MAKALELER / Organik Tarım-Tahıl-Hububat-Buğday-Arpa-Pirinç vs Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele Uygulamaları






Organik Tarım-Tahıl-Hububat-Buğday-Arpa-Pirinç vs Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele Uygulamaları:

 

5.1—Tahılda Türe Özgü Bilgiler:

------------------------------------------------------------------------------------------

 

1--Mercimek tarlaları ekime hazırlanırken derin sürülerek gelecek yılın ergin Apion (Apion arrogans Wenck.(Col.:Curculionidae) populasyonunu azaltmak olasıdır.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2—Mısır Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

2.1—Mısır Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

2.1.1--Mısır Üretiminde Chilo sp zararlılarına karşı Trichogramma exiguum

Pinto &Platner parazitodi kullanılabilir.

 

2.2-- Mısırkurdu’na karsı kullanılan yumurta parazitoiti Trichogramma evanescens Westwood salımları önemlidir.

 

2.3--Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis Hübn.(Lep.:Pyralidae)) kışı mısır saplarında geçirir. Hasattan sonra kalan artıklar toplanıp yok edilmelidir.

 

2.4—Mısır-tütün-süs bitklerinde görülen mısır kurdu zararlısına karşı Mısırkurdu Nucleopolyhedrovirusu (Helicoverpa zea NPV) (107300) kullanılabilir.

 

2.4-- Sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok

eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

2.4.1--Derin sürüm Mısır kurdu'nun larvalarını toprak yüzeyine çıkartarak doğal düşmanlarla karşılaşmasını ve iklim unsurlarına maruz kalmasını sağlar.

 

2.4.2--Ekin güvesi (Syringopais temperatella (Led.) (Lep.:Scythridae)) ile mücadele etmek için tarlanın biçilmesinin ardından iki kez en az 10

cm derinlikte sürüm yapmak yumurta ve tırtılları için çok etkilidir.

 

2.5--Karadeniz’de erken ekilen mısırlarda Mısır kurdu 1. döl bulaşması %90 iken normal ekimde %35 olmakta, geç ekimde ise bulaşma olmamaktadır. 2. döl bulaşması ise geç ekimde erken ekimden daha çok olmaktadır

 

2.6--Mısırın erken hasat edilmesi  Mısır biti (Sitophilus zeamais Motsch.)’nin

zararından kurtulunmasını sağlar.

 

2.7--Mısır kurdu kışı tarlada kalan mısır sapları içinde geçirir. Pembe kurt kışı tarlada kalan veya yere dökülmüş kör, yani açılmamış pamuk kozalarında

geçirir. İşte hasat sonrasında tarlada kalıntıların yok edilmesi, bazı aletler yardımıyla parçalanıp pullukla gömülmesi, yukarıdaki gibi zararlıların populasyonlarının önemli düzeyde düşürülmesine neden olacak bir kültürel önlemdir

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

2.8--Biyolojik Mikrobiyal Gübre Kullanımı-Verim İlişkisi:

Yapılan bir çalışmada tatlı mısır üretiminde Endomycorrhiza, Trichoderma spp, Bacillus subtilis ve B. megaterium içerikli biyolojik gübre karışımın etkinliği tatlı mısır üretiminde test edilmiş olup,çimlenme, bitki gelişimi, verim artışı ve meyve kalitesi üzerine etkili olduğu, 4 ml/kg tohum uygulamasının uygulama dozu olarak ekonomik olacağı sonucuna varılmıştır.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

3--Pirinç-Çeltik Üretiminde Tryporyza incertulus (Walker)  zararlısına karşı Trichogrammatoidea bactrae(Nagaraja)  parazitodi kullanılabilir.

 

3.1--Pirinç-Çeltik Üretiminde  Pectinophora gossypiella (Saund.)  zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron  Larva parazitodi kullanılabilir.

 

4—Diyarbakırda Organik Pirinç Üretimi-Yapılan bir çalışmada diyarbakırda organik pirinç yetiştirmesi yönünden yapılan uygulamda birim alan tane verimi yönünden istatistiki olarak önemli çıkmış ve en yüksek tane verimi (543.33 kg/da) Karacadağ çeşidinden organik uygulamada elde edilmiştir.

 

4.1--Karacadağ çeşidinin incelenen tüm özelliklerde en yüksek değeri vermiş, sadece bin tane ağırlığı yönünden Osmancık-97 çeşidinin gerisinde kalmıştır. Karacadağ çeltik çeşidinin organik tarımda kullanılması ile bölgede organik çeltik tarımının yaygınlaştırılabileceği sonucuna varılmıştır

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

4—Buğday-Pas hastalığına yakalanmış buğdayların çekirgeler tarafından arandığı bilinmektedir.

 

4.1--Bir bitkide zararlının zararı başlamadan hasadın yapılması ile

zararın önüne geçilebilir. Örneğin, Buğday saparısı hasat geciktirildiğinde larvanın buğday saplarını kesmesi sonucu tüm ürün toprağa döküleceğinden zarar büyük olur.

 

4.2--Ekinlerin erken hasat edilmesi süne zararını azaltabilir.

 

4.3--Buğday zararlısı Ekin koşnili [Porphyrophora tritici (Bodenh.) (Hom.:Margarodidae)] ile savaşda bitki nöbetleşmesi etkilidir.

 

4--Arpa ve buğdayda zor olum hastalığının (Gaeumannomyces graminis var. tritici) ve bazı bitkilerde Fusarium solgunluklarının (F. oxysporum f. sp. lycopersici) engellenmesinde de bitki gelişimini destekleyen mikroorganizma olan fluorescent Pseudomonas’ın sideroforlarının rolü olduğu saptanmıştır.

 

 

5--Soya ve yerfıstıgı sıraları arasında mısır gibi tampon bir bitki yetistirildiginde hastalıga neden olan patojenin yayılma hızının azaldıgını tespit

edilmistir

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.2—Tahıl-Genel Bilgi:

 

1--sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

2--Ekin güvesi (Syringopais temperatella (Led.) (Lep.:Scythridae)) ile mücadele etmek için tarlanın biçilmesinin ardından iki kez en az 10 cm derinlikte sürüm yapmak yumurta ve tırtılları için çok etkilidir.

 

3--Ülkemizde hububatın önemli zararlısı olan Süne’nin yumurta

parazitoidi Trissolcus spp.’nin kısı bazı ağaç kabukları altında geçirdigi, agaçlık alanların oldugu yerlerde parazitlenme oranlarının yüksek oldugu ve sünenin problem olmadığı bilinmektedir.

 

4--Avrupa’ da kışlık arpa ve buğdayda sonbahar ekimi yapılarak yaprakbiti zararı düşük seviyede tutulmaktadır.

 

5--Tarla bitkilerinde zararlı akarlarla bitki nöbetleşmesi yapılarak mücadele edile bilir.Örneğin buğday, yulaf ve arpada zararlı Kırmızıbacaklı hububat akarı [Penthaleus majör (Duges)(Acarina:Penthaloidae)]’nın zararı aynı tarlaya 2 yıldan fazla üstüste hububat ekilmeyince önlenebilir.

 

6--Süne’de biyolojik savaş çalışması 1928 yılında Adana’da yumurta parazitoidi Trissolcus semistratus Nees. ’in saptanmasıyla başlamış, 1958 yılında İran’dan getirtilen parazitoid Diyarbakır’da hububat alanlarına salınmıştır.

 

6.1--Süne ve kımıl gibi zararlılara karşı biyolojik mücadele yanında kuşların yaşam alanları olan akasya ve badem vb. gibi fidanların tarım il müdürlüğü tarafından tüm Türkiye’de hububat ekiminin yoğun olduğu bölgelere dikilmek üzere dağıtılarak ağaçlandırmanın yapılması büyük önem taşıyor.

 

6.2--Bazı kuşların, zararlıları yemek suretiyle faydalı oldukları bilinmektedir. Ancak burada önemli olan, kuşun bitki ya da tohumdan çok böcek ile beslenmesidir.

 

6.3--Sığırcık (Sternus)’lar ve leylek (Ciconia spp.)’lerle, ağaç gövde veya dallarının öz kısmında beslenen zararlı böcekleri gagaları yardımıyla toplayan ağaçkakan (Picus spp.) türleri faydalı kuşlar arasında sayılmaktadırlar

 

6.4--Süneyle en etkin biyolojik mücadele tarım alanlarında bıldırcın ve keklik yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaktır. Bölgede kalıcı ve etkin süneyle mücadele için keklik, bıldırcın yetiştiriciliği yaygın hale gelmelidir. Keklik ve bıldırcının olduğu yerde süne zararlısı olamaz.

 

6.5--Mercimek tarlaları ekime hazırlanırken derin sürülerek gelecek yılın ergin Apion   (Apion arrogans Wenck. (Col.:Curculionidae) populasyonunu azaltmak olasıdır

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.3—Yem Bitkileri-Geven-Yonca-Sorgum Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1-- Geven (Astralagus spp.) bitkisinin altında humuslu ve hafif bir toprak bulunacak olursa daha çok Süne barınır. Toprak killi veya sertse bu bitkiler altındaki Süne sayısı da daha az olur.

 

2--Yoncalığın ilk biçimden 7 gün önce sulanması ve biçimden 7-10 gün sonrasına kadar su verilmemesi Yonca hortumlu böceği larvalarının çoğunu öldürür

 

3--Dikim Seyrekliği: Sık ve kuvvetli yetiştirilen yoncalıklarda ise larva gelişmesi gecikmektedir. Çiçek tripsi ise sık ekilen pamuklarda daha zararlı olduğu için pamukların önerilen sıra aralıklarında yetiştirilmesi gerekir

 

4-- Dayanıklı bir yonca varyetesinde yaprak bitlerinden Macrosiphum pisi Kltb. (Hom.Aphididae)’nin ölüm oranı düşük sıcaklıkta daha çoktur.

 

5—Sorgum Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

5.1--Sorgumun arasına ekilen börülce ve mungo fasulyesinin yalın sorgum parsellerine oranla önemli ölçüde yabancı ot popülâsyonunu azalttıgı tespit edilmistir

 

5.2-- Benzer sekilde farklı bitki türlerinin karısımı ile ortaya çıkan biyolojik çesitlilik bazı zararlı türler ile hastalıkların azalmasına ve yararlı böceklerin de artmasına etki yapmaktadır

 

5.3—Sorgum Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

5.3.1--Sorgum Üretiminde Chilo sp zararlılarına karşı Trichogramma exiguum

Pinto &Platner parazitodi kullanılabilir.

 

5.3.2--Bazı sorgum çeşitleri ise Rhopalosiphon maidis Fitch. (Hom.:Aphididae)’e karşı düşük sıcaklıkta daha hassastır. Bununla birlikte bir çok böcek türü yüksek sıcaklıkta daha hareketli olduğundan daha fazla zarar yapar

 

 

Kaynak:

 

1--GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25(2), 19-27-Sevcan (Coskuntuncel) Öztemiz-Zirai Mücadele Arastırma Enstitüsü, Adana

 

2-- SAMSUN VALİLİĞİ-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler-Burhan HEKİMOĞLU-Mustafa ALTINDEĞER-Ziraat Mühendisi-Ziraat Mühendisi-Samsun




Makalenin İzlenme Sayısı : 365

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.