MAKALELER / Fırın-Taş Fırınlarda-Enerji Tasarrufu






Fırın-Taş Fırınlarda-Enerji Tasarrufu:


1--Ayda yaklaşık İki ton odun tükettiği bir taş fırın kullanmaktaydı ve bu fırın yaz-kış her gün 13 saat çalıştığı İçin de fırının gövdesinden ve bacasından önemli miktarda ısı dışarı bırakılmakta yani İsraf olmaktaydı. 


1.1--Kullandığı Lokantanın ısınma ve sıcak su İhtiyaçlarının bir doğalgaz kombisiyle karşılandığı düşünüldüğünde, ortada önemli ve çözülmesi gereken bir sorun vardı.


2--İşletmeci, fırından çıkan atık ısıyı değerlendirmek amacıyla ; fırına-bacaya döşenecek bir su borusu yada baca öncesine bağlanacak ekonomizer ile hattıyla buradan elde edilecek sıcak suyu ısıtma ve temizlik İçin kullanmaya karar vermiştir. 


2.1--Böylece fırından çıkan atık ısıyla yaklaşık olarak 65 °C‟de su elde edilecek ve bu su kombiye gönderilerek, ısıtma ve sıcak su İhtiyacını karşılamak İçin kullanılacaktır. 


2.2--Kombi Şehir Şebekesinden gelen soğuk su yerine, fırının altındaki tesisatta 65 °C‟ye kadar ısıtılmış suyu kullanacağından doğalgaz tüketİmİ azalacaktır.


2.3---Yeni düzenlemeyle, İşletmenin ısıtılması, sıcak su İhtiyacının karşılanması ve döner fırınının çalıştırılması İçin kullanılan doğalgaz tüketiminde % 50‟ilk bir düşüş sağlandı. 


2.4--Böylece yılda yaklaşık 8700 daha az doğalgaz tüketimi ve kirletici hava emisyonlarının azalımı mümkün hale geldi.


2.5--Bu dönüşüm için herhangi bir fırın firması -firma bir doğalgaz –ısı firmasına başvurabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 304

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.