MAKALELER / Biyokütle-Hidrolik Enerji Üretiminde Verimlilik:-Öneriler






Biyokütle-Hidrolik Enerji Üretiminde Verimlilik:-Öneriler:

 

4.1—Biyokütle enerjisi çevre dostu, elektrik üretilebilen ve taşıtlar için yakıt elde edilebilen stratejik bir enerji kaynağı olan biyokütle ciddi biçimde ihmal dilmektedir.

 

4.2--Az gelişmiş ülkelerde biyokütle sosyo-ekonomik bir kaldıraç olarak kullanılırken gelişmiş ülkelerde ise modern teknoloji kullanan büyük bir endüstriye dönüşmektedir.

 

4.3--Türkiye’den daha az toprağa sahip bir çok AB ülkesinde dahi enerji bitkilerinin üretimi, enerji ormancılığı ve atık değerlendirme büyük gelişim göstermiştir.Bu alanda özel teşvikler ve düzenlemeler yapılmıştır.

 

4.4—Türkiyede Biyokütle,özellikle enerji ormancılığı ve biyodizel-biyogaz üretimi alternatif enerji kaynakları içerisinde büyük bir potansiyele sahiptir.Bakanlık bunların teşviki kurulumu için idari yapıları sağlamalı ve teşvikler için çalışabilir


5— Enerji Verimliliği -Öneriler5–Türkiye-Hidrolik EÜ:

 

1--Hidrolik kaynaklara baktığımızda ise Türkiye; Norveç’ten sonra Avrupa’nın en büyük hidrolik enerji kapasitesine sahiptir.

 

1.1—Bakanlık belli gücün altında hes lere izin vermiyor.

 

2—Santral kurulumunda küçük hes ler yerine çevreyi koruyan akarsu yatağında kurulan çok sayıda nehir tipi yüzer santral olabilir.Bu nedenle temsan nehir tipi yüzer santral üretimini hedef alabilir.

 

3--Yenilenebilir enerji üretimi ile pompalı HES’ler birbirine entegre edilmeli.Bu anlamda baraj gölleri üzerinde yüzer güneş santralı kurulabilir.Bakanlık böyle hibrit projeleri ön plana çıkarabilir,teşvik edebilir.

 

4--Birçok HES pompalı hale getirilebilir.


Kaynak:

1--Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu-“Yeşil Ekonomiye Geçiş”-Ağustos – 2010-TEVEM - ENVER Enerji Verimliliği Derneği- Haziran 2010

2-- Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Verimliliği-Oda Raporu-Tmmob Makina Mühendisleri Odası-Nisan 2008






Makalenin İzlenme Sayısı : 427

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.