MAKALELER / Akıllı Elektrik Şebekeleri






Akıllı Şebekeler:

1—Elektrik sayaçlarının uzaktan erişim sağlanarak okunması,Netaş, Aydem Elektrik Dağıtım işbirliğiyle  geliştirdiği Otomatik Sayaç Okuma Sistemi ile yaklaşık 21000 sayaç uzaktan okunabiliyor ve aynı zamanda takibide yapılabiliyor.

2—Sistemle şebekede meydana gelebilecek en küçük bir arıza bile otomatik olarak anında merkeze ulaşıyor ve sorun en kısa sürede çözülüyor.

3—Sayaçlarla haberleşen haberleşme ünitelerinin toplandığı fkm sisteminin tedariği Netaş tarafından gerçekleştiriliyor.

4—Talep tahimini yani ertesi gün ne kadar enerji satın alınması gerektiğine yönelik çalışmalar doğru bir şekilde yapılabiliyor.

4.1—Talep tahmin çalışmaları sayesinde gerçeğe daha yakın değerler elde edilebiliyor.Kayıp ve kaçakların nerede  ve ne miktarda olduğu tespit edilip buna göre aksiyon planları hazırlanabiliyor.

5--Abonelerin geçmişe yönelik tüketimleri ilgili detaylardan yola çıkılarak ilerye dönük tahmin ve planlama yapılabiliyor.Buna göre yatırım kararları alınabiliyor.

6—OSOS Projesinde sahada kullanılan 9000 pano tasarlanarak trafo merkezlerine kuruldu ve bunlar Netaş tarafından tasarlanıp üretildi.

6.1—Panonun içinde bulunan iki adet sayaçtan birisi dağıtımla ilgili ölçümleri yaparken,diğeri aydınlatma bölümüne kurulan haberleşme sistemiyle sokak lambalarını otomasyon sistemi olarak uzaktan açık kapatabiliyor.

6.2—Panoda bulunan birçok cihaz uzaktan denetlenip konytrol edilebiliyor.

7—Pano ve sayaçlar aracılığıyla toplanan veriler,kontrol merkezinde kurulan sistemdeki veri tabanına yazılıyor.ardından Netaşın  geliştirdiği AMR sistemiyle işleniyor.Bu imkan ile dağıtım şirketinin ihtiyacı olan her türlü raporlama alınabiliyor.

8—Sistem ayrıca elektrik dağıtım şirketinin kullandığı diğer sistemlerle entegre olarak çalışıp veri alışverişinde bulunabiliyor.

9—Akıllı şebekelerin otomatik ölçüm sistemleriyle enerji kesintilerinde azalma görülürken-aşırı yük ve arıza durumları kontrol altına alınarak şebeke güvenliği sağlanırken saatlik bazda talep tahimini ve yatırım için gereken raporlama yapılabiliyor.





Makalenin İzlenme Sayısı : 533

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.