MAKALELER / Mekanik Tesisatta Enerji Tasarrufu-1






1--Mekanik Enerjide Tasarruf Uygulamaları:

 

1--Jeotermal enerji için ortalama değer olan 0,75 cents/kWh alınırsa, jeotermal enerji(2002 yılı na göre):


doğal gazdan…………… %66

fuel-oilden………………. %81


dizel yakıtından………….. %90

elektrikten……………….. %92


ithal kömürden…………... %69

LPGden………………….. %89 daha ucuzdur

 

2--Sabit debili sistemde soğutma mevsimi boyunca 225 kW olan pompalama enerjisi ihtiyacının, değişken debili sistemde 75 kW değerine düşebileceği dikkate alınarak, sabit debili sistem yerine değişken debili bir sistem kullanma suretiyle pompalama enerjisinden sabit debili bir sisteme göre, yıllık ortalama olarak %67 oranında tasarruf edilebilir.

 

3--BirMerkezi havalı klima sistemlerinde değişken debili sistem ve değişken devirli fanlar kullanmak suretiyle , HVAC sisteminin kullandığı enerjide de %20-30 na kadar azaltmanın mümkün olabilir.

 

4--Değişken hızlı hava kompresörlerinden elde edilen enerji tasarrufuyla yatırım maliyetinin geri dönüş zamanının 0.5-2 yıl civarındadır.

 

5--Havuz Isıtma yükünün ,

Antalya-Adana için……………. %42

İstanbul için…………………… % 30

Ankara İçin……………………. % 32 si güneş enerjisi desteği karşılanabilir.

 

6--Hastane,Büyük İşyerleri,Fabrika vs için elektrik üretim maliyetini % 50 azaltan kojenerasyon tesisi kurmak iyi bir çözüm olabilir.

 

6.1--Bilinen güç üretim sistemlerinin verimi yaklaşık olarak % 35 civarındadır. Sisteme verilen enerjinin  

% 65 kadarı atık ısı olarak sistemden dışarıya atılmaktadır.Atık ısının, sanayide, ticarette, ev ısıtması ve soğutmasında kullanılmasıyla ısıl verim 

% 55’e kadar çıkarılabilir.

 

6.2--Kombine çevrim termik santrallerde verim % 50-55 iken,kojenerasyon santralları-otoprodüktör lerde verim % 80-95 verime ulaşılabilmekte

 

7—İllere Göre Isı Geri Kazanım Cihazı Kullanılması ile Gerçekleşebilen Tasarruflar:

Ankara da….Soğutmada..%10—Isıtmada..%13

Antalya da….Soğutmada..%6—Isıtmada..%10

İstanbul da….Soğutmada..% 6—Isıtmada..%5

İzmir de….Soğutmada..%8—Isıtmada..%11

 

7.1-- İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 1.5-2°C ve altına düştüğü zaman ısı geri kazanım cihazı kullanılmasının ekonomik olmadığı gösterilmiştir.

 

8--Doğal gazlı soğutma ile; soğutma yüklerinin en yüksek olduğu zamanlarda, elektrik sarfiyatını düşürmek suretiyle işletme maliyetleri; klasik elektrik tahrikli soğutma gruplarına göre %30-60 azaltılabilmektedir.

 

9--Pompaların uygun kullanımı, borulardaki basınç kayıplarının optimuma getirilmesi, değişken debili sistemlerin ve otomasyonda kullanılan dizayn sistemlerinin iyileştirilmesi yolu ile elde edilecek enerji tasarrufunun %30 civarında olacağı hesaplanmıştır.

 

9.1--Bir pompaj sistemimde pompalar yapım maliyetinin  %8 ini fakat, işletme maliyetinin %60 ını oluştur.

 

10--Isı Yalıtımı:

 

1--Isı Yalıtımı ile Yaklaşık %40-50 Tasarruf Mümkün:

 

1—Isı Kaybı Hesabı İçin Yaklaşık Hesap:Kesin hesaplar yapılmadan deneyimlere dayanarak ısı gereksinimi bilinmek istenirse aşağıda yazılan yaklaşık değerlerden yararlanılabilir :


1.1--Eski sistemde inşa edilmiş yapılar:……194 kcal/h.m2=


1.2--İyi ısı izolasyonlu yeni yapılar: ………….130 kcal/h.m2


1.3--Düşük enerji evleri:…………………….....80 kcal/h.m2

 

1.4--İyi yalıtımlı Bina için(5 cm-20 dans karbon Strafor dd+taş yünü+kiremit çatı+şap altına xps straforlu taban yalıtımlı))……………70-80 kcal/h.m2

 

1.5--Orta Yalıtımlı Bina İçin(3 cm-20 dans Strafor+çatı+taban yalıtımlı)……………100-120 kcal/h.m2

 

1.6--Kötü Yalıtımlı-Yalıtımsız Bina İçin………140-160 kcal/h.m2

 

2--Bina mantolama Fiyatları: (15.11.2009 )


1--3 cm-20 dans Strafor için……28,5 TL/m2 ,


2--4  cm-20 dans Strafor için……28  TL/m2


3--Çok katlı perde duvarlı bir binanın 5 cm dıştan mantolanması ile 290 TL olan doğalgaz masrafı 72 TL düşmüştür.Tasarruf oranı % 75 oranına ulaşmaktadır.


4--TUİK  aporlarına göre 2000 yılından sonra yapılan 1,5 milyon konutun % 85 i ısı yalıtımsız durumda

 


2--Mekanik Tesisatta Enerji Tasarrufu-1: 


1--Binaların Isıtma ve Soğutmasında % >=35, Sanayide >=%20, Bina ve Hizmetlerde >=%30 yakın enerji tasarrufu sağlanabilir.Tipik bir evin enerji faturasını % 45 ini  ısıtma-soğutma  harcamaları oluşturmaktadır.


2--Otopark havalandırmasında ,park girişine konulan optik sayıcı ile otoparak a giren araç sayısı saptanarak,araçların yoğun olduğu saatlerde,bu sayıcıdan alınan sinyal ile Otoparkın havalandırma vantilatörünün elektrik motorunun devrini ayarlayan frekans konvertörü ile daha fazla hava emişi yapılırken,araç yoğunluğunun düşük olduğu saatlerde daha az havalandırma yapılmak suretiyle %30-40 lara varan oranlarda  enerji tasarrufu yapılabilir.ve bu otomasyon sistemi modüler hale getirilebilir.


1.1--Ve imar yönetmeliğine eklenecek maddeler ile bütün otoparklar için yasal hale getirilebilir.Ayrıca tüm havalandırma sistemlerinde atmosfere atılan partikül ve gazlar ,atmosfere direk değil,modüler filtrasyon sistemleri ile  temizlendikten sonra atılması sağlanmalı bunun için ,bunların filtre edilmesi yasal dayanak altına alınıp,ruhsat verme safhasında kontrol edilmeli ve denetlenmelidir.Kısaca belediyeler artık sıkı bir çevreci olmak zorundadır.


3--Kazanlar için dış ortam sıcaklığı ile kazan brülürü arasında,kazan gidiş ve dönüş suları arsında, radyatörlere termostatik vana kullanarak % 15-20 oranında,büyük alanların ısıtmasında tek bir veya birkaç noktadan kat kat sinyal alımı ile kazan brülörü arasında otomasyon sağlanarak oldukça ciddi tasarruflar  sağlanabilir ve anılan ifadeler imar yönetmeliklerine  herhalde girmelidir.Zira bizler Avrupa dan daha zengin değiliz.


4--Kimyasal madde otomasyonlarında uygun  maddeyi istenilen miktarın içinde sisteme veren otomasyonlar çok önemlidir ve bunların uygulanmasını idareler sağlamalıdır.Örneğin boya tesisleri için bu konu çok önemlidir.Yine ayrıca boya sanayinde ve kullanımında artık  çevre dostu boyalar(su bazlı vs) idarelerce teşvik edilmelidir


5--Su pompaları ve pompa sistemlerinde yine frekans konverterli pompalar kullanmak ve ya mevcut pompalara frekans konverteri takmak ve bunların kullanımını idari olarak imar yönetmelikleri vs ile zorunlu kılmak herhalde artık şarttır.


6--Klima sistemleri için idari anlamda  otomasyonların sağlanması artık şarttır.


6.1--Ve A tipi verimli  cihazların kullanımı teşvik edilmeli ve yasal dayanak  altına alınmalıdır.


7--Soğuk depoculukta doğal depoların kullanımı,taşrada  seramik testi gibi doğal su soğutma yöntemlerinin teşviki önemli olacaktır.ve soğutma sistemlerinde kullanılan gazların yerini alacak çevre dostu soğutucu gazların kullanımı teşvik edilmelidir.


8--Radyatörlerin önünü uzun perdelerle kapatmamak-radyatör arkasına ısı yalıtım levhaları koymak ısı tasarrufu sağlayacaktır.


9-- Kat kaloriferiniz açık balkonda ise, kat kaloriferini ve borularını kendi çapı kadar et kalınlıklı fabrikasyon malzemeler ile yalıtılması ısıl tasarruf sağlayacaktır.


10--Kapasitesinden büyük seçilen radyatör-fancoil ve diğer apareyler ile ısıtıcı-soğutucuların çalıştırılması ile gereksiz yere enerji kaybı olmaktadır.


10.1--Bu hesaplar oda tarafından geniş katılımlı bir komisyon tarafından bilgisayar ortamında Excel hesap formatında  vs olarak CD halinde kullanıma hazır hale getirilip üyelere dağıtılmalıdır.Böylelikle bir hesap karmaşası da ortadan kalkacaktır.


11--Isıtma-soğutma apareyleri için mutlaka oda tipi vs termostat ile oda içi sıcaklığı kontrol altına alınmalıdır.Termostatik radyatör vanası ve oda termostatı kullanarak ; (+-)1 C Sıcaklık farkı dahilinde İşyerleri 18-19 C ,Oturma odaları 19-21 C, ve yatak odaları da 16-18 C-Mutfaklar 18 C ye ayarlanmalıdır.


12--Kalorifer kazanı veya kat kaloriferi seçerken yoğuşmalı-yüksek verimli kazanların seçimi ısıl anlamda bütçe tasarrufu sağlayacaktır.


13--Güneşli günlerde kombiyi kapatıp,perdeleri açmak suretiyle evinizi bedava ısıtmanız mümkündür.Bu nedenle cam alanlarını mahalin % 10-12 kadar bir alan olarak seçmek ve ısı yalıtımı için 12-16 mm çift camlı ahşap yada plastik çift camı kullanmak.


14-- Kaynaklı Plakalı Isı Eşanjörleri ve Kullanım Alanları :


a-Kullanılan malzemenin daha az olması


b-Üst limitlerdeki Soğutma ve Isıtma Uygulamalarında


c-Isı ve Güç Santralları -60 bar basınç ve vakum altında sorunsuz çalışabilme


d-Yüksek ısı transfer alınabilmesi nedeniyle daha az malzeme harcanması,


e-Isı değişim yüzeylerinde 0.5 mm ve 1 mm kalınlık nedeniyle yüksek ısı transferi sağlaması.


f-Yüksek ısı transferine karşı düşük basınç kaybı ile çalışabilmesi


g-Her gövde üzerinde 6000 m2 ye kadar ısı transfer alanı yaratılması


15--ISI YALITIMI:

15.1--Binalarda ; çatılardan % 7-Dış duvarlardan % 40-Döşemelerden % 6-kapılardan % 17 oranında ısı kayıpları olmaktadır.Binanın dıştan mantolama yapılmak suretiyle yalıtılması ile % 50 ye varan oranda enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.


15.2--Türkiyede 16 miyon konutun % 91 inde yalıtım yok.Danimarka da çatı kalınlığı 40 cm-Bizde 7 cm.Bu anlamda aynı konfor için Avrupalılardan 4,5 kat fazla enerji harcıyoruz.


15.3--Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan ve sera etkisi yaparak,atmosferin ısınmasına neden olan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece  atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur.


15.4--Isı yalıtımı kışın ısınmak harcadığımız yakıttan-, yazın serinlemek için harcadığımız elektrik enerjisinden  tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalı


15.5--Tüm binalar için çıkarılacak yasa-yönetmelik ile  yapılacak zorunlu dıştan min. 3-4 cm (sert stroporlar buhar difüzyonunu engellediği için ,mahal içinde duvar yüzeyinde terleme oluşmaktadır ve küf oluşumuna neden olmaktadır.) 


15.5.1--beyaz-küçük tanecikli sert 20-24 dansinite EPS Strafor ile  mantolamak  ve aynı zamanda içten ve dıştan-döşemeden –çatıda içten 1 cm perlitli şap kullanmak.Bu şekilde hem ısıtma hem de soğutma maliyetleri düşecektir.


15.6-Duvarlarda küf oluşuna neden olan dış duvar yüzeyinde olan oda ile dış ortam arasında olan hava alış verişi(odanın nefes alması denir) ortadan kalıran faktörler şunlardır: 1-Dış duvarın iç yüzeylerini saten-yağlı boya ile boyamak 2-Sert-32 dansinite strafor kullanmak 3-Dış duvarı BTB ile kaplamak.


15.7—Bodrum kat perdelerini min 3 sert 32 dansinite mavi-XPS strafor ile mantolamak suretiyle perdelerin donatısı-demiri korunduğu gibi bina için ısı yaltımı yapılmış olacaktır.


15.8—Binanın zemin üstünde kalan dış yüzeyinde olan brüt beton yüzeyler perlit esaslı sıvalar(Stryonit,termocoat,ytongun sıvaper) sıvanırsa ve kirişler beton döküldükten sonra bu delikler ile perçin olsun diye üzerine 3 cm delik açılmış 3 cm kalınlığında mavi stroporlar ile mantolanırsa ısı köprüleri önlenir ve donatı korunur


15.9—Binada zemin kat ve normal katlarda odalarda şap altına 32 dansinite 3 cm mavi stropor 3 cm aralıklarla zemine sıva ile yapıştırıldıktan sonra üzerine 160 gr lık file çekilip(betonun çatlamasını önlemek için) 5 cm şap atılması ile son yönetmelik gereği katlar arası ses ve ısı yalıtımı yapılmış olacaktır.Bu anlamda 


15.9.1--Bodrum kat da daire de bütün daire için  şap altına atılacak stroforun kalınlığı 3 cm yerine hesaplar sonucuna göre 5 cm olmalıdır.Ayrıca Asmolen köpük yandığında zehirleyici gazlar çıkardığı için  yasaklanmıştır.


15.10-Çatı katında mertek altında strafor kullanılmayıp(strafor güneş ışınımıyla çözünmekte-dağılmakta) 10x10 cm mertek aralarına 8-10 cm şilte tip cam yünü doldulup, üzeri 8-10 mm OSB ile kapatılacak ve onunda üzeri alçıpan yada lambri ile kapatılacaktır.


15.11—Yönetmelik gereği bitişik nizamda,ısı ve ses yalıtımı için açık veya kapalı durumda (kapalı durumlarda deprem straforu konulduktan sonra ) iki 8,5 cm tuğla arası 3 cm 20-24 dansinite beyaz sert strafor kullanılması şarttır.


15.12—Katda bitişik çift dairelerin ortak duvarı ısı ve ses yalıtımı için iki tuğla arası 2-3 cm 20-24 dansinite beyaz strafor ile olması şarttır.


15.13—Üst normal katlarda tavanda tavanda  yoğuşmaya bağlı küflenme-mantar oluşmaması için,tavan üstünde-teraslarda brüt beton üzerine 5 cm 32 dansinite sert mavi strafor üzerine su yalıtımı yapıp  5 cm fileli perlitli şap atıp-üzerine seramik döşenmesi uygun olacaktır.


15.14-Dış duvar 19 cm kalınlığında 


1-Strforlu bims tuğla(izotermit-atermit,izoduo) örülebilir.    


2- 2x8,5 cm tuğla arası 5 cm 20-24 dansinite sert beyaz strafor lu olarak örülebilir. 


3-Dış duvar 19 cm ytong+3 cm sert strofor ile mantolanabilir. 


5—Dış duvarın yalıtımı bu şekilde sağlanırken açık-brüt beton yüzeyler perlitli sıvalar ile 3 cm olarak palanması veya 3 cm mavi strfor ile mantonaması uygun olacaktır.


15.15--Doğal ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak ısı yalıtımda çok önemli sonuçlar alınabilir. Bu anlamda aşağıdaki ısıl geçirgenlik değerleri fikir verici olarak ifade edilmiştir.


1-Doğal malzemeler:

(Taşyünü--0,04)—(Huş ağacı tahtası—0,14)—(Mantar levha—0,043)—(taşyünü—0,04)

(Kamış levha—0,05)—(Kızıl çam tahta—0,14)—(bims—0,18)—(İzotuğla—0,20)

(yatay delikli tuğla—0,45),ısıl geçirgenliği perlit gibi perlitsi yapıda düşük  doğal taş bloklar


2-Doğal olmayan sentetik malzemeler:  (polistiren sert köpük—0,04)—(poliüretan sert köpük—0,03)—(cam yünü—0,043)


3--Sonuçta  killi toprağa kattığınız saman ile uygun mimari konsrüksiyonda  yerine göre  çok uygun bir ısı yalıtımı da sağlayabilirsiniz. 


Bu anlamda doğal inşaat yalıtım malzemelerinin neler olduğu ve ısıl geçirgenliklerinin değer hesapları idarelerce ilgili enstitüler vasıtasyla yaptırılmalıve özellikle kırsal kesimde bu yaklaşım ile çözümlere gidilebilmelidir.


15.16--Isı yalıtımı ile ısıtma ve soğutma giderleri %50 oranında azalmaktadır.

Bu aynı zamanda toplam enerji tüketimimizin %65 inin ithal enerji olduğu düşünülürse ayrı bir önem arzetmektedir.


15.17--Binalarda yapılacak havalandırma ile(pencere tipi aspirasyon-vantilasyon-veya motorla açılan çapraz kat  pencereleri vasıtasıyla yapılacak doğal havalandırma sistemi ile) mevcut klima sistemleri desteklenecek  ve bu durumda  iç hava kalitesi de yükselecektir.


15.17.1--Enerji tüketiminin dağılımı incelendiğinde, toplam enerjinin yaklaşık % 40’ının binalarda kullanıldığı görülmekte, binalardaki ısı kayıplarının % 30’unun ise pencereler yoluyla gerçekleşmesi burada alınacak yalıtım önlemlerinin önemini bir kez daha göstermektedir. 


15.17.2--Araboşluk genişliği 6 mm’den başlayarak 16 mm’e doğru arttıkça çiftcam ünitesinin yalıtım değeri de artmaktadır.


15.17.3--Oda  sıcaklığı çift camlardan % 70 oranında  ışınımla; % 30 oranında iletimle dışarı kaçmaktadır. Low-E kaplamalar ısı kaçışının bu % 70’lik bölümünü denetleyebildiği için ısı kontrolünde etkili olabilmektedir.


15.17.4--Çok amaçlı çift cam üniteleri;Kışın bina iç ısısının dışa kaçışını engelleyerek ısıtma giderlerini, Yazın güneş ısısı girişlerini denetleyerek soğutma giderlerini azaltmaktadır. low E kaplamalı çift cam üniteleri; ısı yalıtımını , tek cama göre %69, çift cama göre %36 artırmaktadır.


15.18--Sızdırmazlığın  sağlandığı ve uygun ısıl geçirgenlik değerlerine sahip cam ile% 15-20 civarında enerji tasarrufu sağlanabilir.Bu anlamda Fransa da olduğu gibi Tip  cam tanımı yapılmalı ve yasal olarak uygulanmalıdır.


15.18.1--(3-4 tip cam boyutu ve 12-16 mm aralıklı  çift cam)) ve pencerelerin sızırma katsayıları sızdırmanın ölçülebilmesi için sayısal hale getirilmeli ve tam sızdırmaz sistem sağlanabilmelidir.


15.19—Binalar mantolama yapılmadan önce ısı yalıtım firmaları tarafından yasal olarak geceleyin termal kamera ile fotoğrafları çekilerek yalıtım durumları somut-sayısal hale getirildikten sonra yapılan ısı yalıtımın doğru yapıldığı kanıtlanmalıdırlar.


15.20—Binalarda Sızıntı ile ısının dışarı kaçmasına karşı Pencere ve balkon kapılarının,kapı  doğramaları ile duvar arasında  boşlukların alçı,sıva,macun,silikon  ile kapatılması gerekmektedir.


15.21--Apartman giriş kapılarını otomotik olarak kapatan düzenek veya çift kapı kullanımı yada  işyerleri için hava perdesi kullanımı imar yönetmeliklerinde yerini mutlaka almalıdır.


15.22--Yapılan bir çalışmada mahal sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasında

5-6 C fark olması organizmanın sağlığı açısından en uygun değer olarak kabul edilmektedir.Bu anlamda normal şartlarda  kışın oda sıcaklığı ayarı termostat ile 


dış ortam sıcaklığı +5,yazın ise dış ortam sıcaklığı-(5-10) derece  olarak ve aynı zamanda 24 C altına düşmeyecek şekilde  ayarlanabilir.


Ayrıca radyatör üzerine konacak bir su kabı ile buharlaşan su ortamda kendimizi iyi hissetmemize yardım eder.


15.23—Küresel ısınmaya karşı Albedo etkisinde güçlü biçimde yararlanılmalıdır.Bunun için Binaların gelen  güneş ışınımını  yansıtması için dış cephe ve çatıları açık renk (beyaz ağırlıklı) boya ile boyanabilir.Bu belediyeler tarafından şart koşulmalıdır.


15.3.1--Bodrum,Kuzey Afrika Ülkelerinde  vs gibi evleri beyaza boyalı şehirlerde yağış ve sıcaklık durumu,aynı meteorolojik ve coğrafi şartlara sahip şehirlerden daha iyidir. (Bu yöntem ile binaların dış cephesi doğal boyalarla en az kutup buzullarından eriyen alan kadar yapılabilir


15.24--Binalarda Giydirme Cephelerin ve Çok Katlı  Yapılaşmanın  Küresel Isınmaya Etkileri anlamında ısı yalıtımı yaparken bölgenin normal sıcaklık eğrileri dikkate alınarak ısı yalıtımı yapılmalıdır..


15.24.1--Aşırı ısı yalıtımı, herhalde ılıman bir şehir için doğru olmasa gerek.Bir başka durumda ,aşırı ısı yalıtımına bağlı şehirlerin sıcaklık eğrilerinin olması gerektiğinden farklı oluştuğu şeklindedir.


15.24.1--Burada bir temel varsayım ortaya koymak zorundayız:Binaların; güneşten gelen ısıyı belli oranda  emmesi gerektiği-


15.24.1.2--tam yansıtma durumlarında(kaplama camlı giydirme cepheler) bölgede ısıl gradiyentlerinin(sıcaklık eğrilerinin) olması gerektiği-normalden farklı oluşacağı ve bu ısıl dengesizliğe bağlı yağış rejiminin bozulacağı şeklinde olacağıdır.


15.24.1.3--Bu değişim daha önce ve giydirme cepheli/ çok katlı halindeki durumlar için;  ilgili şehrin uydudan alınan kızıl ötesi görünüm- şehrin sıcaklık eğrilerinden anlaşılacaktır.


15.24.1.4--Kısaca  çok katlı-giydirme cepheli binaların çokluğuna bağlı olarak  şehirlerin ;sağlıklı sıcaklık eğrileri bozulmaktadır 


15.24.1.5--Burada temel varsayım olarak ;Şehirlerde ;Sağlıklı sıcaklık eğrilerini;


1-Aşırı-zayıf ısı yalıtımı bozmaktadır .


2-Rüzgarların önünü kesen çok katlı binalar herhalde bozmaktadır.

 Bu anlamda İstanbul için:Giydirme cepheli-çok katlı  binaların,İstabul da boy göstermesi ile


15.24.2--Meteorolojik olarak: Maslak tarafına yapılan gökdelenler İstanbul'un havasını bozacağı düşünülebilir.


15.24.2.1--İstanbul'u temizleyen lodos ve poyrazdır. Bu binalar yapılırken meteorolojik etütlerin yapılmaması büyük yanlış. 


15.24.2.2--Rüzgâr nereye gidecek? Ya gökdelenin etrafından dolaşacak ve yahut gökdeleni aşacak. Bu yapılar çoğalırsa İstanbul'un havası bozulur. Anadolu yakasında hava çöker, Sarıyer başta olmak üzere sis artar. O bölgede kirlenme artar. 


15.24.2.3--Anadoluhisarı, Kanlıca bölgelerinde da sert rüzgâr estirir. Bundan yıllar önce Japonlar ilk köprüyü yaparken günlerce etütler yapıp hava akımlarını incelemişlerdi. Biz bunları pek ciddiye almıyoruz

15.24.3--TOKYO - Japonya'nın başkenti Tokyo'da hava sıcaklığı 34 dereceye yükseldi, bunalan halk, hafta sonu Toşihamen Su Parkı'na akın etti. 


15.24.4--Yetkililer bunaltıcı havayı, yeşilliği az, asfaltı ve betonu bol kent merkezinde ısının yoğunlaşmasına bağladı. Tokyo'da aşırı sıcaklar can aldı .


15.24.5--Tokyonun giydirme cepheli yüksek binaları-yeşili az/asfaltı bol şehir merkezinde ısı yoğunlaşması-ısının bölgede dağılımını bozmakta ve sonuçta şehir merkezini bir ısı adası haline getirmektedir.


15.24.4--New York: Çok güçlü yalıtım ve soğutma sistemine bağlı süreçler:. Birkaçgün  boyunca ABD'nin New York kentini etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava beraberinde rekor getirdi.New York'ta hava sıcaklığı, Salı günü Central Park'ta 15,00 santigrat derece olarak ölçüldü. 


15.24.4.1--Bu derece, bugüne kadar New York'ta Ağustos ayında kaydedilen en düşük derece oldu. 21 Ağustos günü için New York'ta en yüksek hava derecesi normalde 27,78, en düşük hava derecesi ise normalde 19,5 derece olarak gerçekleşiyordu.


15.24.4.2--New York bu derece soğuk Ağustos gününü son olarak 1911 yılında yaşamıştı. Meteoroloji yetkilileri, New York'un son iki günde Ekim ayı sonu ortalamasını yaşadığını belirttiler. 


15.24.4.1--Bu sıra dışı havanın, Kanada üzerinden gelen yüksek basınç dalgasıyla, Erin Tropikal fırtınasının şehre ulaşan dalgasının, New York üzerinde çarpışmasından kaynaklandığı kaydedildi.


15.24.4.2--ABD deGüçlü yalıtım ve soğutma sistemi vardır.Örneğin , Adnan Menderes Havalimanı'nın 3 katı büyüklüğüne sahip Madison Square Garden'ı ve binlerce metreküplük hacme sahip Penn Station'ı dahi soğutabilmektedirler.ve okullarında ısınmak için çoğu zaman insanın kendini dışarı atacağı  son derece güçlü bir klima sistemi bulunmaktadır.


15.24.5--Sonuçta bu soğutma ve ısı yalıtım  sistemine bağlı oluşan meteorolojik tablo.Sonuç ;her şeyin ;Azı karar ,ortası yarar,çoğu zarar.


16--Mekanik Tesisatta Enerji Tasarruf  Uygulamaları-1:


1—Jeotermal enerji için ortalama değer olan 0,75 cents/kWh alınırsa, jeotermal enerji doğal gazdan %66, fuel-oilden %81, dizel yakıtından %90, elektrikten %92, ithal kömürden %69, LPGden %89 daha ucuzdur (2002 yılı na göre)


2--Güneşe açık dış duvar yüzeylerini izole etmek etkili bir önlemdir. Böylece dış duvardan olan ısı kazancı %33-58 oranında azaltılabilir

 

3--Sabit debili sistemde soğutma mevsimi boyunca 225 kW olan pompalama enerjisi ihtiyacının, değişken debili sistemde 75 kW değerine düşebileceği dikkate alınarak, sabit debili sistem yerine değişken debili bir sistem kullanma suretiyle pompalama enerjisinden sabit debili bir sisteme göre, yıllık ortalama olarak %67 oranında tasarruf edilebilir.


4--Bir Merkezi havalı klima sistemlerinde değişken debili sistem ve değişken devirli fanlar kullanmak suretiyle , HVAC sisteminin kullandığı enerjide de %20-30 na kadar azaltmanın mümkün olabilir.


5--Değişken hızlı hava kompresörlerinden elde edilen enerji tasarrufuyla yatırım maliyetinin geri dönüş zamanının 0.5-2 yıl civarındadır.


6-Havuz Isıtma yükünün , Antalya-Adana için %42 ,İstanbul için % 30 ,Ankara İçin % 32 si güneş enerjisi desteği karşılanabilir.


7--Hastane,Büyük İşyerleri,Fabrika vs için elektrik üretim maliyetini % 50 azaltan kojenerasyon tesisi kurmak iyi bir çözüm olabilir.Bilinen güç üretim sistemlerinin verimi yaklaşık olarak % 35 civarındadır. Sisteme verilen enerjinin  % 65 kadarı atık ısı olarak sistemden dışarıya atılmaktadır.Atık ısının, sanayide, ticarette, ev ısıtması ve soğutmasında kullanılmasıyla ısıl verim % 55’e kadar çıkarılabilir. Gaz türbinli kojenerasyon sisteminde, atık ısının kullanımıyla kojenerasyon santralının ısıl verimliliği % 90 civarına çıkabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 340

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.