MAKALELER / Kristalbond-Pencerelerde Uygulanması







Kristalbond:


6.1.1--Kristalnond ; Yapıştırıcı kullanılmasına gerek kalmadan camın iç yüzüne kimyasal olarak yapışan kristal netliğinde bir sıvı kaplamadır.


6.1.2--Uygulama için hava koşullarının ne kadar sert olduğunun önemi yok. Kristalbond uygulandıktan sonra soyulmaz, kabarmaz veya hava baloncuğu yapmaz ve toksik değildir.


6.1.3--Kristalbond’un sertik derecesinin 6H olduğu tespit edilmiş olup ,Cam filmlerinin sertlik dereceleri 3 ila 4H  arasındadır.


6.1.4--Kristalbond’un uygulamadan sonraki kalınlığı 7 mikrondur.


6.1.5--KristalBond hiçbir cam güvenlik özelliğini değiştirmez yani belirli bir darbe şiddetinde camın kırılması gerekiyorsa cam kırılır.


6.1.6--KristalBond net görüntü sağlamak üzere standart olarak şeffaftır. Talep üzerinde açık yeşil ve mavi renkler de mevcuttur.


6.1.7-- UV-Morötesi ışınım aynı zamanda mavi renkli ışınımıda içermektedir.Mavi ışık ise hücrede DNA nın yapısını ve sirkadyen ritmi bozan canlılığa aykırı bir ışınım türüdür.Bu anlamda KristalBond, UV ışınlarının %99’unu keserek insan sağlığı için zazarlı ışınımın bulunulan mekan girmesini engelleyerek sağlığa katkı yaptığı düşünülebilir.


Kristalbond  aynı zamanda  güneşten gelen kızılötesi ışınların-ısı ışınımını %90’ını perdeleyerek ısıyı azaltır(yazın serinletme özelliği). Öte yandan kristalbondun En güzel olanı pencerelerinizden gelen görünür ışığı kesmemesidir.


a)--6 mm lik çift camda kızılötesi ışınımın % 70 ini  geçirirken kristalbond lu cam ise sadece % 10 unu geçirir.


b)-- 6 mm lik çift camda görünür ışığın % 90ını geçirirken kristalbond lu cam ise % 80 unu geçirir.


c)-- 6 mm lik çift camda UV Işınımının % 40,geçirirken kristalbond lu cam ise % 1 unu geçirir.


d)--Güneş ışınımının %51 Kızılötesi-kızılaltı(780-30.000 nm) ,      %47 Görünür Işık(400/700 nm) , %2 UV- morötesi (Dalga boyu 380nm) - Işınımından oluşmaktadır.


e)-- KristalBond kaplama içeri gelen ışığı engelleyerek/keserek içerinin görüntüsünü daha karanlık bir duruma getirmez ancak  görünür ışık geçişi sadece %10 ila %14 arası düşer.6 mm lik cama kristalbond uygulamasından sonra görünür ışıktaki azalma  sadece % 10 dur.


f)--3mm düz cam float cam güneş enerjisinin %8’ini yansıtır, %9’unu emer ve %83’ünü (doğrudan) geçirir.


g)-- Cam sistemlerinde Gölgeleme katsayısı-SC değeri yükselerek 1,0’e yaklaştıkça güneşten ısı kazancı artar  ki kış koşulları için uygundur-soğuk iklimler için, azalarak 0,0 ’a yaklaştıkça güneşten ısı kazancı azalır, dolayısıyla binanın soğutma yükünü azaltır  ki yaz koşulları-sıcak iklimler  için uygundur.Öte yandan  ısı yalıtımı için fikir veren U-değeri ne kadar düşükse malzemenin yalıtım değeri o kadar iyidir.


h)--Kristalbond uygulamasında camın kaplanması Pencerelerin büyüklüğüne bağlıdır. Ortalama 2 kişi koşul ve şartlara bağlı olarak 1 günde 40 m2'ye  kadar kaplama yapabilir.

k)-- KristalBond renkli filmin üzerine kaplanamaz .Zira ;Camın üzerine sıvı uygulamadan önce ilk yapmamız gereken filmi sökmektir.


l)-- Camın üzerinin kaplanmasının ardından oluşan koku nun nedeni olan Solventlerdir.ve  bu koku                1 gün içerisinde yok olur. İyi bir havalandırmayla daha hızlı yok edilebilir. Üründe kullanılan maddeler toksik madde değerlerini aşmamaktadır.

 

6.1.8--Kristalbond uygulaması ile camlar kızılötesi (IR) ışınları % 90 oranında engelleyerek ,Yazın ortamda 6 ila 10 derecelik bir serinlik sağlarken , kışın ise iç mekandaki sıcağın camlardan dışarı kaçmasını önleyerek yaklaşık 3 derecelik bir fark sağlar.


6.1.9-- KristalBond uygulaması ile ortamda ortalama olarak sıcaklık  3 -5 C°, aşırı durumlarda 7 - 10 C°  civarında azalır. Japonya’da yapılan araştırmalarda kristalbond uygulaması ile soğutmada  yaklaşık % 14.8’lik bir tasarruf hesaplanmıştır.


6.1.10-- KristalBond uygulaması Eşyaların solmasındaki en büyük etken olan zararlı Mor ötesi(UV) ışınlarını % 99 oranında keser.


6.1.11--Şeffaf yapısı sayesinde güneş ışığından maksimum derecede faydalanmaya olanak sağlayarak suni aydınlatmadan da tasarruf sağlar.


6.1.12--Kristalbond’un nano teknolojik Sol-Gel teknolojisi ile üretilen malzeme yapısı , içinde cam ile özdeş malzemeler içeren bağlayıcılar bulundurmak suretiyle etkinliğini sağlar ki bunlar Yüksek performanslı infrarek emicileri-Yüksek performanslı ultraviyole emicileri-Nano renk pigmentleri  sonuçta  şeffaflıktan bir şey kaybettirmeden hafif renklenmesini de sağlar.


6.1.13--Camsı özelliğiyle Kristalbond’un ömrü camınızın ömrü kadardır.


6.1.14--KristalBond kaplı camı temizleme için; Pencereyi yumuşak bir bez ve yumuşak bir deterjanla yıkayanabilir ve bu amaçla Asitli veya bazlı deterjanları kullanılmaz..


7—Kristalbond yazın uygulandığı ortamı 6-10 C e serinletirken,aynı zamanda klima kullanımını azaltarak,elektrik kullanımında yaklaşık  japonyadaki ölçümlerde  % 14 tasarruf sağlamakta ; kışın ise sıcağın camlardan dışarı kaçmasını önleyerek 3 C lik bir iç sıcaklık farkı meydana getirerek ısıyı içeride tutmakta.

 

8—Kristalbond eşyaların solmasına neden olan mor ötesi ışınımı % 90,sıcaklığı taşıyan UV ışınımı ise % 99 oranında kesmekte.Görünür ışığı ise % 76 oranında geçirmekte.

 

9—Kristalbond pencerelerdeki buğuyu da azaltmakta.Kristalbond insanları UV ışınımı keserek cilt kanserinden korumakta,UV ışınların çektiği böcekleri azaltmakta,mobilya ve değerli eşyaların solmasını engellemekte.

 

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 598

Eklenme Tarihi : 25.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.