MAKALELER / İnverter Kullanımı ile Enerji Tasarrufu-Çimento Fab.






Fanlarda İnverter Kullanımı ile Enerji Tasarrufu- Çimento Fabrikları :


1--Çimento fabrikalarında en büyük maliyet girdilerinden birisi enerji tüketimi olup bu enerji tüketiminin en önemli kaynaklarlarından biri de büyük güçlü sabit devirli Orta Gerilim Fan tahrik motorlarıdır.


2--Bu sabit devirli fanlara ait hava akış debileri de prosesin gereği olarak, gerek emiş gerek basma tarafında klepeler ile kontrol edilme durumundadır.


2.1-- Bu sistemlerde, klepe kullanılarak hava akışı düzenlenirken motor sabit hızla çalışmaya devam etmekte fakat azalmakta olan hava akışına rağmen motor tarafında elektrik tüketimi dikkate değer şekilde yüksek olmaktadır.


2.2-- fan, pompalarda motorun güç fonksiyonu hızın küpü ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Fan hava akışı da fan tahrik hızı ile direk orantılıdır.


3—Bu anlamda İşletmeler daha fazla üretkenlik ve verimlilik nedeniyle, fan tahrik sistemlerinde geleneksel hava akış kontrol yöntemlerinin yerine değişken devirli sürücülerine yönelmiştir.


4-- Verimli, modern, Siemens Orta Gerilim Hız Kontrol üniteleri yeni tesisler ve mevcut tesislerin modernizasyonu için uygun ve yüksek teknoloji çözümler sunmaktadır.


6--Simovert MV Orta Gerilim değişken hız kontrol ünitesi, gerilimi ve frekansı sabit üç faz şebeke beslemesini motor tarafında 3 seviye HV-IGBT transistorlu inverter yardımıyla gerilimin ve frekansın ayarlanabileceği üç faz beslemeye dönüştürerek motor hızını kontrol edebilmektedir. 


6.1--Böylece, sürücü sistemi şebekeden fan sisteminin akış talebini karşılayacak kadar elektrik enerjisi talep ederek büyük oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır.


6.2- Mevcut motor direk şebekeden (sinüs dalga şekli) çalışmaya uygun olarak tasarımlanmış olup 1250 kVA'dır.


7—Bu anlamda Siemens Elazığ Çimento Fabrikasında Simovert MV Frekans Konverteri Uygulaması ile enerji tasarrufu sağlanması yoluna gidilmiştir.


Kaynakça:Bileşim Dergisi- Sayı 139, Aralık 2005- Elazığ Çimento Sabit Devirli Çimento Değirmeni Fanı'nın Değişken Devirli Orta Gerilim Hız Kontrol Sistemi île Modernizasyonu-Osman Kaya-Siemens Otomasyon ve Kontrol Sistemleri






Makalenin İzlenme Sayısı : 295

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.