MAKALELER / Kazanlarda Enerji Verimliliği-Analiz






Kazanlarda Enerji Verimliliği-Analiz:

 

1--Kazanlarda enerji verimliliği, yanmanın mükemmelliğine ve yanma sonucu açığa çıkan ısı enerjisinin kazaniçindeki akışkana transfer oranına, baca gazı emisyonları ise yine yanmanın  kalitesine, ocak ve brülör tasarımına, ayrıca kullanılan yakıt içerisindeki kirleticilere bağlı olmaktadır.

 

2--Bu nedenle, işletme döneminde,kazanlarda termik verimin sürekli olarak yüksek tutulabilmesi ve emisyonların kontrol edilebilmesi için bacagazı analizörleri yardımıyla, baca gazı bileşenlerinin sürekli veya peryodik olarak izlenmesi ve yanmaya etki eden parametrelere zamanında müdahale edilmesi, ayrıca brülörlerin duruş zamanlarında kazanların neden olduğu iç soğuma kayıplarının minimize edilmesi önemli olmaktadır.

 

3--Bu çalışmada, kazanların verimli işletilebilmesini   teminen, baca gazı analizlerinin irdelenerek brülörlerdealınması gereken önlemler, kazanlarda iç soğumaya neden olan faktörler ile yakıt ve yakıcılardan kaynaklanan emisyonlar konusunda, somut baca gazı analiz örneklerinden de yararlanılarak mekanik tesisat tasarımcılarına, uygulayıcılara ve işletmecilere bazı mesajlar verilmeye çalışılmaktadır.

 

4--katsayısının gereğinden fazla olması halinde isekarbonmonoksit azalırken, yanmaya iştirak etmeyen hava ocakta ısıtılarak bacadan atılmakta, yanma bozulmakta, yanma verimi düşmektedir.

 

4.1--Bu nedenle,işletme sırasında yanmanın optimizasyonu için baca gazı analizörleri yardımıyla, baca gazı bileşenleri kolayca elde edilip değerlendirilebilmekte, brülör ve kazanlara anında müdahale edilebilmektedir.

 

5--Aşağıda baca gazı analizlerinin belli başlı parametrelerideğerlendirilmektedir.

 

6--Baca Gazı Bileşenleri, Emisyonlar:

 

1--a) Oksijen (O2):Yakıt cinsine ve hava fazlalık katsayısına bağlı olarak, karbonmonoksit oluşumuna neden olmayacak şekilde, baca gazları içerisinde oksijen oranınınmümkün olduğunca düşük olması istenmektedir.

 

2--Doğalgazda %2-3, sıvı yakıtta %3-4, katıyakıtta %5-6 oksijen oranı baca gazı analizleri için ideal değerler olarak kabul edilmektedir.

 

3--Karbondioksit (CO2):Yakıt cinsine bağlı olarak karbondioksitin baca gazları içerisinde yüksek oranda bulunması tercih nedeni olmaktadır.

 

3.1--Doğalgazda %11, sıvı yakıtta %14, ka-tı yakıtta %14 karbondioksit değerleri, baca gazıanalizleri için uygun mertebeler olarak söylenebilmektedir.

 

4--Konumuzla direkt ilgili olmamakla birlikte,iyi bir yanmanın doğal sonucu olarak baca gazlarında yüksek oranda arzu edilen karbondioksit atmosferde neden olduğu sera etkisiyle son yıllarda emisyon kabul edilmektedir.

 

4.1--Burada çözüm, düşük karbon oranlı, yüksek hidrojen ihtiva eden yakıtlarınyaygınlaşması ve fosil yakıt kullanımının zamaniçerisinde sınırlandırılmasıyla mümkün görülmekte-dir.

 

5--Karbonmonoksit (CO):Neden olduğu enerji kaybı ve islilik sonucu kirlenmenedeniyle karbonmonoksit, baca gazları içerisindearzu edilmemekte ve emisyon kabul edilmektedir.

 

5.1--Yakıta verilen oksijen artırılarak, eksik yanma tamamlanmak suretiyle karbonmonoksit mutlaka karbondioksite dönüştürülmelidir.

 

5.2--Baca gazı analizlerin-de karbonmonoksit miktarı 100 ppm değerine kadar normal kabul edilebilmektedir.

 

6--Kükürtdioksit (SO2) :Yakıt içerisindeki kükürtün yanmasıyla ortaya çıkankükürtdioksit, çevre için tehlikeli emisyonların başın-da kabul edilmektedir.

 

6.1--Brülör ve kazanda alınacakönlemlerle ilgisi olmayan bu gaz, ancak düşük kükürtlü yakıtlarla baca gazlarında azaltılabilmektedir.

 

6.2--Doğalgaz kullanımında, baca gazında "0" olan kü-kürtdioksit değeri, %0,5 kükürt ihtiva eden ithal kömür kullanıldığında, baca gazlarında 150-200 ppmdeğerlerinde olabilmektedir.

 

6.3--Kükürtdioksitin, bacagazlarında, düşük sıcaklıklarda, su buharı ile birle-şerek sülfirik asite dönüştüğü ve kazanlarda tahri-batlara neden olduğu bilinmektedir.

 

7--Azotoksitler (NOX): Yakıt cinsine bağlı olarak, ocağa verilen havanın faz-lalık katsayısı ile ocak dizaynından kaynaklanan ne-denlerle oluşan azotoksitler, çevre açısından emis-yon kabul edilmektedir.

 

7.1--Yakıt hava ayarının elverdiğioran dışında azotoksitlere müdahale imkanı bulun-mamakta,  kazan alımı sırasında dikkate alınmasıgereken bir parametre olarak değerlendirilmektedir.

 

7.2--Günümüzde yeni yeni tartışılmakta olan, “DüşükOcak Yükü ” , Baca Gazları Resirkülasyon Sistemi”ve “Düşük NOXBrülörleri” azotoksitlerle mücadelede etkin yöntemler olarak kabul edilmektedir.

 

8--Baca Gazı Sıcaklığı (T): Kazanı terk eden baca gazlarının, yakıt cinsine veiçerisindeki kükürt oranına bağlı olarak, mümkünmertebe düşük sıcaklıkta olması istenmektedir.

 

8.1--Gereğinden fazla yakıt debisi, yetersiz kazan ısıtma yü-zeyi ile duman borularındaki kirlilik, yüksek baca gazı sıcaklığına neden olmaktadır.

 

8.2--Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, baca gazı analizlerininkazan anma gücüne uygun yakıt debisinde yapılmasıdır.

 

8.3--Zira, düşük kazan kapasitelerinde baca gazısıcaklığının da düşük çıkması beklenen bir durumolmaktadır. Yüksek baca gazı sıcaklığı verim kaybıdemektir.

 

8.4--Baca gazı sıcaklıklarında düşülebilecekminimum değerler, baca gazlarının yoğuşma (çiğlenme) sıcaklığı, ayrıca yakıttaki kükürt (S) dolayı-sıyla baca gazındaki kükürt dioksit  (SO2) ile ilgilidir.

 

8.5--Baca gazları içerisindeki kükürt dioksit (SO2), su buharı (H2O)  ile düşük sıcaklıklarda reaksiyona girerek sülfirik asit  (H2SO4) oluşturmakta, bunun sonucu olarak da kazanlarda korozyonla istenmeyen tahribatlar meydana gelmektedir.

 

9--Bu nedenle, içerisinde yoğuşmaya izin verilmeyen normal çelik kazanlarda,doğalgaz kullanımında 130-150 °C, katı ve sıvı yakıtkullanımında 130-175 °C baca gazı sıcaklıkları uygun değerler olarak kabul edilebilmektedir.

 

9.1—Yüksek baca gazı sıcaklıklarında brülör ve kazana mutlakamüdahale edilmeli, kısmen kapasite düşürülerek ve-ya kazan borularına türbülatörler ilave edilerek, bacagazı sıcaklığı düşürülmelidir.

 

9.2--Her 20 °C baca gazısıcaklık düşümü, verimde %1 artışa neden olmak-tadır.

 

10-- Su Buharı (H2O),  Kondenzasyon:Hidrojen kökenli yakıtlarda yanma sonucu oluşan baca gazı bileşenlerinden birinin de su buharı(H2O) olduğu ifade edilmişti.

 

10.1--Yanma Denklemini ha-tırlayacak olursak :2H2+ O2Æ2H2O + 34650 Kcal/kg-H(5)  Burada 4 gr hidrojen (H2), 32 gr oksijenle (O2) birle-şerek 36 gr su(H2O) oluşturmaktadır.

 

10.2--Bir başkaifadeyle 1 gr hidrojen (H2), 9 gr su (H2O) oluşumu-na neden olmakta, ortaya çıkan su ise baca gazları içerisinde su buharı olarak kazanı terk etmektedir.

 

10.3--Söz konusu suyun buharlaşabilmesi için üretilen ısı-dan bir bölümü kullanılmakta ve kullanılan ısı miktarı ise yakıtın alt ve üst ısıl değeri arasındaki farkımeydana getirmektedir.

 

10.4--Bu ifade formüle edilirse, çok yaklaşık olarak;Hu = Ho – 600 W[8]Ho = Yakıt Üst Isıl Değeri (Kcal/kg)W = Yanma Sonucu Oluşan Su Miktarı (kg)Örnekteki hidrojen (H2) için alt ısıl değer;Hu = 34650–600 x 9 = 29250 Kcal/kg–H olmaktadır.Aynı örneği %95’i metan (CH4) olan doğalgaz içinyaparsak,

 

10.5--Yanma Denklemi;CH4+2O2ÆCO2+2H2O+13250Kcal/kg-CH4Burada 16 gr metan (CH4), 64 gr oksijenle (O2) bir-leşerek 36 gr su (H2O), yani 1gr metan (CH4),2.25 gr su (H2O) oluşturmaktadır. Metan (CH4)’ınalt ısıl değerini hesaplayacak olursak;Hu = 13250 – 600 x 2.25 = 11900 Kcal/kg- CH4ol-maktadır.

 

10.6--Metan (CH4)’ın yoğunluğu g= 0.715 Kg/Nm3kabul edi-lirse (16 gr/22.4 lt), Nm3bazında sözkonusu  alt ve üstısıl değerler ile yanma sonucu oluşan su (H2O) mikta-rı;Ho = 13250 x 0.715 = 9470 Kcal/Nm3Hu = 11900 x 0.715 = 8510 Kcal/Nm3W = 2.25 x 0.715 = 1.60 kg-H2O/Nm3-CH4olmaktadır.

 

10.7--Bu değerler dikkate alındığında, doğalgaz gibi hidrojen (H2)  kökenli yakıtların kullanılmasında yukarıdasözü edilen iki husus önem kazanmaktadır.

 

10.7.1--Bunlardan birincisi, baca gazları içinde atılan su buharınınbacada yoğuşması sonucu yaptığı çöküntü ve tahri-batların neden olduğu kazalar ( örnek olarak 20 000Kcal/h kapasiteli bir kombi tam kapasitede 4.0 kg/hsu buharı üretmektedir ),

 

10.7.2-- ikincisi ise alt ve üst ısıl değerler arasındaki kullanılmayan farkın normal çelik kazanlarda yarattığı enerji kaybı olmaktadır.

 

10.7.3--Alt ısıldeğer baz alındığında, yakıt olarak, metan (CH4) kökenli doğalgazda bu fark %11, hidrojende %18.5mertebelerinde olmaktadır.

 

10.7.4--Yeni teknoloji ürünü kondenzasyonlu (yoğuşmalı)doğalgaz kazanlarında ise kazan içinde veya kazana entegre yoğuşturucuda, baca gazlarında bulunansu buharının yoğuşmasına izin verilmekte ve bu maksatla sistem dönüş suyu yoğuşturucudan geçirilerek, doğalgaz için baca gazı çiğlenme sıcaklığıolan 55ºC’ye kadar baca gazı sıcaklıkları düşürülmekte, soğuyan baca gazının ısısına ek olarak, yoğuşan suyun gizli ısısı da kazan içindeki akışkanatransfer edilmekte, yoğuşan su miktarına bağlı olarak normal kazanlara oranla %10-15  verim artışı sağlanabilmektedir.

 

10.7.5--Alt ısıl değer esas alındığındayoğuşmalı kazan verimleri günümüzde %100’denbüyük ifadelerle anılmaktadır. Ancak üst ısıl değere göre sözkonusu verim her zaman %100’den küçüktür.

 

11--Yanma Verimi, Kazan Verimi:

 

11.1--Baca gazı analizörü tarafından, baca gazlarında öl-çülen, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, bacagazı sıcaklığı ve ortam sıcaklığı gibi parametrelerdeğerlendirilerek, yanma verimi (hy) otomatik olarak hesaplanabilmektedir.

 

11.2--İşletmeci tarafından yanmaverimi üzerinde yorum yapılırken, sonuca etki edenfaktörler kolayca görülebilmektedir.

 

11.3--Yanma veriminden yola çıkarak, kazan veriminden(hk) söz eder-ken, kazan radyasyon kayıpları, külde yanmamışkarbon kayıpları gibi ölçülmeyen değerler için yakıt cinsine ve kazan kapasitesine bağlı olarak, yanmaveriminden belirli bir oranda azaltma yapmak gerekmektedir.

 

11.4--TS.4041’de kazan radyasyon kayıpları, kapasite ve yakıt cinsine bağlı olarak %0.7-3.0 arasında verilmektedir.

 

11.5--Baca gazında is ve kurum ile küldeki yanmamış karbon(C) dikkate alındığında, yaklaşık kazan verimini belirlerken yanma verimindenradyasyon ve kül kayıpları olarak düşülmesi gereken miktar, yaklaşık olarak, doğalgazda %1, fuel-oil-de %2-3, kömürde ise %4-5 olarak kabul edilmektedir.

 

11.5.1--Ancak, belirtilen yöntemle, baca gazı analizörükullanılarak kazan verimlerinin tespiti, işletmede yanmanın optimizasyonu ile verimin yüksek tutularakenerji ekonomisi sağlanmasına yönelik olmalı, söz-konusu yöntem kazan verim ve kapasite değerlerinin tescilinde kullanılmamalıdır.

 

12--Kazan Kapasitesi:

 

12.1--İşletmede baca gazı analizörü yardımıyla kazan ve-riminin (hk) yaklaşık olarak tespitini takiben yineyaklaşık olarak kazan kapasitesinin belirlenmesi de mümkün olabilmektedir.

 

12.2--Bunun için rejim haline geti-rilmiş kazanda, birim zamanda kullanılan yakıt miktarının doğru olarak tespiti gerekmektedir.

 

12.3--Kazan kapasite formülünü hatırlarsak;Qk = B x Hu x  hk

Qk  = Kazan Kapasitesi(Kcal/h)B    = Yakıt Debisi(Kg/h, Nm3/h)Hu  = Yakıt Alt Isıl Değeri(Kcal/kg, Kcal/Nm3)hk  = Kazan Verimi(%)Rejim haline getirilmiş kazanda doğalgaz yakıt debi-sinin tespiti kolay olup, doğalgaz sayacından okunandeğeri, sayaçtan geçen gazın basıncına göre Nm3/holarak düzeltmek gerekir.

 

12.4--Sıvı yakıtta ise yakıt debisinin tayini sayaç kullanılmıyorsa güçtür. Ancak istenildiği taktirde, hacimsel debi takip edilerek kütlesel debi hesaplanabilir.

 

12.5--Katı yakıtlı sistemlerde ise rejimhaline getirilmiş kazana katı yakıtın tartılarak beslenmesi gerekir.

 

12.6-- Mümkün mertebe sağlıklı bir kapasite ve verim tespiti yapılmak isteniyorsa, çıkan kül ve baca filtresinde (mevcutsa) biriken kurum miktarı-nın tartılarak belirlenmesi, ayrıca katı yakıt vekül+kurum karışımının alt ısıl değerlerinin uzmanbir laboratuvarda tespiti gereklidir.

 

12.7--Yoğuşmalı kazanlarda ise duyulur ısıdan kaynaklanan verim ve kapasitenin analizör yardımıyla tespitinden sonra,test sırasında birim zamanda yoğuşturucuda biriken su miktarı tartılıp kazana transfer edilen gizli ısı mik-tarı bulunarak (gizli ısı, 550 Kcal/kg-su üzerinden hesaplanabilir) duyulur ısı miktarına eklenmek suretiyle toplam ısı kapasitesi bulunabilir. 12.8--Toplam ısı kapasitesinin yakılan yakıt miktarı ve alt ısıl değerinin çarpımına bölünmesiyle yoğuşmalı kazanın toplam verimi belirlenebilir. Alt ısıl değere göre hesaplananbu verim değeri %100’den büyük olabilir.

 

13--Yakma Yönetim Sistemleri:

 

13.1--Yakıt tüketimin büyük değerlere ulaştığı büyük ka-pasiteli kazanlarda, verimin kontrolu daha büyükönem arzetmekte ve bu iş için tam otomatik mikromodülasyonlu yakma yönetim ve oksijen trim kontrolsistemleri geliştirilmiş bulunmaktadır.

 

13.2--Sözkonususistem ile baca analizleri sürekli ve otomatik olarakyapılmakta, (O2), (CO2), (CO) ve baca gazı sıcaklı-ğı gibi baca gazı parametreleri ile yanma verimi sürekli izlenmekte, yakıt karakterinde ve atmosferikşartlarda olabilecek değişikliklerin önceden ayarlanmış parametrelere etkisi sistemin yakıt/hava aya-rına otomatik müdahalesi ile önlenebilmekte, gerektiğinde frekans konvertörlü brülör fanları ile eşgüdümlü çalışarak fan enerji tüketiminden tasarruf sağlanmakta, hassas ve oransal kontrol ile tam yanma sonucu sistem verimi yükseltilmekte ve yakıt tasarrufu sağlanmakta, ayrıca, sistem otomatik kalibrasyon ve hata tespitine imkan vermekte ve bina otomasyon sistemlerine de entegre edilebilmektedir. 

 

14--İç Soğuma Kayıpları:

 

14.1--Günümüzde kazan verimleri yıllık verim ifadesiyle anılmaktadır.  Bu değer, kazanların bir işletme sezonu içerisinde, çalışma ve bekleme zamanlarınıntoplamında, ortalama olarak gerçekleştirdiği bir verim ifadesi olmaktadır. Brülörlerin çalışma sürecindeortaya koyduğu verim, bekleme zamanlarında kazan iç soğuma kayıplarının etkisiyle, yıllık ortalamada daha küçük bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

14.2--Yıllık verimi, brülörlerin işletmede kalma süresininbüyüklüğü olumlu, kazan ve brülör niteliğinden kaynaklanan hava kaçakları ise olumsuz etkilemektedir.

 

14.3--Duruşa geçen sıcak bir kazanda, baca çekişi etkisiyle, yanma odasına ve duman borularına girenkontrolsuz hava kazanı soğutmakta ve ısınmış olarak bacadan dışarı atılmaktadır.

 

14.4--İç soğuma kayıplarının azaltılmasında brülör ve kazan dizaynındaalınması gereken tedbirler önem kazanmaktadır.

 

15--Baca Kesiti (F):Tek kademeli brülörlerde, genellikle emiş hava dam-peri bulunmamakta ve duruş zamanlarında direktolarak açık kalmaktadır. İki kademeli ve oransal kontrollu brülörlerde mevcut olan hava damperi duruş zamanlarında kapanmaktadır.

 

15.1--Ancak, bir kısım çiftkademeli ve oransal brülörde ana şalterden direkt kapatma halinde damper açık kalabilmektedir. Bunedenle brülör kapatılacaksa termostatın sistemi durdurmasını beklemekte yarar görülmektedir.

 

15.2--Ayrıca, brülör hava damperlerinin tam olarak kapanıp kapanmadığını zaman zaman kontrol etmek gerekmektedir.Kazanlarda hava kaçaklarının önlenebilmesi için önduman kapakları contalı ve tam sızdırmaz olmalı, kapandığında tüm kapak profili kazana düzgün bir şekilde basmalıdır.

15.3--Brülör bağlantı flanşı contalı ve muntazam olmalı, gözetleme deliği kullanım dışında mutlaka kapanabilir olmalıdır. Patlama kapakları kasıntılı olmamalı, contalı ve tam olarak kapanabilmelidir.

 

15.4--Sıcak kazanlarda baca çekiş etkisinin yarattığı havasirkülasyonunun neden olduğu ısı kayıpları aşağıdateorik olarak incelenmektedir.

a) Baca Çekiş Etkisi (³P):[2] [5]³P = H x (g2- g1)(mmSS, kg/m2)

H = Baca yüksekliği(m)g1=Kazan sıcaklığındaki havanın yoğunluğu(kg/m3)

g2=Dış sıcaklıktakihavanın yoğunluğu(kg/m3)

 

15.5--Baca çekiş etkisi, baca yüksekliği ve kazan sıcaklı-ğı ile dış hava sıcaklığı arasındaki farkla orantılıolarak artmaktadır.

 

b) Bacadaki Sıcak Havanın Hızı (W):[5]W = 2.g.³P / g1(m/sn)

Bacadaki sıcak havanın hızı, baca çekişi ile doğruorantılı olarak artmaktadır

Qk F = n x –––––––H

Qk= Kazan Kapasitesi(Kcal/h)F= Baca Kesiti(cm2)H= Baca Yüksekliği(m)

N= 0,012(Doğalgaz)N= 0,020(Sıvı Yakıt )N= 0,030(Katı Yakıt )

 

15.6--Baca kesiti, kazan kapasitesi ve yakıta bağlı bacakatsayısı ile doğru orantılı olarak artarken baca yük-sekliğinin karekökü ile ters orantılı olarak azalmaktadır.

 

15.7-- Bacada Sıcak Hava debisi (V):

V= F x W x 3600(m3/h)(10)F= Baca Kesiti(m2)W= Hava Hızı(m/sn)

Bacadaki sıcak hava debisi, baca kesiti ve hava hı-zıyla doğru orantılı olarak artmaktadır.

 

15.8--Bacada Sıcak Hava İle Taşınan Enerji (Q):

Q = V x g1x (T1-T2) x Cp(Kcal/h) TESİSAT

T1= Kazan sıcaklığı(°C)T2= Dış hava sıcaklığı(°C)Cp = Havanın ısınma ısısı(Kcal/kg°K)

 

15.8.1--Bacada sıcak hava ile taşınan ısı miktarı, hava debisi, kazan ve dış hava sıcaklığı  arasındaki fark iledoğru orantılı olarak  artmaktadır.

 

15.9--Kazanlarda iç soğuma kayıplarının yıllık verime etkisinin tespitinde,  brülörlerin devrede kalma süresi,yıllık toplam işletme süresi, kazan sıcaklığı, dış hava sıcaklığının değişimi ve kazan sızdırmazlığı gibiparametrelerde bir takım kabuller yapmak gerekmektedir.

 

15.10--Bu nedenle, kazan ve yakıt cinsine bağlıolarak iç soğuma kayıpları konusunda, bu aşamada birtakım değerler vermek yerine, yukarıda belirtilenteorik ifadelerden yola çıkılarak, değişmeyen genel sonuçlar aşağıda ifade edilmektedir.

 

15.11--Buna göre;

 

1 - Kazan, brülör kapasiteleri, baca kesitleri gereğinden büyük olmamalıdır.

 

2 - Çift kademeli veya modülasyonlu brülörler kullanılmak suretiyle, brülörlerin yıllık sezonda devrede kalma süresi artırılmalıdır.

 

3 - Karıştırıcı vanalarla yapılan otomatik kontrolda,80-90°C gibi sabit bir kazan suyu sıcaklığı yerine, karışım suyundan +5°C gibi bir değer fazla-sıyla, değişken kazan suyu sıcaklığı tercih edil-melidir.

 

4 - Brülör giriş hava damperi, brülör bağlantı flanşı,ön duman kapakları, patlama kapağı, gözetlemecamı contalı ve tam sızdırmaz olmalıdır.

 

5 - Hava giriş damperi olmayan, tek kademeli brülör-ler ile sızdırmazlığı sağlanamayan kazanlarda,otomatik baca kapatma klapesi tesisi düşünülmelidir.

 

6 - Belirli kazan kapasitesinde, baca yüksekliğinebağlı olarak baca  kesiti daraldığından, bacadaki sıcak hava debisi sabit kalmakta, dolayısıylabaca yüksekliğinin iç soğuma kayıplarına etkisiolmamaktadır.

 

16—Sonuç:

 

16.1-- Kazanlarda verimin yüksek tutulabilmesi için büyük tesislerde sürekli, küçük tesislerde periyodik olarakbaca gazı analizörü kullanma alışkanlığı kazanılmalı, yıllık ortalama verimde kayba uğramamak için,duruş zamanlarının neden olduğu iç soğuma kayıplarının önlenmesi maksadıyla, kazan ve brülör kapasitesinin, baca kesitinin tayininde dikkatli olunmalı,

 

16.2--mümkün olduğunca iki kademeli veya modülasyonlubrülörler tercih edilmeli,

 

16.3--kazan suyu sıcaklığı gereğinden yüksek tutulmamalı, mutlaka tam sızdırmaz kazanlar kullanılmalı, sızdırmazlığın garanti edilmediği kazanlarda otomatik baca kapama düzeneği kullanımı düşünülmeli,

 

16.4--1.500.000 – 2.000.000 Kcal/hve daha büyük kapasiteli kazanlarda yanmanın sürekli kontrol edilip, brülör ayarlarına sürekli müdahalenin yapılarak verimin sürekli maksimumda tutulabildiği tam otomatik mikro modülasyonlu, yakıt/havaoran kontrollu yakma yönetim ve oksijen trim kontrolsistemleri tesis edilmeli, mümkün mertebe, doğalgazgibi hidrojen kökenli yakıtlarda, yanma sonucu bacagazlarında oluşan su buharının sistem dönüş suyuyardımıyla soğutularak  yoğuşturulmasıyla, duyulur ısıya ilaveten gizli ısının da kazan içindeki akışkana transfer edilebildiği, daha yüksek verimli, üst ısıldeğer kondenzasyon kazanları veya paslanmaz çelik yoğuşturuculu normal çelik kazanlar tercih edil-melidir.

 

Kaynak: Abdullah Bilgin-Tesisat Mühendisliği Dergisi, Sayı 95, 2006-18

 

 

Yazarın Kullandığı Kaynaklar:

1--KARTAL, E., “Isı Geri Kazanım Sistemleri” Seminer Notları, TTMD, 2000

2--ASHRAE Fundamentals, “Kanal Tasarımı”, Çevi-ren: O. Genceli, TTMD,Teknik Yayınlar:2, 1997MMO.

3--Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama TeknikEsasları”, MMO, Yayın No : 84, 1989

4--EGO, “Doğalgaz Tesisat Yönetmeliği ve TeknikTeknik Şartnamesi” , EGO, 2000BRANDİ, O. H.,

5--Hava Kanalları Hesabı ve Konstrüksiyonu”, Fon Matbaası, 1972

6--Isıtma Yükü Hesapları”, Çeviren : T. DerbentliTTMD, Teknik Yayınlar:2, 1997

7--TÜRK ÇEVRE MEVZUATI, “Hava Kalitesinin Korun-ması Yönetmeliği”, Resmi Gazete, 19269, 1986 EKER, A.

8--Sıcaksu, Buhar Üreteçleri, Kazanlar”Emel Matbaacılık[9]BİLGİN, A.,

9--Kazanlarda Baca Gazı AnalizlerininDeğerlendirilmesi ve İç Soğuma Kayıpların İrde-lenmesi”, TESKON,

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 540

Eklenme Tarihi : 10.07.2020

Önceki sayfaya geri dön.