MAKALELER / Konya Sanayisinde Enerji Verimliliği






Konya Sanayisinde Enerji Verimliliği:

 

1--Konya Organize sanayisinin puantajlı elektrik tüketimi üzerine çalışma planı düzenleyen sanayiler vardır. Örneğin 2. ve 3. Organize sanayi bölgelerinin elektrik tüketimi Şekil 1’de gösterilmiş olup, elektrik fiyatının düşük olduğu üçüncü zaman dilimindeki tüketim 2010 yılında %51.35 olarak tespit edilmiştir.

 

2--Binalarda uygulanan belli başlı verimlilik çalışmaları ısı yalıtımı, toprak kaynaklı ısı pompası kullanımı, trombe duvarı, ısıl pay ölçer sistemi kullanımı, yenilenebilir enerji olarak güneş enerjisinin kullanımı ve hava perdesi uygulamalarıdır. Bu uygulamaların birçoğuna Konya’da da rastlanmaktadır.

 

2.1--Binalarda ısı yalıtımı ve ısıl pay ölçer uygulamalarına geçilmekte, Konya’da bulunan muhtar evlerinde, Selçuklu’ daki bazı parklarda ve Kent Ormanı piknik alanında güneş enerjisiyle elektrik üretimi sağlanmakta ve neredeyse Konya’daki tüm alışveriş merkezlerinde ve birçok soğutulan-ısıtılan işyerlerinde hava perdesi uygulaması kullanılmaktadır.

 

3--Elektrik ve ısının ayrı ayrı ü retilmesi sonucu ortalama %58’ lik bir verim ortaya çıkmaktadır. Elektrik ve ısının birlikte üretildiği kojenerasyon uygulamalarında ise verim %85 dolaylarındadır. Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş. Kağıt Fabrikası’nda 5,5 MW gücünde doğalgazla çalışan, gaz türbinli rejeneratörlü bir kojenerasyon tesisi bulunmaktadır.proje sonucunda fabrika 899.085 kcal/h enerji tasarrufu yapmıştır.

 

3.1--Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş. Kağıt Fabrikası’nda yapılan bir diğer verimlilik çalışması da buhar-kondens hattı iyileştirme projesidir.Önceden %90 civarlarında olan kondens geri dönüş miktarı yeni sistemde %93-94 seviyelerine çıkarılmıştır.

 

4—Konya da Aslım  Katı   Atık   sahasına  metan   gazından   elektrik   enerjisi   üretim   tesisi kurdurularak 10 yıllığına kiraya verilmiştir.10 yıl boyunca 20.000 konutun günlük elektrik ihtiyacını sağlayacak kapasitededir

 

5--Konya sanayinde yukarıda kısaca açıklanan projelerin yanında,

1--endüstriyel yalıtım,

2--atık ısı geri kazanımı,

3--pompa ve fan verimlerinin iyileştirilmesi,

4--daha verimli elektrik motorlarının eskileriyle değiştirilmesi,

5--aydınlatma tasarruflu lambaların kullanılması,

6--doğal gaz kullanımın artması,

7--alternatif enerjiden daha fazla faydalanılması,

8--güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi üzerine de KOBİ’lerde çeşitli faaliyetler sürdürülmektedir.

 

Kaynak:Konya Sanayisinde Enerji Verimliliği-Bölgesel Araştırma Raporları Serisi.Yayın No:5

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 261

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.