MAKALELER / AVM Soğutmasında Enerji Verimliliği-- Soğuk Depo Sistemi






AVM Soğutmasında Tam Soğuk Depolamalı Sistem İle Enerji Verimliliği:


1--Su soğutma grupları pahalı ve fazla elektrik tüketen cihazlar olduklarından, kullanılmadıkları ve kısmi yükte kullanıldıklarında işletme açısından ekonomik olmamaktadır.


2--Elektriğin pahalı olduğu saatlerde soğutma yükünün maksimum olduğu gündüz saatleri, ucuz olduğu saatler ise soğutma sisteminin hiç kullanılmadığı gece saatleridir.


2.1-- Bundan dolayı, gerekli soğu enerjisinin elektiriğin ucuz olduğu gece saatlerinde depolanarak gündüz saatlerinde kullanılması, maksimum soğutma yüküne göre değil de, daha düşük bir yüke göre soğutma ekipmanlarının seçilmesi, elektrik tüketim maliyetinin yanı sıra ilk yatırım maliyetinin de azalmasına neden olmaktadır.


3--Soğuk depolamalı sistemlerin,elektrik ücretlerinin ucuz olduğu saatlerde de çalıştırılması ve daha küçük kapasiteli ekipmanların seçilmesi, işletmenin giderlerine olumlu bir katkı sağlayacaktır


4—Örneğin 1600 m² kapalı alana sahip 800 m² lik 2 bölümden oluşan alış veriş merkezinin soğutulmasına her Zone için birer adet klima santralı kullanılarak  maksimum soğutma serpantin kapasitesi toplam 1035 kW olarak bulunur.


4.1--Günlük tam depolamalı işletme sistemi kurulumu halinde soğutma yükünün tek başına karşılamaya yeterli olmadığı saatlerde tepe yük bölgesinde 14:00-16:00 saatleri arasında bütün yük soğutucu ve depodan karşılanacaktır.


4.2—Örnek AVM  için 14:00 - 16:00 saatleri arasında nominal soğutucu kapasitesi 287 kW, depo kapasitesi 4161 kW olur.


4.3—Bu  Örnek AVM  için Tam depolamalı sistemde kullanılacak soğutma grubunun kapasitesi soğu kayıpları hesaba katılarak (20kW) 307 kW olarak bulunur.


4.4—Bu örnekte olan alış veriş merkezinin soğutulmasında kullanılan su soğutma grubu ile tam soğuk depolamalı soğutma grubunun sezon boyunca tükettikleri elektrik enerjisi maliyetleri sırasıyla, 18,3 milyar TL ve 17,3 milyar TL olmaktadır. Bu durumda tam soğuk depolamalı sistemin 1 milyar TL lık olumlu katkısı bulunmaktadır.


4.5--Tam depolamalı soğutma grubunun günün 24 saatinde çalışması, soğutma yükünün 1035 kW tan 307 kW a düşmesi, daha küçük kapasiteli ve verimli ekipmanların kullanılmasına, buna bağlı olarak ilk yatırım maliyetinde de 64 milyarlık bir azalmaya neden olmaktadır.


4.6-- Soğuk depolamalı sistemde depo maliyetini de dikkate aldığımızda ilk yatırım maliyetindeki azalma 8 milyar TL civarında olmaktadır.


KAYNAKÇA: 1--Tesisat Mühendisliği Dergisi -Enerji Depolamalı İle Konvansiyonel Soğutma Gruplarının Analizi 2






Makalenin İzlenme Sayısı : 500

Eklenme Tarihi : 05.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.