MAKALELER / Temizlik-Mutfak-Ev Temizliğinde Sirke ve Tuzun Kullanımı





Mutfak-Ev Temizliğinde Sirke ve Tuzun Kullanımı:

 

1—Sirke:


1—Evde yerleri silme suyuna katılması halinde mikrop-virus-mantarları ve ev içindeki ağır kokuyu kaldırabiliyor.

 

2—Camların ve aynaların lekesiz  temizlenmesinde sirke spreyi kullanılabilir.

 

3—Bulaşık makinesi suyuna katılacak sirke ile porselenlere parlaklık verilebilir.

 

4—Fırın temizlenmesine temizleyici deterjanlarla birlikte sirke  kullanılması halinde hem kirler hemde fırın içi kötü kokular temizlenir.

 

5—Çamaşır makinesine  yumuşatıcı konulurken,yumuşatıcıya katılacak sirke ile beyazlar daha parlak,koyu çamaşırlar daha koyu olarak yıkanabilir.Aynı zamanda ütüleme sırasında oluşabilen parlaklıkları gideriyor.

 

6—Sebzelerin yıkanmasında yıkama kabına katılan birkaç damla sirke ile sebzelerin ömrü arttığı-sebzede olabilecek mantar-virus ve mikropların dezenfekte olması mümkün olabilmektedir.Yine ayrıca sebze ve meyveler buzdolabında  ince toprak kaplarda saklanırsa tazeliklerini daha uzun süre koruyabilirler.

 

6.1—Etleri terbiyelerken terbiye harcına katılacak az sirke ile etin yumuşaması mümkün olabilir.

 

2—Tuz:

 

1--Bir tutam tuzla ıslak zemindeki lekeleri kolaylıkla sökebilirsiniz.

 

2--Ahşaptan yapılmış masanızın üzerindeki su lekeleri

 

3--Sıcak tabakların yaptığı izleri temizleyebilirsiniz.

 

4--Yağlı tavaları kolayca temizlemek içinde tuzlu suyla yıkayıp kağıt peçeteyle kurulayarak hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz.

 

5--Bardak ve kupalarınızın rengini değiştiren çay ve kahve lekelerini de tuzla temizleyebilirsiniz.

 

6--Buzdolaplarının içini de tuz ve içme sodasıyla temizleyebilirsiniz.

 

7--Fırındaki yanık kokusunu fırın tepsisine koyacağınız tuzla alabilirsiniz.

 

8--Yemek yaparken kaynayan suya bir miktar tuz ekleyerek suyun daha yüksek ısı da kaynamasını sağlayarak yemeğin pişme süresini kısaltabilirsiniz,

 

9--Yumurta haşlarken suya ilave ettiğiniz tuzla haşlanan yumurtaların kabuklarının kolayca soyulmasını sağlayabilirsiniz.

 

9.1--Yumurtaların tazeliğini de tuz yardımıyla test edebilirsiniz. Bunun için bir kaba su koyun ve içerisine 2 kaşık tuz ilave edin. Sıvının içine attığınız yumurtalar batıyorsa yumurtalar taze, suyun üzerinde kalıyorlarsa bayattır.

 

10--Soyulmuş elmalar, armutlar ve patatesler oksijenle temas ettikçe kararır, bunun için soyulmuş meyve ve sebzeleri hafif tuzlu bir su içerisinde bekletirseniz kararmadığını görebilirsiniz.

 

11--Ispanağı da tuzlu suyla yıkarsanız, diplerinde bulunan çamuru kolayca çıkarabilir ve tekrar tekrar yıkamaya ihtiyaç duymazsınız.

 

12--Aşırı kavrulmuş ya da acı kahvelerin içerisine bir tutam tuz atarak onların acılığını hafifletebilirsiniz.

 

13--Tavukları temizlerken derinin üzerinde kalan küçük tüyleri tuzla ovalayarak ayıklayabilirsiniz.

 

14--Yemek ve salata yaparken elinize sinen soğan ve sarımsak kokusunu tuzlanmış sirkeyle çıkarabilirsiniz.

 

15--Kararan doğrama ve ekmek tahtalarını da tuzlu suyla silerek hem beyazlatabilir hem de dezenfekte edebilirsiniz.

 

16--Balık kızartırken tavaya önceden biraz tuz koyarsanız ve balıkların üzerine de tuz serperseniz tavaya yapışmaya engel olursunuz.

 

17--Dolapta saklayacağınız peynirlerin üzerine de biraz tuz ekerseniz ya da tuzlu suyla ıslatılmış bir beze sararsanız peynirin küflenmesini engelleyebilirsiniz.

 

18--Sütün içerisinde çok az ekleyeceğiniz tuz sütün tazeliğini daha uzun süre korumasını sağlar.

 

19--Tuz önemli bir böcek kovucu. Yere ekeceğiniz bir tutam tuzla karıncaların ve akarların o bölgeye yaklaşmasına engelleyebilirsiniz.

 

20--Kızartma ya da mangal yaparken yağınız tutuşursa bunu suyla söndüremezsiniz. Bunun için bir avuç tuzu yağın üstüne dökerek alevleri söndürebilirsiniz.

 

21--Yeni aldığınız mumların yandığında kenarından damlaların akmasını ve eğilmesini istemiyorsanız mumları yakmadan önce birkaç saat soğuk tuzlu suda bekletebilirsiniz.

 

22--Kirlenen vazolarınızı da bol tuzlu suyla çalkalar ve yıkarsanız içinde bulunan inatçı lekelerinden arındı-rabilirsiniz.

 

23--Bahçenizde taşların arasında yabani otlar çıkıyor ve buları temizlemek istiyorsanız üzerine tuz serperek onları temizleyebilirsiniz.

 

24--Soğuk havalarda pencere camlarının buz tutmasını istemiyorsanız onları da tuzlu suya batırılmış bir süngerle silebilirsiniz.

 

25--Bez ayakkabılarınızın içerisine bir tutam tuz atarsanız ayaklarınızın terlemesini giderdiği gibi, ayakkabı içerisindeki kötü kokuların oluşmasını da engelleyebilirsiniz.


26--Ayrıca Limon dilimleri ile karıştırdığınız yumurta kabuklarının bir tülbent içerisine koyup ağzını bağlayarak çamaşır makinesinin içerisine koyduğunuzda giysilerinizin bembeyaz olduğunu göreceksiniz.

 


Kaynak:Bilim ve Teknik-Tübitak-Mart-2008





Makalenin İzlenme Sayısı : 482

Eklenme Tarihi : 26.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.