MAKALELER / Yeşil Enerji-Türkiye-Öneriler






Yeşil Enerji-Türkiye-Öneriler:

 

1--2010 yılında yenilenebilir (yeşil ) biriktirmeli HES larımızın ürettikleri 45-60 eurocent /kWh olup , Türkiye kendi şebekesinin standartlarını AB düzeyine yükseltmelidir.

 

2—Türkiye UCTE’ye  üye olunmalıdır.Türkiye UCTE üyesi olduğunda herhangi bir enerji yatırımcısı üreteceği elektriği AB Güç tüketimi %50 daha azdır.

 

3--Jeotermal potansiyel bakımından dünyada 7nci, avrupada ise 1nci sırada olduğumuz halde, üretim bakımından sonuncu durumdayız.

 

3.1--Potansiyelimizin sadece % 3 ünü kullandığımızı; jeotermal kaynaklarımızın elektrik üretiminden ziyade , ısıtma ve seracılık  bakımından uygun ve jeotermal sistemlerinde ki ısı satış bedelinin 1-1,5 cent/kWh civarında.

 

4--Brezilya da 12 milyondan fazla taşıtın biyoetanol ile çalıştığı ; İsveç in şu anda toplam enerjisinin %16 sını biyokütleden sağladığı bilinmekte.

 

4.1--Biyokütle enerjisi elde edebilmek amacıyla uygun bitkilerle, prodüktif olmayan ormanlarımızın sadece %60 ının ve nadasa bırakılan arazilerin sadece %10 unun enerji ormanı olarak değerlendirilmesi uygun olabilir.

 

6--Ülkemiz güneş kuşağı olarak adlandırılan ‘40°N - 40°S bandında bulunduğundan ( ülkemiz 36°N-42°N) hedeflenebilecek üretim kısa vadede 25 Mtep/yıl olarak esas alınabilir aynı zamanda sonuçta üretilebilecek enerjinin de 79-80 Mtep üzerinde bir değer ulaşılabilir.

 

6.1--Sıcak bölgelerimizde güneş Enerjisi ile soğutma yapmak da olasıdır.

 

8--Klima kullanımının ve iklimlendirmenin yaygınlaşması nedeniyle Temmuz – Ağustos aylarında yıl içinde ikinci bir puant güç ve enerji gereksiniminin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

 

8.1--Sıcak iklimlerde Soğutma uygulamalarının payı %40 lara ulaşabilmektedir. Bu ise güneşin bol olduğu yörelerimizde uygulanması gereken bir teknoloji olduğunu göstermektedir.Kısaca sıcak iklim bölgelerinde güneş enerjili soğutma uygulamaları teşvik edilebilir.

 

9--Zeytin adasında (Akdeniz ) GSM baz istasyonunda diesel jeneratörlerin devre dışı bırakıldığını , onların yerine 42 kwh/gün enerji üreten güneş pillerinin kullanıhdığını ve maliyet hesaplarının diesel gruplarla karşılaştırıldığında sistemin kendisini 3 yılda amorti edeceğini anlaşılmıştır.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 286

Eklenme Tarihi : 20.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.