MAKALELER / Atıksuların Geri Kazanılması-Gri su Arıtma Sistemi






Atık suların Geri Kazanılması-Gri su arıtma sistemi:

 

1— Atık suda bulunan Azotun %90'i siyah sudan gelmekte ve gri suda ise, siyah sudan çok daha az miktarda azot bulunmaktadır Bundan dolayı gri su, siyah sudan daha kolay ayrışır ve daha kısa sürede temizlenir. Hijyen şartlarına uygun patojen mikrobunun en yaygın kaynağını fosseptik atıklar oluşturur.

 

1.1--Gri su, siyah suya göre çok daha az miktarda patojen mikro-bu içermesi arıtımını da kolaylaştırmaktadır.

Kullanılan evsel suyun 

%40 ı............ duş-banyo-lavabo-gri su,

%12 si.......... mutfak-gri su,

%13 u.......... çamaşır yıkama-gri su,

%25 i.......... wc rezervuar,

%5 i.............bahça,

%5i.............. temizlikten oluşmaktadır.

 

1.2-- Gri su ve şebeke suyu ile yıkanan çamaşırlar üzerinde yapılan bilimsel araştır-malar sonucunda şebeke suyu ve arıtılmış gri su ile yıkanan çamaşırlar arasında kurutma işleminden sonra da hijyenik açıdan hiçbir fark olamadığı ortaya çıkarılmıştır. 


1.2.1--Sonuç olarak çamaşır makinelerinde kullanım suyu olarak arıtılmış gri suyun kullanılmasında bir sakınca yoktur.İstenirse gri su uv lambasından geçirilerek dezenfeksiyonda ayrıca yapılabilir.

 

1.1--Atık su arıtmasında ilk aşama için atık su  kimyasal madde olarak değişik dozajlarda kalsiyum hidroksit ve alüminyum sülfat kullanılarak, kirlilik %65 oranında giderilebilir.


1.1.2--İkinci aşamada havalandırma işlemi ile 35 gün içinde kirlilik giderme oranı %89.8 olarak elde edilmiştir.


1.2-- İkinci aşamada -kimyasal madde kullanmadan ve tamamen biyolojik arıtmaya dayanarak- çalışan model 21'ci günün sonunda -arada kısa bir süre kirliliğin yükselmesine rağmen- kirlilik giderme oranı %91.0'a kadar yükselebilmektedir.

 

2--Atık sular önce tanklarda havalandırma ile çamur ve katı maddelerin çökmesi sağlanmaktadır.Kimyasal arıtmadan çökeltme tankına alınmakta. Ardından biyolojik arıtmaya tabi tutulmakta.

 

3--Otellerde atık suların geri kazanılmasında verimlilik için  arıtma tesisinin en fazla 7 yıl süreyle hizmet vereceğini, ve  otellerin atık sularının kirlilik oranının normal evsel atık su kirlilik oranının 1.5-2.5 katı olduğu  atık su akışının sabit olması gerektiği dikkate alınmalıdır.

 

4—Atık sular; tesisin temizlenmesi, wc de rezervuarlara bağlanabilir,otelin ihtiyacı olan sebze ve meyvenin yetiştirildiği bahçenin sulanmasında kullanılabilir. 


4.1--Arıtılmış sulardan ihtiyaç fazlası bir suyu süzen kamışların yetiştiği bir gölete veya şehir kanalizasyonuna verilebilir.

 

5—Gri su tesisatı kendini 3-4 yıl içinde amorti edebilmekte. Gri su geri kazanım sistemlerinin talimatlarına göre düzenli bakımın, isletme güvenliğinde oldukça önemli payı vardır. En az yılda bir kere bakim yapılmalı.

 

6—Gri su sistem kurulum maliyeti yaklaşık 15-20 dairelik binalara sistemin kurulması daire başı yaklaşık 600 Euro’dur

 

6.1—Gri su sisteminde enerji ihtiyacı genel olarak 1.5 kWh/m³ civarında olabilir.

 

7-- Gri su arıtılarak bahçe sulama, tuvalet rezervuarları, temizlik gibi kısımlarda kullanılacağından, tüketilen suyun yaklaşık %50’si gri su sisteminden sağlanabilir.


8--Şehirlerde Gri suların kazanılması ile bu sular tarımsal sulamada ve sanayide kullanılabilmekte ve böylece şehrin su ihtiyacını önemli bir oranda düşürebilmektedir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 550

Eklenme Tarihi : 05.06.2020

Önceki sayfaya geri dön.