MAKALELER / Eko Ev-Ekolojik Ev








Eko Ev-Ekolojik Ev

 

1--Tasarlanan binanın enerji ihtiyacı, Türkiye’nin standart referans binasına göre soğutmada %70’e yakın oranda, ısıtmada ise %50’ye yakın oranda azaltılmıştır.

 

2--EkoEv’in ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılamak amacıyla hava kaynaklı (havadan suya) bir ısı pompası kullanılmıştır. Isı pompası cihazı sadece elektrik enerjisi kullanmakta ve bir birim elektrik enerjisine karşılık toplamda 3,5-4 birim kadar ısıtma/soğutma enerjisi üretebilmektedir.

 

2.1--Cihazın kullandığı elektrik enerjisi ise fosil yakıtlardan bağımsız olarak çatıya yerleştirilen PV panellerden sağlanmaktadır

 

3--EkoEv’de ısıtma için yerden ısıtma sistemi kullanılmaktadır

 

4-Pencerelerin U-Değeri 0,9 W/m²K’dir.olarak seçilmiştir.

 

5--Binanın iklimlendirilmesi için kullanılan ve içeride yaşayanların kullanacağı tüm ekipmanların elektrik enerjisi ihtiyacı çatıya yerleştirilmiş olan 27 adet 1.114 x 1.414 mm boyutundaki fotovoltaik panelle karşılanmaktadır  ve fazla olan enerji komşu binaları besleyebilmektedir.

 

5.1--Panellerin anlık toplam elektrik üretim kapasitesi 2,7 kWp’dır. Tasarım aşamasında yıllık 3.400 kWh-uygulamada3.800 kWh elektrik enerjisi üretilmiştir. EkoEv bu enerjinin  yılda %40’ını kullanmıştır.

 

6--Dört adet 1.215 x 1.908 mm boyutlarında termal panelden oluşan kapalı devre güneş enerjisi sistemiyle üretilen sıcak su 200 litre hacminde bir depoda toplanmaktadır. Toplanan sıcak su ile hem kullanım sıcak suyu üretimi yapılmakta, hem de ısıtma sistemine destek sağlanmaktadır.

 

7--Binanın ısıtılması ve soğutulması için ihtiyaç duyulan sıcak ve soğuk su hava kaynaklı bir ısı pompası cihazıyla karşılanmaktadır. Bu cihaz kışın havanın ısısını kullanarak binanın ısıtılması için gerekli olan sıcaklıkta suyu üretmekte-dir. Yaz şartlarında ise binanın soğutulmasını sağlayan soğuk suyu üreterek, binadan soğurulan fazla ısının havaya atılmasını sağlamaktadır.

 

7.1--Cihazın ısıtma kapasitesi 14 kW, soğutma kapasitesi ise 11 kW’dır.

 

8--Yerden Isıtma/Serinletme Sistemi-Binanın   ısıtılması/serinletilmesi   döşeme şapının içine uygulanmış borulardan sıcak/serin su dolaştırılmasıyla sağlanmaktadır.

 

8.1--Yerden ısıtma/serinletme sistemini besleyen pompalar frekans konvertörlü tipte seçilmiştir. Bu pompalar binada oluşan talep değişikliklerini algılayarak gönderilen suyun debisini otomatik olarak ayarlarlar, böylece asgari enerji tüketimiyle azami verimlilik sağlamaktadırlar.

 

9--Kontrollü Havalandırma Sistemi/Isı Geri Kazanım Cihazı Kontrollü havalandırma sistemi, hem nemin giderilerek konforun sağlanması, hem de yerden serinletme sistemiyle karşılanamayan uç soğutma yüklerinin karşılanabilmesi amacıyla ve gereğinde kullanılmak üzere kurulmuştur. Bu sistemle taze hava, ihtiyaca göre mahallere aktarılmaktadır.

 

9.1--Kullanılmış ve egzoz olarak değerlendirilebilecek hava ise mahallerde emilerek binadan dışarı atılmaktadır. Bu işlev ısı geri kazanımlı ve 100-2000 m3/h debi aralığında çalışabilen bir havalandırma cihazıyla yerine getirilmektedir.

 

9.2--Sistem, bir baca üzerinden emilen taze havanın toprak altına uygulanmış borulardan geçirilerek toprakta yıl boyunca mevcut olan jeotermal enerjiyle kışın ön ısıtılması, yazın ise ön soğutulma-sı esasına dayanır.

 

9.3--Bu amaçla binanın arka bahçesinde yüzeyin 2 m altında, 75 m uzunluğunda DN 200 çapında antimikrobiyel polipropilen (PP) borular döşenmiştir. Baca üzerinden emilerek borulardan geçirilen taze hava kontrollü havalandırma sistemiyle binanın içine aktarılmakta, kullanılmış fazla egzoz havası da mutfak veya banyo gibi mahallerden emilerek tekrar binadan dışarı atılmaktadr. Böylece içeride doğal yollarla veya cihaz vasıtasıyla sürekli ola-rak taze hava bulundurulması mümkün olur.

 

10--Gri Su Arıtma Sistemi-Gri su arıtma sistemi sayesinde lavabolardan toplanan gri su arıtılmakta ve bahçe sulama amaçlı kullanılabilmektedir

 

10.1--İnce gömme rezervuar, çift kademeli fonksiyonuyla 2,5 - 4 litre veya 3 - 6 litre kapasitesi sayesinde %70’e varan su tasarrufu sağlamaktadır.

 

11--Atık Su Sistemi-Binanın atık su tesisatında sessiz atık su boruları kullanılmıştır.

 

12--Tasarrufu Armatürler-Standart bir lavabo armatürü dakikada 12-14 litre su tüketirken bu armatürler, özel tasarrufu perlatörleriyle bu sarf-yatı dakikada 8 litreye düşürmektedir.

 

13--LED Aydınlatmalar-Tüm aydınlatmalarda minimum enerji tüketimi sağlayan LED aydınlatma armatürleri kullanılarak enerji tasarrufu sağlanmaktadır. 100 bin saate kadar çalışabilen uzun ömürlü armatürler 75 W lamba yerine 10 W LED’lerden oluş-maktadır.

 

14--Yağmur Suyu Depolama Sistemi-Bu sistemle çatı alanlarından gelen yağmur suyu borularla toplanarak binanın arka bahçesine gömülü olan 1800 litrelik polietilen (PE) yağmur suyu tankında toplanmaktadır.

 

14.1--Toplanan bu su, ihtiyaç halinde bahçe sulama amacıyla kullanıl-makta veya otomatik olarak çalışan bir hidrofor ünitesi tarafından binaya basılmaktadır ve sonrasında tuvaletlerdeki rezervuarlarda veya çamaşır yıkamada kullanılabilmektedir.

 

14.2--Sistemin borulaması ve işletimi için kullanılan otomasyon sistemiyle şebeke suyu ile yağmur suyunun hiçbir zaman birbirlerine karışmaması sağlanmaktadır.

 

Kaynak:İstanbul’da Artı Enerji Bir Konut Örneği-Zerrin Yılmaz1-Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yapı Bilgisi ABD., Taşkışla, İstanbul- Mühendis ve Makine-Cilt: 54 Sayı: 637

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 676

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.