla gelen lezzetlerden biri olan fish and chips, iki kültürün birleşimiyle ortaya çıkmış. Ada'ya, kızarmış balığın Portekiz ve İspanya üzerinden, kızarmış patatesin ise Fransa ya da Belçika'dan geldiği biliniyor. İngilizler 1800'lerde bu ikisini birlikte servis etmeyi akıl etmiş.

 

36--Filipinler: Tavuk Adobo--Sarımsak ve sirkeyle marine edilen tavuk parçaları az yağda kızartıldıktan sonra kendi marine sosunda pişiriliyor. Adobo genellikle pilavla birlikte servis ediliyor.


37--Polonya: Bigos--Taze lahana, sauerkraut, mantar, domates ve bazen de etin bir tencerede pişirilmesiyle elde edilen bu yahni benzer yemek Polonya'da oldukça popüler.

 

38--İspanya: Paella--Mutfağıyla ünlü İspanya'nın en sevilen yemeklerinden paella için sarımsak, domates, sebzeler ve et ya da deniz ürünleri pirinçle birlikte suyunu çekene kadar pişiriliyor. Bu nefis pilavın tarifi ve malzemeleri yapana göre değişiklik gösterebiliyor.

 

39--Ekvator Ginesi: Succotash--Succotash için bir tür salata demek mümkün. Haşlanmış mısır ve baklaya yeşil biber, domates ve elde bulunan diğer sebzeler eşlik ediyor. Bu malzemeler tereyağında sotelenerek sofraya geliyor.

 

40--Hindistan: Masala Dosa--Mayalı hamurdan elde edilen ince bir tür krebin üzerine bol baharatlı bir patatesli harç konuyor. Masala dosa çoğunlukla sambar edı verilen bir mercimek yemeğiyle birlikte servis ediliyor.

 

41--Fildişi Sahilleri: Aloco--Plantain meyvesinin dilimlenip bol yağda kızartılmasıyla elde edilen bu yemek Fildişi Sahilleri'nde çok seviliyor. Kızartmadan önce plantain dilimleri soğan, zencefil, acı biber ve anasondan elde edilen bir sosa bulanıyor.

 

42--Laos: Larb--Laos'un bu ünlü yemeğinde kıymalı bir salatanın üzerine balık sosu ve kavrulmuş pirinç ilave ediliyor. Larb lezzetini yeşil limon suyu, acı biber ve naneden alıyor.

 

43--Lübnan ve Suriye: Kibbeh--İçli köftenin en yakın akrabası olan kibbeh'nin malzemeleri ve yapılışı da aynı. Dışı bulgur kaplı içi kıymalı bu köfteler yağda ya da fırında pişebiliyor.

 

44--Moldova: Mamaliga--Mısır unundan elde edilen mamaliga için muhlamanın ekmek kıvamına gelene kadar pişirilmiş hali desek yanlış olmaz. Mamaliga genellikle lahana ya da yaprak sarmasıyla birlikte servis ediliyor.

 

45--Vietnam: Pho--Et suyunda pişen pirinç makarnaları, kimyon, kişniş, kakule, kavrulmuş soğan tozu, zencefil tozu, rezerve ve karanfille tatlandırılıyor. Çorba gibi sulu bir yemek olan pho, Vietnam dışında da çok sevilen bir tat.

 

46--Bosna Hersek: Cevapi--Kökenleri Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan köfte cevapi (cevapcici de deniyor) ise özellikle yenmesi gereken bir lezzet.

 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/





Makalenin İzlenme Sayısı : 466

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.