MAKALELER / Isı Geri Kazanım Cihazları ile Sağlanabilen Enerji Tasarrufu--Klima Sistemlerinde






1--Isı Geri Kazanım Cihazları ile Sağlanabilen Enerji Tasarrufu--Klima Sistemlerinde:


1— İklimlendirme sistemlerinde kullanılan ısı geri kazanım cihazları, dış şartlarda alınan taze havanın eksoz havası yardımı ile ön ısıtılmasını (soğutulmasını) sağlayarak, taze havanın entalpi ve sıcaklığını, iç hacim şartlarına yaklaştırmaktadır.


2--Isı geri kazanım cihazlarında, eksoz havası ile taze hava arasındaki ısı transferini sağlamanın, en yaygın ve kolay yolu eksoz ve taze hava taraflarının birbirinden plakalarla ayrılmış olduğu çapraz akışlı ısı değiştiricili ısı geri kazanım cihazları kullanarak sağlanabilmektedir.


3—Öte yandan Isı geri kazanım cihazları, klima santralının bir parçası olarak da tasarlanabilmektedir.


4—Isı Geri kazanımında diğer bir uygulama şekli ise,cihazın eksoz atış ile  taze hava emiş kanalları arasında bağımsız bir cihaz olarak tesis edilmesidir.


5--Isı geri kazanım cihazlarının kullanılması ile ısıtma(soğutma) tüketimi azalmaktadır.


6--Isı geri kazanım cihazı kullanılması durumunda, taze havanın soğutma bölümüne ön soğutma işleminden geçerek gelmesi nedeni ile soğutucu akışkanın buharlaşma sıcaklığının aşırı artması da önlenmiş olmaktadır.


7—İllere Göre Isı Geri Kazanım Cihazı Kullanılması ile Gerçekleşebilen Tasarruflar:


Ankara da….Soğutmada..%10—Isıtmada..%13


Antalya da….Soğutmada..%6—Isıtmada..%10


İstanbul da….Soğutmada..% 6—Isıtmada..%5


İzmir de….Soğutmada..%8—Isıtmada.......%11


8-- İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 1.5-2°C ve altına düştüğü zaman ısı geri kazanım cihazı kullanılmasının ekonomik olmadığı gösterilmiştir.


9--Özellikle ılıman iklim bölgelerinde, atlatma hücresi veya hattının kullanılması yararlı olacaktır.


10-- Taze hava oranı ve bölgelere bağlı olarak ,  Isı geri kazanım cihazının kullanılması  ile  soğutmada %5-29, ısıtmada ise %10-37 tasarruf sağlanabilir.


2--Isı Geri Kazanım Cihazlarına Bağlı Isıtma ve Soğutma Kazançları-2:


1--Isı geri kazanım cihazları, klima santralının bir parçası olarak tasarlanabilmektedir.Diğer bir uygulama şekli ise, eksoz atış ve taze hava emiş kanal ları arasında bağımsız bir cihaz olarak tesis edilmesidir. 


2--Çatıüstü (rooftop) soğutma guruplarında, dış sıcaklığın tasarım sıcaklığının kazanım  üzerine çıktığı saatlerde, soğutucu akışkanın buharlaşma sıcaklığı aşırı yükselmektedir.


3--Isı geri kazanım cihazı kullanılması durumunda, taze havanın soğutma bölümüne ön soğutma işleminden geçerek gelmesi nedeni ile soğutucu akışkanın buharlaşma sıcaklığının aşırı artması önlenmiş olmaktadır. 


4--Isı geri kazanım cihazının kullanılması, taze hava oranı ve bölgelere bağlı olarak tasarım yükünün soğutmada %5-29, ısıtmada ise %10-37 azalmasını sağlayacaktır.


4.1--Bu durum, ısıtma ve soğutma sisteminin daha küçük seçilmesini ve tasarım yüküne yakın değerlerde çalışmasını sağlayarak, kontrol sisteminin etkenliğini arttırmaktadır.


5--Bölgelere göre en yüksek ısıtma kazancı sırasıyla Ankara,İstanbul, İzmir, Antalya olarak,Soğutma kazançlarında ise Antalya,İstanbul,İzmir, Ankara olarak sıralanabilir. 


6--iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 1.5-2°C ve altına düştüğü zaman ısı geri kazanım cihazı kullanılmasının ekonomik olmadığı gösterilmiştir. 


6.1--Özellikle ılıman iklim bölgele rinde, atlatma hücresi veya hattının kullanılması yararlı olacaktır.


7—Klima Santralleri ve Fanlar İçin yalnızca azami 1 metre uzunluğunda ses emici öngörülmesi tavsiye edilebilir.Bir kısa ses emicinin ekleme emilimi yeterli gelmezse, cihazın arkasına hava kanalında ikinci bir ses emici takılabilir.


KAYNAKÇA :Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 93, s. 13-19, 2006- Serhan KÜÇÜKA

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 338

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.