MAKALELER / Enerji Verimliliğinde Durum Değerlendirmesi-Türkiye






1--Enerji Verimliliğinde Durum Değerlendirmesi-Türkiye:

 

1--Türkiye'nin ekonomide maliyet etkin olarak tek çıkış noktası enerji verimliliğinin arttırılarak sadece nihai tüketimdeki en az % 25 olan potansiyelin geri kazanılmasıdır

 

1.1--Diğer ülkelerdeki enerji verimliliği programları değerlendirildiğinde tasarruf edilen

1 kWh elektriğin € cent olarak maliyeti

İtalya'da (2008)……………. 1.9

Fransa'da (2006-2009)…….. 0.33

İngiltere'de (2005-2008) …….1.6 olarak bulunmuştur.

 

1.2--Bu maliyetler ise enerji yatırımlarının üretim maliyetlerinin çok altındadır.

 

2--Avrupa Birliği, 2020 için % 20 enerji tüketiminin azaltılması hedefini belirlemiştir.

 

2.1--Türkiye, AB'ye yeni üye olan ülkelerin dışındaki tüm üyelerin hepsinden daha yüksek enerji yoğunluğu değerine sahiptir.

 

3--Türkiye'nin bu kıyaslamalar doğrultusunda % 30 ve üzerinde enerji verimliliğini hedefleyebileceğini göstermektedir.

 

4--Ülkemizde enerji verimliliğinin arttırılması için farklı sektörler ve potansiyel imkanlar mevcuttur. Örneğin sanayideki en enerji yoğun sektörler olan çimento ve demir-çelik sektörümüz birçok tesisiyle enerji verimliliği açısından dünyayla rekabet edecek enerji yoğunluğu değerlerine sahipken,

 

4.1--Diğer sektörlerde ciddi bir enerji verimliliği potansiyeli vardır.

 

4.1.1--Örneğin; 9 milyonu bulan mevcut bina stokunun İsıtma için harcadığı enerjiyi % 50 azaltabilme,

 

4.1.2--% 90'ın üzerinde kara yolu taşıması yapılan ulaşım sektöründe taşıt verimliliğinden, ulaşım modlarında deniz ve demir yollarının payının arttırılmasına kadar geniş yelpaze önlemlerle ulaştırma için tüketilen yakıtın en az yüzde 15'ini azaltma imkanı Türkiye için mevcuttur.

 

5--Ülkemizdeki binalar için öngörülen asgari enerji tüketim limitleri, diğer benzer iklim şartlarına sahip ülkelerle kıyaslandığında en az % 30 fazladır.

 

5.1.--AB ve Amerika'da 2020 yılında tüm yeni binaların “0” karbon binası olması öngörüsünden bahsedilirken, ülkemizde de en kısa sürede bu yönde hazırlıklar yapılmalıdır.

 

5.2--Örneğin İrlanda'da mevcut konut stokunun % 6'sını teşkil eden 100 bin binayı kapsayan program Mart 2009'da başlatılmıştır. 2010 yılında 40 bin konut 40 m€ devlet teşvikiyle iyileştirilmiş, özel kesimde ayrıca 80 m€ harcanmİş, böylece 4000 tam zamanlı iş yaratılmıştır. İyileştirilen 40 bin konutun, tüm ömrü boyunca 300 m€ karşılığında enerji tasarrufu sağlayacağı hesaplanmaktadır.

 

5.2.1—Diğer bir örnek olarak Fransa da hükümet yalıtım sürecinde hedeflerine büyük ölçüde varabilmiş ve gereken hedef tasarrufu sağlayabilmiştir.

 

6--Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) nezdinde kullanılmak üzere enerji verimliliği destekleri için 5 milyon TL civarİnda bir fon ayrılmıştır. Bununla birlikte, 2009-2010 yılları arasında 25 sanayi işletmesinin toplam 12 milyon TL tasarruf sağlayacak 32 VAP projesi için 2 milyon TL tahsis edilebilmiş olup, uygulanmış projeleri onaylananlara da Mart 2011 itibarıyla henüz bir ödeme yapılmamıştır.

 

6.1--Benzer durum gönüllü anlaşmalarda da vardır. Gerek bu desteklerde ve gerekse enerji verimliliği konusunda etüt, eğitim ve danışmanlİk için kullanılabilen KOSGEB desteklerinde bürokrasi azaltılmalıdır.

 

7--Enerji verimliliği, enerji tüketimindeki azalma itibarıyla enerji sektörünü ilgilendirmektedir. Ancak bu sonuca gitmek için alınacak önlemlerin hemen hemen tamamı sektörü yöneten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorumluluk ve idare alanının dışındadır Bu nedenle diğer sektörlerdeki verimlilik odaklı politika ve uygulamaların ilgili bakanlıklarca kendi politikaları kadar öncelikli olarak benimsenmesi gereklidir.

 

7.1—Öneri:Enerji verimliği uygulamaları TOBB ile yapılan protokol ile TOBB bırakılabilir.Bakanlık sadece ana çerçeveyi çizer ve TÜİK ile hedeflere ne kadar varıldığını ölçer-değerlendirir.Teşviklerde TOBB ile verilebilir.

 

Kaynak:Enerji Verimliliğinde Neredeyiz, Nereye Gidiyoruz?-Tülin Keskin--Şuayip Yalman--Mühendis ve Makina • Cilt: 52 Sayi: 617--¹ MMO Enerji Verimliliği Danışmanı ² MMO Yönetim Kurulu Başkan Vekili

 


2--Enerji Verimliği Çalışmaları-Bursa:

 

1--Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Verimliliği Merkezi (EVM), Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (UR-GE) projelerinde yer alan 100’ün üzerinde firmanın enerji verimliliklerini etüt ederek, firmaların enerji giderlerinde % 35’e varan tasarruf hedefliyor.

 

2--BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay,Türkiye’nin 2023 yılına kadar %10’luk bir enerji tasarrufu sağlama hedefi olup, Ekonomi Bakanlığı’nın % 75 hibe desteği sağlayacağı yeni bir projeyibaşlattıklarım söyledi.


2.1--Burkay, proje kapsamında farklı sektörlerdeki 100’ün üzerinde UR-GE firmamızın enerji etütlerini gerçekleştirerek, enerji tasarrufu açısından enerji verimliliklerini değerlendireceğiz. 


2.2--Ayrıca proje sonrası uygulamalar için firmalara uluslararası kredilendirme kuruluşlarından düşük faizli kredi imkanı sağlıyoruz.

 

3-- EVM Yöneticisi Canpolat Çakal da, bugüne kadar Kimya UR-GE’sindeki 16 firmanın enerji ön analizlerinin yapıldığını ve raporlama sürecinin devam ettiğini, Kompozit UR-GE’sindeki 27 firmada da enerji analizlerinin sürdüğünü söyledi.

 

3.1--Firmalarda ortalama % 20 tasarruf potansiyeli tespit ettiklerini belirten Çakal, “Firmaların toplam enerji faturalarında ise yıllık 5,7 milyon liralık bir tasarruf sağlamamız mümkün. Üstelik firmalar bu iyileştirmeler için harcadıkları ücreti 2 yıldan az bir sürede telafi edebilecekler” ifadelerin kullandı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 300

Eklenme Tarihi : 20.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.