MAKALELER / Organik Tarım-Meyve-Elma-Şeftali-Turunçgil-Zeytin Vs Üretimi Uygulamaları





Organik Tarım-Meyve-Elma-Şeftali-Turunçgil-Zeytin Vs Üretimi Uygulamaları:

 

**İlgili bitki veya böceğin Türkçe ismi ve resmini Google a yazarak karşılığı bulunabilir.Bahçenizdeki zararlının resminden Google de ilgili zararlı adı bulunabilir.

 

 

1—Meyve Ağaçları-Türe Özgü Bilgi:

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

1-Antepfıstığı-Antepfıstığı gözkurdu (Thaumetopoea solitaria Frey. (Lep.: Thaumetopoeidae))'nun yumurta paketleri kışın dallar üzerinde görüldüğünde ezilmelidir.İlkbaharda larva grupları da ezilerek yok edilir.

 

1.1--Fıstık karagözkurdu ve diğer birçok yazıcıböcek türüne karşı önerilen en etkili savaş yöntemi günümüze de yukarıda açıklanan şekilde kışlak tuzaklarıyla yapılmaktadır.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

2—Armut-içkurdu zararlısına karşı Elma içkurdu granulovirusu (Cydia pomonella GV) (129090) kullanılabilir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

3—Elma-Elma pamuklu biti, Eriosoma lanigerum (Hausmann) (Homoptera:Pemphigidae)’zararlısına karşı parazitoiti Aphelinus mali (Haldeman) (Hymenoptera: Encyrtidae) kullanılabilir.

 

3.1--Elma bahçelerinde baklanın örtü bitkisi olarak kullanılması durumunda Elma iç kurdu'nun %36.1 oranında zarar yaptığı, örtü bitkisi olmaması halinde ise %45 oranında zarar yaptığı belirlenmiştir.

 

3.2--Kanlıbit (Pterochloroides pesicae (Chol.)), ilkbahar aylarında elma ağaçlarında sürgün ve dallarda koloni halinde bulunan Elma pamuklubiti (Eriosoma lanigerum (Hausm.)) nimf ve erginleri bir eldiven veya tel fırça yardımıyla elle ezilerek öldürülür.

 

3.3--Elma gövdekurdu (Synanthedon myopaeformis (Bork.) (Lep.:Sesiidae)) ile bulaşık elma bahçelerinde kabuklardaki larvalar kış döneminde bıçakla temizlenmeli ve açılan yaralar macunla kapatılmalıdır.

 

3.4--Küçük bahçelerde eylül ayı sonlarında elma ağaçlarının gövdelerine eski çuval parçaları veya oluklu mukavvalar sarılır. Elma içkurdu larvaları kışlamak üzere buralarda toplanırlar. Kış aylarında bunlar toplanıp imha edilerek zararlı

populasyonu önemli ölçüde azaltılır.

 

3.5-- Orta Anadolu Bölgesi’nde S. myopaeformis ile bulaşık elma bahçelerinde 1 litresinde 5 kısım su+1 kısım pekmez+2-3 g ekmek mayası bulunan 1 adet besi tuzağı/5 ağaç olacak şekilde kullanılarak en az 2 yıl süreyle yapılacak kitlesel tuzaklamanın Elma gövdekurdu populasyonunu ekonomik zarar eşiği seviyesinde ya da altında tutacağını ortaya koymuştur. Tuzaklar mayıs ayında yerden 1-2 m yüksekliğe gövdeye yakın yere asılır.

 

3.5.1--Haftalık kontrollerle yakalanan kelebekler ve diğer böcekler tuzaklardan uzaklaştırılır.

 

3.5.2--Pekmezli karışım tuzak kabının ¾’üne kadar dolacak şekilde yeni hazırlanmış karışım ile tamamlanır. Eylül sonuna kadar tuzaklar bahçede bırakılır.

 

3.6--Uşak-Sivaslı’da C. pomonella’ya karşı elma bahçesinde yürütülen Kitlesel tuzaklama denemesinde 2 ağaç/1 tuzak parametresi kullanılmış ve ilk yıl yüksek olan zarar oranı (% 24.3) 1993 ve 1994 yıllarında 1 ağaç/1 tuzak parametresi ile % 2,6 ile 2,8 olmuştur.

 

3.6.1--Etki ise ilk yıl % 54,3 iken 2. ve 3. yıl % 81 olmuştur. Kitlesel Tuzaklama parselinde hiç ilaçlama yapılmadığı dikkate alındığında İlaçlı parselin son iki yıldaki zarar oranları (% 0,25-1.06) ve etki oranları (% 98-93) ile yöntem rekabet edebilecek güçte olup biyolojik savaş ile kombine edilirse etkisi daha da artacaktır.

 

3.6.2--Pratiğe verilen yöntem orta ve düşük yoğunlukta Elma iç kurdu populasyonunun olduğu bahçelerde en az iki yıl üstüste uygulanmak üzere tavsiye edilmektedir. Tuzaklar yerden 1,5-2 m yükseğe ve açık tarafı hakim rüzgar yönünde olacak şekilde her ağaca 1 adet asılmalıdır.

 

3.7--Elma pamuklubiti'nin parazitoidi Aphelinus mali Hold. (Hym.:Chalcididae) Orta Anadolu Bölgesi’nde zararlıyı %70 oranında parazitleyebilmektedir. Bu yüzden zararlıya karşı ilaçlama yapmaya gerek kalmamaktadır.

 

3.8--Elma ağ kurdu (Yponomeuta malinellus Zell zazarlısına karşı Bacillus thuringiensis’ in etkili olarak kullanılabilir.

 

3.9--Elma içkurdu zararlısına karşı Elma içkurdu granulovirusu (Cydia pomonella GV) (129090) kullanılabilir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

4—Badem-Badem içkurdu (Eurytoma amygdali End.(Hym.:Eurytomidae) ile bulaşık bahçelerde hasat sırasında veya kış aylarında ağaçlar üzerindeki

ve yere dökülen kurtlu bademleri toplayarak yakmak veya çok derin bir şekilde toprağa gömmek zararlıya karşı etkilidir.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

5—Ceviz-Ceviz bahçesinde örtü bitkisi olarak yetiştirilen hububatlar yaprak bitleri ve Coccinellidler için uygun bir barınak oluşturur. Hububatların erken dönemde (yaprakbitleri tam olgunlaşmadan ve Coccinellidler'in beslenmesi için uygun döneme gelmeden) biçilmesi halinde Coccinellidler'in bahçe dışında besin araması ve dağılmalarına neden olmuştur. Bunun sonucunda da Ceviz ağaçlarında yaprakbiti yoğunluğu patlatabilir.

 

5.1--Ceviz içkurdu zararlısına karşı Elma içkurdu granulovirusu (Cydia pomonella GV) (129090) kullanılabilir.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

6—Gül-Gül filiz arısı (Syrista parreyssi Spin. Hym.:Cephidae) ile mücadelesinde güllüklerde kış temizliği yapılırken zararlının içinde kışladığı özü yenmiş kuru gül dalları özün bulunduğu kısımdan kesilerek hemen yakılmalıdır.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

7—Guava Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1—Guava Üretiminde Maconellicoccus hirsutus (Green  zararlısına karşı Cryptolaemus montrouzieri Mulsant  predatörü kullanılabilir.

 

2—Guava Üretiminde Ferrisia virgata (Cockerell) zararlısına karşı Scymnus coccivora Aiyar predatörü kullanılabilir.

 

3—Guava Üretiminde Planococcus sp) zararlısına karşı Nephus regularis (Sicard) predatörü kullanılabilir.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

8—İncir-Kanlı balsıra (Ceroplastes rusci L.(Hom.:Coccidae))'nın sorun olduğu incir bahçelerinde potaslı gübre kullanımı üremesini önler.

 

8.1--İncir maymuncuğu (Otiorhynchus davricus Lona ve O. meridionalis Gyll. (Col.:Curculionidae)) kışlamak ve barınmak için ağaç altında kökboğazı

çevresinde bulunan taşların altını tercih ettiği için buralara yassı geniş taşlar bırakıp ara sıra burada toplanan erginleri yok etmek gerekir

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

9—Kiraz-Kirazda ise yaprak pireleri önemli bir zararlı durumunda olmasına karşın mycoplasma benzeri organizmaları taşımaları nedeniyle önemli bir zararlı durumunda olup kışın soğuk dönemde örtü bitkisi olarak yetiştirilen yonca ve üçgülde çoğalmaktadır.

 

9.1--Yapışkan maddeler diğer tuzaklarla bir arada kullanılarak böceklerin kitle halinde yakalanmasında da yararlanılır. Örneğin, kiraz sineği, yaprakbitleri ve Cüce ağustos böcekleri gibi zararlılara karşı sarı renk tuzaklarına yapışkan maddeler sürülerek, eşeysel cezbedici tuzaklara yine yapışkan maddeler sürülerek böcekler yakalanmış olurlar.

 

9.2-- Kiraz sineği (Rhagoletis cerasi L.) için % 5'lik amonyum fosfat kapsülü takılmış sarı yapışkan tuzaklar kullanılabilmektedir.

 

9.2.1--Bu kombinasyona Yunanistan’da kemosterilantlar (kısırlaştırıcı) eklenerek zeytinde Zeytin sineği savaşında kullanılmıştır.

 

9.2.2--Günümüzde de amonyak salan dispenserlerle kombine edilmiş sarı yapışkan tablalar aynı zararlıya karşı kullanılmaktadır.

 

9.3--Kiraz sineği'nin düşük ve orta yoğunluktaki populasyonlarına kitlesel tuzaklama uygulanır. Ağaç başına 4 adet sarı yapışkan tuzak (Rebell) + Amonyak kapsülü (Polimer matriks) asmak suretiyle yöntem uygulanır. Uygulama izole veya yarı izole kiraz bahçelerinde yapılmalıdır.

 

9.3.1--İzleme tuzaklarıyla ilk ergin çıkışını takiben kitlesel tuzaklama uygulamasına geçilmelidir. Tuzaklar yerden 1.5-2 m yüksekliğe çoğunluk la ağaçların güney-doğu yönündeki meyveli dallara ve açığa asılmalıdır.

 

9.3.2--Uygulama boyunca aynı ekosistem de başka bir kiraz bahçesine asılacak tuzaklarla populasyon seyri izlenmelidir. Hasat sonunda kurtlu meyve oranına göre uygulama değerlendirilmelidir

 

9.4--Yaprakbüken (Archips spp. (Lep.:Tortricidae) populasyonunu baskı altına alabilecek olan Trichogramma embryophagum (Hartig) (Hym.:Trichogrammatidae) kiraz bahçelerinde %65 oranında zararlıyı parazitlemektedir.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

10—Keçiboynuzu-Harnup güvesi (Ectomyelois ceratoniae (Zell.)) zararlısına karşı Bacillus thuringiensis’ in etkili olarak kullanılabilir.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

11--Şeftali bahçelerinde zararlı olan Rosellinia kök çürüklüğü

(Rosellinia necatrix Prill.) ağır ve su tutan topraklarda daha fazla zarar vermektedir.

 

11.1--Şeftali karalekesi (Cladosporium carpophilum Thuem)’nin sorun olduğu yörelerde bahçe kurarken erken yetişen çeşitler tercih edilmelidir.

 

11.2--Şeftali bahçelerinde zararlı olan Bakla zınnı (Epicometis hirta (Poda) (Col.:Scarabeidae)) sabahın erken saatlerinde hareketsiz olurlar. Bu

nedenle, erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde, ağaçların altına çarşaflar serilmeli ve ağaçlar kuvvetlice silkelenerek, ergin böceklerin çarşafın üzerine düşmesi sağlanmalı ve düşen böcekler toplanarak öldürülmelidir.

 

11.2.1--Ayrıca, ağaçların altına, mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler, mavi renge yönelerek, kapların içindeki suya düşer. Düşen böcekler, her gün toplanarak yok edilir.

 

11.3--Şeftali güvesi (Anarsia lineatella Zell.(Lep.:Gelechiidae)'na karşı bulaşık sürgünler haftada bir 8-10 cm uzunluğunda kesilip larva ile birlikte yok edilmelidir.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

12--Turunçgil Üretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1-- Turunçgil unlubitinin biyolojik mücadelesi için kullanılan parazitoid Leptomastix dactylopii How. ile predatör yani avcı böcek Cryptoleamus montrozieri Muls.’dir.

 

1.1--Söz konusu faydalı böcekler kısı geçiremedigi için her yıl bahar aylarında salımları yapılmaktadır.

 

2--turunçgil alanlarında zararlı Torbalı kosnilin avcısı bir gelin böceginin, Rodolia cardinalis (Muls)’in anavatanı Avusturalya’dan getirilerek Kaliforniya-ADB’de turunçgil alanlarına yerlestirilmesi ile biyolojik mücadele yapılmıstır.

 

2.1--Daha sonra ülkemize de Kaliforniya’dan getirilen bu faydalı böcek Turunçgil alanlarımıza yerleşmiş ve ilaçlı mücadeleye gerek kalmadan Torbalı

kosnili baskı altına alabilmektedir.

 

3--Turunçgil alanlarında zararlı olan Turunçgil beyazsinegi,

Dialeurodes citri (Ashm.) (Homoptera: Aleyrodidae)’nin biyolojik mücadelesi için avcı böcek Serangium parcesetosum Sicard (Coleoptera: Coccinellidae)’nın Gürcistan ve Dogu Karadeniz Bölgesinden getirilip Akdeniz ve Ege Bölgesine salınarak adaptasyonu saglanmıs ve zararlı kontrol altına alınmıştır

 

4-- Turunçgillerde zararlı Bakla zınnı (Epicometis hirta (Poda) (Col.:Scarabaeidae)) erginlerinin daha hareketsiz olduğu sabahın erken saatlerinde ağaçlar altına çarşaf serilerek ağaçlar silkelenir ve düşen erginler toplanır

 

5--Turunçgil unlubiti’ne karşı 1965 yılında ABD’den Antalya Biyolojik Mücadele İstasyonu’nca getirtilen avcı böcek C. montrouzieri ve parazitoit Leptomastix dactylopii halen Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Antalya Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü’ndeki insektaryumlarda kitle halinde üretilmekte ve turunçgil üreticilerine dağıtılmaktadır.

 

6—Turunçgil Bahçelerinde Biyolojik mücadelesi mümkün olan türlere örnek olarak Frenk İnciri (Opuntia sp.) verilebilir. Bu bitkinin mücadelesinde

kelebekgillerden Güve’nin (Cactoblastis cactorum Berg.) başarılı

olduğu yapılan araştırmalar ile belirlenmiştir

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

13—Üzüm-Asma güneye bakan yamaçlarda iyi yetişir, kumsal ve kıraç toprağı sever, % 60 tan fazla kum içeren topraklarda savaşı çok güç olan Filoksera [Viteus vitifolii (Fitch.)(Hom.:Phylloxeridae)] yaşayamaz.

 

13.1—Asmalarda Asma ağustos böceği savaşında tesadüfen seçilen 100 adet yumurta bırakılmış dalın %50 sinde yumurtalar pembe renk aldığında dal kesme işlemine geçilir.

 

13.1.1--Yara yerlerinin altından kesilen dallar güneş altında bırakılarak 24 saat içinde dalların suyunun çekilmesi ve yumurtaların ölmesi sağlanır.

 

13.1.2--Bu işlem genellikle ağustos’ta başlar ve 12-13 gün içinde biter.

 

13.1.3--Ayrıca sabah uyuşuk halde bulunan erginler elle toplanıp imha edilir.

 

13.1.4--Bu da haziranın son haftası başlayıp temmuz sonu biter.

 

13.1.5--Asma ağustos böceği nimfleri gelişmesini 5 yılda tamamladığı için zararlı ile bulaşık bir bölgede yapılacak savaş en az 5 yıl üst üste sürmelidir.

 

13.2—Yapılan bir araştırmada , Bağcılıkta ,bakır preparasyonları (bakır hidroksit, bakır oksiklorid ve bakır okzalat) ve alternatif maddeler olan Ulmasud, Myco-Sin, çiçeklenmeden önce 80-150 g/ha, çiçeklenme sonrası 200-400 g/ha kullanıldığında mildiyöye karşı etkili olmaktadır

 

 

13.3—Bağcılıkta Külleme Hastalığı:

 

13.3.1—Manisa Merkezde yapılan bir araştırma çalışmasında , Organik çekirdeksiz üzüm bağlarında 3 yıl süreyle devam eden deneme sonucunda, külleme hastalığının bölgemiz bağlarının en önemli sorunu olduğu bir kez daha anlaşılmış, gözlemler ölükol hastalığının da ileride daha büyük bir sorun yaratacağına işaret etmiştir.

 

13.3.1.1—Ölükol hastalığında , Muhtemelen etkili olabilecek bakırlı preparatların da düşük mildiyö çıkışı nedeniyle kullanılmalarına gerek kalmaması da hastalık sorununu şiddetlendirmektedir.

 

13.3.1.2--Bu hastalığa karşı bakırlı ve kükürtlü ilaçların in vivo koşullarda denenmesi yararlı olacaktır. Bir araştırmada WP kükürdün in vitro koşullarda etmenin çimlenme ve gelişmesini etkili bir şekilde engellediği saptanmış ve buna dayanılarak kükürdün Ölükol mücadelesinde kullanılmasının mümkün olduğu ileri sürülmüştür

 

13.3.2--Külleme hastalığı denemenin ilk 2 yılında önemli bir seviyeye ulaşmazken, 3. yılda, muhtemelen hava koşullarının da uygun olması nedeniyle daha yıkıcı olmuş, kükürde dayalı ilaçlama yetersiz kalmıştır.

 

13.3.3--Bu hastalık üzerinde Orta Anadolu Bölgesinde olduğu gibi, Ege Bölgesinde de bir erken uyarı sisteminin araştırılmasına gereksinim vardır

 

13.3.4--Denemede uygulanan gübreleme programlarından çok, bağın anaç durumu külleme hastalığının çıkışında etkili olmuş, hastalık anaçlı bağlarda daha düşük şiddette görülmesine karşın, bu bağlarda daha büyük bir verim kaybına yol açmıştır.

 

13.3.4--Burada vurgulanması gereken bir diğer husus da organik üretimde uygulanan gübreleme programlarının, hastalık olmasa dahi omcalara yeterli bir besin maddesi arzı sağlayamamış olmalarıdır

 

13.3.5--Gübreleme uygulamaları anaçlı omcalarda hastalık açısından

önemli bir fark yaratmazken, anaçsız omcaların salkımlarında kontrole

göre daha yüksek hastalık şiddetine yol açmışlardır

 

13.3.6--Toprağa azot kazandırmak amacıyla yapılan gübreleme külleme hastalığını teşvik etmektedir.

 

13.3.6.1—Ayrıca  bağda hava sirkulasyonunu ve güneş ışığının girişini engelleyen, nemin asma içinde tutulmasını sağlayan aşırı yapraklanmanın etmenin gelişmesini ve sporulasyonunu hızlandırdığı da bilinmektedir

 

13.3.7--Organik tarımda bu hastalığın kimyasal savaşımında izinli tek etkili madde kükürttür. Yurtdışında kullanılan kil minerali bazlı 41 preparatlar henüz ülkemizde kullanılmamaktadır.

 

13.3.8--Su camı (Na- veya Ksilikat), yemek sodası (sodyum bikarbonat), fosfor tuzları ve bazı mineral yağlar gibi organik kökenli maddeler ülkemizde denenmiş ve etkililikleri ortaya konmuş ancak kullanımları henüz yaygınlaşmamıştır.

 

13.3.8.1--Bu denemenin de ortaya koyduğu gibi, “külleme” yıllarında yalnızca kükürde dayalı bir ilaçlı mücadele ile yeterli bir kontrol sağlanamayabilmektedir.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

14—ZeytinÜretiminde Biyolojik Mücadele:

 

1-- Zeytin bahçelerinin ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde tesis edilmemesi gerekmektedir.

 

2--Zeytin halkalı leke hastalığı (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes ve Zeytin yara koşnili bu tip toprakları sever.

 

3--Zeytin sineği pupalarının imhası için kış aylarında toprağın derince sürülmesi, zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir yere düşen kurtlu zeytinlerin

toplanması önemlidir.

 

4--Sarı renge boyanmış sert plastik dikdörtgenler kurumayan bir yapışkanla kaplanıp üzerine spesifik feromon (1,7 dioxaspiro (5,5) undecane) emdirilmiş kapsül yerleştirilerek yaratılan kombinasyon Zeytin sineği ile savaşda kullanılmaktadır.

 

5--Feromon-Besi-Visuel Tuzak Kombinasyonu :

 

5.1--Hem türe özgü 50 mg feromon emdirilmiş kapsül, hem 25 mg amonyum bikarbonat içeren polythene şişelerin monte edildiği sarı renkli Mc Phail tuzakları Zeytin sineği için Yunanistan ve Sardunya’da kullanılmaktadır.

 

5.2--Bu kombinasyonda sarı yapışkan tuzaklar 15 dakika süre ile % 0,1 deltamethrin solüsyonuna daldırılarak da Yunanistan’ da kullanılmaktadır. Bugüne kadar dünyada ve Türkiye’de alınan sonuçlar değerlendirildiğinde bu yöntem alışılmış savaş sistemlerine göre bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

 

5.3--Bunlar, uygulandığı zararlıya, bitki türüne, iklim koşullarına bağlıdır. Örneğin Zeytin sineği ve Kiraz sineği gibi meyve sinekleri savaşı için kullanıldığında alınan sonuçlar ilaçlamadan elde edilene yakın olmaktadır.

 

5.4--Bu başarının nedeni kullanılan kombine tuzakların her iki eşeye de hitap edebilmesi, bu sayede çiftleşme şansının daha da düşmesidir.

 

6--Marmara Bölgesi zeytin alanlarında tarafından Zeytin sineği karşı kitlesel tuzaklamada Feromon+Besi (diamonyum fosfat)+ deltamethrin emdirilmiş kontrplak kombinasyonu ile hazırlanan tuzak lar % 80 etkili bulunmuştur. Prays oleae Bern. ile savaşda Delta tipi eşeysel çekici tuzaklar 1 tuzak/5 ağaç parametresi ile çiçek dölünde % 57, meyve dölünde % 69 oranında etkilidir.

 

7--Zeytin sineğine karşı denenen kombinasyonlar içinde seks feromonu içeren IPMT tuzakları ile % 2'lik Amonyum fosfat içeren Mc Phail tuzaklarıyla eşlendirilmiş dikey sarı yapışkan tuzaklar en etkili olarak bulunanlardır.

 

7.1--Bu çalışmalar sonucunda hem feromon kapsülü hem amonyak içeren polimer matriks kapsüllerinin bulunduğu 20x30x0,4 cm boyutlarındaki kontrplak levhalar 1 tuzak/1 ağaç parametresi ile % 82 etkili bulunmuştur.

 

7.2--Tuzak gövdeleri uygulamadan önce 15 dakika süreyle % 0,5 lik deltamethrine solüsyonuna bandırılır. Üzerine bir feromon ve bir amonyak kapsülü yerleştirilir.

 

7.3--Tuzaklar yerden 1,5-2 m yükseğe ve ağaçların güney-doğu yönüne gölgeye fakat açık bir kısma asılır. Uygulama zeytin tanelerinin vurma olgunluğuna gelmesinden hemen sonra yapılır.

 

7.4--Küçük ağaçlara sahip bahçede 2 tuzak, büyük ve homojen olmayan zeytin alanları için 1 tuzak /ağaç olmalıdır. Tam izole olmayan yerlerde sınırdaki ağaçlara iki misli uygulama yapılmalıdır.

 

7.5--Uygulama sezon ortasında yaklaşık eylül ayının ilk yarısında tekrarlanmalı, ilk asılan tuzaklar ağaç üzerinde bırakılarak yenileri asılmalıdır.

Ana gövde olarak sarı yapış kan dikey tuzak da kullanılabilir. Tuzaklarla ergin populasyon yoğunluğu da izlenmelidir.

 

7.6--Bunun için hektara bir adet feromon kapsülü içeren sarı dikey yapışkan tuzak ve %2'lik amonyum fosfat içeren Mc Phail tuzağı asılmalıdır. Feromon kapsülleri 6 haftada bir, Mc Phail tuzağı eriyiği her hafta yenilenmeli, bu tuzaklar kıyaslama amacıyla aynı ekosistemde başka bir zeytin bahçesine de asılmalıdır.

 

7.7--Hasat sonunda hem tuzaklarda yakalanan ergin sayıları ve meyve bulaşma oranına göre yapılır. Yağlık çeşitlerde %8, sofra lık çeşitlerde %2 olan ekonomuk zarar eşiği ile kıyaslanarak yöntemin etkinliği saptanır.

 

7.8--Uygulama en az 300-500 ağaçlık izole veya yarı izole alanlarda yapılmalıdır. 1000 ağaçtan daha büyük olması tercih sebebidir. Düşük veya orta yoğunlukta populasyonlar idealdir.


5.1--Zeytin Sineğine Karşı Besi Tuzağı İle Çözüm:

 

1—Zeytin üreticilerinin büyük sorunu olan zeytin sineğine karşı İzmir Büyük Şehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının yürüttüğü besi tuzağı ile mücadele projesinde büyük başarı sağlandı.

 

2—Pilot Bölge seçilen Karaburun bölgesindeki köylerde 50.000 adet zeytin ağacına pet şişe içerisindeki besi tuzağı ile yakalanan sinekler meyveye zarar vermeden etkisiz hale getirildi.

 

3—Yapılan açıklamada bu teknik ile zeytin sineği zararının en aza indirilebileceği bildirildi.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2—Meyve Ağaçları-Genel Bilgi:

 

1--Yabancı otların taşınmasında önemli bir yeri olan çiftlik gübrelerinin kullanılması halinde iyice yanmış olmaları gerekir.

 

1.1--Organik turunçgil bahçelerinde, ekonomik zarar eşiğini aşan zararlılara (Turunçgil Unlubiti, Turunçgil Kırmızı Örümceği, Yıldız Koşnili) karşı doğal düşman salımı, kükürt ve yazlık beyaz yağ uygulaması yapılarak mücadele edilmiştir.

 

1.2--Bu hastalıkla mücadele için enfekteli ağaçların gövdesinde kabuk temizliği yapılmış temizlenen yara yerlerine %2 oranında Bordo Bulamacı uygulanmıştır.

 

1.3--Yabancı otlarla organik yetiştiricilikte mücadele amacıyla örtücü bitki uygulaması yapılmıştır.

 

1.3.1--Dört örtücü bitki türü; arpa, İngiliz Çimi, Adi Fiğ, Acem Üçgülü denemeye alınmıştır.

 

1.3.2--Toprağı kaplama alanı yönünden en yüksek değerler, ile yabancı ot kaplama alanı ve birim alandaki yabancı ot tür ve sayısı yönünden en düşük değerler arpa ve fiğden alınırken,

 

1.3.3--yaş ve kuru ağırlık yönünden en yüksek değer yine fiğ parselinden elde edilmiştir.

 

1.3.4--Bahçelerde Turunçgil Nematodu (Tylenchulus semipenetrans Cobb.) da belirlenmiş ancak populasyonları zarar eşiğinin altında bulunmuştur.

1.3.5--Parsellerde kullanılan çiftlik gübresi ve yeşil gübre toprak ve yaprak analizleri sonuçlarına göre uygulanmıştır

 

2--Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde mücadelesi çok zor olan toprakaltı zararlıları yumurtalarını bırakmak için hububatlı ve otlu yerleri tercih ettiklerinden ot temizliğine önem verilmeli, hububat ara tarımı yapmamalı, ama özellikle sonbaharda derin sürüm yaparak larvaları  kuşların etkisine bırakmayı ihmal etmemelidir

 

3--Meyve bahçelerinde yabancı otlarla mücadelede en önemli yöntem toprak

işlemesidir. Çok yıllık yabancı otların sorun olduğu durumlarda toprak işleme sayısının arttırılması, bu yabancı otların zayıf gelişmesine neden olacağından faydalıdır.

 

3.1--Birçok meyve hastalıkları, meyve sineği ve meyve kurdu ile mücadelede yere düşen kurtlu veya hastalıklı meyveleri toplamak ve yok etmek ile etkili bir

savaş yapılmış olur İyi budanmış, her tarafı güneş gören ağaçlar daha sağlam olur

 

 

4--Zeytin sineği pupalarının imhası için kış aylarında toprağın derince sürülmesi, zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir yere düşen kurtlu zeytinlerin toplanması önemlidir.

 

5--Meyve bahçelerinde yabancı otlarla mücadelede en önemli yöntem toprak işlemesidir. Çok yıllık yabancı otların sorun olduğu durumlarda toprak işleme sayısının arttırılması, bu yabancı otların zayıf gelişmesine neden olacağından faydalıdır.

 

6--Meyve ağaçlarında Altın kelebek (Euproctis chrysorrhoea L.) savaşında de kışın ağaçlar üzerinde bulunan kışlık yuvaların makasla kesilerek toplanması ve bahçeden uzaklaştırılması gerekir.

 

7--Meyve ağaçlarında Dut Kabuklubiti, Pseudoulacaspis pentagona

(Trag.-Tozz.) (Homoptera: Diaspididae)’ne karsı Prospaltella berlesei How. (Hymenoptera:Chalcididae),

 

5--Birçok meyve hastalıkları, meyve sineği ve meyve kurdu ile mücadelede yere düşen kurtlu veya hastalıklı meyveleri toplamak ve yok etmek ile etkili bir

savaş yapılmış olur İyi budanmış, her tarafı güneş gören ağaçlar daha sağlam olur.

 

6-- San Jose kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus (Comst.)) savaşında budama ve budamadan kalan artıkların yakılması önerilir.

 

7--Zararlılar için barınak oluşturabilecek kuru dalların budanması ve kavlamış kabukların soyulup yakılması örneğin Scolytidae türlerinin zararını önler.

 

7.1--Benzer şekilde kışın bağlarda budama yapılırken kabuklar soyulup yakılırsa Unlubit yoğunluğu önemli ölçüde azalır.

 

8--Hastalıklı bitki köklerinin hiç kök parçası kalmayacak şekilde topraktan tümüyle çıkarılarak yok edilmesi gerekir

 

9-- Roselinia kök çürüklüğü hastalığının sorun olduğu bahçelerde ilkbaharda ağaçların kök boğazları kalın köklere kadar açılarak, hava almaları sağlanmalıdır.

 

9.1--Bu hastalığın sağlam ağaçlara bulaşmasını önlemek amacıyla bahçede bulaşık ve sağlam kısımlar arasına 1 m derinliğinde hendek açılmalı, çıkan toprak bulaşık tarafa atılmalıdır.

 

10--Akdeniz meyvesineği,Elma içkurdu gibi zararlılardan zarar görmüş meyveler yere dökülürler.

 

10.1--Bu meyveler bahçelerde toplanıp derin çukurlara gömülmek suretiyle zararlı populasyonları önemli ölçüde azaltılmış olur.

 

11-Meyve ağaçlarında zarar yapan Amerikan beyaz kelebeği (Hyphantria cunea Drury (Lep.:Arctiidae) ile savaş için kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanıp imha edilmeli, haziran ve ağustosta H. Cunea ile bulaşık ağaçlar üzerinde ağ içinde bulunan larva kümeleri kesilip yakılmalıdır

 

12--Meyve ağacı dipkurtları (Capnodis spp. (Col.:Buprestidae)) ile savaşında da sabahın erken saatlerinde dibine dökülmüş ve sap dibi yenik yapraklı fidanlar hızla sarsılarak yere dökülen erginler toplanıp yok edilmeli, ağacın etrafındaki yüksek boylu otlu bitkiler yok edilmeli, kabuklubit sorunu yoksa gövdelere kireç sürülerek yumurta bırakması engellenmelidir.

 

13--Meyve ağacı yazıcı böcekleri (Scolytus spp. (Col.:Scolytidae)) ile savaşda budama artıkları bahçeden uzaklaştırılıp yakılmalıdır. Mart, haziran ve eylül aylarında olmak üzere yılda üç kez ağaçlara kurumuş dallar tuzak olarak asılmalı, bu tuzaklarda talaş görülür görülmez hepsi toplanıp yakılmalıdır. Özellikle fidanlıklarda yerde kuru dal bırakılmamalıdır

 

13.1--Yazıcıböcekler Scolytidae türlerine karşı ekim sonlarında

ağaçlara demet halinde kuru dallar asılır. Bu böcekler kuru veya zayıflamış ağaçları tercih ettiklerinden kışlamak üzere asılan bu kuru dallara toplanırlar. Bu dalların kabuk altlarında açtıkları galerilerde kışı geçirirler. Kış sonlarında demet halinde ağaçlara asılmış kuru dallar toplanıp yakılarak yazıcıböceklere karşı etkili bir şekilde savaşılmış olur.

 

14--Bacillus thuringiensis preparatları: Meyvecilikte özellikle bağlarda Lepidoptera larvalarına karşı selektif etki göstermektedir. Patates böceğine karşı da kullanılmaktadır.

 

15--Metaldehit:Sümüklüböceklerin savaşında tuzaklarda repellent olarak kullanılmaktadır.

 

16--Diamonyumfosfat: Cezbedici olarak sadece böcek tuzaklarında kullanılmaktadır.

 

17--Kireç-Kükürt bulamacı:İnsektisit, akarisit ve fungisit etkisi bulunmaktadır. Meyve ağaçlarında kabuklu bitleri baskı altına aldığı saptanmıştır.

 

18--Kolza ve Neem bitkilerinden elde edilen yağlı preparatlar kısmen kükürdün de eklenmesiyle kırmızı örümceklerin yumurtalarına karşı başarıyla kullanılmaktadır .

 

18.1--Bunun yanısıra susam, keten, pamuk, haşhaş ve zeytinden elde edilen bitkisel yağlar su ve arap sabunu ile karıştırılıp çıplak vücutlu böceklere karşı kullanılmıştır .

 

18.2--Bir başka çalışmada kimyon, anason ve okaliptüs yağının Aphis gossypii’e sarımsak yağının Trigoderma granarium’a etkili olduğu bulunmuştur.

 

19--Arap Sabunu: Meyve ağaç ve sebzelerde yaprak bitlerine karşı kullanılan bu sıvı sabunun başarısı populasyon yoğunluğuna göre değişmektedir. Etki süresi çok kısadır

 

20--Kaya unu:Zararlı böceklerin solunum sistemini kapayıcı toz olarak kullanılmaktadır

 

21--Thripsleri ise sarı ve mavi renk cezbeder. Çekici olarak kullanılacak renkteki bir levha üzerine kurumayan yapışkanla sürülür zararlının bulunduğu plantasyona belirli aralıklarla yerleştirilir. Türe göre ağaç ya da bitki dallarına, seralarda ise bitkilerin 10-15 cm üzerine gelecek şekilde sırıklara bir ip ya da tel yardımıyla levhalar asılır.

 

21.1--Yunanistan’da Zeytin sineği'ne karşı bu tablalar düşük dozda hazırlan mış insektisit solüsyonlarına daldırılarak da kullanılmaktadır. Ülkemizde örtü altı sebze yetiştiriciliğinde beyazsinek, yaprak galerisineği ve tripse karşı sarı yapışkan tuzaklar kullanılmaktadır.

 

21.2--Yakalama etkinliğini yitirmemesi için birkaç haftada bir kirlendikçe yenisi ile değiştirilmelidir.

 

22--Yüzük kelebeği (Malacosoma neustria L. (Lep.:Lasiocampidae) elma, armut, ayva, kayısı, erik, badem, şeftali, kiraz, ahlat gibi meyve ağaçları, bazı süs ve orman ağaçlarında larvalarının yaprakları damarları kalacak şekilde yemesiyle zararlı olan polifag bir zararlıdır.

 

22.1--Orta Anadolu’da bu zararlının yumurta parazitoidleri saptanmış, bunlar arasında Telenomus laeviusculus Ratz. (Hym.:Scelionidae) ve Oonecyrtus spp. (Hym.:Encyrtidae)’nin bu zararlıyı baskı altında tutan ve önemli doğal düşmanları olduğunu saptamıştır.

 

22.2--Yoğun ve gelişigüzel ilaçlamaların yapılmadığı bahçelerde doğal denge korunacağı ve hiç kimyasal savaşa gerek kalmayacağı ortaya konmuştur.

 

22.3--Yapılan bir çalışmada Bitki gelişimini arttıran Bir mikroorganizma olan Trichoderma harzianum (ITCC-457) ile Rhizobium bakterisinin beraber uygulanmasıyla yer fıstığının gelişiminin arttığı, bu uygulamanın Sclerotium rolfsii’nin neden olduğu kök çürüklüğünü azalttığı saptanmıştır

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

22.4—Meyve Yetiştirmede Psyllıdae (Hemıptera) Familyası ile Mücadele:

 

1—Yapılan bir çalışmada armut psyllidi Cacopsylla pyri (L.)’nin yumurtlama kontrolünde beyaz aşındırıcı olmayan, ince taneli yapıda olan kaolin esaslı bir ürünün etkinliğini araştırmışlardır. Çalışmalarının sonuçlarında mineral yağ ve muamele edilmemiş kontroller ile karşılaştırıldığında kaolinin uygulamasının çok iyi bir etkinlik gösterdiğini bildirmişlerdir.

 

1.1--Kaolin uygulaması yapılmış bitkiler üzerinde hiçbir yumurta bulunmadığını, herhangi bir fitotoksik etki gözlemlenmediğini ve çiçekler arasında hiçbir zararlı nimfinin bulunmadığını bildirmişlerdir

 

2—Yapılan bir çalışmada armut psyllidi Cacopsylla pyri (L.)’ye karşı bazı yağlı bileşiklerin (balık ciğeri yağı, pamuk tohumu yağı, yaz yağı ve neem yağı) etkisini araştırmıştır.

 

2.1--Çalışma sonucunda uygulamış olduğu yağlı bileşiklerin armut psyllidinin yumurta bırakmasında gecikme ve bırakılan yumurta sayısında azalmanın meydana geldiğini bildirmiştir. Ayrıca yaz yağının ve balık yağının, armut psyllidi dişilerine karşı en umut verici yumurtlama önleyici olduğunu ortaya

Koymuştur

 

3—Yapılan bir çalışmada patates psyllidi, Bactericera cockerelli’nin seralardaki mücadelesine yönelik olarak çeşitli tuzakları farklı şekilde kullanmışlardır.

3.1--Çalışmalarında on sekiz farklı renk, gölgelendirme, güneş ışığına yönlendirme ve tuzak yerleştirme yüksekliğini değerlendirmişlerdir. Renk tuzağı denemelerinde, neon-yeşil, neon-turuncu ve standart sarıların psyllidleri en fazla çektiğini ve domates bitkilerinin üst kısmına (150 cm) asılan tuzaklar, yerleştirilmiş tuzaklardan (30 cm) çok daha fazla psyllidi yakaladığını belirtmişlerdir.

 

3.2--Kısmen gölgelenmiş olan tuzakların güneşe tamamen maruz kalan tuzaklardan daha fazla psyllid yakaladığını ve kuzeye yönelik tuzakların diğer yönlerdeki tuzaklardan daha fazla psyllid yakaladığını belirtmişlerdir

 

4--zeytin psyllidi, Euphyllura olivina, istilasını kontrol altına almak için, zeytin

değirmeni atık suyundan hidroksitirisol bakımından zengin bir preparatın etkinliği çalışmasını yapmışlardır.

 

4.1--Hidroksitirisol bakımından zengin bu preparat, E.olivina'ya karşı 2 g / l hidroksitrosol konsantrasyonunda güçlü insektisit aktivitesi gösterdiği sonucuna

varmışlardır.

 

4.2--Bu preparatın uygulanması, nimf ve yetişkinlerin sırasıyla% 41,1 ve % 72,1 kontrolüyle sonuçlandığını ve zeytin psyllidinin kontrolü için doğal ve

etkili bir ekstrakt olarak kullanılabileceğini belirtmişlerdir

 

5—Yapılan bir çalışmada armut psyllidi Cacopsylla pyri (L.)’nin doğal düşmanı olan Anthocoris nemoralis salınımı ile biyolojik mücadele çalışmasında A. nemoralis predatörünün zararlı popülasyonunu önemli derecede baskıladığını belirtmiştir. Ayrıca bir A. nemoralis’in ergin ömrü boyunca yaklaşık olarak 300 armut psyllidi nimfini tükettiğini ortaya koymuştur

 

6—Yapılan bir çalışmada güney İspanya'daki armut bahçelerinde Cacopsylla pyri’nin potansiyel doğal düşmanlarının yoğunluğunu ve populasyon dinamiklerini incelemiştir

 

6.1--Çalışmalarda karıncaların, örümceklerin ve Pilophorus gallicus Remane’nin, C. pyri ile etkileşime giren en potansiyel doğal düşmanlar olduğunu saptamışlardır. Bu avcıların C. pyri nimf ve erginlerini baskılayıp sayılarını düşük seviyelerde tutabileceğini ortaya konulmuştur.

 

7—Yapılan bir çalışmada antepfıstığı zararlısı olan Agonoscena pistaciae’ ya karşı sarı renkli yapışkan tuzakları kullanmışlardır ve sarı renkli tuzakların farklı tonlarının farklı oranda çekim etkinliğine sahip olduğunu bildirmişlerdir. Bu sarı renkli yapışkan tuzakların zararlının mücadelesi amacıyla kullanılabileceğini belirtmişlerdir

 

8—Yapılan bir çalışmada Zeytin pamuklu biti üzerinde baskın türleri P. pharoides, C. bipustulatus; C. carnea ve A. nemoralis olarak belirlemişlerdir. Zeytin pamuklu bitinin biyolojik mücadelesinde bu türlerin kullanılabileceğini bildirmiştir.

 

9—Yapılan bir çalışmada bazı bitki uçucu yağlarının (biberiye, nane, anason, rezene, bergamot ve turunç) armut psyllidi Cacopsylla pyri (L.)’nin kışlık-formuna karşı yumurta bırakmayı engelleyici ve ovisidal etkilerini incelemiştir.

 

9.1--Kullanılan uçucu yağların etkili sonuçlar verdiğini ve armut psyllidinin erken dönem mücadelesinde kimyasallara alternatif olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

22.5— Turunçgil Zararlıları-Yapılan bir çalışmada Turunçgil Zararlıları(Turunçgil unlubiti, Turunçgil beyazsineği, Yıldız koşnili, Kabuklubitler, vb) karşı

 

1--yararlı böcek veya yararlı böcek+yazlık beyaz yağ kombinasyonu,

 

2--Harnup ve Portakal güvelerine Bacillus thuringiensis biopreparatı ve

 

3--Akdeniz meyvesineğine karşı da uygun zamanda (Eylül başında) ve yeterli sayıda Mc Phail tuzağı (2 adet/10 ağaç) veya Clansel şişesi (3 adet/10 ağaç) gibi kitlesel imha tuzaklarıyla başarılı bir mücadele yapılabileceği belirlenmiştir.

 

4--Görsel sarı yapışkan tuzaklar yararlı böcekleri de yakalaması nedeniyle olumsuz bulunmuştur.

 

5--Organik tarımda kullanılabilen inorganik bileşiklerden biri olan bakırlı fungusitlerin kullanımı, Avrupa Birliği tarafından dört yıllık periyotlar halinde azaltıldığından, hektara kullanılacak aktif bakır miktarlarına dikkat edilmelidir.

 

5.1--Phytophthora citrophthora Leonian zararının görüldüğü gövde yaralarında yapılacak yara temizliği ile Bordo patı + Potasyum permanganat uygulamalarıyla oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

 

22.6-- Organik Kiraz Yetiştiriciliğinde Monilya Hastalığı (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.)’nın Mücadelesinde tek başına yapılan kültürel önlem uygulamasının %33-51 oranında hastalığı kontrol ettiği ve bu etkinliğin mücadelede düşük olduğu görülmüştür.

 

22.6.1--En etkili sonucun ise %76-91 oranında kültürel önlem + biyo-fungusit uygulamasından elde edildiği görülmüştür.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

23—Organik Meyve yeştiriciliğinde besin uygulamaları:

 

23.1--Organik meyve yetiştiriciliğinde çiftlik gübresinin önemli bir besin kaynağı olduğu bilinmektedir.

 

23.1.1--Bu organik gübreye ilaveten yeşil gübre ve deniz yosunu uygulamalarının bitkinin morfolojik gelişimini olumlu etkilediği belirlenmiştir.

 

23.2--meyve bahçelerinde yeşil gübreleme bitkisi olarak yetiştirilen baklagil-yonca-üçgül-fiği vs bitkisinin meyve ağacının azot gereksiniminin karşılanmasında önemli derecede yardımcı olduğunu, yeşil gübrenin azotun nitrat şeklindeki formunun topraktan yıkanıp yitmesini büyük ölçüde önlediğini bildirmiştir.

 

23.3--deniz yosunu uygulamalarının meyve ağaçlarında yan dallanmayı arttırdığını, deniz yosunu uygulamalarının (tam çiçek döneminde) bitkinin vegatatif gelişimini arttırdığını belirtilmiştir

 

4—Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre , Malatya koşullarında verim, kalite ve net karlılık kriterleri göz önüne alınarak, organik kayısı yetiştiriciliği için A kombinasyonunun  (Toprağa Ticari Organik Gübre Uygulaması + Toprağa Çiftlik Gübresi Uygulama + Yeşil Gübre Uygulaması),   tavsiye edilebilir ve uygulanabilir en uygun organik kombinasyon olduğu saptanmıştır.

 

Kaynak:

 

1--GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25(2), 19-27-Sevcan (Coskuntuncel) Öztemiz-Zirai Mücadele Arastırma Enstitüsü, Adana

 

2-- SAMSUN VALİLİĞİ-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler-Burhan HEKİMOĞLU-Mustafa ALTINDEĞER-Ziraat Mühendisi-Ziraat Mühendisi-Samsun

 

3--Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Organik Turunçgil Üretiminde Hastalık, Zararlı ve Yabancı Otların Mücadelesinin Yönetimi-Elekçioğlu, Naime Z.; Kara, Huriye; Pala, Hülya; Temel, Nazife; Özarslandan, Adem; Aras, Yusuf; Arslan, Rasim and Balki, Kemal -Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Organik Turunçgil Üretiminde Hastalık, Zararlı ve Yabancı Otların Mücadelesinin Yönetimi

 

3—SDÜ-Ziraat Fak.Dergisi-Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen M9 Anaçlı Bazı Elma Çeşitlerinde Farklı Besin Uygulamalarının Bitkinin Morfolojik Gelişimi Üzerine Etkileri Adem ATASAY* Mesut İŞÇİ Kadir UÇGUN Gökhan ÖZTÜRK Suat KAYMAK Hüseyin AKGÜL Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü

 

4--Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2006, 43(1):33-44-Organik Yetiştiricilik Yapılan Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Farklı Gübreleme Uygulamalarının Külleme Hastalığı Gelişimi ve Verime Etkileri Nedim ÇETİNKAYA1 Ersin ONOĞUR

 

5--Malatya Yöresinde Organik Kayısı Yetiştiriciliği-ŞAHİN , Sezai; ATAY, Salih; GÖKALP, Kadir; ÇOLAK, Sinan; DEMİRTAŞ, M.Naim; ÖZTÜRK, Bülent; YILMAZ, Kadir Uğurtan; FİDAN, Şevket and ÇELİK, Belgin (2011) T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara/Turkey

 

6-- http://www.derim.com.tr/-C:22--Organik Washington Navel Portakalı Ve Star Ruby Altıntopu Yetiştiriciliğinde Bitki Koruma Uygulamaları-Sema Güneş , Nejla Çelik , Mehmet Kaplan , Mehmet Tuncay

 

7--dergipark.org.tr-Organik Kiraz Yetiştiriciliğinde Monilya Hastalığı (Monilinia laxa Aderh et Ruhl.)’nın Mücadelesi Üzerine Araştırmalar

Burcu Özbek Çatal , Mukaddes KAYIM




Makalenin İzlenme Sayısı : 542

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.