MAKALELER / Hava Kirliliği-İstanbul'da Normalleşmeyle Hava Kirliliği %38 Arttı






Hava Kirliliği-İstanbul'da Normalleşmeyle Hava Kirliliği %38 Arttı

 

1--İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleriyle bir dönem azalan hava kirliliği oranı, normalleşme süreciyle beraber % 38 arttı.

 

1.1--Vatandaşların salgın tedbirleri çerçevesinde evde kalması ve araç kullanmaması, o dönemde İstanbul'daki havanın kalitesini iyileştirdi ve kirliliğin azalmasına neden oldu.

 

2--Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, İstanbul'da 1 Haziran'da normalleşme sürecine geçilmesiyle beraber azotdioksit (NO2) hava kirliliği oranı, mart, nisan, mayıs ayıyla kıyaslandığında % 38 arttı.

 

3--İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul'da salgın tedbirleriyle beraber hava kirliliği oranının bir dönem iyileştiğini söyledi.

 

3.1--Hava kirliliğinin azaldığı dönemde açık havada İstanbul'dan Uludağ'ın rahat bir şekilde görüldüğünü belirten Toros, "Mart, nisan, mayıs ayında İstanbul'da hava kirliliği büyük oranda azalmıştı. Çünkü insanlar koronavirüs tedbirleri nedeniyle evde kalıyor, araç pek kullanmıyordu" diye konuştu.

 

4--Türkiye'nin 29 büyükşehrinde hava kirliliği % 32 azaldı


5--İnsan sağlığının korunması için Çevre ve Şehircilik ve Avrupa mevzuatlarına göre NO2 saatlik ortalamasının 200 µg/m3 değerinin altında olması gerekiyor.

 

6--"Havanın kalitesini iyileştirmek için öncelikle kaynakları verimli kullanmalıyız ve her türlü israfa son vermeliyiz.

 

6.1--Hava kirliliği farkındalığı ve duyarlılığı çalışmalarını desteklemeliyiz, süreklilik sağlamalıyız, sanayide temiz teknolojileri kullanmaya özen göstermeliyiz.

 

6.2--Binalarda doğal havalandırma ve aydınlatmaya önem verilmeli, çatı ve duvar yalıtımları yaptırmalı,

 

6.3--insanların ulaşımda toplu taşımaları tercih etmeleri gerekiyor. Güvenli yürüyüş ve bisiklet için alanlar arttırılmalı.

 

6.4--Ağaçlar da hava kirliliğini süzen doğal süzgeçlerdir."

 

6.5--Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttırılmalı’

 

6.6--Toros, binalar arasında, yol kenarlarında, parklarda, binalarda yeşil alanların çoğaltılmasının önemine vurgu yaparak, "Hidroelektrik, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmalıyız.

 

6.7--Atıkları azaltmalı ve oluşan atıkları yerinde ayrıştırarak geri dönüşüm ve yeniden kullanım veya atıkların yeniden işlenmesini sağlamalıyız" diye konuştu.

 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 437

Eklenme Tarihi : 15.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.