MAKALELER / Isıtma Sistemlerini Karşılaştırma ve Isı Pompaları





Isıtma Sistemlerini Karşılaştırma ve Isı Pompaları:

 

1--Doğal gaz kullanma imkanı varsa, yoğuşmalı tip kazanlar çok avantajlı konumdadırlar.

 

1.1--Isı pompaları bugünkü koşullarda yoğuşmalı kazanlarla rekabet edemez konumdadırlar. Ancak doğal gazın bulunmadığı alanlarda ısı pompalan ticari bir alternatif oluşturmaktadır.

 

2--En cazip alternatif sudan-suya ısı pompalarıdır.Bu tiplerde yakıt tipine bağlı olmakla birlikte,LPG veya motorin kullanımında yakıt maliyetlerini %65 oranlarında azaltabilmektedir.

 

3--Topraktan suya ısı pompalarında ısı değiştiricisi maliyetleri çok yüksektir. Isı değiştiricisi ve tesisat maliyeti ısı pompasının kendi fiyatından daha fazla olabilmektedir. 


3.1--Ayrıca sistem iyi hesaplanmazsa,beklenilen performansın elde edilmesi mümkün değildir.Bu tiplerde aynı zamanda önemli ölçüde boş araziye gereksinim vardır.

 

4--Hava-su ısı pompaları her yerde uygulanabilme avantajına ve kolay tesis özelliğine sahiptir. Ancak bir yardımcı enerji kaynağına mutlaka gereksinim bulunmaktadır. 


4.1--Yüksek denge sıcaklıkları seçilerek makul geri ödeme süreleri olan basit ve temiz bir sistem oluşturulabilir.

 

5--Isı pompalarının en uygun kullanım alanı şehir dışındaki doğal gazın olmadığı yerlerdeki villa tipi konutlar olarak gözükmektedir.

 

6--Deniz kıyısındaki yapılar için de ısı pompalan avantajlı bir alternatif olarak değerlendirilmelidir.


7—Isı pompası uygulamalarında yüksek verim için Sıcak sulu ısıtma sistemi mutlaka düşük sıcaklık ısıtması olmalıdır.

 

8--ısı pompalarının en verimli şekilde kullanabilen çağdaş görünümlü döşemeden ısıtma yönteminin yeni binalara uygulanmasıyla, doğal gaz + ısı pompası + döşemeden ısıtma üçlüsünün genel enerji bilançosuna katkısını incelendiğinde,

 

8.1--Sonuç olarak ısıl verimi %80 olan doğal gaz brülörlü kazana karşılık ısı pompası sisteminin % 155 gibi bir ısıl verim elde ettiği belirlenmiştir

 

9--Kömür sobası ve daha pahalı bir ısı pompası sistemi karşılaştırılmasında, 


1--yıllık ısıtma verimi 0.75 olan kömür sobasıyla ancak 


2--yıllık ısıtma verimi 2.25 olan bir ısı pompası ilk yatırımlar göz önünde bulundurulursa rekabetin söz konusu olacağı görülmüştür.

 

10--Yine aynı şekilde yıllık ısıtma verimi 5.0 olan güneş enerjili bir sistemin ekonomiklik karşılaştırılmasında, 


10.1--güneş enerjili sistemin 9 yılı aşkın bir çalışma süresinde daha ekonomik olacağı saptanmıştır.

 

Kaynak: Tesisat Mühendisliği Dergisi, Sayı 84,2004-Çates Kondens Atık Isısından Konut Isıtılmasında Yararlanılması-Mustafa EYRIBOYUN-Keziban ÇALIK





Makalenin İzlenme Sayısı : 421

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.