MAKALELER / Dizel Araç mı-Benzinli Araç mı Daha Tasarruflu






Dizel Araç mı-Benzinli Araç mı Daha Tasarruflu:


1-- Türkiye’de dizel araçlar, benzinli araçlara göre % 10 ile % 25 arasında daha pahalıya satılıyor.


1.1—Türkiye de Dizel araçlar % 62 oranında tercih edilip satılmakta.


2--Yapılan bir çalışmaya göre Güncel yakıt fiyatları ele alındığında dizel araçlara ödenen para da kâra geçilebilmesi için en az 150 bin kilometre yol yapılması gerektiği ortaya çıkmakta.


3—Öte yandan Benzin ile dizel arasındaki pompa  fiyat farkı %14’e inmiş durumda.


4—Örnek vermek gerekirse Renault Clio nun benzinde km maliyeti 0,28 TL dizelde 0,16 TL olup aradaki fark 0,11 TL olup, benzinle dizel arasındaki fiyat farkına bölündüğünde 112121 km çıkar ki bu değer  ortalama 5.5 yılda kapanabilir.Bu durumda kişi bu kadar km yapamayacağı için(yaklaşık yılda 21000 km) dizeli benzine tercih etmenin bir anlamı olmayabilir.


4.1—Aynı zamanda dizelin ve benzinli araçların km bakım maliyetleri ile dizelin yaydığı partikülden dolayı oluşturduğu emisyon ayrıca cabası.


5—Sonuç olarak 5 yıldan fazla kullanacak-ticari bir araç için dizel veya lpg tercih edilebilir.Ancak dizel alınabildiği gibi benzine lpg kiti ilave ederek ekonomiklik sağlanabilir.


5.1--Bu yüzyıl doğalgaz yüzyılı olabilir.Petrole ve kömüre göre daha temiz ve daha ucuz doğalgaza-LPG-CNG ye geçiş sözkonusu.ABD kaya gazı,Orta asya ve ortadoğu kökenli doğalgaz kullanımı oldukça önem kazanacak gibi.


http://www.hurriyet.com.tr/dizel-mi-benzinli-mi






Makalenin İzlenme Sayısı : 454

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.