MAKALELER / Sürtünmesiz Motor Yataklarında Verim






Enerji Verimliliği-Sürtünmesi En Aza İndirilmiş Motor Yatakları İçin Süper Sert Kaygan Kaplama Çalışması:


1--ABD nin 2009 yılı R-D 100 Teknoloji Ödülleri içinde ince film nanoteknolojisi dalında ; Argonne Milli Laboratuvarında çalışmalarını sürdüren İTÜ Kimya Metalurji Fakültesinden ilgili araştırmacılar ve Dr.Ali Erdemirin-Dr.Osman Levent tarafından ortak çalışmalarla geliştirilen 2007 yılında patenti laboratuar adına alınan,lisansı alınarak uygulama çalışmaları başlatılan Süper sert ve kaygan kaplama (SSKK)adlı çalışma ödüle layık görüldü.


2--SSKK ile kaplanmış çelik yüzeyde sürtünme, kaplanmamış çeliğe göre % 80 azaldı.Ayrıca ağır sınır yağlama koşullarında çalışan kaymalı sistemlerde yeni kaplama aşınmayı hemen hemen ortadan kaldırdı.


3--Günümüzde motorlarda harcanan yakıt enerjisi toplam harcanan enerjinin %10-20 si oranında.Yani bu imkan ile tüm eş çalışan yataklara harcanan enerjinin minimum olmasıyani sıfıra yaklaşması ile motorlarda verim % 10-20 daha da artacak.%85-90 ları bulacak. Bu aynı zamanda atmosfere daha az sera gazı emisyonu anlamına gelecek.


4--SSKK ile motorda parçalar arasındaki sürtünmeyi mevcut şartlara en aza indirerek ,yüzeyler arasındaki sürtünme katsayısını üçte iki oranında azaltıldı.


5--Bu buluş ile, dizel motorlarda mevcut olan %52 mekanik verimin türbo şarj ile %64 çıktığı bilinmekte ve SSKK ile de %90 ın üzerine çıkacağı öngörülebilir. Bu ise mevcut ekonomik düzende petrole bağlı enerji tüketimini de yine 2/3=%67 oranın da azaltacağı anlamına gelebilir.


6--Ancak mevcut ekonomik düzende tüketimin düşmesi firma kar marjlarını yine aynı oranda azaltacağı için bu tür buluşlar Küresel ısınma kapıya dayanmadan harekete geçirilemeyeceği düşünülebilir. 


6.1--Bu konuda iki şey söylenebilir.


1-Küresel ısınma kapıya dayanmıştır.ve hızla kapıdan çıkıp gidecek gibi izlenim bırakmaktadır.Yok olan insan uygarlığında,boş arabalara benzin satamazsınız.


2-Firmalar aynı kar marjlarını tutturmak zorunda da değiller.Zira ciddi perhiz ile onlarda sağlıklarına kavuşabilirler.ve de yeni bir çok yenilenebilir enerji alanlarına vs yatırım yapabilirler.


Kaynakça:Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji Dergisi Sayı:1167-31.07.2009






Makalenin İzlenme Sayısı : 259

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.