MAKALELER / Bilgisayarları Seri-Paralel Bağlama-Süper Bilgisayarlar







Bilgisayarları Seri-Paralel Bağlama-Süper Bilgisayarlar:

 

1—Süper Bilgisayar Yapmak:

 

1--ABD’de bulunan Southhampton Üniversitesi’nden bir takım, ucuz süperbilgisayar yapmanın yolunu buldu. Takım, 25 $’lık Raspberry Pi bilgisayarları legolar ile birbirine tutturarak bir süperbilgisayar yaptı.

 

1.1--Raspberry Pi, bir mini bilgisayar. ARM tabanlı, Linux bilgisayarları olan Raspberry Pi’ler, yalnızca bir kredi kartı boyutunda.

 

1.2--Southhampton Üniversitesi’nden Prof. Simon Cox önderliğinde başlayan projeye, Cox’un 6 yaşındaki oğlu da katıldı. 16 GB’lık SD kartlar bulunan 64 tane Raspberry Pi bilgisayarını legolar ile bir yapı şekline getiren takım, ethernet ağı ile bilgisayarları birbirine bağlamayı da ihmal etmedi.

 

1.3--Raspberry Pi bilgisayarları elde ettikten bilgisayarları birbirine bağlayıp, hepsine standart Debian Wheezy sistem kurdular ve yeni bir süperbilgisayar yaptılar. Ayrıca bu işi yapmak için adım adım hangi aşamalardan geçmek gerektiği konusunda bilgilendirici bir kitapçık hazırlayan takım, bilgisayara Iridis-Pi ismini verdi. Sistem, Message Passing Interface adlı yapının ücretsiz bir uygulamasını ve paralel hesaplama işlemleri için yazılmış bir Python kodu ile çalışıyor.

 

2—Süper Bilgisayar Haberleri:

 

1—AB Süper Bilgisayar Sistemi Kuruyor:

 

1--Avrupa Birliği (AB), süper bilgisayarlar konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 8 üye ülkede süper bilgisayar merkezleri kurulacak.

 

1.1--Söz konusu merkezlerin, araştırma, sanayi ve işletmeleri desteklemek gibi amaçlarla 2020 yılı sonuna kadar 8 farklı ülkede kurulacağı belirtiliyor.

 

1.2--Süper bilgisayar merkezlerinin, Bulgaristan'ın Sofya, Çekya'nın Ostrava, Finlandiya'nın Kajaani, İtalya'nın Bolonya, Portekiz'in Mihno, Slovenya'nın Maribor, İspanya'nın Barselona şehirleri ile Lüksemburg'un Bissen kasabasına kurulması planlanıyor.

 

1.3--Hali hazırda AB üyesi ülkelerde, dünyanın en gelişmiş, en yüksek hızlı bilgisayarları olarak anılan süper bilgisayarlar bulunmuyor. Süper bilgisayar alanında ABD ve Çin öncü ülkeler olarak dikkat çekiyor. AB üyesi ülkeler de süper bilgisayar işlemleri için AB dışındaki ülkelerden destek alıyor.

 

1.4--Süper bilgisayar merkezlerine AB fonlarıyla birlikte toplam 840 milyon avro mali kaynak sağlanacak ve bu merkezlerde ilaç, tasarım, biyomühendislik, hava durumu tahmini ve iklim değişikliği gibi alanlarda çalışmalar yapılacak.

 

1.5--Süper bilgisayarların özellikle Avrupa’daki bilimsel araştırmalar, deneyler ve karmaşık hesaplamalarda büyük fayda sağlaması bekleniyor.

 

 

2—İnsan Beyninde 1 Milyar Nöronu Taklit eden Süper Bilgisayar:

 

1--12 yıllık üstün bir çalışma ve 15 milyon pound gibi devasa bütçeyle geliştirilen Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) isimi süper bilgisayar, en sonunda çalışır hale geldi. Neredeyse 1 milyon işlemcisi bulunan ve saniyede 200 trilyon işlem yapabilen bilgisayar, dünyanın en büyük nöromorfik süper bilgisayarı olmayı başardı.

 

2--Manchester Üniversitesi bünyesinde geliştirilen süper bilgisayar için ilk adımlar 2006 yılında atılmıştı. Üniversiteye göre, milyon işlemcili bu bilgisayar diğerlerinden farklı, çünkü verileri insan beynine benzer bir şekilde işlemek için paralelleştirmeden faydalanıyor.

 

3--Paralelleştirme, bilgisayarın A noktasından B noktasına bilgi göndermek yerine, milyarlarca küçük veriyi aynı anda farklı hedeflere göndermesi anlamına geldiği aktarılmıştı.

 

4--Gelişme hakkında konuşan Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Steve Furber şunları söyledi: “SpiNNaker, geleneksel bilgisayarların çalışma şeklini tamamen yeniden ele alıyor.

 

5--Esasen geleneksel bir bilgisayardan daha çok beynimiz gibi çalışan bir makine yarattık. Bu, son derece heyecan verici. Projenin nihai hedefi, gerçek zamanlı beyin modelleme uygulamaları için tek bir bilgisayarda bir milyon çekirdeği bir araya getirmek olmuştur ve şimdi bunu başardık, bu harika.”

 

6--SpiNNaker süper bilgisayar insan beyniİnsan beynini taklit edecek

SpiNNaker’ı yapan bilim insanları, nihai amaçlarını 1 milyar biyolojik nöronu taklit etmek olarak açıkladılar.

 

7--Araştırmacılar, bir milyar basit nöron veya milyonlarca nöronun "karmaşık yapı ve iç dinamikleriyle" simülasyonunu yapabilecekler. Makine çok yetenekli olsa da, insan beyninin 100 milyar nöronu olduğu göz önüne alınınca, bilgisayarın mevcut tüm gizemlerin kilidini açamayacağını söyleyebiliriz.

 

8--Süper bilgisayara dair daha ayrıntılı bilgileri almak ve sistemin nasıl çalıştığına dair detayları öğrenmek için University of Manchester adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

3—ABD nin En Güçlü Süper Bilgisayarı:

 

1--Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı ünvanı şimdiye kadar Çin’in Sunway TaihuLight isimli bilgisayarına aittii. 93 petaflops hızında çalışabilen bu bilgisayar unvanını, ABD’nin geliştirdiği “Summit” isimli 200 petaflop’luk, yeni geliştirilen süper bilgisayara devretmek zorunda kaldı. Summit, dünyanın en güçlü süper bilgisayarı oldu.

 

2--ABD Enerji Bakanlığı'nın Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı için IBM ve Nvidia tarafından geliştirilen Summit, ABD’nin bundan önce geliştirdiği süper bilgisayarı “Titan”dan tam 8 kat daha hızlı olmasının yanısıra, Çin’in süper bilgisayarı “Sunway TaihuLight”a göre de %60 daha hızlı.

 

3--“Summit” saniyede 20 katrilyonluk işlem yapabilme kapasitesine sahip. Bu da demek oluyor ki “Summit”, sıradan bir laptoptan 1 milyon kat daha hızlı.

 

4--Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nın Tennessee eyaletindeki yerleşkesinde, iki tenis kortu büyüklüğünde bir alana kurulan bu süper bilgisayar, 4.608 adet sunucudan oluşuyor. 9.216 adet merkezi işlemcisi ve 27.648 adet grafik işlemcisi bulunan Summit toplamda 340 ton ağırlığında.

 

5--Bu devasa bilgisayarın bileşenlerini soğuk tutabilmek için sistemde tam 15 bin litre su dolaştırılıyor. Summit'in çalıştırılabilmesi için 13 megawatt’lık bir enerji gerekiyor ki bu büyüklükte bir enerji 8.000’den fazla evin aydınlatılmasını rahatlıkla sağlayabilir.

 

6--Summit'in yapay zeka uygulamaları için özel olarak tasarlandığı belirtiliyor. Daha önce imkansız olarak görünen ya da pratikte mümkün olmayan bazı keşiflerin de “Summit” sayesinde yapılabileceği söyleniyor.

 

7--Summit ve benzeri süper bilgisayarlar, yeni uçak tasarlama, iklim modelleme, nükleer patlamaları simüle etme, yeni materyaller oluşturma ve hastalıkların nedenlerini bulma gibi her türlü yoğun işlemci kullanımı gerektiren uygulamalarda kullanılabilir deniliyor.

 

4—Çin İn Süper Bilgisayarları:

1--Yüksek Performanslı süper bilgisayarları hepimiz biliyoruz. Bunların en güçlülerinden ikisi Çin’de hizmet veriyor. Sunway TaihuLight ve Tianhe-2 süper bilgisayarları, ABD’de bulunan Titan ve Sequia bilgisayarlarından çok daha yüksek işlem kapasitelerine ulaşabiliyorlar.

 

2--Bir bilgisayarın RAM kapasitesi en çok ne kadar olabilir sorusunun cevabı, bizi süper bilgisayarlara götürüyor. 64 bitlik bir bilgisayar teorik olarak maksimum 17 milyar 179 milyon 869 bin 184 GB RAM kullanabiliyor.

 

2.1--Ancak böyle bir miktar dünyada yok. Aslında gerek de yok. ABD’de ki Titan süper bilgisayar bile 710 bin 144 GB RAM kullanıyor. Çin’deki üstün bilgisayar Sunway TaihuLight 1 milyar 310 bin 720 GB RAM ile çalışıyor.

 

3--Bu bilgisayarlar elbette bizim hayal bile edemeyeceğimiz maliyetlere sahipler. Ancak makul ölçekli bir kurum ya da kuruluşun satın alarak kullanabileceği bilgisayar, SGI UV 300 olarak gösterilebilir.

 

4--SGI UV 300 bilgisayarlar geniş sunucu desteğine sahip merkezlerde kullanılabilen 64TB RAM kapasitesini destekleyen tıbbi merkezlerde ya da bulut tabanlı hizmet veren hosting şirketlerin göz bebeği konumunda. NASA’da SGI UV 300 bilgisayarlardan faydalanıyor. Bu sistem yeni modüllerle genişleyerek 64TB RAM desteği verebiliyor

 

3—Yorum:

 

1—Süper Bilgisayar Oluşturma Mantığı:

 

1—Bir bilgisayarın temelde 2 matematik işlem bileşeni olduğu düşünülebilir.Bunlar

 

1.1—İşlemci hızı..byte/sn..saniyede işlem gücü….Elektrikte..I(akım şiddeti)-Pompalarda Basınç-Basma yüksekliği-Hm

 

1.2—Bellek..RAM…örneğin 16GB gibi…..Elektrikte Voltaj-pompalarda Q=debi

 

2—İki bilgisayar seri bağlanırsa işlemci gücü-I-Hm artar.

 

2.1—iki bilgisayar parelel bağlanırsa Ram-V-Q artar.

 

2.2—Bu nedenle bilgisayarların işlem hızı ve işlem gücünü artırmak için seri ve paralel bağlanabilir.

 

3—Süper bilgisayar sistemleri ile bir çok problem çözülebilir.Bakanlığın bu işi-sistemi kurması- oluşturması ile Ülke olarak ilgili bir üniversite ile ülke ihtiyacı olan süper bilgisayar sistemleri kurulabilir.

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 1554

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.