MAKALELER / Baca Gazından Elektrik Üretimi-Demir-Çelik Tesisi






Baca Gazından Elektrik Üretimi-Demir-Çelik Tesisi:


1—Yıldırımlar Ferrokrom A.Ş. tarafından, Eti Krom A.Ş. Ferrokrom Fabrikasında kurulu  2 ark ocağının baca gazlarının atık ısısından yararlanarak elektrik üretecek tesisin temeli Nisan ayında atıldı.


2--Ark ocaklarında  ferrokrom temini maksadıyla yapılan ergitme işlemi sırasında  toz halinde kaçan hammadde parçacıklarının üretime kazandırılması amacıyla yürütülen  proje çerçevesinde  baca gazlarının atık ısısından  elde edilen buharın buhar türbinini çevirmesiyle 5,5 MW elektrik enerjisi elde edilmesi planlanmakta.


3—Proje ile 600 C lik ark ocağındaki baca gazları ,buhar türbinli kojenerasyon tesisinde 200 C ye düşürülerek aradaki sıcaklık farkından elektrik üretilirken,200 C nin altına düşen sıcaklıktaki baca gazları elektrostatik filtrelerden geçirilerek  hava kalitesi kontrol yönetmeliğini kriterlerine uygun emisyondaki baca gazları atmosfere tahliye edilmekte.


4—Toplam yatırım tutarı 30 milyon Euro olan enerji geri dönüşümünde en yüksek düzeyde verim sağlayan bu proje ile yılda 2 milyon euroluk-33.7 milyon kWh elektrik üretimi tasarruf edilecek ve bunun eşdeğer karşılığı olan 21000 ton CO2 emisyonun önüne geçilmesi hedeflenmekte.


5—Bu proje için  Gold Standart sertifika programına başvuruldu.Proje ile Kyoto Protokolünün Temiz Kalkınma Düzeneği çerçevesinde gönüllü sertifika pazarından 10 yıl süreyle 4 milyon Euro finanasman sağlanması hedeflenmekte.


6—Sonuç olarak Bu tür enerji geri dönüşüm tesisleri desteklenmesi gereken projeler olup , aynı zamanda Enerji sektörü yatırımlarına uygulanan  KDV ve gümrük vergisi muafiyetleri yarar sağlanırken,15 yıllık geri ödeme sürelerinin 10 yılın altına çekilecek şekilde destekler sağlanırsa bu tür yatırımlar artacaktır.


7--Çimento tesislerinde bacadan çıkan atık ısıdan enerji üretiminde yararlanmak için yapılacak yatırımla toplam enerji giderinin % 30 u karşılanabilmektedir. 


7.1--Yapılacak 28 milyon dolarlık yatırımla tesisin büyüklüğüne göre 70-50 milyon kWh elektrik üretilebilmektedir.


7.2--Ayrıca çimento fabrikalarında kullanılacak torbalı filtre uygulaması ile toz kaynaklı kirlilik büyük oranda azaltılabilmektedir


Kaynakça:Dünya Gazetesi






Makalenin İzlenme Sayısı : 544

Eklenme Tarihi : 15.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.