MAKALELER / Ahşap Malzemelerin Özellikleri







Ahşap Malzemelerin Özellikleri:


1--Ahşap malzeme(çam parke,ahşap kapı+pencere vs) ısı-ses-nem  ve elektromanyetik radyasyonu dengeler ve içinde yaşayan insanları bunun zararlı etkilerinden korur.


2--Ahşap her zaman canlı malzemedir.Üzeri yağlı boya değil su bazlı boya ile boyanmalıdır.Öte yandan ağaç yongaları ile  tutkal karşımı olan MDF ağaç-ahşap-masif ile aynı kategoride olmaz.


3--Bulunduğu odanın nemini dengeler.Yani nem arttığında nemi emer-nem azaldığında tuttuğu nemi geri verip-odanın kurumasını engeller.


4--Sıcaklığı dengeler ve çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir.


5--Baz istasyonu vs bütün Elektromanyetik radyasyona karşı yalıtım sağlar.Özellikle çatıda.Bu nedenlerle kapı ve pencerelerin ahşap olması sağlık açısından uygun olacaktır.

6--Ahşap pencereler uzun ömürlüdür.İngiliz standartları çam doğramalar için 60 yıl hizmet ömrü veriyor, etrafımızda 100 yıldan beri çalışan pencereler bulmak mümkün. PVC pencereler için verilen ömür 20-25 yıl. Ayrıca ahşap paslanmaz, korozyona uğramaz, mor ötesi ışınların etkisiyle kırılganlaşmaz.


7--Ahşap pencereler boyut ve şekil değiştirmez.Metal doğramalar ısı ile boyut değiştirir ve bir metal doğramanın hava sızdırması 20°C ile 50°C arasında iki kat artabilmektedir. Aynı ısı değişimi ahşap doğramada hiçbir değişiklik yapmaz.


8--Ahşap pencerelerin bakımı ve tamiri kolaydır.Ahşap pencerelerini 5-8 yılda bir boyamanız gerekebilir, ama onu 100 yıl kullanabilirsiniz. PVC pencerenizi ise en fazla 25 yıl sonunda çöpe atmak zorundasınız.


9--Ahşap pencereler sınırsız şekil, doku ve renk olanağı sunar. Ayrıca renk değiştirme olanağı tabi, aynı pencereye bakmaktan sıkılırsanız rengini değiştirebilirsiniz.

10--Ahşap pencereler güvenlidir.Masif ahşap eğrilip bükülmediği için, rüzgar yüklerine dayanıklıdır.


11--Ahşap pencereler ekonomiktir.Ahşap pencerelerin ilk yatırım maliyeti bile PVC ve metal pencerelerden daha düşüktür. Uzun vadede ise ahşap, alternatiflerine göre çok daha ucuzdur.


12--Ahşap pencerenin montajı kolay olup,.Ahşap hata kabul eder. Kör kasada veya pencerenin kendisinde ufak tefek boyut hataları montaj sırasında sıradan bir marangoz tarafından düzeltilebilir.


13--Ahşabın ısı yalıtımı özelliği çelikten 400 kat, alüminyumdan 1800 kat daha fazla bütün şartlar eşit olduğunda bir ahşap pencerenin ısı yalıtım değeri PVC’den ve ısı köprülü alüminyumdan %10 daha iyi.


14---Ahşap malzeme kullanmak çevreyi korur.PVC pencere üretimi için, aynı boyutlarda bir ahşap pencereye göre, tam sekiz misli enerji harcanmaktadır.Kaynağının yenilenebilir olması, ahşap pencereyi çevre konusunda rakipsiz kılmaktadır.


15--Ahşap malzemeler yüksek bir taşıma gücüne sahiptir.Bu anlamda 1 kilogram ahşap, 1 kilogram beton ya da çelikten fazla yük taşır. Ahşap ile 250 metrelik açıklar kolonsuz geçilebilmektedir.


16--Ahşap malzemeler doğa şartlarına ve depreme dayanıklıdır.İngiliz Standartlarına göre elektrik ve telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömürleri 50, su soğutma kulelerinde kullanılan ahşap dolguların 30, ahşap karayolu köprülerinin ise 50 yıldır. Bu alanlarda beton ve çeliğin ömrü yukarıdaki rakamların yarısına erişebilmektedir.

17--Ahşabın  malzemelerin yangına karşı direnci yüksektir.Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Bugün ABD’nde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşasına gidilmekte, Almanya’da gene aynı nedenle çelik konstrüksyonlar ahşap kaplanmaktadır. Taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Ancak çıplak çelik konstrüksyon (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına ancak 10 dakika dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.


18--Ahşap kaynağını yenilenebilen tek yapı malzemesidir.Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların yaşamasını sağlar . Nitekim ahşabı fazla kullanan ülkelerde orman alanları devamlı çoğalıyor.


2--Ahşap Malzemelerin Özellikleri-2:


1--Ahşap uzun ömürlüdür.İngiliz standartları çam doğramalar için 60 yıl hizmet ömrü veriyor. 


1.1--PVC pencereler için verdikleri ömür 20-25 yıl.Ayrıca ahşap paslanmaz, korozyona uğramaz, mor ötesi ışınların etkisiyle Plastik pencere gibi kırılganlaşmaz.


2-- Ahşap boyut ve şekil değiştirmez.


2.1--Ahşabın taşıma gücü yüksek, eğrilme ve bükülmeye direncli, ısı değişiklikleri ile boyut değiştirmemesi ile uygun bir malzemedir.


2.2--Metal doğramalar ısı ile boyut değiştirir ve bu da kasa kanat arasındaki uyumu etkiler,


3--Ahşap malzemelerin bakımı ve tamiri kolaydır.


3.1--Ahşap malzemeleri 5-8 yılda bir boyamanız gerekebilir, ama onu 100 yıl kullanabilirsiniz.


3.2--PVC malzemeler ise en fazla 25 yıl sonunda ömrünü tamamlar.


4--Ahşap malzemelere istenilen şekil-desen-renk verilebilir.


5--Ahşap pencereler güvenlidir.


5.1--Masif ahşap eğrilip bükülmediği için, rüzgar yüklerine dayanıklıdır.


6--Ahşap pencereler ekonomiktir.


6.1--ahşap pencerelerin vs ilk yatırım maliyeti bile PVC ve metal pencerelerden daha düşüktür.


6.2--Fiyat karşılaştırması yaparken aynı performansı gösteren iki ürün arasında yapılmalıdır.               


6.3--Uzun vadede ise ahşap, alternatiflerine göre çok daha ucuzdur.


7-- Ahşap malzemenin montajı kolaydır.


7.1--Ahşap hata kabul eder. Ve bir marangoz tarafından düzeltilebilir.


8--Ahşap ısı yalıtımı çok iyi bir malzemedir.


8.1--Ahşabın ısı yalıtımı özelliği çelikten 400 kat, alüminyumdan 1800 kat daha fazla.


8.2--Diğer bütün şartlar eşit olduğunda bir ahşap pencerenin ısı yalıtım değeri PVC’den ve ısı köprülü alüminyumdan %10 daha iyi.


9-- Ahşap çevreci bir malzemedir.


9.1--PVC malzeme üretimi için, aynı boyutlarda bir ahşap malzemeye göre, sekiz misli enerji harcanabilmekte.


9.2--Üretimi ve işlenmesi için az enerji istemesi (aynı miktar alüminyumun ellide biri kadar) Onu çevreci bir malzeme yapmaktadır.


10--Ahşap yüksek bir taşıma gücüne sahiptir.


10.1--1 kilogram ahşap, 1 kilogram beton ya da çelikten fazla yük taşır.


10.2--Ahşap ile 250 metrelik açıklar kolonsuz geçilebilmektedir. Bu tip konstrüksyonlarda, ağır olması nedeni ile çelik kullanılamıyor.


11--Ahşap doğa şartlarına ve depreme dayanıklıdır


11.1--Hava şartlarına, kimyasallara dayanıklılık bakımından en dayanıklı malzeme ahşaptır.


11.2--İngiliz Standartlarına göre elektrik ve telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömürleri 50, su soğutma kulelerinde kullanılan ahşap dolguların 30, ahşap karayolu köprülerinin ise 50 yıldır.


11.2.1--Bu alanlarda beton ve çeliğin ömrü yukarıdaki rakamların yarısına erişebilmektedir.Karbonatlaşma" sorunu, son yıllara kadar hizmet ömrünün sonsuz olduğuna inanılan "betonarme"ye büyük bir darbe indirmiştir.


12--Ahşabın yangın direnci yüksektir


12.1--Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür.


12.2--Bugün ABD’nde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşasına gidilmekte, Almanya’da gene aynı nedenle çelik konstrüksyonlar ahşap kaplanmaktadır.


12.3--Yangınlar üzerine yapılmış araştırmalar ve derlenmiş istatistikler taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.


12.4--Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir ve ısı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir.


12.5--Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor.


12.6--Ancak çıplak çelik konstrüksyon (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına ancak 10 dakika dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.


13--Ahşap kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir


13.1--Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların yaşamasını sağlar . Nitekim ahşabı fazla kullanan ülkelerde orman alanları devamlı çoğalıyor. Greenpeace de doğramada ahşabı öneriyor.Enerji kaynağı olarak da endüstri ormanları kurmak en iyi çözümlerden biri olabilmektedir.


Kaynakça: belfa.com.tr






Makalenin İzlenme Sayısı : 3105

Eklenme Tarihi : 25.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.