MAKALELER / Organik Tarım-Pamuk Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele Uygulamaları





Organik Tarım-Pamuk Üretiminde Biyolojik Organik Mücadele Uygulamaları:

 

1—Pamuk Üretiminde Chilo partellus Swinhoe- Sesamia inferens Walker- Chilo sacchariphagus Bojer- Chilo auricillus (Duggen)- Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlılarına karşı Trichogramma chilonis Ishii parazitodi kullanılabilir.

 

1.1--Pamuk Üretiminde Helicoverpa armigera (Hübn.) zararlısına karşı Trichogramma brasiliensis (Ashmead) parazitodi kullanılabilir.

 

2—Pamuk Üretiminde Spodoptera litura (F.)- zararlısına karşı Telenomus remus Nixon parazitodi kullanılabilir.

 

3—Pamuk Üretiminde Earias sp zararlısına karşı Chelonus blackburni Cameron larva parazitodi kullanılabilir.

 

4—Pamuk Üretiminde  Pectinophora gossypiella (Saund.) zararlısına karşı Apanteles angaleti Muesebeck larva parazitodi kullanılabilir.

 

5—Pamuk Üretiminde  yaprak biti-yumuşak vücutlu bözekler zararlısına karşı Chrysoperla carnea (Stephens) predatör kullanılabilir.

 

6—Pamuk Üretiminde Aphis craccivora (Koch) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

7—Pamuk Üretiminde Aphis gossypii Glover) zararlısına karşı Cheilomenes sexmaculata (Fabricius) predatörü kullanılabilir.

 

8—Pamuk Üretiminde  Helicoverpa armigera (Hübn) zararlısına karşı Ha NPV) patojeni kullanılabilir.

 

9—Pamuk Üretiminde  Spodoptera litura (F.) zararlısına karşı S/NPV patojeni kullanılabilir.

 

10--yaz aylarında yaprak bitlerinin ve bazı lepidopter yumurtalarının predatörü olan Chrysoperla carnea (Steph) erginlerinin beslenmesi için pamuk tarlalarına sadece sekerli su pülverize edilir

 

11--Pamuk saplarının parçalanması ve sürülerek toprağa gömülmesi sonbahar populasyonunu % 95 azalttığı için en etkili savaş yöntemidir.

 

12--sonbahar sürümü genellikle tütün,pamuk ve sebzede zararlı olan yeşilkurtun (Heliothis spp.) kışlayan pupalarının büyük kısmını yok eder ve gelecek ilkbaharda çıkacak ergin sayısını azaltır.

 

13--Aşırı sulama beyazsinek ve Pamuk yaprakkurdu populasyonunu

arttırdığı için kaçınılmalıdır.

 

14--Dikim Seyrekliği: Sık ve kuvvetli yetiştirilen yoncalıklarda ise larva gelişmesi gecikmektedir. Çiçek tripsi ise sık ekilen pamuklarda daha zararlı olduğu için pamukların önerilen sıra aralıklarında yetiştirilmesi gerekir

 

15--Erken ekim ve erken yetişen çeşitlerin yetiştirilmesi de erken hasat olanağı vereceğinden sonbaharda tarlanın işlenmesine zaman ve

imkan vereceği için pamukta pembekurt mücadelesi için önerilir.

 

16--Pamukta erken ekim ve bunun sonucu erken hasat pamuklarda Pembe kurt zararının az olmasını sağlar.

 

17--Pamuk hasatından sonra saplar tarlada bırakılmamalı ve hemen çırçırdan geçirilme lidir. Bu uygulamaların yapıldığı alanlarda Pembe kurt sorunu yaşanmamaktadır.

 

18--Pamukta zararlı kırmızıörümcekler (Tetranychus cinnabarinus Boisd. ve Tetranychus urticae Koch. (Acarina:Tetranychidae)’in doğal düşmanları olan Scolothrips longicornis Priesner (Thy.:Thripidae), Stethorus spp. ve Scymnus spp. (Col.:Coccinellidae), Chrysoperla carnea Steph. (Neu.:Chrysopidae), Orius spp. (Het.:Anthocoridae), Nabis spp. (Het.:Nabidae), Deraeocoris sp ve Campylomma diversicornis Reut. (Het.:Miridae), Geocoris spp. (Het.:Lygaeidae) zararlı populasyonunu baskı altına alabilecek etkinliktedir.

 

19--Benzer şekilde pamuk yaprakbiti Aphis gossypii Glov. (Hom.:Aphididae)’ nin özellikle Coleoptera Takımı, Coccinellidae familyasından predatörleri (Coccinella septempunctata L. Ve C. undecimpunctata L., Adonia variegata (Goeze), Adalia bipunctata, Scymnus spp. ve Exochomus spp .) populasyonu azaltıcıdır

 

20-- floresan Pseudomonas bakterilerinin pamukta toprak kökenli fungal

patojenlere (Rhizoctonia solani Kühn., Fusarium spp.,Alternaria spp., Pythium spp.) karşı biyolojik mücadele imkanları bulunmaktadır.

 

20.1—Biyolojik mücadelede floresan Pseudomonas bakterileri sahip

oldukları birçok etki mekanizması sayesinde biyopestisit olarak kullanılırken, bitki gelişimini teşvik edici özelliği sayesinde biyogübre olarak da

kullanılmaktadır.

 

20.2--Bu yönüyle biyopestisit ve biyogübrelerin kullanımı, organik tarım

uygulamalarında önemli bir yere sahiptir.

 

20.3—Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak için çevre dostu, sürdürülebilir tarımın ruhuna uygun biyopreparatların geliştirilmesi ve kullanılması ile kimyasalların uygulanması önemli ölçüde azaltılmış olacaktır.

 

20.4—Son yıllarda bu hastalıklara karşı yapılan biyolojik mücadele çalışmaları, kültürel mücadele + floresan Pseudomonas bakterileri + dayanıklı çeşit +

fungisitlerin kombine bir şekilde kullanılması üzerine yoğunlaşmış durumdadır.

 

20.5--Bununla birlikte toprak kökenli patojenlere karşı mücadele olanakları sınırlı olduğu için yukarıda söz edilen kombinasyonların sonuçlandırılması ve uygulamaya aktarılması ile bu tür hastalıklara karşı başarı şansının daha da artacağı düşünülebilir.

 

21--Pamuk Üretiminde Kaynaş a Karşı Çözüm:

 

1—Tarımsal üretimde kimyasal mücadeleye karşı bitkilerin kendi salgıladıkları kimyasallardan-allelopatik özelliklerden yararlanılabilir.

 

2—Çukurovada pamuk ekiminde karşımıza çıkan yabancı ot olan kaynaşın mücadelesinde Antep turpunun kullanılabileceğini ortaya koyan çalışma yapılmıştır.

 

2.1--Bu çalışmaya göre  pamuk üreticileri pamuktan önce tarlalarına Antep turpu ekip ,daha sonra bu bitkiyi toprağa karıştırmak suretiyle kaynaşın çıkışı büyük oranda engellenmekte.

 

Kaynak:

 

1--GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25(2), 19-27-Sevcan (Coskuntuncel) Öztemiz-Zirai Mücadele Arastırma Enstitüsü, Adana

 

2-- SAMSUN VALİLİĞİ-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler-Burhan HEKİMOĞLU-Mustafa ALTINDEĞER-Ziraat Mühendisi-Ziraat Mühendisi-Samsun

 

3-- Pamukta Toprak Kökenli Fungal Patojenlere Karşı Floresan Pseudomonas’lar İle Biyolojik Mücadele-Oktay ERDOĞAN*-Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Nevşehir-*Sorumlu yazar: oktaye@gmail.comTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi- Yıl : 2015-s:3-c:2

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 395

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.