MAKALELER / Ulaşımda Enerji Tasarrufu İçin Bisiklet Kullanımı






Ulaşımda Enerji Tasarrufu İçin Bisiklet Kullanımı:


1—Türkiyede bisiklet kullanımı % 1-2 civarında iken,Hollanda-Japonya-İsveç te %33 ler civarında.Bu oranların sağlanması ancak bisiklet kullanımını teşvik eden kültür ile mümkün olabilir.


2—Hollanda nın başkenti Amsterdam da bisiklet kullanımı %82 olup her evde 3-4 tane otomobil yerine 3-4 tane bisiklet bulunmakta.


2.1—Türkiye de 500 km bisiklet yolu bulunmamakta.İzmirde Bornova-Alsancak(7 km),Karşıyaka-Bayraklı-Bornova(8 km),Konak-Göztepe-Üçkuyular(6 km) arasında ulaşım amaçlı güvenli bisiklet yolları yapılması durumunda şehir içi trafikte ciddi azalma beklenebilir.


2.1.1--Bu yaklaşım İstanbul için çok daha acil duruma gelmiştir.Sonuç olarak büyükşehir belediyeleri ciddi anlamda bisikletli ulaşım master planı hazırlamaları uygun olabilir.


2.2—Konya merkezli Mersano bisiklet bisiklet taksi üretmekte.Şirket bu ürünleri ABD,İngiltere,Kıbrı ve Almanya ya satmakta.Bu araçlarda az kuvvet harcayarak çok yüksek tork elde etmeyi sağlayan diferansiyel ve hidrolik fren bulunmakta.


2.2.1--Taksi bisikletler 450 kg yük taşımakta olup,tek kişiyi hiç zorlanmadan taşıyabilmekte.Bu taksi bisikletler hoparlörlü ve yağmurluklu olup Fiyatları 3750 TL civarında.


2.2.2--Mersano Bisiklet bu bisiklet taksilerin elektrik motorlu üzerine çalışmalarına hız vermiş durumda.Bu bisikletlerin uygun noktalarda büyük şehir belediyeleri tarafından kullanılması durumunda trafiğe ciddi katlıları olabilir.


3—Konya Belediyesi AB desteğiyle elektrikli bisikletlerin kullanımı için kent merkez ve ilçelerinde bisiklet kiralama istasyonları kurmakta.Proje İşletmesini Wall AG  tarafından yürütülmekte olup elektrikli bisikletleri kiralayan kişi ulaşmak istediği yere vardıktan sonra bisikleti bölgedeki istasyona teslim etmekte.Toplu bisiklet park yerleri yapılması ve bunların mobese kameralar ile izlenmesi ile bisiklet hırsızlığı en az düzeye inebilmekte.


3.1--Konya da halen 750.000 civarında bisiklet bulunmakta olup,en 350.000 aktif olarak kullanılmakta.Büyükşehir Belediyesi AB Standartlarında bisiklet yollarının yapımına hız vermiş durumda.


3.2—Konya da Halen mevcut 120 km yolun 250 km çıkarılması planlanmakta.Bu şekilde kentte trafik sorunu azalırken yüzmeden sonra en çok yapılan spor olan bisiklet kullanımı ile kentte yaşam kalitesi artmakta.


2—Türkiye de üretilen yerli bisikletler uzak doğudan ithal edilenlere oranla çok daha kaliteli.Bu anlamda sektörde uzak doğudan bisiklet ithalatına gözetim ve denetim getirilmesi olumlu bir adım olarak görülmekte zira bu şekilde itahalatta kontrolsüzlüğün önüne geçilebildiği düşünülmekte.


2.1—Bisiklet fiyatları 80-150 TL arasında değişmekte.


Kaynak:Para Dergisi-9/15.08.2009-s:45






Makalenin İzlenme Sayısı : 315

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.