MAKALELER / Fibernet-Ortak Fibernet Altyapısı Kurulursa Türkiye 20 milyar dolar kazanır








Fibernet-Ortak Fibernet Altyapısı Kurulursa Türkiye 20 milyar dolar kazanır’

 

1--Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, Yeni Şeyler Rehberi programında Türkiye’nin internet ve fiber bağlantı sorunlarını anlattı. Uğurlu, ortak bir sistem kurulursa Türkiye’nin yatırım masraflarından 20 milyar dolar tasarruf edebileceğini dile getirdi.

 

2--Fiber bağlantı, internetin olmazsa olmazı. Hızlı ve güçlü internet için fiber bir seçenek olmaktan çıktı. Evlere gelen karasal internet de olsa, cep telefonlarındaki hızlı bağlantı da olsa fibere ihtiyaç duyuluyor.

 

2.1--Ancak bu konuda Türkiye’de işler iyiye gitmiyor. Hem olmamız gereken yerden çok gerideyiz hem de yeni bağlantı kurulması için gerekli izinler alınamıyor.

 

3--“Türkiye fibere mecbur. İnternetin olmazsa olmazı haline geldi. Televizyonu, oyunları internetten kullanıyoruz. İnternet kullanıcılarında hız ihtiyacı artmaya başladı. Şu anda bu hızı taşıyabilecek tek kaynak fiber. Hem mobil internet kullanıcıları hem de sabit kullanıcıların ihtiyacı var fibere. Bu şebekenin hızla yayılması lazım.

 

4-- BTK raporundan kişi başına düşen fiber için İsveç örneğinine göre (gelişmiş bir fiber sistemi var.) kişi başına düşen fiberin 770 metre olup ; Türkiye karşılığı İstanbul Ankara ve İzmir’de 3, 4 ve 5 metre çıkıyor. En büyük oran Antalya, orada da 6 metre.

 

4.1—Ülke olarak dünya ile kıyasladığımızda çok geri çıkıyoruz. Bu alanda yatırım yapmak isteyen işletmecilerin önünü açmalıyız. Bunun hem ticari hem de kalkınmayla alakalı bir yönü var.

 

5--ülkemizde buna yatırım yapmak isteyen işletmeciler var. Cebinde parası var ihtiyaç var ama yapılamıyor. Belediyeler bunu bir gelir kapısı olarak görüyorlar. Bunu çözmesi gereken resmi kurumlarımız var BTK ve bakanlıklar gibi. Bu iki kurumun bu engelleri kaldırması lazım, ülke stratejisi oluşturması lazım.

 

5.1--Çeşitli çabalar oldu ama bir sonuç elde edilmiş değil. Ülkemizdeki artış hızımız yıllık yüzde 10 civarında. Bu hız yeterli değil. Bunun sebebi cep telefonu için de lazım olması. 5G için bilgilerin bir yerden bir yere gitmesi için bazların fiberle birbirine bağlanması lazım. 5G’ye geçince fiber olmazsa orada beklediğimiz hızları bulamayız.

 

6--Türkiye’de en yüksek kapasiteye sahip şirket Türk Telekom. Onlar ortak şirketin içinde yer almadı. Sonra onların da olduğu farklı bir altyapı kiralama yöntemiyle bu iş çözülmeye çalışıldı.

 

6.1--Şirketler birlikte çalışmak ister ama Türk Telekom ben yokum derse bu iş yürümez. Çünkü altyapıdaki gözlerin kullanılması önemli. Türk Telekom ben bunları kullandırtmam derse iş yürümez.

 

6.2—Ülke olarak sıfırdan fiber döşeme yapılırsa bu iş 24 milyar dolara bitiyor. Eğer paylaşımlı(Türk Telekomun alt yapısı kullanılrsa) olarak bunu yapacak olursak 4 milyar dolara bitiyor.

 

6.2.1--Kısaca Türk Telekom’un altyapısını açması gerekiyor.

 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/yeni-seyler-rehberi





Makalenin İzlenme Sayısı : 472

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.