MAKALELER / Otellerde Enerji-Su Tasarrufu-Verimlilik Uygulamaları






Otellerde Enerji Tasarrufu-1:


1--Otellerde en büyük gider kalemlerinden biriside işletme enerji ve su giderleridir.Bu konuda %20-50 arasında tasarruf sağlanabilir ve yapılacak yatırım 3-4 yıl içinde kendini geri ödeyebilmekte geri kalan yıllarda ise bu tasarrufun parasal karşılığı işletmeye kalmaktadır.


1.1—Enerji Tasarrufu:

 

 Otel aydınlatmasında kompakt flüoresan lamba ve  sarı LED(beyaz led ler kansere neden olabilir) lambalarla kullanılması önerilebilir. Bu durumda, aydınlatma kaynaklı elektrik tüketiminde %60’lara varan tasarruflar elde edilebilmektedir. Bu değişimin amortisman süresi de 1 yılı geçmemektedir.Led lerde amortisman süresi 4 ay iken,kompak flüresanda 9 aydır.

 

1.1—Tek katlı lokanta vs geniş alanlara çatıdan gelen gün ışığı(gün ışığı aydınlatma sistemi) armatürleri ile aydınlatılabilir.

 

1.2—Depo-Otopark vs konulacak fotoselli lamba ile aydınlatma tasarruf sağlanabilir.

 

1.3—Odalar konulacak hareket sensörü ile lambaların boşta yanması engelenebilir.

 

2—Otelin çatılarına hem sıcak su üreten hemde elektrik üreten güneş kollektörleri konulabilir.Sıcak ihtiyacının %50-60 bu yolla sağlanabilir.

 

3—Otel eğer jeotermal sahaya yakın kurulursa jeotermal sıcak su kaynağı ile


3.1—Sera kurulabilir ve sere ısıtılabilir


3.2—Otelin kullanım ve ısıtma sıcak su ihtiyacı karşılanabilir.

 

4—Kullanılan kazan ya odun atıklarını-pelet ya kömür yada doğalgaz gibi ekonomik kazan olabilir.Kazan bacasına bağlı ekonomizer kazana giren sıcak su ön ısıtmaya tabi tutularak enerji tasarrufu sağlanabilir.


5—Kullanılan beyaz eşya enerji plus özellikli AA yada AAA sınıfı seçilebilir.


6—Radyatör vs cihazlarda termostatik vana kullanımı ile % 20 enerji tasarrufu sağlanabilir.


7—Kullanılan fan ve pompalara inverter takılarak % 20 enerji tasarrufu sağlanabilir.


8—Klima santralları enerji tasarruflu olanlar seçilebilir.Su soğutma grubu daha tasarruflu olan sulu tipte seçilebilir.Su soğutma grubu güneşten korunmuş ağaçlıklı serin yerde konumlandırılarak % 25 enerji tasarrufu sağlanabilir.

 

4—Otellerde Su Tasarrufu:

 

4.1--Atıksuların Geri Kazanılması-Gri su arıtma sistemi:

 

1— Atık suda bulunan Azotun %90'i siyah sudan gelmekte ve gri suda ise, siyah sudan çok daha az miktarda azot bulunmaktadır Bundan dolayı gri su, siyah sudan daha kolay ayrışır ve daha kısa sürede temizlenir. Hijyen şartlarına uygun patojen mikrobunun en yaygın kaynağını fosseptik atıklar oluşturur.

 

1.1--Gri su, siyah suya göre çok daha az miktarda patojen mikro-bu içermesi arıtımını da kolaylaştırmaktadır.Kullanılan evsel suyun %40 ı duş-banyo-lavabo-gri su,%12 si mutfak-gri su,%13 u çamaşır yıkama-gri su,%25 i wc rezervuar,%5 i bahça,%5 temizlikten oluşmaktadır.

 

1.2-- Gri su ve şebeke suyu ile yıkanan çamaşırlar üzerinde yapılan bilimsel araştır-malar sonucunda şebeke suyu ve arıtılmış gri su ile yıkanan çamaşırlar arasında kurutma işleminden sonra da hijyenik açıdan hiçbir fark olamadığı ortaya çıkarılmıştır. 


1.2.1--Sonuç olarak çamaşır makinelerinde kullanım suyu olarak arıtılmış gri suyun kullanılmasında bir sakınca yoktur.İstenirse gri su uv lambasından geçirilerek dezenfeksiyonda ayrıca yapılabilir.

 

1.1--Atık su arıtmasında ilk aşama için atık su  kimyasal madde olarak değişik dozajlarda kalsiyum hidroksit ve alüminyum sülfat kullanılarak, kirlilik %65 oranında giderilebilir.


1.1.1--İkinci aşamada havalandırma işlemi ile 35 gün içinde kirlilik giderme oranı %89.8 olarak elde edilmiştir. İkinci aşamada -kimyasal madde kullanmadan ve tamamen biyolojik arıtmaya dayanarak- çalışan model 21'ci günün sonunda -arada kısa bir süre kirliliğin yükselmesine rağmen- kirlilik giderme oranı %91.0'a kadar yükselebilmektedir.

 

2--Atıksular önce tanklarda havalandırma ile çamur ve katı maddelerin çökmesi sağlanmaktadır.Kimyasal arıtmadan çökeltme tankına alınmakta. Ardından biyolojik artıtmaya tabi tutulmakta.

 

3--Otellerde atıksuların geri kazanılmasında verimlilik için  arıtma tesisinin en fazla 7 yıl süreyle hizmet vereceğini, ve  otellerin atıksularının kirlilik oranının normal evsel atıksu kirlilik oranının 1.5-2.5 katı olduğu  atıksu akışının sabit olması gerektiği dikkate alınmalıdır.

 

4—Atık sular; tesisin temizlenmesi, wc de rezervuarlara bağlanabilir,otelin ihtiyacı olan sebze ve meyvenin yetiştirildiği bahçenin sulanmasında kullanılabilir. 


4.1--Arıtılmış sulardan ihtiyaç fazlası bir suyu süzen kamışların yetiştiği bir gölete veya şehir kanalizasyonuna verilebilir.

 

5—Gri su tesisatı kendini 3-4 yıl içinde amorti edebilmekte. Gri su geri kazanım sistemlerinin talimatlarına göre düzenli bakımın, isletme güvenliğinde oldukça önemli payı vardır. En az yılda bir kere bakim yapılmalı.

 

6—Gri su sistem kurulum maliyeti yaklaşık 15-20 dairelik binalara sistemin kurulması daire başı yaklaşık 600 Euro’dur

 

6.1—Gri su sisteminde enerji ihtiyacı genel olarak 1.5 kWh/m³ civarında olabilir.

 

7--Gri su arıtılarak bahçe sulama, tuvalet rezervuarları, temizlik gibi kısımlarda kullanılaca-ğından, tüketilen suyun yaklaşık %50’si gri su sisteminden sağlanabilir.

 

4.2--Ayrıca %50 su tasarrufu için:


1-- musluklara perlatör takılabilir.


2--WC lere fotoselli musluk takılabilir.


3—Yağmur suyu atık su arıtma sistemi birleştirilebilir.


4—Bahçe sulamada damlama sulama ile % 85 su tasarrufu sağlanabilir.ve sistem sabah 05.00-06.00 zaman aralığına ayarlı zaman saatine bağlanabilir.


5--Ayrıca oteller boş sezonlarda personellerini bir okul ile anlaşarak eğitebilir ve personel kalitesini yükseltebilir.Kendi ihtiyacı olan sebze-et vs kendi bahçesinde yetiştirebilir.


5.1--Artan yemekleri ihtiyaç sahiplerine-Artan gıda atıklarını sosyal yardım projesi olarak köpek barınaklarına verebilir yada bahçede kullanılmak üzere solucanlı sistem ile kompost-gübreye çevirebilir.



2--Otellerde Verimlilik Nasıl Sağlanabilir:


1—Otellerde en önemli  harcama kalemlerinden birisi de işletme  giderleridir.

2-……..Otelde Verimlilik İçin Yapılanlar:

2.1—Sıcak su için her ay harcanacak 20-25.000 TL mazot parasını en aza indirmek için 80.000 TL maliyetle güneş enerjisi yatırımı yapılabilir.3-4 ayda yatırımın geri dönüşü sağlanırken yıllık 250.300.000 TL tasarruf sağlanabilir.

2.2—Bütün işçiler sigortalı çalışmakta olup 12 yerine 13 maaş almakta.İşçiler yönetimde temsil edilirken-yaptıkları her faydalı iş için prim verilebilmektedir.

2.3—enerji,su,fatura,vergi ödemeleri günü gününe yapılmakta.

2.4—Otelin gri su tesisatından ve yağmur suyundan sağlanan su ile hela rezervuarları ve bahçe sulama için gereken su sağlanmakta.

2.5—Otelin soğutma ihtiyacını düşürmek için atrium tavanından açılan motorlu menfezler kullanılmakta.

2.6—Isıtma ve soğutma ihtiyacını azaltmak  için gereken ısı yalıtımı için 6 cm mantolama ve 1.5 cm perlitli sıva kullanılırken-dış cephe açık renk su bazlı boya ile boyanıp-çatı açık renk-krem panel sandaviç ile kaplanmıştır.

2.7—Otelin çevresinde yaratılan yeşil kuşak ile rüzgara bağlı ısı kayıpları azaltılmıştır.

2.8—Otelin pencere camları ısı tasarrufu sağlayan kristal bond ile kaplanmıştır.

2.9—Otelin yüzme havuzu için gereken sıcak su güneş enerjisi sağlanmaktadır.

2.10—Otelde hijyen için bakır kapı kolları-hamam ve saunada bakır taslar kullanılmaktadır.

2.11-Otelin ürettiği atık yemekler çöğ öğütücü ile parçalanarak gübreye dönüştürülmekte-bu gübre solucan gübresi haline getirilerek otelin bahçesinde yetiştirilmekte.

2.12—Otelin mutfağında üretilen atık yağ biyodizel cihazı ile biyodizele çevrilip-otelin araçlarında ve jeneratöründe kullanılmakta.

2.13—Otelde sarı-gün ışıklı led ve kompkat floresanlar kullanılmakta-mutfak çatıda olup-çatının aydınlatmasında gün ışığı cihazlarından yararlanılmakta.

2.14—Otelde kullanılan su armatürlerinde  tasarruflu olanlar seçilmiştir.

2.15—Otelin içme suyu ihtiyacı için şehir şebekesi beslenen seramik mebranlı filtreler ile paslanmaz çelik su depoları kullanılmaktadır.

2.14—Otelin soğutma ihtiyacı-kısmi ısı ihtiyacı toprak-yangın deposu kaynaklı ısı pompası ile sağlanmaktadır.

2.14.1--Havalandırmada doğal havalandırma sistemi kullanılmakta.Bu amaçla merdiven kovası-atrium tabanında yapılan süs havuzu-su kuyusundan buharlaşan su yükselerek koridorlardan dışarı çıkarak otelin soğutmasına katkı sağlamaktadır.

2.15—Otelin teknik atölyesinde ihtiyaç duyulan işler ve tamiratlar yapılmaktadır.

2.16—Otelde bulunan bütün cihazların ve aydınlatmanın güç ihtiyacı  otomasyon panosundan anlık olarak takip edilirken,bütün ısıtma vs cihazlar yüksek elektrik verimli motorlu ve frekans inverterlidir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 1495

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.