MAKALELER / Ispanak Üretimi-İhracatı-İthalatı-Öneriler






Ispanak Üretimi-İhracatı-İthalatı-Öneriler:

 

1—Ispanak Üretimi-Dünya-%-2017:

 

Çin…….…………...%92

 

ABD......………...….%2

 

Japonya..……….....%1

 

Türkiye..….……...%1

 

2—Ispanak İhraç Ettiğimiz ülkeler-İhraç Oranları-2018:

 

Yunanistan…..………%32

 

İngiltere.…..……...%25

 

ABD…....………....%15

 

Katar…..…...……...%7

 

İtalya….....………..%4

 

Bulgaristan….…….%4

 

Romanya..………..%4

 

 

2.1--Ürün Formlarına Göre Ispanak İhracatımız (Kg)

 

Dondorulmuş…………%98

 

Taze…………………%1.7

 

Kurutulmuş………….%0.3

 


3—Ispanak İthal Ettiğimiz Başlıca ülkeler-İthal Oranları-2019:

 

Almanya…….………%86

 

Çin……...…………..%10

 

 

4—Yıllara Göre Ispanak Üretimi ve alanı-Türkiye:

 

1961 yılında………77.000 ton……………9600 ha

 

2018 yılında………225.174 ton…………..16391 ha

 

 

5—İllere Göre Ispanak Üretim Oranı-2018:

 

İzmir……………...%23

 

Ankara..…………..%8

 

Samsun…..…..…..%6

 

Manisa…………...%6

 

Bursa…………….%5

 

Tokat…………….%3

 

 

6—Bilgi:

 

1--Ispanaktan kaynaklı zehirlenmeler, geçtiğimiz haftalarda marketlerden alınan ıspanağın yenmesi sonrası 196 kişinin hastanelere yaptığı başvurularla ortaya çıktı.

 

2--İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada özetle, “analizlerde zehirlenmeye sebep olacak herhangi

bir mikroorganizma, nitrat ve nitrit kalıntısı, antifriz ile akut zehirlenmeye neden olacak herhangi bir etken madde tespit edilmemiştir” bilgisine yer verildi.

 

3--Türkiye’de ıspanak üretiminde ruhsatlı olmamalarına karşın mantarlara karşı cyazofamid, dimetomorf + mancozeb, metalaxyl+ mancozeb gibi aktif maddeleri içeren ilaçların; böceklere karşı acetamiprid ve ımıdıacloprid gibi aktif maddeleri içeren ilaçların kullanıldığı bilinmektedir. Acetamiprid ve ımıdıacloprid domateste beyazsinek, biber, elma ve pamukta yaprak biti için tavsiyeli olarak kullanılmaktadır.

 

4—Ruhsatlı olmamalarına karşın ıspanakta trips, empoasca, çekirge gibi zararlılar görüldüğünde üreticiye ağırlıklı olarak acetamiprid önerilmektedir.

 

5--Imıdıacloprid ise tohumla karıştırılarak ya da damla sulamayla birlikte

verilmektedir. Bağda mildiyöye karşı ruhsatlı olan cyazofamid ile sebzelerde mildiyöye karşı ruhsatlı di83 metomorf + mancozeb, metalaxyl+ mancozeb gibi aktif maddeleri içeren ilaçlar ıspanakta mantara karşı tavsiyesi olmamasına rağmen kullanılmaktadır.

 

6--Verilen örnekler ülkemizde ıspanakta tavsiye dışı ilaç uygulamalarının olduğunu göstermektedir. Bu durum, Bakanlığın sadece ıspanakta değil, tüm ürünlerde tavsiye dışı uygulamaların önüne geçecek tedbirleri acil olarak alması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.

 

7--Ürününün iyi tarım tekniğine göre üretilmediğini gösteren tavsiye dışı uygulamalarda, ürünün gıda güvenliği açısından riskli olup olmadığına

bakılamaz, tespit edilen etkili maddeler içerisinde bulunan değerler yardımıyla kısa süreli risk analizi yapılmasının gerekliği ortaya koymaktadır.

 

7--Sonuç olarak, ıspanağa bağlı akut zehirlenme vakaları ıspanağa karışmış yabancı otlardan kaynaklanabileceği gibi, tüketici sofrasına ulaşan pestisitlerden ya da sulama suyuna karışmış hastalık etmenleri ve gübreleme gibi diğer nedenlerden de ileri gelebilir.

 

8—Yorum:Bakanlık iyi tarım uygulamalarını genişlettiği-yaygınlaştırdığı oranda insanlar herhalde daha sağlıklı sebze-meyve tüketebilir.

 

Kaynak:Tarım ve Mühendislik-ZMO-S:127-Ekim-Aralık 2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 552

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.