MAKALELER / Beyaz Eşya-Ofis Cihazlarında Enerji-Su Tasarrufu








1--Beyaz Eşya ve Ofis Cihazlarında Enerji Tasarrufu:


1--Beyaz eşya alırken A+ veya A++ sınıfı cihazları satın almak.


2--Klimalarda A+  veya A++ sınıfı klima alınmasıyla % 20-40 oranında tasarruf sağlanabilir.


3-- klima yerine tavan tipi aspiratörler kullanılabilir.Ve bu şekilde ABD de evlerin % 75 inde kullanılan klima yerine,tavan tipi vantilatör kullanımıyla ,elektrik maliyetinde % 97 tasarruf sağlayabilmektedir.


4--Elektrikli cihazların bağlandığı fişlerin anahtarlı olması ile,cihazın çalıştırlma sonrası bu fişin anahtarı kapatılarak bekleme konumu pratik olarak ortadan kaldırılabilir.


5-- Fabrika binalarında  mekanik-elektrik tesisatları için mutlaka zonlara ayrılarak tesisat çözümlenmelidir.Örneğin ısıtma ve soğutma ve elektrik tesisat için bölümün ısıtmasını kontrol eden tek bir termostat olmalı-yine her departman ayrı bir  elektrik tesisatı olarak tek bir anahtarla kontrol edilebilmelidir.ve bu anahtarların tümü kat anahtarında-kat anahtarlarıda  tabloda tek bir anahtarla kontrol edilebilmelidir.


5.1--Bu hiyerarşik yapı ile,mesai çıkışı tüm katlar kapatılarak,sızıntı elektrik enerjisi harcaması(harcanan tüm elektrik enerjisinin % 5-10 kadar) ortadan kaldırılabilir.


5.2--Her Müdürlüğün elektriğini tek bir anahtarla kontrol etmek-ve bu Müdürlük elektrik anahtarlarını katta kontrol eden bir tek kat kontrol anahtarı ve bunları kontrol eden tek anahtar ve bunları  barındıran bir tek pano düzenine gidilmesi uygun olacaktır.


5.3--Kapalıyken bile TV ,normal gücünün % 10-15 i kadar bir enerji harcar.Bu nedenle her türlü cihaz üzerinden anahtarlı 3 lü fişlere takılabilir.Cihaz ,fişin üzerindeki anahtar kapatılarak devre dışına bırakılabilir.


5.4--Bekleme modunda kalan elektrikli cihazların harcadığı enerji,kullanılan tüm elektriğin % 5 ini oluşturuyor.


6--Lazer yazıcılar 300Watt akım çekerken,kartuşlu yazıcılar sadece 10 Watt çeker.


7--Klima yerine uygun yerleşimler ile vantilatör kullanılması.Klimaların  toplam elektrik enerjisi tüketimindeki payı % 15 dir.


8--İnternet için harcanan enerji, toplam elektrik enerjisi tüketimindeki payı % 3-13 arasındadır.


8.1--Vergi ödemeleri-internet bankacılığı-vergi beyannameleri-vergi  formlarını internette yapmak,banka gişesi yerine atm den işlem yapmak ile ciddi enerji tasarrufu sağlanabilir.


9--Bilgisayarlarda kullanılmadı zaman enerji star özelliği olanların seçilmesi ile % 70  oranında tasarruf sağlanabilir.


10--Ayrı ayrı makineler yerine  tek bir Yazıcı-Fotokopi ve tarayıcılı fax makinesi ile yılda 400 kwh enerji ve malzemeden ciddi oranda tasarruf sağlanabilir.


11-Masa üstü bilgisayar yerine diz üstü bilgisayar alımı ileyılda 220 kwh enerji tasarrufu sağlanabilir.


12-Evlerin % 5 inde   Telsiz telefon yerine ,kablolu telefon kullanılması ile  yılda 140 milyon kws  enerji tasarrufu sağlanabilir.


13--80 Ekran plazma yerine LCD televizyon alımı ile yılda 275 kws enerji tasarrufu sağlanabilir.


14--Koşu bandı yerine  açık havada 25 dk spor yaparak yılda 60 kws enerji tasarrufu sağlanabilir.


15--Lambaları ; zaman sayacı ve fotosel ile kontrol etmek.Süreli İşler İçin(Fırında Yemek Pişirme,Çamaşır Makinesinde çamaşırlarında sıcak suda çamaşırı 30 dk ıslatmak için vs) taymırlı(zaman sayıcı) priz kullanmak.


16--Bilgi hırsızlığına karşı işyerlerine internet için ayrı,firmanın işleri için ayrı bilgisayar sistemi kurmaları ve bunlar arasında fiziksel bir bağlantı olmaması.Konutlarda çocukların internet girişi ni kontrol etmek için filtre programlar kullanılması.

 

17--Evimizde  kullandığımız  enerjinin  yaklaşık  %20'si  elektrikli  aletler  tarafından tüketilmektedir

 

18--Ev İçi Elektrik Tüketim Payları:

%30 …….…………… buzdolabı

%28 ……...………….. aydınlatma

%10 …………………. elektrikli fırınlar 

%10 ...……………….. Televizyon

%7……………………çamaşır makinesi,

%6…………………… bulaşık makinesi,

%4 ……………………ütü,

%3 ……………………elektrikli süpürge ve

%2 ……………………saç kurutma makinesi paya sahiptir.

 

19--Enerji verimliliği "A" sınıfı olan bir buzdolabı "D" sınıfı bir buzdolabına göre %45, "G" sınıfı bir buzdolabına göre ise %56 daha az enerji harcar.

 

20--Yeni bir buzdolabının 8-10 yaşındakilerden daha az enerji tükettiğini unutmayalım.


21--Enerji verim sınıfı yüksek yani enerji tüketimi düşük buzdolaplarını tercih edelim. 


22-- Enerji verimliliği "A" sınıfı olan makineleri kullanmalıyız


22.1--Enerji verimi yüksek "A" sınıfı bulaşık makinesi, "D" sınıfı bulaşık makinesine göre %32, "G" sınıfına göre de %48 enerji tasarrufu sağlar.

 

22.2--A++" sınıfının en yüksek "G" sınıfının ise en düşük verimlilikte olduğuna dikkat edelim.


23--Buzdolaplarımızı; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 30 cm uzak bir yere yerleştirelim, güneş ışınlarından uzak tutalım. 


23.1--Duvarla arasında 10 cm, yanlardan ise 15 cm mesafe bırakalım


24--Çamaşır makinelerinin aylık ortalama enerji tüketim değeri dikkatli kullanılmadığında 15  kW/saat  iken  dikkat  edilecek  birkaç  hususla  birlikte  tüketim  9  kW/saat‘e kadar düşürülebilmektedir.

 

25--Bulaşıkların yıkanması için 60 derece sıcaklık istenir ancak 50 derecede de bulaşıkların yıkanması mümkündür. Bu sayede yüzde 10 daha az enerji tüketmiş oluruz.


26--Torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeleri tercih etmeliyiz.


27--Stand-by" konumunda enerji tüketmeye devam ederler. Harcanan bu enerji yaklaşık olarak cihazın kendi enerjisinin %5'i kadardır.


28--Çalışmayan cihazların "Stand-by" konumunda iken elektromanyetik kirliliğe yol açtığını unutmamalıyız.


29--Su ısıtmak için gazlı ocağı kullandığımızda %50 daha az enerji harcarız.


30--Su depolayan-termisifon vs  sıcak su üreticileri yerine anlık su ısıtıcılarını tercih etmeliyiz


31--Fazla enerji tüketen yalıtımsız eski ısıtıcılarımızı değiştirmeliyiz. 


32--Banyo yapmak yerine duş almak %30'a yakın enerji tasarrufu demektir. 


33--Ayarlanabilir debili su başlıklarıyla daha az enerji ve su tüketimi sağlayabiliriz. Bu başlıklar sayesinde dakikada 25-30 litre su yerine, 9-12 litre su tüketiriz. Böylece 5-6 dakikalık bir banyo esnasında 50-100 litre sıcak sudan ve o oranda daha az enerjiyi tasarruf etmiş oluruz.


34--Mutfak işleri için 50 derece banyo için ise 42 derece uygun sıcaklıklardır.

35--Klimanın kışın ısıtma sıcaklık ayarı çok yüksek, yazın soğutma sıcaklık ayarı çok düşük tutulmamalıdır.


36--Yaz aylarında dış ünitenin güneş ışığıyla direkt maruz kalmamasına dikkat etmeliyiz. Gerekirse gölgeliklerle güneş ışığının klimayla temasını önlemeliyiz.


37--Fırın ve ocak satın alırken enerji sınıfı "A" ve üstü olanları tercih edelim


38--Cam ve seramik kapların ısıyı daha fazla tutması nedeniyle bu kapları fırınlarda  kullanıyorsak ısıyı 15 derece daha düşürebiliriz.


39--Saç kurutma makinelerinin 15 dakika çalışması 75 wattlık bir lambanın 3 saat boyunca yanmasına eş değerdir.


40-- Kullanılmayan zamanlarda bilgisayarlarımızı Yazıcı ve fotokopi makinelerini de kullanmadığımız zamanlarda kapalı tutarak enerjiden tasarruf edebiliriz.


2--Bulaşık Makinesi Kullanımının Su Tasarrufunda Önemi:


1--Evlerde bulaşık makinesi kullanımına bağlı olarak daha önce 27 YTL olarak ödenen su faturası 19 YTL ye düşmektedir.


2--Bu % 30 su tasarrufu anlamına gelmektedir.



3--Beyaz Eşyada Enerji-Su Tasarrufu:

 

1--Beyaz eşya üreticisi firmalar, 1990 yılından itibaren Ar-Ge çalışmalarında tasarrufu ön planda tutan teknolojilere ağırlık vermeye başladı.

 

2-- Bulaşık makinelerinde 1990'lı yılların başında 1.74 kWh olan enerji tuketimini % 44 oranında azalarak, 0,98 kWh seviyelerine düşüren firmalar,

 

2.1--bu makinelerde 28.1 litre olan su tüketimini de % 65 oraninda azaltmayı başardı. Artık 10 litre suyla 14 kişilik yemek takımı aynı anda yıkanabiliyor.






Makalenin İzlenme Sayısı : 787

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.