MAKALELER / Cam Temperleme Fırınlarında Enerji Tasarrufu






Cam Temperleme Fırınlarında Enerji Tasarrufu:

 

1--Endüstriyel fırınların enerji verimlerinin iyileştirilmesi için Fırın yüzey sıcaklıklarını daha da düşürmek için fırının yalıtımının gözden geçirilmesi ve yalıtımın zayıf olduğu bölgeler güçlendirilmesi uygun olcaktır.

 

1.2--Tambur yataklarının olduğu kısımlar ile açıklık kısımları için özel tedbirler düşünülmelidir. Bu kısımlarda ışıma, kal-kanlı ve özel kanal içine alınmalı ve soğutma gereken kısımlar içinde buraların soğutulması için kullanılan havaya yüklenen enerjinin bir şeklide geri kazanılarak fırına beslenmelidir.

 

2--Baca gazını ve fırını terk eden ısının yarısının fırına tekrar geri kazanılarak beslendiğini ve fırın yüzeyinden ısı geçişi ve sızıntıyla olan kayıpların yarısının önlenebildiği bilinmektedir.

 

3--Bu yöntemlerin dışında fırında kullanılan hava fazlalık sayısının fırın için uygun olup olmadığı azaltılma yollarının bulunup bulunmadığı incelenmelidir.

 

3.1--Fırınlarda kullanılan hava fazlalık sayısı yakmayı verimli gerçekleştirmenin yanında fırında arzu edilen proses sıcaklığını ayarlamak için de kullanılır.

 

4--Ayrıca camı temperleme işlemini daha verimli yapabilecek yeni bir fırın tasarımıyla birlikte elektrikli temperleme fırınıyla daha verimli temperleme imkanı bulunup bulunmadığı da ayrıca incelenmelidir.

 

5--Fırının bu haliyle atık ısılarından faydalanarak fırının verimini artırmak maliyetli ve uygun görülmüyor olabilir. Bu durumda hiç olmazsa baca gazı ısısı yardımıyla işletmenin diğer işlerinde ısıtma, mutfak ve benzeri işlerde kullanılabilecek sıcak su üretimi gerçekleştirilebilir.

 

5.1--Ayrıca yazın absorbsiyonlu soğutma cihazı bu atık ısıyla çalıştırılarak yine işletmenin klima cihazlarında soğutma için tükettiği enerjinin önemli bir kısmı tasarruf edilebilir.

 

6--Baca gazı kayıpları ile fırın yüzey ve sızıntı kayıpları fırının verimini düşüren kayıpların başında gelmektedir. Fırının verimini artırmak için alınacak tedbirlerin başında baca gazı ısısının geri kazanılarak yakma havasının ısıtılması veya fırına beslenen camın ön ısıtılmasını sağlamak olabilir .

 

6.1--Yakma havasının baca gazından kazanılan ısıyla ön ısıtılması, brülör sayısının fazla olması ve baca gazıyla ısıtılacak havanın bir ısı değiştirgecinde enerjisi geri kazanılarak kanallarla brülörlerin bulunduğu bölümlere getirilmeleri, sistemi daha karmaşık hâle getirmesiyle beraber geri kazanılacak ısı miktarını da sınırlamaktadır.

 

6.2--İkinci bir yol ise fırınlarda uygulama alanı bulmuş olan reküparatörlü yakıcıların kullanılmasıdır

 

7—Kaynak  yazarlar tarafından yapılan çalışmaya göre mevcut çalışır durumdaki fırınla ilgili yapılan ölçme sonuçlarına dayanarak fırının verimi % 16,23 olarak elde edilmiştir. Baca gazı ısısının ve yüzey-den iletim ve sızıntıyla olan kayıpların yarısının fırın için geri kazanılması durumunda fırının verimi %27,38 olarak elde edilmiştir.

 

Kaynak:Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi-Yavuz Tütünoğlu--Alpaslan Güven-TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, İzmit- İlhan Tekin Öztürk-Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü,

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 491

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.