MAKALELER / Yalıtım-İklimlendirme Sistemleri-Verimlilik İçin Öneriler






Yalıtım-İklimlendirme Sistemleri-Verimlilik İçin Öneriler:


 

1-- Türkiye yalıtım malzemeleri üretimi ve teknolojileri konusunda iyi durumdadır. 2007 rakamlarıyla 3 milyar USD’ye ulaşmıştır.

 

2-- Artık önemli olan yalıtımsız yapılardan yalıtımlı yapılara dönüşü hızlandıracak mekanizmaların geliştirilmesidir.Fransadaki yalıtımı sürecinde dönüşüm  örnek alınabilir.

 

3--Enerji verimliliği sağlanması için en hızlı atılabilecek adımın ısı yalıtımı olduğu bir gerçektir.

 

3.1--Öncelikli olarak ısı yalıtımsız binalara doğalgaz aboneliğinin verilmemesi acil önlemlerden biri olabilir.

 

3.2—Statik açıdan sağlam binaların mantolanması için ucuz kredi imkanları sağlandıktan sonra belediyeler tarafından binaların mantolanması için belli süreyi içeren taahhüt alınabilir.

 

3.2.1--Büyükten küçüğe göre binalara belirli süreler verilerek yalıtım yaptırımı kamusal olarak uygulanabilir.

 

4-- Yalıtım yaptırmak isteyenlere halihazırda 4 yıla kadar varan vadelerle finansman sunulmaktadır. Finansman maliyetlerinin aşağıya çekilmesi için tedbirler alınabilir ve yeni yöntemler geliştirilebilir.

 

5--Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık % 75’i ısı enerjisi formunda tüketilmektedir ve bu nedenle de en etkin ve kolay uygulanabilir önlem ısı yalıtımıdır.

 

6--2000 yılından bu yana yapılan gözlemlere göre henüz yönetmeliğin etkin uygulamaya geçmemesinden dolayı tüm yeni binaların yaklaşık % 10-15’lik bir bölümünde tam anlamıyla etkin ısı tasarrufu önlemlerinin uygulandığını ve tasarruf sağlandığını belirtmek mümkündür.

 

6.1--Mevcut bina stokumuzla kıyasladığımızda stokun yaklaşık % 3-5’i gibi oldukça düşük bir oranına karşılık gelmekle birlikte yılda % 1-2 gibi bir oranda bina stokunda verimlilik iyileşmesi sağlandığı sonucuna gelinmektedir.

 

7--Bir binada toplam olarak ortalama 100.000 kWh/yıl - yılda 300.000 TEP civarında enerji tasarruf edildiği sonucu ortaya çıkmaktadır.Bunun parasal değeri tahminen 50-60 milyon $ civarındadır.

 

7.1--Bu kazanç devletin herhangi bir yatırımı olmadan, yeni bina maliyetine % 5-8 gibi ek bir maliyet getirerek sadece yeni yönetmeliğin şartlarının yeni binalarda % 10-15 gibi çok düşük bir oranda uygulanması ile  sağlanmıştır.

 

7.2--Bu binaların en az 25-30 yıllık ömrü boyunca da bu tasarrufu sağlamaya

devam edeceği düşünülebilir.

 

7.3--Ankara şartlarında 1.60 YTL gibi olan doğal gaz ısıtma maliyeti yalıtım ile ilgili yönetmeliğin uygulanması ile 45 YTL’ye kadar düşmektedir.

 

8--Yalıtımsız binada ısıtma sistemi için 3781 $ yatırım gerekirken, yalıtımlı binada sadece 1427 $ yatırım gerekmektedir. Yalıtım uygulaması ile ısıtma sisteminin kurulmasında 2354 $ tasarruf elde edilmektedir.

 

9—Türkiye de Kamu binalarında % 36 oranında çift camlı pencere kullanılmıştır ve çatı yalıtımı % 28 oranında uygulanmıştır.

 

9.1--Avrupa’da, çatı yalıtımlarında bazı soğuk ülkelerde 45 cm’e varan kalınlıklar uygulanmaktadır. AB ülkelerinde çift cam kullanımı minumum % 50 oranındadır.

 

9.2--Amerika’da kişi başına yalıtım malzemesi miktarı 1 m3/ kişi iken, Avrupa’da 0,6 ve Türkiye’de 0,06 m3/kişidir.

 

9.3--Avrupa’ya göre 6 kat daha az bir yalıtım malzemesi tüketimi binalarımızdaki enerji kaybının nedenini daha iyi açıklamaktadır.

 

12— Enerji Verimliliği -Öneriler–Türkiye-İklimlimlendirme Sistemleri-13:

 

1-- Termostatik radyatör vanaları ısı konforunun yanı sıra %20’lere varan tasarruf sağlamasına rağmen yeni yapılan merkezi sistemlerde mecburi olmasına rağmen kombili ısıtmada  tüketici tercihine bırakılmaktadır.Oysa bütün ısıtma sistemlerinde zorunlu tutulabilir.

 

2-- Isıtma sistemlerini destekleyen ve sıcak su sağlayan güneş sistemleri kullanımı henüz yeterince yaygın değildir. Oysa belediye yönetmelikleri örneğin

1--enerji geri kazanımı sağlayan merkezi kazan baca ekonomizeri

2--klima santrali geri kazanım cihazları

3--sıcak su üretiminde min % 40 ını sağlayan ısıtma sistemi bağlantılı sıcak su güneş kollektörü kullanımı zorunlu tutulabilir.

 

3-- Enerji verimliliği düşük binalara doğalgaz aboneliği verilmemelidir.Ayrıca yalıtım teşvikleri ile binaların yalıtım yaptırması daha kolay olabilir.


Kaynak:

1--Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu-“Yeşil Ekonomiye Geçiş”-Ağustos – 2010-TEVEM - ENVER Enerji Verimliliği Derneği- Haziran 2010

2-- Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Verimliliği-Oda Raporu-Tmmob Makina Mühendisleri Odası-Nisan 2008




Makalenin İzlenme Sayısı : 287

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.