MAKALELER / Enerji Verimliliğinde İsveçte Uygulama Örnekleri






Enerji Verimliliğinde İsveçte Uygulama Örnekleri:

 

1--İsveç’te sağlanan enerjinin %43’ü yenilenebilir enerjidir. Bu oran, çoğu AB ülkelerinden daha fazladır. İsveç’te alınan önlemlerin çoğu Yenilenebilir Enerji Direktifleri’nin bir sonucudur.

 

1.2--AB ülkelerindeki 8,6 ve ABD’deki 19,7 tonla kıyaslandığında, ortalama olarak bir İsveçlinin atmosfere saldığı CO2 miktarı yılda 5,8 tondur.

 

2--Emisyon oranlarının düşük olmasının nedeni İsveç’te elektriğin, CO2 salmayan nükleer enerji ve hidroelektrik kaynaklarından üretilmesidir.

 

2.1--Biyoyakıt kullanan kojenerasyon (ortak üretim) veya birleşik ısı ve güç (CHP )tesisleri, İsveç’teki elektrik üretimine %10 oranında katkıda bulunmaktadır.

 

3--Üreticiler, ürettikleri her MWh yenilenebilir elektrik için sertifka alırken tüketicilerin de elektriğe ödedikleri faturalar aracılığıyla, belirli sayıda yeşil sertifka satın almaları gerekmektedir.

 

3.1--Amaç yenilenebilir elektriği, 2002’den 2016’ya kadar 17 TWh’ya (terawatt/saat) artırmaktır. Ayrıca, rüzgâr enerjisi üretimi, 2009 yılına kadar vergi indirim programı yoluyla sübvanse edilmiştir.

 

4--İsveç etanol kullanımını artırarak, 2006 yılında %3,1 oranına ulaşmıştır. Gelişmeleri hızlandırmak için yılda 3.000 m3’ten fazla benzin ve mazot satan petrol istasyonlarının, en azından bir çeşit yenilenebilir yakıt temin etmesini öngören “pompa yasası” 2006’da uygulamaya konulmuştur.

 

5--Melez motorlu arabalar, elektrik ve biyoyakıt kombinasyonlarının geleceği parlaktır.

 

6--İsveç 2005’te sanayide enerji verimliliğini artırmak için tasarlanmış özel bir program geliştirdi.

 

6.1--Bu programa katılan 180’lere (180 frma) ya da enerji yoğun sanayilere, hazırladıkları enerji planlaması ve sarf edilen enerjiyi azaltma yolunda aldıkları adımlara karşılık olarak vergi kolaylığı tanınmaktadır. Bugün bu program sonucunda, yılda değeri yaklaşık 62 milyon dolar olan, yaklaşık 1TWh enerji tasarrufu yapılmaktadır.

 

7--Pasif evler buna bir örnektir. Bu evler, oturanların ısıttığı, geleneksel olmayan bir ısıtma sistemiyle inşa edilmektedirler. Bu yapılarda daha kalın yalıtım malzemesi ve akıllı havalandırma sistemi kullanılmasıyla enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

 

8--Hükümet, konut sakinlerine enerji tasarrufu hakkında bilgi vermek ve tavsiyelerde bulunmak doğrultusunda ciddi yatırımlar yapmaktadır. İsveç’teki 290 belediyede, tavsiye almak isteyen kişilerin başvurabilecekleri enerji danışmanları vardır.

 

9--Hükümet inşaat sektöründe kullanılan enerjinin, inşaat malzemesi için 2020 yılına kadar (1995 yılına göre) %20 ve ısıtılan alan birimi için 2050 yılına kadar %50 oranında azalmasını öngörmüştür. Bu da enerji verimli binaların iyi bir seçenek olmasını sağlamıştır.

 

Kaynak:

 

1--Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu-“Yeşil Ekonomiye Geçiş”-Ağustos – 2010-TEVEM - ENVER Enerji Verimliliği Derneği- Haziran 2010

 

2-- Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Verimliliği-Oda Raporu-Tmmob Makina Mühendisleri Odası-Nisan 2008

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 275

Eklenme Tarihi : 20.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.