MAKALELER / Organik Tarım--Sebze Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele Uygulamaları





Organik Tarım--Sebze Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele Uygulamaları:

 

**İlgili bitki veya böceğin Türkçe ismi ve resmini Google yazarak karşılığı bulunabilir.Bahçenizdeki zararlının resminden googlede ilgili zararlı adı bulunabilir.

 

 

5.1—Sebzeler-Türe Özgü Bilgiler:

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

1—Biber Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1.1-- Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis (Pergande) de Biyolojik Ajan Metarhizium anisopliae’nın Kullanımı:

 

1.1--Batı çiçek tripsi (Frankliniella occidentalis (Pergande)) çiçek ve tomurcuklarda beslenerek önemli verim kayıplarına neden olabilmektedir.

 

1.2--Günümüzde batı çiçek tripsini kontrol etmede kullanılabilecek etkili kimyasal ilaçlar bulunmaktadır. Ancak biber gibi her gün hasat edilip tüketime sunulan bitkilerde özellikle hasata yakın tarihlerde biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilmelidir.

 

1.3--Kontak etkili ve Metarhizium anisopliae’nın biyolojik ajan olması nedeniyle, gerek çevre gerekse insanlar üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

 

1.4--Doğal düşmanlara da yan etkisi olmayan, dayanıklılık sorunu bulunmayan bu biyolojik ajan seralarda da rahatlıkla kullanılabilmektedir.

 

1.5--2008 yılında Ege bölgesinde ve 2009 yılında Akdeniz bölgesinde yapılmış bu çalışmada Metarhizium anisopliae’nın önemli bir zararlı olan batı çiçek tripsine karşı etkinliği ülkemizde ruhsatlı kimyasal bir ilaç ile karşılaştırılmış ve etkili kullanım dozunun belirlenmesi hedeflenmiştir.

 

1.6--Araştırma sonucunda Metarhizium anisopliae’nın ruhsatlı kimyasal ilaç kadar başarılı olduğu ve en etkin kullanım dozunun 100 lt/100 ml su olduğu belirlenmiştir.

 

1.2—Yaprak biti-Biber-Yapılan bir çalışmada  Fungatol+Neem Sprey (50.0-001) karışımının Yaprak biti-M. persicae’nin üreme ve gelişimi üzerine en etkili bitkisel ekstrakt olduğu belirlenmiştir. Bu bitkisel ekstrakt karışımının zararlıya karşı uygulanacak mücadele yöntemi içerisinde kullanımının, entegre zararlı yönetimi içerisinde biyolojik mücadele uygulamaları açısından, avantaj sağlayacağı düşünülmektedir

 

1.3—Organik Biber Üretimi-Ekim Nöbeti:Kahramanmaraş ili için yapılan bir çalışmada organik kırmızıbiber üretiminde kullanılabilecek uygun ekim nöbetini (1) Biber, (2) Biber-Pamuk (3) Biber-Fasulye-Pamuk, (4) Biber-Mısır-Hıyar-Fasulye ekim nöbeti döngüleri 5 yıl süre ile uygulanmış ve verim ve verim unsurları bakımından konvansiyonel kırmızıbiber üretimi ile karşılaştırılmıştır.

 

1.3.1--Çalışma sonucunda yıllara göre fayda/masraf oranı değişmiş en yüksek fayda masraf oranları Kırmızıbiber-Fasulye-Pamuk ekim nöbetlerinden elde edilmiştir.

 

1.3.2-- Bu veriler ışığında, çiftçilere önerilecek olan üretim sistemi,

Kırmızı Biber, Fasulye ve Pamuğun oluşturduğu sistem olmalıdır  

 

1.3.2--Bu ekim nöbeti yaş ve kuru kırmızıbiber verim değerleri bakımından konvansiyonel uygulamaya oldukça yaklaşmıştır.

1.3.3—Bölgede-Kahramanmaraş organik kırmızı biber üretimi bakımından sorun olabilecek yabancı otlar topalak (Cyperus rotundus L.), Kaynaş (Sorghum halepense L) semizotu (Portulaca oleracea L.) ve Domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.) dır.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2--Domates Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Domates Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

2--Çeltiğin domates tarlalarında örtü bitkisi olarak yetiştirilmesi ile yabancı ot sorununun olmadığı saptanmıştır.

 

2.1-- Örtü bitkisi olarak şalgam yetiştirilmesi halinde yabancı otlara etkisi % 73-85 oranında olmuş; Phytium spp. Hastalığının azalmasına neden olduğu saptanmıştır.

 

3-- Thripsler -Biyolojik Mücadele-Thripsler ile mücadelede yaygın olarak kullanılan predatörler; Orius niger Wollf. (Hem: Miridae), Aeolothrips collaris Priesner (Thys: Aeolothripidae), A. intermedius Bagnall’dir (Thys: Aeolothripidae).

 

3.1--Kültürel Önlemler-Zararlı ile bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Toprak işlemesi ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Seralarda küçük delikli tül ile havalandırma açıklıkları kapatılmalıdır. Bitkiler iyice sulanmalıdır.

 

3.2--Fiziksel Mücadele-Solarizasyon uygulamalarından yararlanılır.

 

3.3--Biyoteknik Mücadele-Bu zararlı için 10 m² ye 1 tuzak gelecek şekilde 3 m aralıklarla asılan tuzaklar kitlesel yakalama amacıyla kullanılabilmektedir

 

4—Yaprak Biti-Domates üretim alanlarında Pamuk yaprak biti (Aphis

gossypii), Bakla yaprak biti (Aphis fabae), Şeftali yaprak biti (Myzus persicae), Patates yaprak biti (Macrosiphum euphorbiae), Lahana yaprak biti (Brevicoryne brassicae) gibi türleri bulunmaktadır.

 

4.1--Vücutları oval biçimde ve yumuşak olup 1,5-3.0 mm boyunda yeşil, sarı, siyah renklerdedir.Ağız parçaları sokucu-emici tiptedir. Abdomen kauda denen bir çıkıntı ile son bulur ve tür teşhisinde önemli rol oynamaktadır.

4.2—Mücadelede Kültürel Önlemler-Sağlıklı fideler ekilmelidir. Hasattan sonra toprak üstünde kalan bitki sapları ve yabancı otlar imha edilmelidir. Seralarda havalandırma iyi bir şekilde yapılmalıdır.

 

4.3--Yabancı otlar imha edilmelidir.

 

4.4--Biyoteknik Mücadele-Sarı renkli yapışkan tuzaklar kitlesel yakalama için

önerilmektedir.

 

4.5--Bitki Ekstrakları-Zencefil ekstraktı, neem yapraklarının ekstraktı bu zararlılar için tavsiye edilmektedir.

 

5—Yeşilkurt-Helicoverpa sp. (Hübner)(Lepidoptera: Noctuidae)-Tanımı

Kelebeklerin kanat açıklığı 35-40 mm, bej-kahverengi veya yeşilimsi renktedir. Ön kanatları üzerinde biri böbrek diğeri daire şeklinde iki leke bulunmaktadır

 

5.1-- Mücadele Yöntemleri Kültürel Önlemler-Tarlada ve tarlanın çevresinde yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Hasattan sonra derin sürüm yapılmalıdır.

 

5.2--İlk yeşil meyveler oluştuğunda larva giriş deliği olan meyveler toplanıp imha edilmelidir.

 

5.3--Kimyasal Mücadele Bitkilerde %5 bulaşma olduğunda ilaçlama yapılır. Bacillus thuringiensis berliner var kurstaki, Bacillus thuringiensis ve Proecol (Beauveria bassiana) preparatları organik tarım kapsamında mücadelede kullanılmaktadır.

 

6-- Pamuk Yaprakkurdu-(Spodoptera Littoralis Boisd. Lep.:Noctuidae)

Tanımı-Kanatlarında gri kahverengi zemin üzerinde karışık açık sarı çizgiler vardır. Kelebekler gündüz kuytu yerlerde saklanır, gece aktiftir. Larvalar yaprakta meyve üzerinde bulunmaktadır

 

6.1-- Mücadele Yöntemleri-Kültürel Önlemler-Zamansız ve fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Ekim ve dikim usulüne uygun olarak yapılmalıdır.

 

6.2--Bitki Ekstraktları-Azadractın başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir

 

6.3--Biyoteknik Mücadele-Bacillus thuringiensis ve Proecol (Beauveria bassiana) preparatları kullanılmaktadır

 

 

7-- Kök-ur Nematodları (Meloidogyne spp.) (Nematoda: Heteroderidae) Tanımı Kök-ur nematodları (Meloidogyne spp.) bütün dünyada dağılım gösteren, geniş konukçu dizisine sahip obligat endoparazit bir zararlıdır.

 

7.1--Konukçu nematod ilişkilerine bağlı olarak çok sayıda konukçu ırkı bulunmaktadır

 

7.2--Fiziksel Mücadele Kök-ur nematodları ile mücadelede yaygın olarak solarizasyon uygulamaları yapılmaktadır.

 

7.3--Soğan sak nematodu için termoterapi uygulamaları yapılmaktadır.

 

7.4--Biyolojik Mücadele Nematodlara karşı savaşta biyolojik preparatlar olarak en yaygın kullanılanların başında Paecilomyces lilacinus’un farklı izolatlarından elde edilen preparatlar gelmektedir

 

7.5--Örtüaltı Organik Domates Yetiştiriciliğinde Kök-Ur Nematodları (Meloidogyne spp.)'na Karşı Mücadele Yöntemleri Üzerine yapılan bir çalışmada  hint yağı, kadife çiçeği ve aşılı fide deneme karakterlerinin tümünün kontrolle kıyaslandığında daha düşük ur skala değerlerine sahip oldukları ve istatistiki olarak  farklı grupta yer aldıkları saptanmıştır.

 

7.5.1--Uygulamalar içinde en düşük ur skala değeri, aşılı fide deneme karakterinde saptanmış olup, urlanma açısından en etkili uygulama olarak değerlendirilmiştir.

 

7.5.2--Ayrıca, deneme sonunda topraktaki 2. dönem kök–ur nematodu larva sayıları açısından yapılan değerlendirmede hint yağı bitkisinin (yaprak+meyve), brokoli ve aşılı fidenin uygulandığı karakterlerde toprakta çok düşük sayılarda 2. dönem kök–ur nematodu larvası saptanmış ve bu uygulamalarda pozitif kontrolden istatistiki olarak farklı grupta yer almıştır.

 

7.6—Yapılan bir çalışmada organik tarla domatesi yetiştiriciliğinde sorun olan Alternaria alternata (Fr.) Keissler'a karşı klasik mücadele ve tahmin-uyarı yönteminden yararlanarak biyolojik ve kimyasal bazı preparatların etkinliklerini saptamak amacıyla ele alınmıştır.

 

7.6.1--Çalışma Manisa ilinde, 2009 ve 2010 üretim sezonunda Rapunzel firması ile sözleşmeli organik domates yetiştiriciliği yapan dört üretici tarlasında yürütülmüştür.

 

7.6.2-- En yüksek etki 2009 yılında bakır hidroksit uygulamalarından (% 27.5 ve %39.4) elde edilmiştir. 2010 yılında en yüksek etki bir üreticide Reynoutria sachalinensis (% 45.91) uygulamasından alınmış, bunu % 43.54 ile bakır hidroksit, %42.95 ile Bacillus subtilis, % 40.87 ile potasyum bikarbonat uygulamaları izlemiştir.

 

 

8—Akarlar-Domates Pas Akarı (Aculops lycopersici) Tanımı ve Yaşayışı Domates pas akarı sarımsı beyaz renkte, hafif kambur, ince uzun, iğ şeklindedir. Dişiler 140-180 mikron boyundadır.

 

8.1--Kışı, tarladaki bitki artıkları arasında geçirmektedir. Sıcaklığın yüksek ve orantılı nemin düşük olması zararlının çoğalmasını hızlandırmaktadır. Zararlı yaz boyunca üremeye devam ederek çok sayıda döl verir.

 

8.2-- Kırmızı Örümcekler [Tetranychus spp. (Acarina: Tetranychidae)] Tanımı ve Yaşayışı Erginler 0,5-0,7 mm boyunda, oval şekildedir. Yaprağın alt yüzünde ördükleri ipek ağlar arasında ergin, larva, nimf ve yumurtaları bir arada görülmektedir. Tarla kenarı ve içindeki yabancı otlardan ve bulaşık fidelerden domateslere geçer ve yılda 10-12 döl verir.

 

8.3—Akarlar ile Mücadele- Kültürel Önlemler Zararlının beslendiği bitkilerin bulunduğu alanlara yakın yerlerde fide yetiştirilmemelidir.

 

8.3.1--Hasattan sonra derin sürüm yapılmalı, bitki artıkları tarlalardan uzaklaştırılmalıdır.

 

8.3.2--Domates tarlalarını çevreleyen alanlarda yabancı otlar imha edilmelidir.

 

3.4--Biyolojik Mücadele Sera bitkilerinde zararlı olan kırmızı örümcek türleri ile biyolojik mücadelede en çok kullanılan predatör akarlar, başta P. persimilis olmak üzere G. occidentalis, M. longipes ve N. californicus türleridir. Bu akarlar kitle hâlinde üretilip salınarak ya da biyopreparatları temin edilerek mücadele çalışmalarında kullanılmaktadır

 

8.4—Domates-Patlıcan Güvesi:

 

8.4.1--Domates güvesi, Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) domates yetiştiriciliğinde kalite ve ürün kayıplarına neden olan anahtar zararlılardan biridir.

 

8.4.2--Bu zararlıya karşı kaynak çalışmadan elde edilen bulgulara dayanarak, T. absoluta’ya karşı yapılacak mücadele yöntemlerinde tuzak bitki seçiminde geniş yaprak yüzeyli konukçu bitki seçiminin faydalı olabileceği düşünülmektedir.

 

 

3--Bitkisel Kökenli Doğal İnsektisitler

 

3.1--Azadirachtin Bitkisel kökenli insektisit olarak üzerinde en çok çalışmalar yapılan bitki Azadirachta indica’ dır.

 

3.2--İlk olarak 1978 yılında yaprakları ezilerek lahana bitkisine uygulanmış ve lahana böceğinin olmadığı görülmüştür. Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan 200’ den fazla ısırıcı böcek türüne etkili olduğu tesbit edilmiştir.

 

3.3--Yararlılara ve sıcakkanlılara toksik etkisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre Azadirachtin’in böceklere ; Uzaklaştırıcı Beslenmeyi engelleyici Doğurganlığı azaltıcı Kısırlaştırıcı Öldürücü Yumurta bırakmayı önleyici gibi etkileri saptanmıştır.

 

3.4--Gelişme ve büyümeyi aksatıcı gibi çok sayıda etkileri vardır. Ve bu etkilerin Orthoptera, Homoptera, Heteroptera, Lepidoptera, Coleoptera, Diptera ve Hymenoptera takımına bağlı bir çok türde gözlenmiştir.

 

3.5--Azadirachtin ülkemizde domateste yaprak bitine karşı Neem Azal ticari adıyla ruhsat almıştır.

 

4--Yapılan bir çalışmada Bitki gelişimini arttıran bazı mikroorganizma olan T. harzianum uygulanmış parsellerde kontrollere göre biber ve domateste ürün veriminin arttığı, bitki boyu, yaprak sayısı, meyve sayısının %300 oranında bir artış gösterdiği belirlenmiştir.

 

5—İlaçlama Zamanı-İlaçlama yapılırken uygulanacak tahmin ve uyarı sistemi çerçevesinde etkili sıcaklıklar toplamı (gün derece) modeli oldukça iyi bir model olup bu medele göre yani etkili sıcaklıklar toplamı (gün derece)na göre 1.,2. Vs ilaçlama yapılması uygun olabilir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

5--Yapılan bir çalışmada Bitki gelişimini arttıran bazı mikroorganizma olan

 

5.1--Pseudomonas bakterilerinin - Pseudomonas izolatlarının tarla koşullarında nohut,patlıcan, soya fasulyesi ve domatesin kök ve yeşil aksam ağırlıklarını ve tohum çimlenmesini teşvik ettiğini bildirmiştir.

 

5.2--Yapılan başka bir çalışmada ise,Pseudomanas putida’nın domateste Phytium ultimum’un neden olduğu zararı azalttığı saptanmıştır.

 

5.3--Yapılan çalışmalarda, Glomus intraradices ve Glomus fasciculatum’un

domateste Alternaria solani’nin(domates erken yanıklık hastalık etmeni Alternaria saloni) neden olduğu hastalığı önemli ölçüde azalttığı

incelenmiştir.

 

5.4--Yapılan bir çalışmada, G. fasciculatum aşılı domates bitkisinde kök ur nematodunun (Melaidogyne javanica) popülasyonunda önemli ölçüde bir azalma belirlemişlerdir.

 

5.5--Domates bitkilerinin G. mossea ile aşılanmasıyla Pseudomonas syringae’nin neden olduğu bakteriyel kara leke hastalığını azaltmış, rizosferdeki P. syringae populasyonunda düşüş olmuştur.

 

5.6--G. etinicatunium ile aşılı patlıcan bitkisinin Verticillium’a karşı dayanıklılığı artmıştır

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 

3—Lahana-KarnabaharÜretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Lahana Üretiminde Plutella xylostella  zararlısına karşı Trichogrammatoidea bactrae(Nagaraja)  larva parazitodi kullanılabilir.

 

2—Lahana-Karnabahar Üretiminde Plutella xylostella L zararlısına karşı Cotesia plutellae (Kurdjumov)  larva parazitodi kullanılabilir.

 

3--Lahana kelebekleri (Pieris spp. (Lep.:Pieridae)) ve Trichoplusia ni (Hübner) zararını azaltmak için lahanalar olgunlaşınca hemen kesilmelidir

 

4--Lahana galböceği [Ceutorrhynchus pleurostigma (Marsh.)

(Col.:Curculionidae)] ile bulaşık arazilerde üstüste lahana, karnabahar ve turp dikilmemelidir.

 

5--Lahana yaprak güvesi (Plutella xylostella L. ve P. maculipennis zararlısına karşı Bacillus thuringiensis’ in etkili olarak kullanılabilir.

 

5--Lahana Kelebeği (Pieris brassicae L. zararlısına karşı Bacillus thuringiensis’ in etkili olarak kullanılabilir.

 

6—Yapılan bir çalışmada  sera koşullarında endofit bakterilerin kolonize olduğu lahana bitkisinde siyah çürüklük hastalığına karşı savunma mekanizması geliştiğini, endofit bakteriler ile muamele edilmeyen bitkilerde ise Xanthomonas campestris pv. Campestris ile inokulasyondan yaklaşık 33 gün sonra hastalığın ekonomik eşiğe ulaştığını ve sistemik hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını bildirmiştir.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

4—Patates Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

 

1—Patates Üretiminde  Phthorimoea operculella Zeller zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron  Larva parazitodi kullanılabilir.

 

2—Patates Üretiminde  Phthorimoea operculella Zeller zararlısına karşı Copidosoma koehleri Blanchard Larva parazitodi kullanılabilir.

 

3—Mildiyönun sorunu olduğu alanlarda patates tarımının sabah ve akşam çiğ tutmayan, güney yöne bakan tarlalarda yapılması tercih edilmelidir.

 

4--Patates güvesi (Phthorimaea operculella Zell.(Lep.:Gelechiidae))'ne karış savaşta hasatın zamanında yapılması böylece yumruların topraktan

çıkarılıp tarladan uzaklaştırılması en önemli kültürel önlemdir.

 

5--Patates böceği’nin ergin ve larvaları büyük olduğu için kolayca görülebilir. Küçük alanlarda larva ve erginleri toplayarak yok etmek, yumurtalarını ezmek, oldukça etkilidir.

 

6—Yapılan bir çalışmada patates böceği (Leptinotarsa decemlineata Say.) mücadelesinde sentetik pestisitlere alternatif olabilecek bitkisel kökenli preparatların laboratuar ve tarla koşullarında etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.

 

6.1--Patates çeşidi olarak Agria (Solanum tuberasum L. cv.) kullanılmıştır. Çalışmada imidakloprid, azadiraktin, Bacillus thuringiensis, adaçayı ve biberiye ekstraktları uygulanmıştır.

 

6.2--İmidakloprid, biyolojik ve bitkisel kökenli preparatların patates böceğinin ölüm oranına etkisi önemli (p<0.01) olmuştur.

 

6.3--Hem laboratuvar hem de tarla koşullarında kontrol parsellerinde patates böceğinde ölüm olmazken, imidakloprid uygulamasında ölüm oranı %100 olmuştur.

 

6.4--Azadiraktin, Bacillus thuringiensis, adaçayı ve biberiye ekstraktı uygulamalarında patates böceğinin ölüm oranı tarla koşullarında sırasıyla %92.9, %85.9, %82.5 ve %85.9 ve laboratuvar koşullarında ise sırasıyla %97.5, %94.5, %88.5 ve %89.9 olarak tespit edilmiştir.

 

6.5--Adaçayı ve biberiye ekstraktlarının patates böceği ile mücadelede imidakloprid’e göre etkisi düşük, azadiraktin ve Bacillus thuringiensis’in yapmış oldukları etkiye yakın bulunmuştur.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

5—Salatalık Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

5.1—Sarımsak:

 

1--Sarmısak esansı (suyu) mantar sporlarının yayılmasını engelleyici etkiye sahiptir. Sarmısağın bu özellikleri bilim adamlarınca ispatlanmıştır.

 

2--Salatalıklar üzerine yapılan bir denemede salatalık üzerine yaprak mildiyösü bulaştırılmış ve düzenli aralıklarla ve beşer günlük aralarla bunlara sarmısak suyu püskürtülmüştür.

 

2.1--Sonuçta sarmısak suyu püskürtülmeyen salatalıklarla mildiyö hastalığı önüne geçilmez şekilde çoğalmıştır.Püskürtülen parsellerdeki mildiyö hastalığı kalmamıştır

 

5.2--Kavun ve hıyarda zararlı Kavun kızılböceği Rhaphidopalpa foveicollis Luc. (Col.:Chrysomelidae)’nin kışı geçirmek üzere diyapoza giren erginlerini yok etmek için tarlanın kış öncesinden veya erken ilkbaharda derin sürülmesi önerilir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

6--Şekerkamışı-Şeker Pancarı Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Şekerkamışı Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.1--Şekerkamışı Üretiminde Chilo sp zararlılarına karşı Trichogramma exiguum Pinto &Platner parazitodi kullanılabilir.

 

2--Şekerpancarı alkali topraklardan hoşlanır, asit topraklarda yetiştirilirse Pancar sineği çoğalarak daha fazla zarar yapar

 

2.1—Pancar Yaprakkurdu zararlısına karşı Pancarkurdu nucleopolyhedrovirusu (Spodoptera exigua NPV) (129078)kullanılabilir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

7—Baklagil Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele:

 

7.1—Baklagil-Türe Özgü Bilgiler:

 

1--Sonbaharda erken ekilen baklalar zararlı ortaya çıktığında bitki dokuları sertleşmiş ve gelişme tamamlanmış olduğundan Bakla yaprakbiti (Aphis fabae Scop.Hom.:Aphididae)) zararından kolay kurtulur.

 

1.1—Baklagil Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

2—Bezelye-Bezelye tohum böceği (Bruchus pisorum (L.)(Col.:Bruchidae)) zararını azaltmak için ürün olgunlaşınca hemen hasat edilmelidir.Fasulyede de benzer durum söz konusudur.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

3—Nohut Üretiminde Spodoptera litura (F.)- zararlısına karşı Telenomus remus Nixon parazitodi kullanılabilir.

 

4—Bamya Üretiminde Earias sp zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron  larva parazitodi kullanılabilir.

 

5—Fasulye Üretiminde Aphis craccivora (Koch) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

6.1—Fasulye Üretiminde Aphis gossypii Glover) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

6.2—Fasulyenin erken hasat edilmesi Fasulye tohumböceği (Acanthoscelides obtectus (Say)) zararından kurtulunmasını sağlar.

 

7—Nohut-Bezelye Üretiminde  Helicoverpa armigera (Hübn) zararlısına karşı Ha NPV  patojeni kullanılabilir.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

7.2—Baklagil Tarımı-Genel Bilgiler:

 

1--fiğ, bakla, bezelye gibi bitkilerle ara ziraat toprağın gübrelenmesi ve faydalıların barınmasını sağladığı için önerilir

 

1.1--Sonbaharda erken ekilen baklalar zararlı ortaya çıktığında bitki dokuları sertleşmiş ve gelişme tamamlanmış olduğundan Bakla yaprakbiti (Aphis fabae Scop.Hom.:Aphididae)) zararından kolay kurtulur.

 

1.2--Geç ekilen fasulyelerde Baklagil tohum böcekleri (Bruchus spp. Col.:Bruchidae) zararı daha az olmaktadır.

 

2--Baklagilleri de içine alan, yöreye uygun bitkilerle ekim nöbetine gidilmeli, karısık (alternatif sıralara) ekim sistemi uygulanmalıdır.

 

2.1--Bu yöntem, toprağı dinlendirmesi yanında bitki saglıgı açısından da

yararlar saglamaktadır.

 

2.2--Baklagiller, topraktaki organik madde miktarının artmasına ve aynı

zamanda topraktaki canlıların çogalmasına,aktivitelerinin artmasına da olanak saglarlar.

 

2.3--Fasulye gibi bazı bitkilerin baklagiller ile birlikte ekiminde topraktan alabilecegi azot miktarı daha da artabilir.

 

2.4--Mısır-fasulye birlikte ekiminin azot tasarrufu sagladıgı ortaya konulmustur

 

3-- Karısık ekim monokültür tarımın söz konusu problemlerini azaltabilecek, modern tarıma uyumlu ekonomik ve ekolojik bir tarım teknigi olup, bu çesitlilik

bazı zararlı böcek türlerinin yoğunluğunun azaltılmasında etkili olmaktadır.

 

3.1--Ayrıca, karışık ekim sistemleri, çesitlilige baglı olarak yabancı otların büyüme alanlarını kapatarak daha iyi rekabet etmektedir.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

8—Mantar-Yemeklik Kültür Mantarı Üretim Alanlarında Görülen Genel Mantar Zararlıları ve Mücadelesinde

 

1-- Yemeklik kültür mantarında zarara neden olan zararlılara karşı biyolojik mücadelede entomopatojenik bakteriler de kullanılmaktadır. Bacillus thuringiensis var. israelensis içeren ticari preparatın komposta uygulanmasıyla sciarid ve phorid sineklerine karşı mücadelede etkili olduğu saptanmıştır

 

1.1--Bir diğer çalışmada entomopatojen bakteri Bacillus thuringiensis subsp. israelensis strainleri mantarda en çok görülen sciarid türü L. mali larvalarına karşı denenmiş ve uygulamada entomopatojen bakterilerin L. mali’ye karşı toksik etki oluşturması ile biyolojik mücadelede etkili olmuşt

 

2-- Mantar sinekleriyle biyoteknik mücadelede farklı renklerde cezbedici yapışkan tuzaklar kullanılmaktadır. Yapışkan tuzaklar mantar sineklerinin üretim alanındaki yoğunluğunu izlemek için gereklidir. Yapışkan tuzak her hafta kontrol edilerek 2-4 haftada arasında bir tuzaklar değiştirilerek uygulanmaktadır.

 

2.1--Tuzak başına haftada 20 sinekten daha fazla olması mücadeleyi gerektirmektedir (Frodsham ve ark., 2000). Bunlar, plastik yapıda, yaklaşık 15- 30 cm büyüklükte ve polibüten tutkalla kaplıdır. Bu yapışkan tuzaklar yetiştirme odalarına, koridorlara yerleştirilebilmekte

 

3-- Bir diğer çalışmada Beauveria bassiana’ın mantar sciarid sineklerine karşı etkili olduğu gözlenmiştir .Mantar sinekleri ile kimyasal mücadelede larva döneminde uygulanan kimyasal ilaçlar ile kontrol altına almak mümkün olmaktadır Mantar ürününün pestisitlere tepkisi, kullanılan kimyasala; bu kimyasalın da ranzalara ve komposta uygulanma şekline bağlı olmaktadır

 

3.1-- Mantar zararlılarından nematodların kontrolünde en önemli etken özellikle taşıyıcısı olduğu kompost ve örtü toprağının istenilen özelliklere sahip olmasıdır. Kompostun iyi pastörizasyonu işletme içinde ve çevresinde hijyenik önlemlere dikkat edilmesi oldukça önem arz etmektedir.

 

3.2--Üretim başladıktan sonra nematodla mücadele oldukça zor olduğundan örtü toprağının serimden önce iyi dezenfekte edilmesi dikkat edilmesi gereken husus olmaktadır.

 

3.3--Nematod ile mücadelede komposta ilave edilen bitkisel materyallerden neem ağacı (Azadirachta indica), hint kayın ağacı (Pongamia pinnata), hindistan cevizi (Cocos nucifera), hint yağı bitkisi (Ricinus communis) ve yerfıstığı (Arachis hypogea) gibi yağlı bitki materyallerinin kompostta nematodun yumurta bırakmasından önce birleştirilmesinin nematod çoğalmasını azalttığı saptanmıştır

 

4--Mantar üretiminde de öncelikli olarak kültürel önlemlerin alınması gereklidir. Bu önlemlerin başında yetiştirme ortamının ve kullanılan alet ve malzemelerin temiz olması gerekmektedir.

 

4.1--Bunun yanında özellikle zararlı popülasyonunun yoğun olduğu ve zararlının üretim alanına taşınmasında taşıyıcı olan kompostun istenilen koşullarda pastörizasyonuna ve örtü toprağının dezenfeksiyonuna dikkat edilmesi gereklidir.

 

4.2--Ayrıca misel ekim aşaması sırasında zararlılarla bulaşmayı önlemek için laboratuvar koşullarının temizliğine ve kültürel mücadele yöntemlerine önem verilmelidir.

 

5-- Zararlıların direnç kazanmaması için aynı etken maddeli pestisitler sürekli kullanılmamalı, bunun yerine farklı etki mekanizmasına sahip pestisitler dönüşümlü olarak kullanılmalıdır

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.2—Sebzeler-Genel Bilgi:

 

1—Sebze Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.1--Sebze Üretiminde Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlısına karşı Trichogramma brasiliensis (Ashmead) parazitodi kullanılabilir.

 

2—Sebze Üretiminde Spodoptera litura (F.)- Spodoptera exigua zararlısına karşı Telenomus remus Nixon parazitodi kullanılabilir.

 

3—Sebze Üretiminde  Spodoptera litura (F.) zararlısına karşı S/NPV patojeni kullanılabilir.

 

4--Şalgam, havuç ve lahana artıklarının çürüyen kısımları sebze sinekleri için yumurtlama yeri olarak tercih edilir. Bu nedenle tarlada artık bırakılmamalıdır.

 

5--sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

6--Yazlık sebzelerin ve ayçiçeğinin sökümünden sonra tarlaların sonbaharda işlenmesi çok miktarda Bozkurt larvasını öldürür.

 

7--Kavun ve hıyarda zararlı Kavun kızılböceği Rhaphidopalpa foveicollis Luc. (Col.:Chrysomelidae)'nin kışı geçirmek üzere diyapoza giren erginlerini yok etmek için tarlanın kış öncesinden veya erken ilkbaharda derin sürülmesi önerilir.

 

8--Çayır tırtılı Loxostege sticticalis (L.) Lep.:Pyralidae) ile mücadelesinde de derin sürüm ile toprağa gömülen pupalardan kelebek yüzeye çıkamaz.

 

8.1--Yazlık sebzelerin ve ayçiçeğinin sökümünden sonra tarlaların sonbaharda işlenmesi çok miktarda Bozkurt larvasını öldürür.

 

9--Danaburnu’na karşı sonbaharda sebze bahçelerinde 20-30 cm toprak derinliğine 1-2 kürek at gübresi konur ve üzeri toprakla örtüldükten sonra işaret olması için bir kazık çakılır.

 

10-- Yaş sebze ve meyveler 1-2 C sıcaklıktaki depolarda saklanmak suretiyle

hem uzun süre muhafaza edilebilirler hem de bazı böceklerin zararlarından korunabilirler

 

11-- Tohum böcekleri ile savaşda tohumlar suya daldırılarak böceklerin su yüzüne çıkması sağlanır. Böylece böcekler yok edilerek tohumlar ekilir.

 

12--Mineral tuzlar ve kül; böcek ve akar gibi yumuşak vücutlu böceklerin vücudunda çizikler meydana getirip bu çiziklerden vücut suyunun kaybolmasına ve giderek böceklerin ölmesine neden olurlar.

 

12.1--Ambarlanmış tahıl ve baklagil tohumları slikat, talk ve benzeri mineral

maddeler, volkanik küllerin tozları ile karıştırılarak ambarlandığında etkili bir savaş yapılmaktadır.

 

12.2--Ayrıca trips, yaprak bitlerine karşı elenmiş ince kül veya tozlar bitkiler üzerine serpilerek zararlıların fiziksel yolla ölümlerine neden olunur.

 

13--Depoya CO2, O2 ve Azot gazlarını değişik oranda vererek zararlı böcekler öldürülebilir. Bu yöntem sadece kapalı hacimlerde kullanılır.

 

13.1--Depoda O2 oranı %1’den az veya CO2 oranı % 60 civarında bulundurulaca k olursa ve bu koşul birkaç hafta devam ederse zararlılar tamamen yok edilmiş olur.

 

13.2--Yaş meyve depoların da O2 oranı %2 civarında tutulursa Elma içkurdu larvalarının daha yüksek oranda öldüğü saptanmıştır

 

14-- Vakumlu depolarda hava basıncının 100 mm civa basıncına kadar düşürülmesiyle zararlılar tümüyle yok edilmiş olur.

 

15--Thripsleri ise sarı ve mavi renk cezbeder. Çekici olarak kullanılacak renkteki bir levha üzerine kurumayan yapışkanla sürülür zararlının bulunduğu plantasyona belirli aralıklarla yerleştirilir. Türe göre ağaç ya da bitki dallarına, seralarda ise bitkilerin 10-15 cm üzerine gelecek şekilde sırıklara bir ip ya da tel yardımıyla levhalar asılır.

 

15.1--Yunanistan’da Zeytin sineği'ne karşı bu tablalar düşük dozda hazırlan mış insektisit solüsyonlarına daldırılarak da kullanılmaktadır. Ülkemizde örtü altı sebze yetiştiriciliğinde beyazsinek, yaprak galerisineği ve tripse karşı sarı yapışkan tuzaklar kullanılmaktadır.

 

15.2--Sicilya’ da krizantem seralarında thrips, Avusturya ve Sicilya’da ise domates ve hıyar seralarında beyazsinek ile savaşda kullanılmaktadır.

 

15.3--Yakalama etkinliğini yitirmemesi için birkaç haftada bir kirlendikçe yenisi ile değiştirilmelidir.

 

 16--Arap Sabunu: Meyve ağaç ve sebzelerde yaprak bitlerine karşı kullanılan bu sıvı sabunun başarısı populasyon yoğunluğuna göre değişmektedir. Etki süresi çok kısadır

 

17—Yapılan bir çalışmada Süs bitkisi türlerinden krizantem ve Tagetes bitkileri seralarda zararlı thrips türlerinin mücadelesinde tuzak bitki olarak değerlendirilmesi önerilmektedir

 

18—Yapılan bir çalışmada In vivo koşullarda ise gerek antagonist gerekse PGPR izolatları marul bitkisinin sağlıklı gelişmesine neden olurken, uygulama yapılmış bitkilerde hastalık oluşumu kontrollerdeki bitkilerle karşılaştırıldığında önemli düzeyde engellediği belirlenmiştir.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

17—Endofit Bakteriler-Yapılan bir çalışmada, soğan bitkisinden izole edilen endofit Pseudomonas ırkı PsJN, asma bitkisine kolonize olduğunda Botrytis cinerea’yı önlemiştir ve asma bitkisinin büyümesini desteklemiştir.

 

17.1--Bir endofit bakterinin birden fazla konukçu bitkide kolonize olması ve farklı patojenlere olan etkinliği yapılan çalışmalar ile gözlemlenmiştir. Örneğin, Pseudomonas putida ve Serratia marcescens domates ve hıyarda Hıyar Mozaik Virüsü’nün ve hıyarda Fusarium solgunluğu hastalığı etmeninin çoğalmasını azaltmıştır

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

18—Yabancı Otlarla Mücadele-Domates vs-Yapılan bir çalışmada; 2007-2009 yıllarında Adana’da sera ve tarla domatesinde sorun olan yabancı otlara karşı organik tarıma uygun bazı mücadele yöntemlerinin etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.

 

18.1--Çalışmada etkisi araştırılan yöntemler;solarizasyon, malçlama (malç tekstili, mısır sapı malçı ve yerfıstığı kabuğu),çapalama (el çapası, keser çapa, kazayağı, freze) ve fırçalama (yatay dönen fırçalama aleti) uygulamalarıdır.

 

18.2--Çalışmada bu uygulamaların genel yabancı otlara, deneme alanındaki önemli yabancı ot türlerine ve domates verimine etkileri belirlenmiştir.

 

18.3--Yürütülen çalışmalar sonucunda sera ve tarla domatesinde en etkili uygulamanın malç tekstili olduğu, bu materyalin uygulandığı alanlarda hiç yabancı ot çıkmadığı, solarizasyonun tek yıllık yabancı otları kontrol ettiği, domates veriminin malç tekstili ve el çapası uygulamalarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

 

18.4—Malç tekstili, sentetik malç materyallerine göre daha etkili, ekonomik ve avantajlı olması nedeniyle özellikle organik tarım sisteminde sorun olan yabancı otların mücadelesinde tavsiye edilmektedir.

 

18.5—Organik biber-patlıcan yetiştiriciliği ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada yabancı ot kontrol yöntemleri olarak; siyah plastik malç, saman malç, el çapası, örtücü bitki ve kontrol uygulamaları yer almış, bu uygulamaların bitki büyüme ve gelişmesine, verime ve bitki besin elementi alımına olan etkileri belirlenmiştir. Yürütülen çalışmalar sonucunda en etkili uygulamanın siyah plastik malç olduğu belirlenmiştir

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

19—Organik Yem Bitkileri Üretiminde Yabancı Otlarla Mücadele-Yem bitkileri tarımında ilk olarak yabancı otlardan arındırılmış tarlaya ekim yapmak ve kaliteli tohumluk kullanmak gerekmektedir. Ön bitki olarak tahıl veya çapa bitkisi yetiştirilmiş tarlalarda yem bitkisi ekildiğinde, yabancı otlar daha az problem olmaktadır.

 

19.1--Çok yıllık türlerde arkadaş bitki ile birlikte ekim de yabancı ot kontrolünde etkili olmaktadır. Meralarda ise öncelikle otlatma yönetim ilkelerine uyulması ve otlatma planlaması ile yabancı otlar kontrol altında tutulabilir.

 

19.2--Bunun yanı sıra bazı mera ıslah yöntemleri de yabancı otlarla mücadelede etkili olabilmektedir.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

5.3--Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Biyolojik Mücadele:

 

1--beyaz sinek (BS) (Trialeurodes vaporariorum Wetw., Bemisia tabaci Genn.(Hom.Aleyrodidae),

 

1.1-- Macrolophus caliginosus Wgn. (Heter.: Miridae) zararlıyı genellikle baskı altına aldığından koruyucu önlemler alınmalıdır.

 

1.2--Sarı yapışkan tuzaklar kullanılmalıdır. Predatörün bulunmaması halinde beyaz sineğin düşük (1 larva/yaprak<) yoğunluğunda M. caliginosus 1 adet/m2, zararlının bulunduğu bölgeye dağıtılması ile başarılı bir savaş yapılabilir.

 

1.3--Beyazsinek yoğunluğu 5 adet/yaprak ulaştığında Encarsia formosa Gahan (Hym.:Aphelinidae) 1 parazitoid/5 beyaz sinek larvası oranında salınır. M. caliginosus ile E. formosa birlikte kullanılabileceği ve birbirlerinin etkisini arttırdıkları belirlenmiştir.

 

1.4--Ayrıca, zararlı yoğunluğu bitki başına 2-3 larva veya pupa olduğunda Deraeocoris pallens Reut. (Het.: Miridae) 2 avcı/1m bitki sırası olacak şekilde salım yapılabilir.

 

1.5--Bu yararlı türlerin tercih ettiği bitkiler (zambak, civan perçemi, dereotu, yabani havuç, kimyon, rezene, kişniş, üçgül, maydanoz, kadife çiçeği, nane, yonca) çevrede bulundurulmalıdır.

 

 

2--yaprak galeri sineği (YGS) (Liriomyza trifolii (Burges), L.bryoniae (Kaltenbach) ), L. huidobrensis (Blanchard) (Dip.:Agromyzidae)),

 

2.1--Diglyphus isae (Walker) (Hym.:Eulophidae)'nin D. isae zararlıyı doğal olarak baskı altına aldığından, yararlıyı koruma ve yoğunluğunun arttırılması önlemleri alınmalıdır.

 

2.2--Sarı yapışkan tuzaklar kulla nılmalıdır. Bitkilerin alt yapraklarının alınması gerektiğinde parazit erginlerinin çıkışından sonra yapraklar toplan malıdır.

 

2.3--Yaprak galerisineklerinin tercih ettiği yazlık ve kışlık bitkilerde ve bazı yabani otlarda bu zararlının paraz itoidi de bu bitkilerde yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Bu bitkiler Fasulye, hıyar, lahana, sarmısak, Ahrysanthemum spp., Emilia sonchifolia, Galinsoga parviflora, Sonchus asper, Amaranthus retroflexus, Portulaca oleracea, Hydrocotile umbellata ve Datura stramonium olup tarımsal çevrede bulundurulmalıdır.

 

2.4--Yaprak galerisineklerinin yoğunluğu 10 larva/yaprak olduğunda, D. isae 5-30 parazitoid/10m2 oranında kullanılabilir.

 

 

3--kırmızı örümcek (KÖ) (Tetranychus cinnabarinus (Boisd.), T. urticae Koch. (Acarina:Tetranychidae), trips (Thrips tabaci Lindeman, Frankliniella occidentalis (Pergande)(Thys.Tripidae))

 

3.1-- Kırmızıörümcek üzerinde etkili olan (Scymnus spp., Stethorus spp., Chrysoperla carnea Steph., Scolothrips longicornis Priesner, Typhlodromus pyri Scheuten, Orius niger (W.) (Hemip.:Anthocoridae), Deraeocoris spp.) yararlı türlerin korunması gerekmektedir.

 

3.2--Bu yararlıların kışlaması ve yazlaması için çit ve ağaç altlarındaki yaprak döküntülerinin kasım-nisan arasında bozulmaması ve çevrede akasya, dut gibi kaba kabuklu ağaçlarının bulundurulması sağlanmalıdır.

 

3.3--Beslenmeleri ve sığınmaları için beyazsinek bölümünde sözü edilen bitkilerin çevrede bulundurulması gerekir.

 

3.4--Serada uygun sıcaklık ve nem olmalıdır. Kırmızıörümcek yoğunluğu 5 adet/yaprak olduğunda, Phytoseiulus persimilis A.-H. (Acari:Phytoseiidae), domateste 1/20 avcı/av; hıyarda 1/40 avcı/av oranında salınır.

3.5--Patlıcan, hıyar ve fasulyede doğal olarak etkili olan S. longicornis ve T. pyri'nin ile Scymnus spp., Stethorus spp.'in biyolojik savaşda kullanılma olanaklarının araştırılması gerekmektedir.

 

 

4--yaprak biti (YP)(Aphis gossypii Glover, Macrosiphum euphorbia (Thomas), Myzus persicae Sulzer) (Hom.:Aphididae),

 

4.1-- Yaprakbitini baskı altında tutan (Coccinellidae türleri, C. carnea, Deraeocoris spp., O. Niger, Sphoerophoria rüppelli (Wiedeman) ve S. scripta (L.) (Diptera:Syrphidae), Aphidoletes aphidimyza (Rondani)) (Dip.:Cecidomyiidae) türler korunmalıdır. Serada uygun sıcaklık ve orantılı nem olması sağlanmalıdır.

 

4.2--Yaprakbiti, özellikle erken ilkbaharda zararlı olduğundan yararlı türlerin de ilkbaharın başında kültür bitkilerinde bulunmaları sağlanmalıdır. Bu amaçla bu dönemde nektar ve ballı madde sağlayan, erken çiçek açan veya kışın yetişen bol çiçek açan kültür bitkileri veya yabani otların, çit bitkilerinin ve ağaçların çevrede bulundurulması sağlanmalıdır.

 

4.3--Yaprakbitine karşı etkili bir biyolojik savaş etmeni belirlenmemekle birlikte A. colemani ve A. aphidimyza üzerinde yapılan ön çalışmalar ümitvar sonuçlar vermiştir

 

4.4-- A. aphidimyza'nın, seraya çok geç (yaprakbiti yoğunluğu ekonomik eşiği geçtikten sonra) gelmesi ve serada çok az bir süre bulunmasına karşın yaprakbitini yoğunluğu nu önemli oranda azalttığı saptanmıştır. A. aphidimyza'nın yaprakbiti yoğunluğunun ekonomik eşiğine yak laştığında salınması ile başarılı bir savaş yapılabileceği düşünülmektedir.

 

 

5--Domates pas akarı (DPA) Aculops lycopersici (Massee) (Acarina:Europhyhidae)'dır.

 

5.1--Pronematus ubiguitus (McG.) (Acarina:Thydaidae)'un serada bulunması halinde Domates pas akarı'yı baskı altına aldığı; M. caliginosus'un da zararlı popuplasyonunda etkili olduğu saptanmıştır.

 

5.2--Bu predatörlerin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

 

5.3--Domates pas akarı'nın sorun olduğu seralara P. umbiquitus'un yerleştirilmesi; M. caliginosus populasyonunun korunması yerinde olur.

 

 

6-- Trips: Tripsler genellikle avcı türler (O niger, Aelotrips collaris Priesner (Thys.:Thripidae), Amblyseius spp. (Acarina:Phytoseiidae) tarafından baskı altına alınmaktadır. Yukarıda bahsedilen önlemlerin alınması tripsin doğal düşmanları için de geçerlidir. Bu türlerden Amblyseius spp'un patlıcanda başarılı olmadığı belirlenmiştir.

 

6.1--Biyolojik Mücadele-Thripsler ile mücadelede yaygın olarak kullanılan

predatörler; Orius niger Wollf. (Hem: Miridae), Aeolothrips collaris Priesner (Thys: Aeolothripidae), A. intermedius Bagnall’dir (Thys: Aeolothripidae).

 

6.2--Kültürel Önlemler-Zararlı ile bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Toprak işlemesi ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Seralarda küçük delikli tül ile havalandırma açıklıkları kapatılmalıdır. Bitkiler iyice sulanmalıdır.

 

6.3--Fiziksel Mücadele-Solarizasyon uygulamalarından yararlanılır.

 

6.4--Biyoteknik Mücadele-Bu zararlı için 10 m² ye 1 tuzak gelecek şekilde 3 m

aralıklarla asılan tuzaklar kitlesel yakalama amacıyla kullanılabilmektedir

 

6.5--Yapılan bir çalışmada Süs bitkisi türlerinden krizantem ve Tagetes bitkileri seralarda zararlı thrips türlerinin mücadelesinde tuzak bitki olarak değerlendirilmesi önerilmektedir

 

 

7-- Pis kokulu yeşil böcek: Zararlı entegre zararlı yönetiminin uygulandığı seralarda önemli bir zararlı konumuna gelmiştir. Bu zararlının yumurta parazitoidlerinin etkili olduğu belirlenmiştir. Yumurta parazitoidleri için beyazsinek te belirtilen bitkilerin çevrede bulunmasının yanısıra serada uygun nemin sağlanması gereklidir. Erginler toplanarak imha edilebilir.

 

8--Örtüaltı sebze yetistiriciliginde Sera beyazsineği [(Trialeurodes vaporariorum (Westwood)]’ne karsı Encarsia formosa Gahan’nın düsük oranda (0.25–2 adet/bitki) periyodik salımı örnek olarak verilebilir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.4—Genel Bilgiler:Örtüaltı Yetiştiriciliği:

 

1--Yapışkan tablalar kirlendikçe değiştirilir. İzmir’de örtüaltı domates ilkbahar yetiştiriciliğinde Sera beyazsineği (Trialeurodes vaporariorum (Westw.)) ve Yaprak galeri sineği (Liriomyza trifolii (Burgess), L. bryonia (Kaltenbach)) ile savaşda 1 adet/da olarak asılan sarı yapışkan tuzaklarda ilk ergin yakalanır yakalanmaz bu tuzaklar 3 m aralıklarla (1 tuzak/10 m2) almaşık olarak bitkilerin 10-15 cm üzerine asıldığında Yaprak galeri sineğinin ekonomik zarar eşiğini aşmadığı, Sera beyaz sineği’nin ise düşük populasyon yoğunluğunda (2-10 larva/yaprak) baskı altına alınabildiği saptanmıştır.

 

1.1--Yüksek populasyon (20 larva/yaprak) söz konusu olduğunda kısmi ilaçlama gerekebilir. Bu tuzaklar kirlendikçe değiştirilmelidir. Yaprak galeri sineği Liriomyza trifolii Burgess. (Dip.:Agromyzidae)’ye karşı karanfil, gerbera ve krizantem seralarında 1 adet/da olarak asılan sarı yapışkan tuzaklarda ilk ergin yakalanır yakalanmaz bu tuzaklar 1 tuzak/5 m2 olacak şekilde almaşık olarak bitkilerin 10-15 cm üzerine asılmalı ve hasat sonuna kadar kirlendikçe ya da rengini kaybettikçe yenilenmelidir.

 

2--Kolza ve Neem bitkilerinden elde edilen yağlı preparatlar kısmen kükürdün de eklenmesiyle kırmızı örümceklerin yumurtalarına karşı başarıyla kullanılmaktadır .

 

2.1--Bunun yanısıra susam, keten, pamuk, haşhaş ve zeytinden elde edilen bitkisel yağlar su ve arap sabunu ile karıştırılıp çıplak vücutlu böceklere karşı kullanılmıştır .

 

2.2--Bir başka çalışmada kimyon, anason ve okaliptüs yağının Aphis gossypii’e sarımsak yağının Trigoderma granarium’a etkili olduğu bulunmuştur.

 

3--Arap Sabunu: Meyve ağaç ve sebzelerde yaprak bitlerine karşı kullanılan bu sıvı sabunun başarısı populasyon yoğunluğuna göre değişmektedir. Etki süresi çok kısadır

 

4-- Sera ve benzeri kapalı alanlarda zararlı akar ve diğer böceklere karşı kullanılan doğal düşmanlar incelendiğinde ise konukçu bitki türüne göre farklılıklar göstermekle birlikte T. cinnabarinus Boisd. ve T. urticae’ye karşı başta P. persimilis olmak üzere sıklıkla N. californicus ve A. swirskii kullanımı ön plana çıkmaktadır.

 

4.1--Sera yetiştiriciliğinde önemli zararlara neden olan Thrips tabaci Lind. ve Frankliniella occidentalis (Pergande) gibi trips türlerine karşı da farklı konukçu bitkiler üzerinde N. cucumeris (Oudemans), I. degenerans, Amblydromalus (Amblyseius) limonicus (Garman and McGregor) ve Typhlodromips montdorensis (Schicha) gibi predatör akarlar başarılı bir şekilde kullanılmaktadır

 

4.2-- Phytoseiidae familyası beyzsinekler ile de etkin olarak beslenen predatör akar türlerine sahiptir. Bu türlerden Amblyseius (Typhlodromips) swirskii ve Euseius scutalis Athias-Henriot Pamuk beyazsineği Bemisia tabaci Genn.’nin en etkili predatörları arasında olup son yıllarda zararlıya karşı biyolojik savaş etmeni olarak kullanımları artmaktadır.

 

4.3--Yukarıda bildirilen predatör akarlardan N. cucumeris ve N. californicus, trips ve kırmızıörümcekler dışında Aculops lycopersici (Masses) ve Polyphagotarsonemus latus (Banks)’un da etkin predatörları olarak bilinmektedirler

 

5—Yapılan Bir çalışmada-Seraların ana zararlıları içerisinde yer alan beyazsinekler sorun olmamıştır.

 

5.1--Yaprak galerisinekleri ise galerili yaprakların elle toplanarak seradan

uzaklaştırılması ve sarı yapışkan tuzakların kullanılmasıyla yoğunluklarını

arttıramamışlardır.

 

5.2--Ancak, hıyar üretiminde özellikle 2008 ilkbahar üretiminde

başta T. cinnabarinus olmak üzere, thripsler ve A. gossypii’nin populasyonunda

artış gözlenmiştir.

 

5.3-- Doğu Akdeniz Bölgesi’nde örtüaltı organik domates üretiminde zararlı olarak, beyazsinek, yaprakbiti, yaprak galerisineği, thrips ve kırmızıörümcek tespit etmişler ve ekonomik zarar eşiğini temel alarak organik preparatlarla savaş yapmışlardır.

 

5.4-İzmir Tahtalı Barajı koruma alanı içerisinde örtüaltı organik marul, domates ve hıyar yetiştiriciliğinde zararlılar yönünden yaptıkları gözlemlerde marulda yaprak galerisineklerine, domateste beyazsineklere ve hıyarda ise beyazsinekler, yaprak galerisinekleri, thripsler, yaprakbitleri ve kırmızıörümceklere rastlamışlardır.

 

5.4.1--Aynı çalışmada, zararlıların domates ve marul üretimlerinde herhangi bir soruna neden olmadığı ancak, hıyar üretiminde dönem sonuna doğru özellikle kırmızıörümcek populasyonunda artış gözlendiği belirtilmektedir.

 

5.5—Başka bir çalışmada da örtüaltında organik hıyar yetiştiriciliğinde benzer zararlıları saptamışlar ve bunlara karşı haftada 1-2 kez yapılan arap sabunu uygulamalarının zararlıları baskı altına almada etkili olduğunu belirtmişlerdir.

 

5.6--Ayrıca, aynı çalışmada yaprakbitlerine karşı salınan parazitoit A. colemani’nin bu zararlının yoğunluğunu azaltmada etkili olduğunu gözlemişlerdir

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

3—Süs Bitkileri Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele:

 

1—Süs Bitkileri Üretiminde Maconellicoccus hirsutus (Green  zararlısına karşı Cryptolaemus montrouzieri Mulsant  predatörü kullanılabilir.

 

2—Süs Bitkileri Üretiminde Ferrisia virgata (Cockerell) zararlısına karşı Scymnus coccivora Aiyar predatörü kullanılabilir.

 

3—Süs Bitkileri Üretiminde Planococcus sp zararlısına karşı Nephus regularis (Sicard predatörü kullanılabilir.

 

 

Kaynak:

 

1--GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25(2), 19-27-Sevcan (Coskuntuncel) Öztemiz-Zirai Mücadele Arastırma Enstitüsü, Adana

 

2-- SAMSUN VALİLİĞİ-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler-Burhan HEKİMOĞLU-Mustafa ALTINDEĞER-Ziraat Mühendisi-Ziraat Mühendisi-Samsun

 

3-- Bitki Büyüme Düzenleyici ve Biyolojik Mücadele Etmeni Olarak Bakteriyel Endofitler -Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi--Serap Melike SÜLÜ1 İ.Adem BOZKURT2 Soner SOYLU2 1 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Bitki Sağlığı Bölümü, 07100, Antalya. 2Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, 31034, Hatay.

 

4--Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi-Biyolojik Kontrol, Organik Tarım ve Çevre Kirlenmesi Gümüş Funda GÖKÇE1* Canan USTA2 1Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Almus Meslek Yüksek Okulu, Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü, Almus, Tokat 2Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Merkez Tokat

 

5-- Organik Domates Yetiştiriciliğinde Zararlılar İle Mücadele Arş. Gör. Şeyma Toksöz1, Rahman Kushiyev1, Abdullah Baltacı2, Ekrem TÜRK3, Dr. Öğr. Üyesi İslam SARUHAN1 (1) Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü - Samsun (2) Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü – Samsun- TÜRKTOB Dergisi 2018 Sayı: 26 Sayfa: 32-37

 

 

6--Adaçayı (Salvia officinalis L.) ve Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) Ekstraktlarının Patates Böceği (Leptinotarsa decemlineata Say.) ile Mücadelede Kullanımı-Nimet KARA , Sibel YORULMAZ SALMAN  , Hasan BAYDAR-Türk Traım ve Doğa Bilimleri dergisi

 

7—Dergipark- Biberde Zararlı Batı Çiçek Tripsinin (Frankliniella Occidentalis (Pergande)) Biyolojik Mücadelesinde Metarhizium Anisopliae Str. F 52’nin Etkin Dozunun Belirlenmesi-Onur Dura, Sami Dura, Emre Bilen

 

8--Adana Kentinde Parklardaki Bazı Süs Bitkilerinde Bulunan Thysanoptera (Thrips) Türleri* Ekrem ATAKAN Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Adana

 

9--Marul (Lactuca sativa L.) Bitkisinde Beyaz Çürüklük Hastalığına (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) Karşı Kök Bakterilerinin Kullanım Olanakları Soner SOYLU Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü 31034 Antakya-Hatay

 

10-- Bazı Bitkisel Ekstraktların Myzus persicae’nin Biyolojisine Etkisi Alime BAYINDIR1* , Şenay ÖZGER2 , Ali Kemal BİRGÜCÜ2 1 Pamukkale Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Organik Tarım İşletmeciliği Programı, Çivril-Denizli, TÜRKİYE 2Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Isparta,

 

11--Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi -Yemeklik Kültür Mantarı Üretim Alanlarında Görülen Genel Mantar Zararlıları ve Mücadelesi Nurhan ÖZTÜRK1 Esin BASIM2* Mehmet MAMAY-Akdeniz Üniversitesi, Korkuteli MYO, Mantarcılık Programı, Antalya- Akdeniz Üniversitesi, Korkuteli MYO, Bahçe Tarımı Programı, Antalya- 3 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Şanlıurfa

 

12--Kahramanmaraş’ta Organik Kırmızıbiber Üretiminde Ekim Nöbetinde Kullanılabilecek Ürünlerin Araştırılması Dr.Bekir Bülent Arpacı1 ,Zir. Yük. Müh M. Nefi Kısakürek1, Zir. Yük. Müh Doğan Gözcü1 ,Doç. Dr. İrfan Ersin Akıncı

 

13--Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi - Larva Dönemindeki Farklı Konukçuların Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)’nın Biyolojik Özelliklerine Etkisi Alime BAYINDIR EROL*1, Ali Kemal BİRGÜCÜ2 1 Pamukkale Üniversitesi,Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü, 20600, Çivril-Denizli, Türkiye 2 Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü,32260, Isparta

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 725

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.