MAKALELER / Elektrik ve Manyetik Alanların İnsan Sağlığına Etkileri






Elektrik ve Manyetik Alanların İnsan Sağlığına Etkileri

 

1—Tanım olarak f, Hz olarak frekans W, türlerin gram olarak ağırlığı, E0, ortalama V/m olarak elektrik alan şiddetidir

 

2-- İnsan sağlını üzerinde ELF EM alanların muhtemel sağlığa zararlı etkileri hakkında ilk incelemeler Sovyetler Birliği’nde 1960’ların sonu 1070’lerin başında çıktı.

 

2.1--Bu çalışmalar ile, 26 kV/m’ye kadar elektrik alana maruz kalan manevra anahtarlama işçilerinde, baş ağrısı, sindirim bozuklukları, kardiyovasküler değişimler, libido azalması, sinirlilik artması gibi maruziyetle ilgili semptomlar ortaya atıldı.

 

2.2--50 Hz de 1 15 ve 20 kV/m’lik alanlara kısa periyotlu alanlara maruz kalan 100 gönüllü için kapsamlı klinik değerlendirme neticesinde, alanla ilgili sadece beyaz kan hücrelerinde hafif artma, reaksiyon süresinde hafif azalma ve norepinehrine seviyesinde hafif yükselme gibi birkaç etki gözlendi.

 

2.3--Polonya’da yürütülen bir çalışmada 35 gönüllü üzerinde 50 Hz elektrik alanlarda ışık ve ses uyarımına bilinçli reaksiyon ölçüldü. 10 kV/m’den büyük alan şiddetlerinde her iki uyarım tipi için de reaksiyon süresinin arttığı gözlendi.

 

2.4--Bir başka çalışmada ise 100’den fazla denek üzerinde zamanla değişen magnetik alanlara (5 Hz’den 1 kHZ’e B 100 mT’dan az) maruziyet gözlendi. EEG,elektrokardiyogram, kan basıncı ve vücut sıcaklığı ölçümleri maruziyetin etkisinin olmadığını göstermiştir.

 

2.5--İnsanlarda magnetik alanlara maruziyetin biyolojik etkisi üzerine çalışmaların en yaygını “phosphenes” olarak bilinen görüntü ile ilgili olandır. Bu olay, retinayı uyaran elektrik akım indüksiyonunun meydana gelmesi ile görülür. Araştırmaların çoğu doğal biyolojik ritimler üzerinde ELF elektromaynetik alanların etkisini araştırmaya yöneliktir.

 

3--Elektromaynetik Alanların Epidemiyolojik Çalışmaları

 

3.1--Ev dışındaki hat konfigürasyonların ev içindeki direkt ölçümleri ile ilişkisi Kaune ve arkadaşları tarafından 1987’de bulundu. Hat konfigürasyonu ve kanser riskinin artışı arasındaki pozitif ilişki; bütün kanser türleri, özellikle leukemialar ve daha düşük olarak beyin tümörleri için bulundu

 

3.2--1992’de İsviçre çalışmasında 0.1µT’nın altında alanlı evde yaşayan çocuklara göre, 0.2 µT alanlı evde yaşayanların leukemia riski üç kat ve 0.4 µT ve üzerindeki alanların riskinin dört kat olduğu ve böylece alan şiddetinin riskle direkt olarak bağlı olduğu gösterildi.

 

3.3--1993’de Danimarka çalışmasında, 0.4 µT’dan daha yüksek manyetik alana çocukların maruziyeti ile çocukluk kanser tiplerinin bütün ana tipleri arasındaki ilişki tespit edildi.

 

3.4--1993’de tamamlanan iletim hatlarının 500 metre yakınında yaşayan çocuklar ile ilgili bir çalışmada, leukemia ve Lymphoma da istatistiksel olmayan önemli bir artış tespit edildi. Bir başka çalışmada, alüminyum fabrikasındaki işçilerde, yüksek akım bulunan arıtma işleminde çalışanlarda, leukemia ve Lymphoma dan ölümlerin beş kat fazla olduğu bulundu.

 

3.5--Telefon kablo çalışanlarında, diğer telefon çalışanlarına göre Leukemianın yedi kat fazla olduğu tespit edildi. Elektrik işletmesi çalışanlarında telefon çalışanlarına göre yüzde 20-30 daha fazla Leukemia gelişimi bulundu 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 446

Eklenme Tarihi : 10.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.