MAKALELER / Enerji Üretiminde Verimlilik-Nükleer-Kömür-Güneş








Enerji Verimliliği-Üretim-1


1— Enerji Verimliliği-Nükleer Enerji:


1.1—Ülkeler bazında Elektrik ihtiyacının

Fransa…………………. %76,

Belçika………………… %54,

Güney Kore……………. %35,

Almanya ………………..%26,

ABD……………………. %20’sini nükleer santrallerden sağlamaktadır.

 

1.2—Bu anlamda Türkiye Nükleer santral işinde sadece Rusya,Japonya gibi ülkelerin dışında Çekoslovakya gibi bu teknolojinin içinde olan diğer ülkelerle de doğrudan işbirliğine gitmelidir.

 

1.3--ABD merkezli 190 Milyar kWh nükleer elektrik üreticisi Excelon firmasına göre  

 

2--elektrik üretimin kWh başına maliyetler sıralandığında:


2.1--Doğalgazdan…………… 6,78 cent,


2.2—kömürden……………… 2.47 cent,


2.3--Nükleerden ise…………….. 1.76 cent olarak belirtmektedir.

 

1.4—Yukarıdaki tabloya göre Türkiye enerji maliyeti düşük nükleer enerjiyi Çekoslovakya-iran vs gibi ülkelerle işbirliğine giderek geliştirebilir ardından

 

1.5--Nükleer Enerji Ajansı NEA’nın 2005’de yaptığı elektrik üretim maliyetlerinin karşılaştırımalı olarak incelendiği çalışmada kWh başına ortalama yatırıma ihtiyacı:

 

1--nükleer santrallerin ……..2.000 - 2.500 USD da

2—kömürde……………… 1.000-1.500 USD,

3—doğalgazda……………. 400-800 USD,

4—rüzgarda………………. 1.000-1.500 USD,

5—solarda………………… 4.000-6.000 USD arasında maliyet analizleri yapılmıştır.

 


2— Enerji Verimliliği-Kömürden Enerji Üretimi:

 

1--Temiz kömür teknolojileri geliştirilmeli-Bunu sağlamak için yerli teknolojide üst seviyede olan santrallerin sistemi ve donanımı esas alınabilir.

 

1.1--Ayrıca sıvılaştırma ve gazlaştırma prosesleri ile ilgili AR-Ge yapılmalı.

2--Türkiyede üst seviyede temiz enerji üreten yerli termik santrallerdeki teknolojiyi dikkate alarak özellikle temiz teknonoloji-akışkan yataklı stinga yakma teknolojisi gibi teknolojileri ön plana alması üretim maliyetelerinin aşağı çekilmesinde faydalı olabilir.

 

3—Öte yandan DPT nin doğalgazdan elektrik üretimine onay vermesi ne kadar uygun olabilir.

 

4--Termik santrallerin veya büyük ısı üreten tesislerin atık ısısından bölgesel konut veya sera ısıtmasında yararlanabilir.Bu olgu bakanlık tarafından şart olarak sağalanabilir mi

 

3— Enerji Verimliliği-Güneş Enerjisi:

 

1-- Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Türkiye oldukça iyi durumdadır. 2700 saat/yıl ortalama güneşlenme saati vardır. Bazı bölgelerimizde bu oran daha yüksektir.

 

2—Türkiye çatı tipi fotovoltaik panel kurulumu ile enerji üretimi-tuz gölü gibi yerlerde güneş santralı kurulumunda bürokrasiyi minimize etmeye çalışmalı ve teşvikler getirmeli ayrıca yerli üreticilerin ürettikleri paneller için alımı için şart ve teşvik getirebilir.

 

3-- Turizm bölgelerinde solar elektrik üretimini teşvik eden özel düzenlemeler getirilmeli.

 

4--Sıcak su ihtiyacının güneş enerjisi ile karşılanması için belediye yönetmelikleri ile zorunluluk getirerek talep yaratılmalı.

 

 

4— Enerji Verimliliği-Biyokütle Enerjisi:

 

4.1—Biyokütle enerjisi çevre dostu, elektrik üretilebilen ve taşıtlar için yakıt elde edilebilen stratejik bir enerji kaynağı olan biyokütle ciddi biçimde ihmal dilmektedir.

 

4.2--Az gelişmiş ülkelerde biyokütle sosyo-ekonomik bir kaldıraç olarak kullanılırken gelişmiş ülkelerde ise modern teknoloji kullanan büyük bir endüstriye dönüşmektedir.

 

4.3--Türkiye’den daha az toprağa sahip bir çok AB ülkesinde dahi enerji bitkilerinin üretimi, enerji ormancılığı ve atık değerlendirme büyük gelişim göstermiştir.Bu alanda özel teşvikler ve düzenlemeler yapılmıştır.

 

4.4—Türkiyede Biyokütle,özellikle enerji ormancılığı ve biyodizel-biyogaz üretimi alternatif enerji kaynakları içerisinde büyük bir potansiyele sahiptir.Bakanlık bunların teşviki kurulumu için idari yapıları sağlamalı ve teşvikler için çalışabilir

 

5— Enerji Verimliliği-Hidrolik Enerji:

 

1--Hidrolik kaynaklara baktığımızda ise Türkiye; Norveç’ten sonra Avrupa’nın en büyük hidrolik enerji kapasitesine sahiptir.

 

1.1—Bakanlık belli gücün altında hes lere izin vermiyor.

 

2—Santral kurulumunda küçük hesler yerine çevreyi koruyan akarsu yatağında kurulan çok sayıda nehir tipi yüzer santral olabilir.Bu nedenle temsan nehir tipi yüzer santral üretimini hedef alabilir.

 

3--Yenilenebilir enerji üretimi ile pompalı HES’ler birbirine entegre edilmeli.Bu anlamda baraj gölleri üzerinde yüzer güneş santralı kurulabilir.Bakanlık böyle hibrit projeleri ön plana çıkarabilir,teşvik edebilir.

 

4--Birçok HES pompalı hale getirilebilir.

 

Kaynak:

1--Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu-“Yeşil Ekonomiye Geçiş”-Ağustos – 2010-TEVEM - ENVER Enerji Verimliliği Derneği-2010

2-- Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Verimliliği-Oda Raporu-Tmmob Makina Mühendisleri Odası-2008






Makalenin İzlenme Sayısı : 400

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.