MAKALELER / Doğal Soğutmalı Sulu Ekonomizerler İle Enerji Tasarrufu








Doğal Soğutmalı Sulu Ekonomizerler İle Enerji Tasarrufu:

 

1--Doğal soğutmalı sulu ekonomizerler ,soğutma sistemlerinde hava soğutmalı kondenserli sistemlere göre işletme maliyetlerinde ciddi tasarruflar sağlar.

 

2--Toplam soğutma yükünde soğutma yükü tamamen doğal soğutmayla sağlanıyorsa doğal soğutma, tamamen kompresör devresiyle sağlanıyorsa mekanik soğutma ve soğutma suyunun ön soğutması doğal soğutmayla sağlanıyorsa kısmi doğal soğutma olarak adlandırılır.

 

3--Sistem;Kısmi doğal soğutma çalışmaya başlatıldığı süreçte fanlar tam kapasite çalıştırılarak kompresörün çalışma süresi azaltılmak sureti ile enerji tasarrufu yapılmaktadır. %100 doğal soğutma yapılması durumunda ise fanların çalışması azaltılarak enerji tasarrufuna gidilebilir.

3.1--Bu sistemlerle elde edilen tasarruf miktarlarının kış ortalaması; soğuk iklim kuşağındaki bölgelerde %75 mertebesinde, ülkemiz iklim kuşağı ile benzer karakter gösteren Milano'da ise %40 civarındadır.

 

4--Doğal soğutma içeren su soğutma cihazları Ankara şartlarında hava soğutmalı kondenserli sistemlere göre yıllık işletme giderlerinde yaklaşık % 37 tasarruf, su soğutmalı kondenserli cihazlara görede %25 tasarruflu işletme maliyetine sahiptir.

 

5--Yapılan tasarrufun parasal karşılığı doğal soğutmalı cihazlar ile hava soğutmalı cihazlar arasındaki tesisYeni projelendirme ve revize çalışmalarında doğal soğutma olanaklarının değerlendirilmesi vazgeçilmez olmaktadır.

 

6--Mevcut tesisler de fizibilite çalışmaları yapılarak revize edilmeleri ve doğal soğutmalı sistemlere dönüştürülmesi çalışma dan da anlaşılacağı gibi incelenen şehirlerimizde oldukça karlı olabilmektedir.

 

7--Doğal soğutmalı sistemlerin enerji tüketimini azaltması nedeni ile de çevreci sistemler olarak tanımlanabilmektedir.

 

8--Yoğun enerjinin tüketildiği endüstriyel soğutma tesislerinde çevre kirliliğinin azaltılması ve işletme maliyetlerinden tasarruf sağlanması açısından bu sistemler çok önemli yer tutmaktadır.

 

9--Yapılan tasarruf ile doğal soğutmalı bir yatırım takriben 1 yıldan biraz fazla bir sürede kendini amorti edebilmektedir.

 

10--Soğuk su dönüş set sıcaklığı otomatik kontrol v.b. sis temler ile 15°C'den 16°C'ye çıkartıldığında kış aylarında yapılan tasarruf %4 oranında artırabilmektedir.

 

KAYNAKÇA:Tesisat Mühendisliği Dergisi ,Sayı: 96, s. 73-80, 2006-Bekir CANSEVDİ-Özay AKDEMİR-Ali GÜNGÖR

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 576

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.