MAKALELER / Enerji Tasarrufu Çalışmaları-Kamu-Bakanlık






Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Enerji Tasarrufu Çalışmaları:

 

1--Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de kompakt lamba üretimine henüz başlanmadığını, ancak artık kompakt lamba üretimini atlayarak, elektrik tüketimini düşüren LED aydınlatma konusunda yatırımlar çekmemizin daha rasyonel olacağını söyledi.

 

1.1--Ergün, Bakanlığın ve TÜBİTAK bünyesinde sağlanan Ar-Ge desteklerinin artırılacağını ve prosedürlerin kolaylaştırılacağını belirterek, şunları kaydetti: ''Bugün ülkemizdeki klimalar, hava sensörlü olsa, yıllık 700 milyon liraya yakın bir tasarruf sağlamak mümkün olacak. Son 5 yıllık klima üretimini düşündüğümüzde, sağlanacak elektrik tasarrufu, Atatürk Barajı'nın yüzde 30'una ulaşabilirdi.

 

1.2-- Biz bu konuda, TSE bünyesinde bir test merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Bu düzenlemeler neticesinde 2016 yılına kadar aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek az elektrik tüketen klimaların üretimi ile birlikte Türkiye'de klimaların tükettiği elektriğin % 25 azalacağını öngörmekteyiz.

 

1.3--Yine bu eylemle birlikte, sanayide kullanılan elektriğin yüzde 60'ını tüketen elektrikli motorların daha tasarruflu modellerle değiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu eylemlerimiz ileride ses getirecektir.''

 

2--Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Sokak aydınlatması alanında tasarruf için  LED teknolojine geçiyoruz'' dedi.

 

4.1--Geçen yıl sokak aydınlatması için Hazine 870 milyon lira ödedi. Bu alanda tasarruf için LED teknolojisine geçiyoruz'' dedi.

 

4.2--Bakan Yıldız, ilk pilot çalışmayı Ankara'da İnönü Bulvarı'nda 46 armatürü LED teknolojisine dönüştürerek başladıklarını ve bu sayede % 41'e varan tasarruf sağlandığını bildirdi.Yıldız, ''Bu uygulama sayesinde 350 milyon lira tasarruf bekliyoruz. Tüm lambaların değişmesini yönelik çalışmalara devam ediyoruz'' dedi.

 

 Kaynak: http://www.faalenerjidergisi.com/

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 320

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.