MAKALELER / Kansızlığa Karşı Bitkisel Tedavi





Kansızlığa Karşı Bitkisel Tedavi:

 

1--Bezelye özellikle çocuklarda kansızlığa iyi gelir.

 

2--Havuç,Kan kaybında veya kansızlıkta hızla kan yapar.Zeytinyağlı-Havuçlu bezelye yemeği güzel gider.

 

2.1--Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.

 

2.2--Kansızlıkta daha doğal et olan koyun dalağı ve ciğerini-arnavut ciğeri tarzında soğan ile zeytinyağında kavurup  yemek oldukça faydalı olabilir.

 

3—Kansızlığa karşı et tüketmek önemli .Bu anlamda B12 açısından da zengin olan hindi eti  çinko minerali bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca hindi etinde fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve selenyum bulunur.

 

4—Isırgan,demir eksikliğini gidericidir.Güzel bir ısırganlı rokalı tereli domatesli zeytinyağlı limonlu salata iyi gider.

 

5-- Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu-turşusu tüketmeleri gerekir.

 

6—Kansızlığa karşı , özellikle çocuklarda Keçiboynuzu pekmezi-harnup pekmezi kullanmak çözüm olabilir.

 

7--Kişniş, Kansızlığa oldukça faydalı.Kişniş çayı.

 

8---Pancar suyu: Demir eksikliği tedavisinde etkili.Tansiyonu dengeleme.Hazır adana şalgam sularını tüketilebilir.

 

9—Şalgam, içerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

 

10--Antep fıstığı içeriğindeki demir ile kansızlığa karşı faydalı.

 

11--Çayda bulunan tanin adlı madde minerallere bağlanarak vücudun onları absorbe etme oranını düşürdüğü ve sadece bunun bitkisel demir kaynakları için geçerli olabileceği gösteriliyor.Kahve ve çay sadece tahıl ve sebzelerde demir emilimini azaltabilir. Et,balık,kümes hayvanları için böyle bir durum söz konusu değil.

 

12--Yapılan çalışmalar yemeğin yanında içilen çayın % 62 oranında,kahveyse % 35 oranında  demir emilme oranını düşürmekte.Portakal suyu ise demir emilimini % 85 artırabiliyor.

 

13--Kimyon kan şekerini dengeler.Kansızlık tedavisinde etkilidir. Kimyon , güçlü bir demir deposu olan kimyon anemi hastalığında doğal ilaç olarak kullanılır.Homeglobin içeriği sayesinde kansızlığı tedavi eder. Bunun yanı sıra oksijen seviyesini koruyarak vücut içi kan düzeyini dengeler.

 

14--Hurma kansızlığa karşı etkili.İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor.bu sayede kansızlık riskini düşürüyor.  

 

15—İncir-özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeni ile beslenmede önemli bir yere sahip olup aynı zamanda demire eksikliğine bağlı kansızlığın önlenmesi ve çocuklarda bilişsel yetilerin-matematik yeteneğin artmasında faydalı olabilir.

 

16--Kaysı, demir bakımından zengin olup kan oluşumunu desteklemekte ve kan akışı ve enerjisini artırmakta.

 

17—Armut kansızlığı önler.

 

18--Muz, demir kaynağı olup kansızlık  faydalıdır

 

19--Patates suyu demir ve folik asit içerir. Bu besin ögeleri kırmızı kan hücrelerinin yapımında görevlidir. Patates suyu bu sayede anemi riskini azaltır.

 

20—Patlıcan,kansızlığı giderir.Demir eksikliği beraberinde anemi (kansızlık) hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.Patlıcan içerisinde yüksek miktarda D vitamini barındırmasından dolayı, anemi hastalığının önüne geçmektedir.Patlıcanın içerisinde kırmızı kan hücrelerini arttıran mineraller bulunmaktadır.

 

21--Rezene, kansızlığı giderir.

 

22--Sarımsak, demir emilimini de artırır(yemeklere katılması gerekir)

 

23—Kansızlığa karşı, Badem, süt ve üzüm pekmezini karıştırıp günde iki üç kez için.

 

24--Kansızlık İçin Kırmızı Pancar-Havuç Suyu

 

1--Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir.

 

2--Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.

 

3—Kansızlıkta daha doğal et olan koyun dalak ve ciğeri oldukça faydalı olabilir.

 

4—Özellikle çocuklarda Keçiboynuzu pekmezi-harnup pekmezi kullanmak çözüm olabilir.



25--Kansızlık Tedavisinde Keçiboynuzu-Harnup Pekmezi


1—Zürih Federal Teknik Yüksek Okulunda Diego Moretti hepcidin adı verilen protein benzeri molekülün bağırsaktaki demir emilimini sanılandan fazla bloke ettiğini saptadı.Bu anlamda demir eksikliği daha fazla demir tableti ile tedavi edilememekte.


2—Yukarıdaki saptamaya göre ya demir tableti az dozda alınmalı yada harnup-dut pekmezi gibi doğal ürünler kullanmak-dalak sote yapıp yemek olabilir.




26--Kansızlığa Faydalı Bitkisel Diyet:

 

1--Kansızlık dünyada yaklaşık dört milyon insanı etkileyen bir rahatsızlıktır. İşte kansızlığın doğal ve bitkisel tedavisi için en etkili 10 yöntem...

 

1—Pancar:


1.1--Pancar içerdiği yoğun demir sayesinde kansızlık tedavisinde oldukça başarılıdır. Pancar demirin dışında lif, kalsiyum, potasyum, kükürt ve birçok ek vitamin içeren faydalı bir besindir.

 

1.2--Bu faydalarının yanı sıra vücudu temizlemeye yardımcı olur ve vücuda daha fazla oksijen kaynağı sağlar. Bu da kırmızı kan hücresi sayısını artırır.

 

1.3--Bir orta boy pancar, üç havuç ve bir tatlı patatesin yarısını meyve suyu sıkacağında karıştırın.Elde edeceğiniz meyve suyundan günde bir defa için.

 

1.4--Ayrıca pancarı hem pişirebilirsiniz hem de salatalarınıza katabilirsiniz.

2—Pekmez:

 

2.1--Pekmez özellikle demir eksikliği olanlar için çok şifalıdır. İçerisinde demir, B vitaminleri ve kırmızı kan hücresi üretimini artırmaya yardımcı diğer önemli mineraller vardır.

 

2.2--Bir çorba kaşığı şeker pekmezi günlük demir ihtiyacının neredeyse % 15’ini karşılamaktadır.

 

2.3--Sıcak su veya bir fincan süt içerisine bir çorba kaşığı pekmez katıp karıştırın.

Bu karışımdan günlük bir veya iki kez için.Bu içecek hamile kadınlar için de son derece faydalıdır.

 

2.4--Başka bir seçenek olarak, bir fincan suya iki çay kaşığı şeker pekmezi ve elma sirkesi katıp karıştırın ve günde bir defa için.

 

3—Ispanak:


3.1--Kansızlık için uygulanacak en doğal tedavi, diyetinize ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri eklemektir. Ispanak demir açısından zengindir. Vücut anemi hastalığından kurtulmak için B1 vitaminine, folik asit ve enerji artıran besinlere ihtiyaç duyar.

 

3.2--Bir buçuk fincan ıspanak günlük demir ihtiyacının neredeyse % 35’ini ve folik asit ihtiyacının % 33’ünü karşılamaktadır.

 

3.3--Günde iki kez ıspanak çorbası içmek hastalığınıza iyi gelecektir.

 

3.4--Bir bardak taze ıspanak suyuna iki çay kaşığı bal katıp karıştırın.Bu karışımdan günde bir defa için.En az bir ay boyunca bu karışımı içmeye devam edin.

 

4—Nar:

 

4.1--Nar demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından çok zengindir. Ayrıca C vitamini içerir. Vücudun demir emilimini artırmaya yardımcı olur.

 

4.2--Nar vücudun daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesine yardımcı olur, bununla birlikte hemoglobin seviyesini artırır.

 

4.3--Bir fincan nar suyunun içerisine çay kaşığının dörtte biri kadar tarçın tozu ve iki çay kaşığı bal katıp karıştırın.Hazırladığınız bu karışımı kahvaltılarda için.

 

4.4--Alternatif olarak, bir veya iki kez ılık bir bardak süt ile iki kaşık kurutulmuş nar çekirdeği tozunu karıştırın ve için.

 

4.5--Ayrıca aç karnına her sabah bir orta boy nar yiyebilirsiniz.

 

5—Susam:

5.1--Susam tohumları yüksek demir içeriği ile kansızlık tedavisi için mükemmel bir besindir.

5.2--Bir fincanın dörtte biri kadar susam, günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 30’unu sağlamaktadır.

 

5.3--İki çorba kaşığı siyah susamı 2-3 saat su içinde bekletin.Daha sonra bu susamları bir süzgeç ile süzün ve ıslanmış tohumları ezerek hamur haline getirin.Hamur haline gelen susamın içerisine bir çorba kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın.Bu karışımdan günde iki defa içebilirsiniz.

 

5.4--Diğer bir yöntem olarak, yine bir çay kaşığı siyah susam tohumunu iki saat boyunca sıcak suda bekletin.Ardından süzün.Sonrasında bu tohumları hamurumsu hale gelene kadar ezin.Tohumları bir fincan ılık sütün içerisine katın, isteğinize göre içerisine bal katıp günde bir defa için.

 

6—Elma:

 

6.1--Elma, demir açısından çok zengindir. Elma kansızlık tedavisinde etkili olan çok faydalı bir besindir.

 

6.2--Günde en az bir elma yiyin.Mümkünse, yeşil elmayı tercih edin ve elmaları soymadan kabukları ile beraber tüketin.

 

6.3--Ayrıca taze elma suyunu ve pancar suyunu karıştırıp içerisine biraz bal katın.Bu şifalı karışımdan günde iki defa için.

 

7—Muz:

 

7.1--Muz vücuttaki hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan birçok enzimin üretimini uyarır. Ayrıca, hemoglobin sentezine yardımcı olan magnezyum açısından çok zengin bir kaynaktır.

 

7.2--Günde iki defa bir çorba kaşığı bal ile bir tane olgunlaşmış muz yiyin.

 

7.3--Alternatif olarak, bir adet ezilmiş olgun muzu ve bir çorba kaşığı Hint bektaşi üzümünü karıştırın ve günlük iki ya da üç defa bu karışımdan yiyin.

 

8--Kuru Siyah Frenk Üzümü:

 

8.1--Kurutulan siyah frenk üzümünün içerdiği yüksek C vitamini ve demir kansızlık için çok etkili bir tedavidir. C vitamini, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin miktarını artıran demir absorbesine yardımcı olan ve vücudun bu yeteneğini geliştiren bir vitamindir.

 

8.2--10 ila 12 adet kuru siyah üzümü gece boyunca suda bekletin.Ertesi sabah, bu üzümleri sudan çıkartın ve içerisindeki çekirdeklerini temizleyin.Kahvaltı yapmadan önce bu üzümlerden yiyin.Birkaç hafta boyunca bu şekilde düzenli olarak kuru siyah üzüm yiyin.

 

9—Çemen:

9.1--Çemen de yüksek demir içeriği ile kanınızdaki demir miktarını korumaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, kırmızı kan hücresi üretimine de yardımcı olur. Çemen otu tohumu da kansızlık tedavisinde kullanılabilir.

 

9.2--İki çay kaşığı çemen tohumunu bir fincan pilav ile birlikte pişirin.Biraz tuz ekleyin ve en az iki üç hafta boyunca günde bir kez yiyin.Ayrıca, özellikle çorba veya salatalarınıza pişmiş çemen yapraklarını ekleyebilirsiniz.

 

10—Hurma:

 

10.1--Hurma bir tarih boyunca vücudun demir emiliminde önemli bir rol oynamıştırve halen daha öyledir. Hurma, demir ve C vitamini bakımından zengin bir kaynaktır.

 

10.2--İki adet hurmayı geceden bir fincan süt içerisine atın ve bekletin.Ertesi sabah bu hurmaları yiyin ve sütü için.

 

10.3--Alternatif olarak, sabahları aç karnına bir fincan sıcak süt ile beraber kuru hurma yiyebilirsiniz.

 

11-Kansızlık Nedir:

 

1--Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, insan vücudunda erkeklerde desilitre başına en az 13 gram, kadınlarda ise 12 gram hemoglobin bulunması gerekmektedir.

 

2--Kansızlığın nedeni kırmızı kan üretimindeki azalma ve aşırı kan kaybı olabilir. Nedenlere bağlı olarak kansızlığın da farklı türleri bulunmaktadır.

 

3--Kronik hastalıkları olan insanlar anemi için yüksek risk altındadır. Bazı menstrüasyonlar, gebelik, ülser, bağırsak bozuklukları, kanser, kanama bozuklukları sırasındaki ağır kan kaybı nedeni ile kansızlık rahatsızlığı oluşabilir. Kansızlığın bazı türleri de kalıtsaldır.

 

4--Kansızlığın yaygın belirtileri arasında yorgunluk, ciltte solukluk, hızlı veya düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, elde veya ayakta soğukluk hissi, saç dökülmesi ve yüksek veya düşük tansiyon gibi durumlar vardır.

 

5—Kansızlığa karşı ;

 

5.1--Demir, C vitamini ve B12 vitamini bakımından zengin gıdalar ile beslenin.

 

5.2--Çay, kahve ve kakaodan uzak durun.

 

5.3--Yemeklerinizi demir tencerelerde pişirmeye dikkat edin.

 

5.4--Vücudunuzun günlük en az on dakika sabah güneşi görmesini sağlayın.

 

5.5--Mercimek ve tam tahıllı gevrekler içeren diyetler uygulayın.

 

5.6--Diyetinize daha fazla taze meyve ve sebze ekleyin.

 

5.7--Düzenli egzersiz yaparak vücudunuzdaki kas kütlesini artırın.

 

 

Kaynak: 


1--https://www.milligazete.com.tr/

2--CBT-20.11.2015

3--www.yenimesaj.com.tr/

 

4--arge7.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 1032

Eklenme Tarihi : 26.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.