MAKALELER / Isı Yalıtım Uygulama Kuralları





1--ISI YALITIMI-1

 

1--Binalarda ;


Çatılardan…………… % 7


Dış duvarlardan……. % 40


Döşemelerden………. % 6


Kapı-pencerelerden… %17 oranında ısı kayıpları olmaktadır.


1.1--Binanın dıştan mantolama yapılmak suretiyle yalıtılması ile % 50 ye varan oranda enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.


2--Türkiyede 16 miyon konutun % 91 inde yalıtım yok.Danimarka da çatı kalınlığı 40 cm-Türkiyede 7 cm.Bu anlamda aynı konfor için Avrupalılardan 4,5 kat fazla enerji harcıyoruz.


3--Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan ve sera etkisi yaparak,atmosferin ısınmasına neden olan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece  atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur.


4--Isı yalıtımı kışın ısınmak harcadığımız yakıttan-, yazın serinlemek için harcadığımız elektrik enerjisinden  tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalı


5--Tüm binalar için çıkarılacak yasa-yönetmelik ile  yapılacak zorunlu:


5.1-- dıştan min. 5-6 cm (sertbeyaz-karbon esaslı stroporlar ile  mantolamak  hem ısıtma hem de soğutma maliyetleri düşecektir.


5.2—Bodrum kat perdelerini min 3 sert 32 dansinite mavi-XPS strafor ile mantolamak suretiyle perdelerin donatısı-demiri korunduğu gibi bina için ısı yaltımı yapılmış olacaktır.


5.3--Binanın zemin üstünde kalan dış yüzeyinde olan brüt beton yüzeyler perlit esaslı sıvalar(Stryonit,termocoat,ytongun sıvaper) sıvanırsa ve kirişler beton döküldükten sonra bu delikler ile perçin olsun diye üzerine 3 cm delik açılmış 3 cm kalınlığında mavi stroporlar ile mantolanırsa ısı köprüleri önlenir ve donatı korunur


5.4--Binada zemin kat ve normal katlarda odalarda şap altına 32 dansinite 3 cm mavi stropor 3 cm aralıklarla zemine sıva ile yapıştırıldıktan sonra üzerine 160 gr lık file çekilip(betonun çatlamasını önlemek için) 5 cm şap atılması ile son yönetmelik gereği katlar arası ses ve ısı yalıtımı yapılmış olacaktır.


5.5--Çatı katında mertek üstüne çift kat membran ,altında strafor kullanılmayıp(strafor güneş ışınımıyla çözünmekte-dağılmakta) 10x10 cm mertek aralarına 8-10 cm şilte tip taş yünü doldulup, üzeri 8-10 mm OSB ile kapatılacak ve onunda üzeri alçıpan yada lambri ile kapatılacaktır.


5.6--Yönetmelik gereği bitişik nizamda,ısı ve ses yalıtımı için açık veya kapalı durumda (kapalı durumlarda deprem straforu konulduktan sonra ) iki 8,5 cm tuğla arası 3 cm 20-24 dansinite beyaz sert strafor kullanılması şarttır.


5.7--Katda bitişik çift dairelerin ortak duvarı ısı ve ses yalıtımı için iki tuğla arası 2 cm yoğun+2 cm düşük yoğunluklu taş yünü ile yapılması.


5.8--Üst normal katlarda yoğuşmaya bağlı küflenme-mantar oluşmaması için,tavan üstünde-teraslarda brüt beton üzerine      5 cm 32 dansinite sert mavi strafor üzerine su yalıtımı yapıp  5 cm fileli şap atıp-üzerine seramik döşenmesi uygun olacaktır.


5.9—Pencerelerde havalandırma için yarım açılabilir pencereli ,ısı yalıtımı için 12-16 mm çift cam veya ısı cam uygulaması ve % 25 ısı tasarrufu sağlayan içten kristal bond jel filmi uygulaması.


6--Doğal ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak ısı yalıtımda çok önemli sonuçlar alınabilir. Bu anlamda aşağıdaki ısıl geçirgenlik değerleri fikir verici olarak ifade edilmiştir.


6.1-Doğal malzemeler:


Taşyünü……..…….........0,04


Huş ağacı tahtası……0,14


Mantar levha………..0,043


Kamış levha………….0,05


Kızıl çam tahta……….0,14

 

Bims………………......….0,18


İzotuğla…………..…….0,20


yatay delikli tuğla…….0,45


polistiren sert köpük…..0,04


cam yünü……………..0,043 W/m2K


6.3--Sonuçta  killi toprağa kattığınız saman ile uygun mimari konsrüksiyonda  yerine göre  çok uygun bir ısı yalıtımı da sağlayabilirsiniz.Bu anlamda doğal inşaat yalıtım malzemelerinin neler olduğu ve ısıl geçirgenliklerinin değer hesapları idarelerce ilgili enstitüler vasıtasyla yaptırılmalıve özellikle kırsal kesimde bu yaklaşım ile çözümlere gidilebilmelidir.


7--Isı yalıtımı ile ısıtma ve soğutma giderleri %50 oranında azalmaktadır.


7.1--Bu aynı zamanda toplam enerji tüketimimizin %65 inin ithal enerji olduğu düşünülürse ayrı bir önem arzetmektedir.


8--Binalarda yapılacak havalandırma ile(pencere tipi aspirasyon-vantilasyon-veya motorla açılan çapraz kat  pencereleri vasıtasıyla yapılacak doğal havalandırma sistemi ile) mevcut klima sistemleri destekleneceği için enerji tasarrufu sağlandığı gibi iç hava kalitesi de yükselecektir.


8.1--Enerji tüketiminin dağılımı incelendiğinde, toplam enerjinin yaklaşık % 40’ının binalarda kullanıldığı görülmekte, binalardaki ısı kayıplarının % 30’unun ise pencereler yoluyla gerçekleşmesi burada alınacak yalıtım önlemlerinin önemini bir kez daha göstermektedir. Araboşluk genişliği 6 mm’den başlayarak 16 mm’e doğru arttıkça çiftcam ünitesinin yalıtım değeri de artmaktadır.


8.2--Oda  sıcaklığı çift camlardan % 70 oranında  ışınımla; % 30 oranında iletimle dışarı kaçmaktadır. Low-E kaplamalar ısı kaçışının bu % 70’lik bölümünü denetleyebildiği için ısı kontrolünde etkili olabilmektedir.


8.3--Çok amaçlı çift cam üniteleri;Kışın bina iç ısısının dışa kaçışını engelleyerek ısıtma giderlerini,Yazın güneş ısısı girişlerini denetleyerek soğutma giderlerini azaltmaktadır.


8.4--low E kaplamalı çift cam üniteleri; ısı yalıtımını , tek cama göre %69, çift cama göre %36 artırmaktadır.


9--Sızdırmazlığın  sağlandığı ve uygun ısıl geçirgenlik değerlerine sahip cam ile% 15-20 civarında enerji tasarrufu sağlanabilir.Bu anlamda Fransa da olduğu gibi Tip  cam tanımı yapılmalı ve yasal olarak uygulanmalıdır.(3-4 tip cam boyutu ve 12-16 mm aralıklı  çift cam)) ve pencerelerin sızırma katsayıları sızdırmanın ölçülebilmesi için sayısal hale getirilmeli ve tam sızdırmaz sistem sağlanabilmelidir.


10--Binalar mantolama yapılmadan önce ısı yalıtım firmaları tarafından yasal olarak geceleyin termal kamera ile fotoğrafları çekilerek yalıtım durumları somut-sayısal hale getirildikten sonra yapılan ısı yalıtımın doğru yapıldığı kanıtlanmalıdırlar.


11--Binalarda Sızıntı ile ısının dışarı kaçmasına karşı Pencere ve balkon kapılarının,kapı  doğramaları ile duvar arasında  boşlukların alçı,sıva,macun,silikon  ile kapatılması gerekmektedir.


12--Apartman giriş kapılarını otomatik olarak kapatan düzenek veya çift kapı kullanımı yada  işyerleri için hava perdesi kullanımı imar yönetmeliklerinde yerini mutlaka almalıdır.


13--Yapılan bir çalışmada mahal sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasında 5-6 C fark olması organizmanın sağlığı açısından en uygun değer olarak kabul edilmektedir.Bu anlamda normal şartlarda  kışın oda sıcaklığı ayarı termostat ile dış ortam sıcaklığı +5,yazın ise dış ortam sıcaklığı-(5-10) derece  olarak ve aynı zamanda 24 C altına düşmeyecek şekilde  ayarlanabilir.Ayrıca radyatör üzerine konacak bir su kabı ile buharlaşan su ortamda kendimizi iyi hissetmemize yardım eder.


14--Küresel ısınmaya karşı Albedo etkisinde güçlü biçimde yararlanılmalıdır. Bunun için Binaların gelen  güneş ışınımını  yansıtması için dış cephe ve çatıları açık renk (beyaz ağırlıklı) boya ile boyanabilir.Bu belediyeler tarafından şart koşulmalıdır.


14.1--Bodrum,Kuzey Afrika Ülkelerinde  vs gibi evleri beyaza boyalı şehirlerde yağış ve sıcaklık durumu,aynı meteorolojik ve coğrafi şartlara sahip şehirlerden daha iyidir. (Bu yöntem ile binaların dış cephesi doğal boyalarla en az kutup buzullarından eriyen alan kadar yapılabilir


15--Binalarda Giydirme Cephelerin ve Çok Katlı  Yapılaşmanın  Küresel Isınmaya Etkileri anlamında ısı yalıtımı yaparken bölgenin normal sıcaklık eğrileri dikkate alınarak ısı yalıtımı yapılmalıdır..Aşırı ısı yalıtımı, herhalde ılıman bir şehir için doğru olmasa gerek.Bir başka durumda ,aşırı ısı yalıtımına bağlı şehirlerin sıcaklık eğrilerinin olması gerektiğinden farklı oluştuğu şeklindedir.


15.1--Burada bir temel varsayım ortaya koymak zorundayız:Binaların; güneşten gelen ısıyı belli oranda  emmesi gerektiği-tam yansıtma durumlarında(kaplama camlı giydirme cepheler) bölgede ısıl gradiyentlerinin(sıcaklık eğrilerinin) olması gerektiği-normalden farklı oluşacağı ve bu ısıl dengesizliğe bağlı yağış rejiminin bozulacağı şeklinde olacağıdır.


15.2-- Bu anlamda İstanbul için:Giydirme cepheli-çok katlı  binaların,İstabul da boy göstermesi ile


1--Meteorolojik olarak: Maslak tarafına yapılan gökdelenler İstanbul'un havasını bozacağı düşünülebilir.İstanbul'u temizleyen lodos ve poyrazdır. Bu binalar yapılırken meteorolojik etütlerin yapılmaması büyük yanlış. Rüzgâr nereye gidecek? Ya gökdelenin etrafından dolaşacak ve yahut gökdeleni aşacak.


1.1--Bu yapılar çoğalırsa İstanbul'un havası bozulur. Anadolu yakasında hava çöker, Sarıyer başta olmak üzere sis artar. O bölgede kirlenme artar. Anadoluhisarı, Kanlıca bölgelerinde da sert rüzgâr estirir.


1.2--Bundan yıllar önce Japonlar ilk köprüyü yaparken günlerce etütler yapıp hava akımlarını incelemişlerdi. Biz bunları pek ciddiye almıyoruz


2--TOKYO - Japonya'nın başkenti Tokyo'da hava sıcaklığı 34 dereceye yükseldi, bunalan halk, hafta sonu Toşihamen Su Parkı'na akın etti. Yetkililer bunaltıcı havayı, yeşilliği az, asfaltı ve betonu bol kent merkezinde ısının yoğunlaşmasına bağladı. Tokyo'da aşırı sıcaklar can aldı .


2.1--Tokyonun giydirme cepheli yüksek binaları-yeşili az/asfaltı bol şehir merkezinde ısı yoğunlaşması-ısının bölgede dağılımını bozmakta ve sonuçta şehir merkezini bir ısı adası haline getirmektedir.



2-Isı Yalıtımı:


1--Dış Duvar Isı Yalıtımında 2 Bölge(İstanbul vs için) 5 cm-(24-26) dansinite EPS-Beyaz Sert Strafor Kullanılacak.


2--Mantolama-Yalı baskı yaparken strafor plakasına en az 3 dübel atılacaktır. ve mantolama yere kadar indirilecektir.Mantoyu korumak için zemin kat duvar stroforları 5 cm aralıkla döşenecek ve pencere altına kadar olan kısmın üzerleri seramik kaplanacaktır.


3--Duvarlar örülürken  duvar-kiriş bileşimlerine iki taraflı olarak file yapılması ve ses-yangın-ısı yaltımı/nem dengelemenmesi için  kaba sıva üzerine alçı sıva çekilmesi uygun olacaktır. 

 

4--Bitişik Nizam Binalarda bitişik dış  duvarlar 2 cm Beyaz Sert straforlu çift duvar olacak. 


5--Katda çift daire varsa ortak duvar 4 cm(2 cm yoğun-2 cm düşük yoğunluklu) 4 cm taşyünü çift duvar olacak.   


6--Cephe kaplamada sabit pencerenin arkası zeminden  1 m kadar olan kısım kısımda 5 cm taşyünü-cam yünü olacaktır.Cephe kaplamada, cephe kaplama malzemesi  ile taşyünü-karbonlu strafor arasında boşluk olmamalı(boşluk yangın bacası gibi çalışıyor)-arada naylon vs yanıcı malzeme olmamalı-cephe kaplama malzemsi A sınıfı yangın yalıtımınına uygun yanmaz belgeli(saray vs) olmalı. 


7--Pencerelerde ahşap-plastik 12-16 mm aralıklı çift cam kullanılması uygun olacaktır.  


8-- Çatı Yalıtımında yasal olarak yanmaz malzeme kullanılmalıdır.


8.2--Bu anlamda oluklu strafor veya strafor plaka,E sınıfı yanıcı malzemelerin kullanılması yasak olup-uygun değildir.


8.1--Çatılarda kaplama malzemesi olarak yüksek ısı depolaması vede dengelemesi için kiremit kullanılması ve ön sıraya sadece alaturka kiremit döşenmesi ve Kiremit altına su yaltımı için çift kat membran yapılması uygun olacaktır.    


9--Çatı yalıtımında  konutlarda  mertek altına 8-10 cm Cam yünü şilte-izocam ile kaplandıktan sonra , üzeri OSB -lambri-alçıpan ile  kapatılabilir.  


10--İşyerlerindeçatılar çelik çatı olarak yapılabilir.Çelik çatı üzerine de  panel sandaviç yapılabilir. 


12--Bina teras yalıtımında  su yalıtım membranı yere yapıştırıldıktan sonra üzerine şap altına olacak şekilde 3-4 cm, 32 dansinite sert XPS-Mavi strafor plaka membran üzerine yapıştırılarak sabitlenecektir.Ardından file+4-5 cm şap+likit çift kat su yalıtımı+silikonlu harçlı seramik yapılabilir.Yada membran yere serildikten sonra 1 kat-0,75 cm perlitli sıva(styronit vs) kurduktan sonra 1 kat-0,75 cm  perlitli sıva+likit çift kat su yalıtımı+silikonlu harçlı seramik yapılabilir.


13--Binanın dış cephesinin beyaz-krem gibi açık renkli kendini temizleyen boyalarla boyanması serinlik açısından  uygun olacaktır.  


14--Bina taban yalıtımında Bodrum Katta daire varsa  şap altına 5 cm, 32 dansinite sert XPS-Mavi Starfor kullanılacaktır. Straforlar zemine 1 cm aralıklarla yere yapıştırıldıktan sonra üzerine şap atılacaktır.  


15--Yönetmelik gereği katlar arası ses ve ısı yalıtımı için banyo-wc dışındaki mahallerde  Zemin ve Normal Katlar için Şap altına 32 dansinite 2 cm sert XPS-Mavi  Strofor kullanılacaktır.Straforlar zemine 1 cm aralıklarla yere yapıştırıldıktan sonra üzerine şap atılacaktır.


16--Kat döşemeleri için asmolen köpük gibi yanıcı malzeme kullanılamaz.


 17--Kolonlar,Açık Çıkmalar ve kirişler 3 cm 32 dansinite XPS-Mavi Straforla yada 4 cm perlitli sıva sıva ile yalıtılacaktır.   


18--Çatı Yalıtımında Kiremit Kullanımı:


1--Çatı ısı ve su yalıtımında en uygun  malzemeolarak  kiremit kabul edilebilir.


2--Kiremitin gelen güneş  ışınımını  kaplama altına geçirme oranı % 6 iken--Şıngılda %37-Arduvazlı membranda % 70 olup ısı yalıtımı anlamında en uygun yalıtım malzemesi yine kiremittir.


3--Kiremit döşenirken 45 derecelik eğimden sonra kiremitleri saçaklarda ilk üç sıraya çivili ve çıtalı olarak tespit etmek gerekir ve ilk üç sırayı alaturka kiremit,ardındakileri normal döşemek estetik ve çevre koruma(kuşlar alaturka kiremitlere yuva yapabiliyor.Bu anlamda sokak ve doğal çevreyi yok saymayan- dışlamayan çözümleri üretmek gerekir.Betonla değil kuşlar ve sokak hayvanlarıyla aynı şehri paylaşıyoruz.) açısından uygun olacaktır.


4--Çatılara Kiremit Döşenme İşlem Sırası:


1--Mertek üstü 3 mm kauçuk membran döşenmesi    

2-Kauçuk membran üzerine 2 mm membran döşenmesi 


3-Kiremitin döşenmesi  

4-mertek altına 5x10 cm ler arasına cam yünü doldurulması ve alçıpan-lambri ile kapatılması.


5--Kiremit Döşenmesinde:


1-Mimaride gizli dere yapılması kiremitin rüzgar ile kalkması ihtimalini en aza indirir.Gizli dere binanın çatı izdüşüm dış çizgisinde 80 cm yükseklik ve 13,5-19 cm tuğladan set yapılması arkasına 50 cm genişliğinde dere oluğu(gizli dere) bırakılması ve derenin arkasından 60 cm-3 sıra ile çatının başlatılması.


6--Kiremit Dizilimi Şöyle Yapılabilir:

6.1--En ön sıraya 1.5 cm çıta çakılması ve ön sıraya her kiremitin paslanmaz çelik tele bağlanması ve 7 kiremitte bir telin çatı tahtasına çivilenmsi.Arkaya doğru 7. kiremit sırasınında bu şekilde yapılması.İki kiremit sırası arasında kalan kiremitlerin sırasında her 7 kiremitten birinin tele ve kiremit altı tahtaya sabitlenmesi.


19--Temel su yalıtımı için minimum 10 cm grobeton üzerine minimum 2 mm membran serildikten sonra bohçalama yapılması uygun olacaktır.   19--Yapı ve Yalıtım Malzemelerinin CE veya G uygunluk isareti ve uygunluk beyanı veya belgesi alması zorunludur.Kullanılan malzemeler mutlaka TSE li olacaktır.

 

2.1--Yüksek Katlı Binalarda Duvar Örülme Tekniği:


1-Yüksek katlı binalarda (10 kat dan sonra) deprem anında duvarların stabilitesini korumak gerekir zira kat adedi arttıkça depreme bağlı salınım artar.Bu nedenle duvar örülmesinde bazı kritik noktalara dikkat edilmesi gerekir.Bunlar:


2--Duvar iki kolon arasına,zemin ile kiriş arasına döşenirken,zemine döşenen ilk bir sıra tuğla(gaz beton,bims vs) döşenirken zemine belli aralıklarla 15-20 mm lik sağlamalar vidalanır ve gaz beton  tuğlanın oyuğu bu saplama girer.Dolayısıyla tuğla ile ilk bir sıra arasında harç dışında fiziki bir bağlantı sağlanır.


2--Zemine ilk sıra örülen tuğlanın üzerine normal iki sıra daha tuğla örülerek 3 sıralık tuğla boyuna erişilir.Bu sıra tuğlada,solda tuğla ile kiriş bir L ile çivi ile birbirine bağlanır.Ayrıca bu 3 sıra tuğlanın üzerine yanal kesitte z biçiminde paslanmaz çelik file boydan boya örtülüp,öyle sıva atılır.Yani yanal kesitte paslanmaz file tuğla üstüne oturup soldan aşağı 2 cm dikey,sağdan yukarı 2 cm dikey kıvrılır.Bu sistem her 3 sıra da bir uygulanır.Duvarın üstte kirişe 2 cm kala örülme bitirilir


3--Duvar ile kiriş arasına 3 adet kama çakılır ve marangoz köpüğü sıkılır.Aynı zamanda duvarın sağında duvar bitimi ile kolon arasına 2 cm boşluklu şekilde örülen duvarımızda araya yine marangoz köpüğü sıkılarak depremde duvarın yerinde patlaması önlenir.


2--TEMEL BİLGİLER:


2.1--Dış Duvar Yalıtımı:


1--Sandaviç Duvar :Ömürlük bir dış duvar modelidir.                                                                                                                  Su bazlı boya + dış sıva + 13,5 YD Tuğla + 5 cm(20-24 dans) Strafor(EPS-beyaz))+ 8,5 cm YD Tuğla+iç sıva+su bazlı boya.


Not-1:Straforun Yoğunluğu:  EPS Straforları 20-24 dansinite olarak bulmak mümkün olup-XPS(mavi-pembe) strafolar 28 dansinite ve üzerinde üretilirler.Strafor çok yoğun olursa(28 dansinite ve üstü) bu durumda su buharı geçişi azalır.Eğer Strafor 20 özellikle 16 dansinite altı seçilirse,bu durumda strfaor birkaç yıl içinde sıcak vs ile özelliğini kaybetmeye başlar ve çift tuğla arsında straforun tozları kalır.


1.1-- Sandaviç  Duvar Uygulaması:  Isı yalıtımda ikinci bir yöntem olarak da Sandaviç  duvar yapılabilir.Sandaviç duvar için  iki 13,5-8,5 cm tuğla arası 5 cm  (20-24)    dansinite küçük-sert tanecikli-…..Beyaz EPS Strafor ile yapılabilir.Sandaviç duvarda 16-20-24 dans beyaz-küçük tanecikli-sert strafor önerilir zira Mavi straforlar 28-32 dans civarında olup su buharı geçişini engeller bu nedenle mavi straforların ancak dıştan mantolama kullanılması uygundur.


Sandaviç duvarda 5 cm beyaz sert strafor kullanıldığında 25 cm lik kirişten dolayı 2 cm dışarıda diş oluşur.Kirişler 20 cm olup,13,5+8,5 cm+5=27 cm olup,sandaviç duvar kirişi 2 cm taşmakta,bu taşan 2 cm diş için   kirişe  28 dansinite XPS veya EPS strafor ile mantolama  yapılır.Bunun için kiriş kalıbı 25 cm değil 28 cm olarak yapılır ve 3 cm strafor döşendikten sonra 25 cm lik kirişin betonu dökülür.Bu şekilde duvar düz-tek yüzey  hale getirilir..


1.1.1--Strafor konulurken , yüzeyi betonu tutsun diye pürüzlendirilir ve  strafor plakasında 5 noktada 2,5-3 cm çapında delik açılır ki beton döküldükten sonra bu boşlukları doldurduracağı için,strafor plakasını betona bir nevi beton perçin ile birleştirilmiş olur.


2-- Duvarlarda Küflenme Problemi-Strafor Yoğunluğunun Önemi:


2.1-- İç ortamda insan ve insan etkinliği(yemek pişirme vs)ne bağlı  Ortamda su buharı bulunur.Bu su buharının dış duvarların oda iç kısmında ,dış duvar bileşenelerin üzerinde bulunan mikro delikler-poorların kapatılması dolayısıyla  (tuğla+strafor+boya)dış duvardan atmosfere geçememesi sonucu dış duvarın iç kısmında su buharı yoğuşması oluşur.Oluşan  bu nemlenmeye bağlı olarak iç yüzeyde mantar- küf tabakası ve  pul pul boya dökülmesi meydana gelir.Su buharının atmosfere geçişini engelleyen nedenler şunlardır:


2.2--Dış duvarın dış yüzüne BTB yapılması. 2-İç duvarın saten-yağlı boya ile boyanması 3-Yoğunluğu 28 dansinite üstü(XPS) strafor kullanılması.


2.3--Dış duvar ısı yalıtımında kullanılan straforların  terlemeye karşı, su buharı difüzyonu açısından  20-24 dansinite arasında olması uygundur,.4 kişilik evde ev içi etkinlikler ve insan ürünü olarak  günde normalde 25-30 Lt su buharı üretimi olup,Pencere havalandırmasıki doğal havalandırma ile ortamda bağıl nemi % 60 azaltan bir yöntem olup- ortamdaki su buharı yada nemin  duvardaki mikro porlar (delikler ile) dışarı atılması gerekir.aksi takdirde bu buhar duvar iç yüzeyinde yoğuşarak  mantar-küf oluşuna neden olur.

2.4-- 28 dansinite strafor kullanılması halinde su buharı difüzyonu zorlaşacak ve ayrıca iç sıva üzerine saten-yağlı boya sürülmesi halinde tam terleme oluşacaktır.Kısaca terlemeye karşı strafor yoğunluğunun 20-24 dansinite aralığında olması- gerekir,dayanım açısından ise yine 20 dansinitenin altına düşmemesi min 16 dansinitenin altına kesinlikle çekmemesi gerekir.


Eskiden kullanılan 2,5 cm 10 dansinite yoğunluklu straforlar 3-4 yıl içinde özelliğini kaybedebilmektedir.Öte yandan 3 cm sert strafor ile 5 cm sert strafor arasındaki m2 fiyat farkı % 30 olup,bu kadar düşük fiyat farkı için daha kalın strafor yerine incesini seçmek doğru olmasa gerek.


Kullanılan straforlar B1 sınıfı yangın özellikli olmalı.Bu anlamda B1 sınıfı malzeme alev alır ancak alev ilerlemesi olmaz.


3--Binalarda ısı yalıtımı için kullanılan straforun yoğunluğu dış duvarda 24 dansinite,şap altına ise 32 dansinite olup,projeye göre kalınlığı dış duvarda 5 cm,bodrum kat döşemesinde 5 cm,ara kat döşemelerinde 2 cm dir.Bu anlamda dışa duvarda 5 cm yerine 3 cm strafor kullanılması projeye aykırı olduğu gibi 3 cm profor ile 5 cm strafor arasında sadece % 30 fiyat farkı gelebilir ki müteahhit in böyle bir ucuz hesaba giremsi de ayrıca doğru değildir. 


3--Dış Duvar Mantolanmasında Detaylar:


3.1--Isı yalıtımda mantolama için  kullanılacak file alkali dayanımlı 160 gr/m2 olması uygundur.Mantolama yaparken kirişi ile duvarın birleşimi depremde duvarın kirişten dağılmasını önlemek için file özellikle paslanmaz çelik file çekilmesi uygun olacaktır


3.2--Strafor panelleri ve duvar kalekim+panel tutkalı ile bütün panel ve duvar yüzeyi iyice sıvandıktan sonra yapıştırılmalıdır.Yoksa panelin 5 noktasına topak olarak vurulmuş olarak paneli  sıva harcı ile duvara vurursanız belli bir süre sonra panel duvardan ayrılıp yere inebilir.Kısaca hem panel hem duvar sıvandıktan sonra panel yapıştırılmalı ve de panelde 3-5 adet dübel ile duvara sabitlenmelidir.


3.3--Bazı üzeri kumlu panelllerin dübellemek için üzerinde hazır pullu yıvası olaup,bu pulllar ile panel duvara sabitlenmekte ve işlemden sonra pulun üzerini kapatan panel parçası yapıştırılarak panelin dış yüzeyinde görünümün bozulması oluşmamaktadır.Üzeri kumlu olmayan 20-24 dansinite beyaz(maviler 32 daninite olduğu için su buharı geçişini engelledeiği için içeride su yoğuşmasına bağlı küf(mantar) oluşuna neden olabilmekte) strafor ile mantolamada işlem sırası şöyle olacaktır:


3.4--Mantolamada İşlem Sırası:1-dış duvarın 13,5 cm lik örülmesi ve sıvanması-sıvanın kuruması+ duvar-kiriş bileşimine file çekilmesi  2-Panelin ve duvar yüzeyinin kale kim+panel tutkalı ile sıvanması ve yapıştırılması 3--panelin tanede 3-5 adet dübel ile dübellenmesi   4- 1.kat sıvanın atılması +filenin çekilmesi    4- 2.kat sıvanın çekilmesi 5-Astar sıva çekilmesi 5-Dekoratif sıva  yapılması +subazlı açık renk ile boyama


3.5-- Dış Duvarın Mantosunu Korumak :Çeşitli nedenlere bağlı olarak delinmesi-kırmak-darbe alması vs Dış duvarın mantosunu korumak için  dış duvar , Zemin katta , zeminden 1.70 m ye kadar olan kısmı veya pencere altına kadar kısmını  ;  


1--dış mekan seramiği veya dekoratif taş ile kaplanabilir.


2--Manto üzerine sıva yaparken ,manto üstünü 1 cm göze büyüklüğüne sahip ince paslanmaz çelik tel hasır ile kapladıktan sonra manto üzerine sert sıva yapmak.


3--Sitelerde uygulanan bir yöntem olarak , mantolanmış dış duvar önüne çocukların girmemesi için çiçeklik yapılması.


4--Zımba teli gibi ince demir tel-Gramiks i beton harcına katılabilir.Bu suretle sert sıva elde edilir.


5-- Dış duvarda yapılan manto,zemine-yer seviyesine  kadar indirilmelidir.Mantoyu korumak için


a)-Mantonun Pencere altına kadar olan bölümünde,Straforlar,duvara çakılmış strafor aralığı kadar 5 cm lik çıtaların arasına döşenir.Yada strafor plakaları 3 cm aralıklarla duva sabitlenirki bu 3 cm boşluklara araya harç girerek,fayansın daha sağlam olarak duvara tutunmasını sağlar.Ve bunun üzerine kalekim-kaba sıva  ve fayans döşenebilir.Eğer manto yapılmış ise manto 5 cm aralığı olarakpencere altından yere kadar kanal olarak  tuğlaya derinlikte spiral taş ile çizilir ve geniş ağızlı murç ile boşaltılır. Ve bu boşuğa 5 cm kalınlığında  çıta çakılır.Üzerine file ile fayansı yapılır.


b)-İkinci bir yöntem olarak da Mantonun Pencere altına kadar olan bölümünde,strafor döşenmeyip-sadece 2 kat sıvaper (ytong un ısı yalıtım sıvası) ile kaba sıva yapılıp-üzerine seramik yapılmalıdır.


c)-Üçüncü bir yöntem olarak da zemin katı sandaviç,normal katlara mantolama yapmak uygun olabilir.


3.6--Kirişlerin Mantolanması: Dış duvar  kirişlerine kadar  mantolanması gerekir.Yalıtımsız kiriş yalıtımlı tuğla duvara göre 1,5 kat yalıtımsız tuğla duvara göre 5,5 kat daha fazla ısıl geçirgenliğe sahiptir.Bu anlamda kirişler mutlaka 5 cm 16-24 dans XPS Strafor ile mantolanmalıdır.Mantoya bağlı olarak  kiriş kalıbı ytong duvarda 25+5=30 cm ,sandaviç duvarda 25+2=27 cm olarak yapılmalı,strafor kalıba konulduktan sonra beton dökülmelidir.


3.7--BTB ,mantolamaya göre binanın dış yüzeyini korumada oldukça dayanıklı malzeme olarak kabul edilebilir.Ancak bina bina içinin , duvar yüzeyindeki mikro deliklerden gelecek havayı keseceği için mahaller nefes almaz hale gelir.


Ayrıca su buharının bu deliklerden dışarı kaçısını engellediği için duvarda ısı köprülerinin olduğu yerlerde yoğuşma ve ona bağlı küflenme durumu ortaya çıkacaktır.

              

Bu nedenle dış  duvar dış ve iç yüzey kaplama malzemesi olarak yağlı boya-BTB yerine su bazlı boya önerilebilir.Yine ayrıca Dış ortamda boyasında malzeme yüzeyini koruyan ve kendini yenileyen boya olarak jotun boya da kullanılabilir.


3.7.1--Dış duvarda BTB  Uygulması ve  Boya İşleri:  Dış duvarın iç kısmının su bazlı boyanması-dış duvarın  dışının BTB yapılıyor ise  fiili boyanın kılcal çatlak önleyici bepermo adlı katkısının kullanılması uygun olacaktır


3.8--Dış Duvarda Mantolama:


Isı yalıtımında mantolama yapılrken yeni binalara dıştan mantolama,eski binalara ise içten 5 cm 24 dansinite beyaz sert strofor ile mantolama ve üzerine içten alçıpan uygulaması uygun olacaktır.


19 cm Tuğla ile dış duvar ve kirişleri 5 cm (20-24 dans) XPS-EPS  Strafor ile mantolamak+su bazlı boya yada hazır arduvaz vs kaplı manto uygulaması


3.8.1--Dış duvarların veya bina bodrum iç duvarlarının içten-mutlaka-dıştan mantolanmasında beyaz-EPS strafor kullanılmalıdır.


3.9-- 1999 Marmara Depreminden sonra yapılan saha incelemelerinde yıkılan binalar için sandaviç duvarların ortadan ikiye ayrıldığı saptanmıştır.Bu anlamda sandaviç duvarlar deprem açısından oldukça zayıftır.Bu anlamda duvarların 13,5 cm tuğla ile yatık-19 cm olarak örülmesi ve üstüne 5-6 cm 24 dansinite strafor ile mantolama yapılması ve manto üstünün su bazlı boya ile açık renk olarak boyanması en uygun çözüm olabilir.


4--Dış Duvarda Kullanılacak Strafor :Isı yalıtımında ,öncelikle kolon ve kirişlerinde yalıtımını mümkün kılan,soğuğu,mantonun dış yüzeyinde karşılaştıran   4-5 cm kalınlığında… ((16) 20-24)    dansinite küçük-sert tanecikli-…..Beyaz EPS-XPS  Strafor    ile dıştan mantolama önerilebilir.. Normal dış duvar mantolanmasında,  kirişin mantolanması problemi yoktur zira hem dış duvar hem de kiriş ve kolonlar mantolanmaktadır.


5--Dış Duvar Tuğlası Olarak :  


5.1-- 13.5 cm lik tuğlayı  20 cm lik kısmı olacak şekilde duvara döşenmesi.


5.2--19 cm İzotuğla—19 cm BİMS—19 cm Ytong kullanılabilir.

Döşenen tuğlanın iki tarafı içten-dıştan 2 cm olacak şekilde sıvası(kabuğu) atılmalı ve dış sıvanın üzerine mantolama yapılmalıdır.


Mantolamada manto yüzende iç ortam ile dış ortam arasında ısı köprüleri oluşmaması  ve yapılan mantonun ısıl direnci imalata-işçiliğe bağlı olarak artması için ,dış duvara dübelenen mantonun-strafor plakaları arasındaki boşluklara dolgu yapılmalı veya duvar kiriş bileşimleri de mantolanmalıdır


5.3-- Ytong Duvar-1:


1--Uygulama Detayı-30 cm Ytong Duvar: Sıva Su bazlı boya +dış sıva + Sadece 30 cm Ytong+ iç sıva+su bazlı boya.

Bu sistemde Ytong döşenirken kirişten 5 cm dışından başlanarak döşenir ve bu 5 cm için kiriş yine 20-24 dans XPS Strafor mantolanır. 


2--Uygulama Detayı-20 cm Ytong Duvar: Su bazlı boya + dış sıva(sıvaper) +  Sadece 20 cm Ytong+  iç sıva(sıva per+ su bazlı boya.Sıvaper:Ytongun ısı yalıtım sıvası.


6-Dış Duvar Boyları :


6.1--Dış duvar iç ve dış cephesi ; su bazlı boya ile her 5 yılda bir boyanmalıdır.Dış duvar açık renk boya ile boyanır ise , gelen güneş ışınımını yansıtacağı için bina içi  yazın daha serin kalabilir.


6.2--Termoşilt-thermoshield: Özellikleri:Küflenmeye karşı etkili-zor yanıcı--kirlenmeye karşı mukavemetli(antielektrostatik)-çatlak önleyici/kapatıcı-elastik)-UV ışınım ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı.cihazlar ve insanlar için antistatik(patlayıcı madde depoları için uygun olabilir)-duvarlarda daha yavaş soğuma olması-nemi düzenleme işlevi-ısıyı oda içine hapsetme-yansıtma-tel:0312.3411900-www.teknolojikyapi.com 


7--Dış Duvar Sıvaları-Kaplamaları:


7.1--Perlitli Sıvalar: Sıvada ısı yalıtımında Strafor yerine Isı yalıtım görevi gören Perlitli sıvalar kullanılabilir.Bu anlamda ;  


1-- Sıvaper Isı Yalıtım Sıvası :Ytong un perlit esaslı gazbeton-tuğla ve beton üzerine uygulanabilen , Sıvaper ısı yalıtım sıvası veya Sıvaper ısı yalıtım -harcı(k=0,064 kcal/hmhC)-Kullanılacak sıva kalınlığı iç sıva 2 cm-dış sıva 2 cm, toplam 4 cm kalınlık gerekmektedir.


2-- Termocoat :Firma olarak Termocoat vs önerilebilir.…Termocoat ı içtenve dıştan  3 er cm,toplam 6 cm sıva kalınlığı-veya dışta su bazlı boya ile boyamak. Termocoat un m2 sine 5 kg ve 1 torbası 20 kg olduğu için m2*5/20=m2*0,4 adet kadar torba olması gerekir ve bu torbaların sayısı yalıtımdan sonra raoprtörün tespiti için adet kadar saklanır. Gürsoy yalıtım Ltd. Tlf:0216.3075060-61

Not:Perlitli sıvalar BTB ye uygun değildir. 


3--Styronit:


1--Styronit'in yapısında Perlit, pomza, vermikülit gibi gözenekli yapıya sahip doğal ürünlerle yapılan sıva  olup yapısında  volkanik tüfler, organik, inorganik bileşikler bulunur.


2--Çimento içermez. styronit'i endüstriyel kerpiçe benzetebiliriz. styronit  ömrü ,10 yıl fabrika garantili olup, bina yaşı kadardır. styronit doğal bir ürün olmakla birlikte içeriğindeki az miktarda toksik olmayan ek katkılarla, çürüme ve haşere oluşumu önlenmektedir. 


3--Dış cephesine 4 cm mantolama ve iç cephesine 1 cm Styronit  uygulaması ile % 60 yakıt tasarrufu sağlanabilmektedir.Bunun için mantolama öncesi yapılan sıvayı perlitli-styronit sıva yapmak uygun olabilir. 


4--Styronit kaplama malzemesinin 500 Hz’lik ses frekans değerinde ses yutuculuk değeri 19 dB’dir.Styronit yüksek ses frekans değerlerinde ise, ses yutuculuk değerinin yüksek olduğu ve 500 Hz’ in üzerindeki ses seviyelerinde, daha iyi ses yalıtım özelliği sergiler.Bu anlamda bitişik dairelerin ortak duvarlarının sıvası styronit sıva ile yapılabilir.


5--Isıl iletkenlik değeri 0,06 W/mk ve yoğunluğu 246 kg/m3 dür.İstanbul Ana Bayi: 0216.3784305-06-Pendik/İst.


5--İzobozz:Polyester esaslı duvar kağıdı gibi duvara yapıştırılan ses ve ısı yalıtım malzemesi.Kıvrımlı yüzeylere uygulanabilir.Dübelleme gerektirmez.Yüksek yapışma özelliği ile duvara yapışır.Kaba sıva üzerine 1 kat ardından 2 kat yapıştırma harcı ile yapıştırılıp son kat üzeri file ve mantolama harcı ile işlem biter.Isıl iletkenlik değeri 0,033 W/mk ve yoğunluğu 70 kg/m3 dür.Küf oluşturmaz.Nem almaz.Depremde duvar patlamaz.Ömrü bina ömrü ile aynı olup,geri dönüştürülebilen bir malzemedir.Şap altı,kiremit altı,manto malzemesi olarak ses ve ısı yalıtımı sağlar.İstanbul Ana Bayi: 0212.8538606-Beylikdüzü/İst.


6--Yeni Ürünler:


6.1-- EPS Dolgulu Straforlu BİMS  Bloklar-Yalıtımlı Duvar Bloğu:


1--İzotermit Blok(Atermit):

2--Ölçüler: 40x14x20 cm   , Kuru Ağırlık:6,2 kg/adet   ,   1 m2 Tuğla Maliyeti....26TL,


3-- İzotermit Kalınlığına göre 20 dansinite  Strafor Kalınlıkları:

14 cm.......4 cm-----15 cm.......5 cm------16 cm......6 cm


4--Maliyet:   1 m2 İzotermit Duvar İmalat Maliyeti=(iç+dış sıva(malz+işçilik)-10 TL+26 TL+ (Duvar İşç)+3 TL=39 TL   Sonuç: 1 m2 İzotermit Bitmiş Duvar İmalat Maliyeti=39 TL

5--İletişim:Atermit End. Tic.A.Ş.0262.646 2903 -Tek.Paz Şf. Kenan Başarik:0532.395 5025


6.2--İzoduoBlok(And Grup)- Teknik Özellikler:

1--Ürün Kodu: i2040d    ,

2--20x20x40cm boyutlarındadır.   


3-Dışı pomza taşı esaslı çimento karışımlı bir yapıdan, içi yoğunluklu EPS ( Strafor ) köpükten oluşmaktadır.                                                   

4-Isı geçirgenlik katsayısı U =0,27 W/m2K.   5--60 desibel ses yutma kapasitesine sahiptir.


5--1 adet 20x20x40 cm izoduo® Blok'un üzerine yapılan basınç testinde kırılma yük değeri üniversite raporunda 30 ton olarak belirlenmiştir.


6--İzoduo Ürünler: Adres: Merkez Ofis: Çubuklu Mah.Vatan Cad. No:26 34805 Kavacık - Beykoz / İSTANBUL/Tel : +90 216 425 00 06  Website : www.izoduo.com

7--izoduo® Blok spiral kesme makinaları ile kolayca kesilip dilimlendirilebilmektedir.İzoduo bloklarda çivi çakılabilmekte,testere ile kesilebilmekte,kanal açılabilmektedir.

 İç Duvar:Çimento es+ponza taşı    Lento-120-240 cm çelik hasırlı


6.3--İzoyapı--Sprey Poliüretan Köpük-

1--Uygulama :Gezici poliüretean makina sistemleriyle hammaddeler uygulama yerine getirilir. Ortalama 60 metre uzunluğunda hortum ile poliüretan uygulama yerinde püskürtülerek uygulanır. Sıvı olarak püskürtülen poliüretan 5 saniye sürede şişerek reaksiyona girer genişler ve sertleşir.


2-Teknik Özellikler: Uygulama sonunda ek yersiz, ısı köprüsü oluşturmayan yekpare yalıtım olur. ısı,ses ve su izolasyonu--ek yersiz yekpare uygulama--sıvı olarak enjekte edildiğinden hiçbir boşluk kalmaz-- baz, duman, benzin gibi kimyasallara dayanıklıdır--çürümez, koku yapmaz, bakteri ve haşere barındırmaz-


sıvı olarak enjekte edildiğinden her türlü detayda kesin çözüm sağlar-- işçilik, nakliye, zaman ve en önemlisi ısıtma ve soğutma enerjisinden büyük tasarruf sağlar-- 


trapez sac, oluklu levha gibi yüzeylere mükemmel yapışma sağlar-- lamda değeri oldukça düşüktür(0,022 W/m.K)--


yatay ve düşey zeminlede rahatlıkla uygulanır. üzerinde yürülebilir.-- günde ortalama 1000 metrekare uygulama hızı---


www.ankarapoliuretan.com --Ulus/ANKARA--Telefon :  (312) 312 37 20


7--Zenon panel-10 cm-Yalıtımlı Betonarme Panel:  


7.1--Yapısı: İç sıva+4 cm BS30 betonarme+6 cm XPS Strafor+4 cm BS30 betonarme +dış sıva                             7.2--Özellikler:Çelik ve betonarme her türlü yapılarda  taşıyıcı olan ve olmayan


a)-Dış ve iç duvarlarda bölmeleri,panoları,çatı ve döşemeler için kullanılabilir.

b)--Ses ve ısı yalıtımı sağlamak.  c)--Nakliyei kolay-son derece hafif-(3,5-4 kg/m2)


d )--Deprem için en güvenli yapı(deprem perdesi rolü oynamak-2 kat deprem mukavemeti sağlamak

e )--Tesisat döşemesi kolay-lento/hatıl gerektirmeyen.  f)--Hızlı montaj yapabilme imkanı.


7.3--Montaj: Zenon paneller blok duvar elemanı olarak kiriş üstüne 8 mm ankraj çubuklarının çakılması ve yerine montajı-sonrada paneller  üzeri sıvanmakta. 


7.4--Isı Yalıtım Karşılaştırması: Zenon panel için eşdeğere ısı yalıtım kalınlıkları: 12.5 cm zenon panel=30 cm ahşap=33 cm bims blok=38 cm perlitli beton sıvası=39 cm çift tuğla arası  strofor(xps)=44 cm gaz beton=54 cm gözenekli yalıtım tuğlası=93 cm delikli tuğla


7.5--Hafiflik Karşılaştırması:--Çok hafif zenon panel için birim ağırlık karşılaştırmaları=4 kg/m zenon panel=100 kg/m gaz beton=145 çift tuğla=152 yatay tuğla=190 izotuğla


7.6--Firma: Zenon panel:itimat müh-mehmet büyüktortop-güngören-0212.5753716-www.zenonpanel.com-Fabrika binaları için kaliteli ve uygun olabilir. 


8--Dış Duvarın  Örülmesi:


8.1--Binaların ısı yalıtımında mantolama elemanı olarak 20 dansinite Strafor kullanıldığı gibi perlitli sıva-ısı yalıtımlı sıva  da kullanılabilir.Marka olarak Termocoat marka sıva,Yada Ytong un sıvaper adlı ısı yalıtım sıvası buna örnek teşkil eder.


8.2--Perlitli sıvalar içte en fazla 2 cm,dışta ise en fazla 3 cam olarak 1 cm lik katmanlar olarak uygulanabilir.Yatay Delikli tuğlada 5 cm(içte 2,dış ta 3 cm),19 cm lik Ytong da ise toplam da 3 cm(içte ve dışta 1,5 cm ) yeterli olmaktadır.


8.3--Duvar örülürken,13,5 cm yatay delikli tuğla yatık olarak 19 cm olarak örülür,duvar örülmesi bitip duvar üst yüzeyi kirişe bitiştiğinde 2-3 adet tahta  kama duvar ile kiriş arasına çakılır ve ardından köpük sıkılır.Böylece dış duvar stabil sağlam hale gelmiş olur


8.4--.Ayrıca dış duvar  içten-dış tan yapılan sıva fileli olarak(paslanmaz veya 160 gr lık plastik file) yapılırsa depremde duvarın dağılması yada kirişle birlikte hareket etmesi sağlanabilir.


8.5--Dış duvarın iç tarafı ve iç duvarlarda kaba sıva yaptıktan sonra 1. Kat sıvası olarak sadece alçı sıva çekmeniz yeterli olacaktır ,bu durumda hem  zamandan tasarruf edersiniz hem de ses yalıtımı yapmış olursunuz.


8.5.1--Alçı Duvar Sistemleri:


1--Alçı bölme ve duvar sistemleri artık ev ve ofislerde yaygınlaşmaya başladı

2--Alçı duvar uygulama hızı 3 saat/m2 olarak alınabilir.Alternatif duvar örülümleri ise 15 saat/m2 hıza sahiptir.


3--Alçı duvar veya sıvaya sahip binada yangın sırasında alçıdan dolayı  ortamdaki sıcaklık 1000 C olsa bile duvar sıcaklığı 40 C de kalarak duvarın yangın sıcaklığını sabitlemek suretiyle yanmayı engelliyor.Türkiyede yapılan üretimin % 25 i yurt dışına gidiyor.


4--Japonya da alçı duvar ve sıvalarının kullanımı zorunlu.Öte yandan Alçı Irak,Suriye,Körfez ülkeleri ve akdeniz ülkelerinde yoğun olarak kullanılıyor.


5-Alçı duvarlar vs için yoğunluğu 19 kg/m2 alınabilir.Alternatif malzemelerde ise bu değer 150 kg/m2 değerlerine ulaşılabiliiyor.Yaklaşık 6 kat daha hafif.


6--Alçı duvarlar gözenekli olduğu için mikro düzeyde iç ortam ile dış ortam arasında hava alışverişi devam ederek ortamın nefes almasını-hava değişimi mümkün olabiliyor.


7--Alçı duvarlar çelik yapılara uyumlu duvarlardır.


8--Alçı duvarlar yangına  dayanıklı olup,yangın süresince sıcaklık belli bir değerin üstüne çıkmaz.Bu ise alevin yayılmasını önler.


9--Alçı duvarlar mikro gözenekli yapısıyla oldukça iyi ses yalıtımı sağlarlar.


9--Stroforla İlgili Bilgiler:


9.1--Üretim Yöntemi:

1--Stroforlar polistren(plastik)  hamuru içine , içinde kuru hava bulunan küçük kürecikler oluşturmak suretiyle eled edilen ısı yalıtımı gayet yüksek bir malzemedir.Üretim aşamasında XPS Straforlarda çevre dostu olmayan bir sera gazı olan HFCL kullanılabilir yada Karbondioksit kullanılabilir.

2--Üretim sonrası bu gazlar malzemeden uzaklaştırılır ve depolarda dinlendirme ile malzemeden tamamen uzaklaştırılması sağlanır.EPS  Straforlarda ise üretim aşamasında pentan gazı kullanılır.Ve pentan yine üretim sonunda yerini küçük kürecikler içinde kuru havaya bırakır.

3--Sonuçta gerek XPS ve EPS içinde kuru hava bulunan küçük polistren taneciklerinden oluşan  plastik malzemelerdir.Bu anlamda Straforun % 98 i kuru hava,% 2 polistrendir.


9.2--Renk:EPS  Straforlar beyaz renkli veya karbon emdirilmiş olanları siyah renkli karbon elyaflıdır.XPS Straforlar ise mavi,yeşil veya pembe renkli olabilir.


9.3--Fiyatalar  :XPS Straforlar,EPS S traforlara göre m2 bazında yaklaşık iki kat daha pahalıdır.


9.4--Yoğunluk:XPS Straforlar minimum 23 olup ortalama  28 dansinite olarak üretilirken,EPS Straforlar  10-28 vs dansinitede üretilebilmekte olup, ısı yalıtımı minimum 18 dansinitede olmalı ,uygulamada 20-24 dansinite esas alınmalıdır.


9.5--Isıl İletkenlik Değeri:25 kg/m3-25 dansiniteli EPS Straforun ısıl iletkenlik değeri 0,033 W/m2K dir.Karbon elyaflıda 0,03 W/m2K iken Normal EPS de 0,034 W/m2K civarındadır.


9.6--Straforlar İle Isı Yalıtımı ve Mantolama:


1--Mantolama ile binanın dış yüzeyinden gelebilecek % 20-50 arası yüzey  ısı kaybına neden olan kolon-kirişlerden kaynaklanan ısı köprülerinin  önlenmekte ve tam bir yüzey ısı yalıtımı sağlanacaktır.


Eğer ısı köprüleri engellenmez ise betonarme yapı içinde ısı kaybına bağlı yoğuşma vede ona bağlı  su oluşumu meydana gelecektir.


2--Öte yandan  bina dışından donatıya giren karbondioksit,donatı içindeki  su ile birleşmek suretiyle ,demiri eriten ve paslanmayı artıran karbonik asit oluşumunu başlatır.


Bu nedenle binada  ısı köprülerinin yalıtımı oldulça  önemlidir. Isı köprüsü olan yerde-iç yüzeyde oluşan yoğuşmaya bağlı mantar oluşumu başlamakta  ve ona bağlı olarakkda sıva-boya dökülmesi,siyah küf oluşumu gerçekleşmektedir.

3--Bu nedenle dış ve iç sıcaklıklar duvar iç yüzeyinde değil strafor yüzeyinde karşılaşmalıdır.Bu ise iki tuğla arası strafor kullanımı yada mantolama ile mümkün olabilmektedir.


9.7--Hijyen:XPS-XPS  Straforlar bakteri üretmeyen bir özelliği olup,astıma-allerjiye  neden olabilecek bir bileşenleri de  yoktur.


9.8--Ses Yalıtımı:

1--Ses yalıtımı için öncelikle içi  cam yünü kaplı alçıpan bloklar  yada taşyünü kaplamalar düşünülebilir.Ses yalıtımı anlamında  strafor,cam yünü ve taş yününe göre yetersizdir.malzemelerin  sesi yutmasını  veya yansıtmasını  belirleyen ses yutma katsayısıdır.

 

2--Ses yutma katsayısı ; yansıtan yüzeylerde 0 a yaklaşırken ,sesi yutan yüzeyler için ise 1 ve üstüne doğru yaklaşmaktadır.Beton oda zeminin ses yutma katsayısı 0,02( % 98 ini yansıtıyor) iken,


parke kaplı oda zemininde 0,06,  mermer yer karosunda  0,01 gibi oldukça yüksek yansıtma değerine ulşamakta ,sıva için 0,05, şap üzeri halıda 0,37 ye yükselirken cam yünü için bu değer 1  e  ulaşmaktadır.


9.9--Dayanım:XPS ,EPS ye göre suya ve basma mukavemeti olarak daha dayanımlıdır.


9.10--Ürünler:XPS-EPS Levhalar ve üzeri suya ve yangına dayanımlı dekoratif söveler.(kapalama strofor levhası)


9.11--Yangın Dayanımı:Yangın anında polistren levha yanmakta ve ortama zehirli bir gaz olan karbonmonoksit salmaktadır.Bu nedenle Strafor kullanımında minimum 2 cm bir sıva veya şap gereklidir.Kaba sıva üzerine ince bir alçı sıva ile yangın dayanımı daha iyi hale getirilmelidir.


9.12--Donma: Yapılan çok sayıda deney göstermiştirki 20 kg/m3 ve üzeri EPS Levhalarda donma ve çözülme sırasında bir deformasyon-bozulma görülmemektedir.


14)-Mantolama Sırası: XPS-EPS  levhaya ve duvara tutkal+kale kim harcını taraklayark sürmek+kaba sıvaya yapıştırma+yapıştırılan paneli tokmaklamak..dübelleme..ilk kat sıva..file(plastik yada paslanmaz çelik file)…..son kat sıva…boya


10--Kullanışlı Bir Sandaviç Duvar  Modeli:


10.1--Dış duvarı 13,5 YD Tuğla+5 cm (20-24 dans)Strafor+8,5 cm Ytong 


10.2-- Dış duvarı:2 cm  perlitli harç+ 8,5 Düşey delikli W Sınıfı Tuğla+2 cm  perlitli harç +8,5 cm Ytong+2  cm perlitli harç   yapabilirsiniz.


11--Bina mantolama Fiyatları: Yaklaşık:(15.11.2009 )


3 cm-20 dans Strafor için……27,5 TL/m2 , 


4  cm-20 dans Strafor için……28  TL/m2


3 cm-20 dans Strafor için……28,5 TL/m2


b)-20 cm Ytong……28 TL/m2, 


Ytong blok fiyatı 20 cm…18 TL/m2 ,   30 cm…30 TL/m2


12--Isı Yalıtımın Faydası:İstanbulda perdeli sistem donatısının uygulandığı Bir toplu konut sistesinde,mantolama öncesinde 300 TL gelen doğalgaz faturası en büyük ısı köprüsü olan perdelerin ve tüm binanınmantolanması ile ,mantolama sonrası 70 TL ye düşmüş olup tasarruf oranı   % 76 civarındadır.


2--Çatı Yalıtımı:


2.1--Çatı Yalıtımı Uygulaması: lambri üstü  veya açık alanlara 10 cm cam yünü  serilir.Strafor kullanılmaz.ve  çatıda mertek altına döşenen 10 cm lik  cam yünüde yine 5 mm kontraplak ile kapıtılır.Kontraplak ise  lambri ile kapatılır.


2.2--Çatı arası piyesinde,terasın ısı yalıtımının yapılmaması halinde,3.Normal kat tavanında terlemeye bağlı bakteri oluşumu nedeniyle siyah küf noktaları olacaktır.Kısaca terasın ısı yalıtımı yapılması şarttır.Teras çatı yalıtımlarında tıpkı taban yalıtımı gibi  cm lik 28-30 --(30 kg/m3) dansinite (yoğun strafor) XPS (beyaz)  ile kaplanıp-üzerine çökmeye karşı ince çelik tel hasır ile   5-6 cm kalınlıklı sert  beton ile kaplanırsa teras çatı  ısı yalıtımı sağlanır. 


Strafor altına su yalıtımı onunda altına su yönlendiren% 2  eğim-tesviye şapı atılmalı ve uç noktada bir süzgeç konularak su ortamdan drene edilmelidir.Eğer bu uygulama yapılmaz ise suyun içinde kalan strafor özelliğini kaybedecektir. Isı yalıtım levhaları döşeme betonu dökülmeden hemen önce serilmelidir ardından betonun dökümü yapılmalıdır.Isı yalıtım altına yüksek performanslı buhar kesici uygulanmalıdır. Ayrıca şap altına mutlaka su izalasyonuda yapılmalıdır.


2.3--Açık teras  uygulamalarında ,buhar kesici+ısı yalıtım(XPS Strafor)+su yalıtımı+%2 eğim betonu +soğuk asfalt uygulaması+150 gr/m2 lik polyester keçe(filtre katmanı)+çakıl tabakası(güneşin UV etkilerine karşı) döşenebilir.Yada 16-32 mm yuvarlak temiz-beyaz dere çakıl tabakası+bahçe-yeşil çatı uygulaması(bitki köklerine dayanıklı su yalıtım membranı kullanılması) yapılabilir.


2.4--Şehirlerde asfalt yollar-zift kaplı çatılar güneş ısısını emdiği için buralarda ki sıcaklık kırsala göre 1-3 C fazladır.Bu nedenle Çatı üstlerinde kaplama rengi olarak beyaz veya açık renklerin seçilmesi halinde binaya gelen güneş ışınımı yansiyacağı için binanın sıcaklığı da düşecektir.Tüm çatıların beyaza boyanması halinde şehirdeki ısı adası özelliği % 33 azaltılabilir.Bu ise binalar için daha az yakıt tüketimi anlamına gelecektir.


Bu anlamda Bina dış yüzeylerinin açık renk veya beyaza boyanması halinde ısıl tasarruf dahada artacaktır.Öte yandan küresel ısınmayı azaltan  bir faktör ise kutuplardaki beyaz buz yüzeyinden uzaya geri yayılan güneş ışınımıdır. 


Bina yüzeylerini açık renk ve çatıları beyaza boyamak suretiyle küresel ısınmada   kutuplardaki buzların erimesine bağlı buz yüzeyinin azalması  belli oranda telafi de edilebilir.


2.5--Çatılarda  TPO Membran Kullanımı:


1-Çatı rengi açık olup gelen güneş ışınımını yansıtacağı için bina serin kalacaktır.

2-Kullanılan malzeme(TPO) ultraviyole ışınlarına dayanıklı olup , nefes alabilme yeteneği vardır.


2.1--TPO  Membran ayrıca, yosun ve mantar oluşumuna ve genel çatı üstü kimyasallarına karşı güçlü dayanıklılık sergiler.

3-- Kullanılan malzeme(TPO) Polipropilen ve etilen propleni birleştiren tescilli bir termoplastik polyolefindir


4-- Lif-doku takviyeli membran ve üstün düzgün serilme özellikli esnek levha özelliklidir.


5- TPO uzun ömürlü, Çevreyle dost malzemedir.


6-- TPO membranlar  , Genişlik:305 cm-Uzunluk:30,50 m-Kalınlık:1,14-1,52 mm-Yoğunluk=1,22-1,71 kg/m2


7--Paneller TPO çatı sisteminin teknik özelliklerine göre,ısı kaynağı ekipmanı kullanılarak kaynak yapılır.


7.1--Bitiştirilmiş levhalar en az 150mm bini ile kaplanmalıdır


7.2--Levhalar sisteme uyumlu bağlayıcıları kullanılarak,binilerde iç panelin kenarından yaklaşık 50mm içeriye yerleştirilir.Bitişik levhalar arasındaki yan çıkıntılar ise en az 100 mm olacak şekilde örtüştürülmelidir.


8--TPO tamamen yapıştırılmış sitem'de,Bitiştirilen levhalar en az 100mm bini ile uygulanır ve ısı kaynağı ile yapıştırılır.Birleştirme  Yapıştırıcısı)   kullanılarak ,doğrudan uygun bir altyapı üzerine yapıştırılır.


9-TPO Balastlı sistemde,TPO levhaları uygun bir altyapı üzerine gevşek şekilde serilir.Bitiştirilen levhalar,en az 100mm bini ile döşenir ve bir ısı kaynağı ile yapıştırılır


TPO membranı en az 50kg/m2 ağırlığında dere çakılı veya pürüzsüz kaldırım taşı kullanılarak sabitlenir.Balastlı sistem,balastın ekstra ağırlığını taşıyabilecek ve çatı eğimi 1,6'yı geçmeyen tüm binalarda uygulanabilir bir sistemdir.


10-- TPO  Membran da standart renk beyezdır.Ayrıca diğer renk seçenekleri vardır. İsteğe bağlı olarak bej ve gri alternatifleri vardır


11-- Firma Adresleri:


1--Su ve Yapı Sistemleri Ltd.Şti./ Perpa/ Şişli / İstanbul

Tlf:(212) 222 31 18- www.su-yapi.com


2-Panelsan-Ankara- Tel: 0.312.342 03 82- www.panelsan.com


2.6--Binada Dış Cephe Rengi Seçimi:

Bina dış cepheleri için boya seçerken açık renk seçilmesi uygun olacaktır.Hem çatı hemde binanın beyaz veya krem rengi seçilmesi binayı sıcak havalarda serinleten önemli bir faktör olacaktır.

Çatı kaplamasında beyaz renkli tpo membran,dış cephenin beyaz renkli  çevre dostu  su bazlı boya ile boyanması-pencere sövelerinin krem-ara süslerin bordo boyanması binaya güzel bir görünüm verecektir.


3--Bina Taban Yalıtımı:    

3.1--Bodrum Katta daire varsa ,bodrumun tabanı 5 cm lik 28-30  (30 kg/m3)dansinite(yoğun strafor) XPS (beyaz)  ile kaplanıp-üzerine çökmeye karşı straforun üzeri brüt naylon yada ince çelik tel hasır ile   5-6 cm kalınlıklı sert  beton ile kaplanırsa taban ısı yalıtımı sağlanır


3.2--Eğer bodrumda daire yoksa , bu durumda sadece bodrumun tavanı , 4 cm 28-32 dansinite-yoğunluklu) XPS Strafor ile kaplanırsa bina taban yalıtımı sağlanmış olacaktır.Strafor altına üstünde  su yalıtımı onunda altına su yönlendiren % 2 eğim-tesviye şapı atılmalı ve uç noktada bir süzgeç konularak su ortamdan drene edilmelidir.


Eğer bu uygulama yapılmaz ise suyun içinde kalan strafor özelliğini kaybedecektir.Isı yalıtım levhaları döşeme betonu dökülmeden hemen önce serilmelidir ardından betonun dökümü yapılmalıdır.


3.3--Bodrum katlarda  düşük döşeme altına curuf doldurularak (tuğla-moloz değil)  yerden kaynaklı ısı kaybına karşı oldukça iyi bir ısı yalıtımı yapılabilir.


3.4--Şap Altına İzocam Taşyünü Yüzer Döşeme Levhaları :


3.4.1--Teknik Özellikleri :


1-- ısı iletkenlik hesap değeri 0.040 W/mK'dır.    2-- basınç mukavemeti, asgari 4000 kg/m2

 

3-- yırtılma ve kesme mukavemeti, en az 0,075 kg/cm3   4--Taşyünü Yüzer Döşeme Levhaları sahip olduğu en uygun dinamik sertlik ile ısı yalıtımı yanında, en yüksek darbe sesine karşı yalıtım özelliğine sahiptir. Bu özelliğini yıllar boyunca değişmeden korur.


5--Taşyünü Yüzer Döşeme Levhaları'nın hava ve darbe sesine karşı direnci:

Taşyünü kalınlığı (cm)................................................................... 2........... 2,5................ 3

Sesin, geçerken uğrayacağı azalma miktarı (dB)................29............ 33................ 37


6--DIN 4102'ye göre yanmaz malzemeler sınıfı olan "A" sınıfındandır.


7--Zamanla bozulmaz, çürümez, korozyon ve paslanma yapmaz, böcek ve mikro-organizmalar tarafından tahrip edilemez, rutubetten etkilenmez, küf tutmaz.   

8--Higroskopik (nem tutucu) ve kapiler (nem emici) değildir.  

9--Kalınlık (cm)  2,5(2) - 3(2,5) - 3,5(3)-----Ebat (cm)  60 x 120 


3.4.2--Kullanım Alanları: Taşyünü Yüzer Döşeme Levhaları ısı ve ses yalıtımı maksadı ile yüzer şap altında kullanılmak üzere imal edilmektedir. Taşıyıcı döşemelerin üzerinde ve hareketli yüklerin altında,kat aralarında kullanılmasını uygun olmaktadır.


4-- Binalarda  Asmolen Strafor kullanımı yasaklanmıştır. Bunun nedeni Köpük Asmolen , Yangın Sırasında  Sıva Altında Yandığında Zehirleyici dioksin Gazlar Salmasıdır. Asmolen Döşemelerde En Uygun Dolgu Malzemesi Tuğla olup,döşeme kalıbının en altına file serilirse tavan sıvasının tutma imkanı sağlanabilecektir.Tavanın  kaba sıvası yapıldıktan sonra üzerine alçı sıva yapılması ses yalıtımı-nem dengeleme-yangın yalıtımı açısından uygun olacaktır.


5--Yeni performans yönetmeliğine göre,ısı ve sese yalıtımı için yeni projelerde uygulanması gereken  kriterler şunlardır.,


1--Bitişik nizam binalar için,bitişik duvarlar çift tuğla arası 2 cm (24-28 dansinite)  sert beyaz Strafor olmalıdır.      

 2--Kat da çift daire varsa,  daireler arası bitişik duvar çift tuğla arası 2 cm (24-28 dansinite) sert strafor olmalıdır.      


3—Katlar arası ısı ve sese yalıtımı için her katın şap altına,strafor plakaları 5 cm aralıkla serilecek ve şapıştırıldıktan sonra üzerlerine file çekilip ardından  2 cm (28-32 dansinite) XPS sert strafor kullanılacaktır.Straforun üzerine 5-6 cm şap atılmalıdır.


4—Straforlar şap alatına döşenirken,5 cm aralıklarla yerleştirilirse,bu 5 cm beton yerleşeceği için strafordan dolayı boşluk oluşmaz.


5—Strafor döşenmesinde ikinci bir yöntem,döşeme üzerine (24-28 dansinite) strafor genişliği kadar 3-5 cm kalınlığında çıtalar döşenir bu çıta aralarına (28-32 dansinite) sert beyaz-EPS strafor yapıştırılarak yerleştirildikten sonra üzerine parke (önerilen çam parkesi) döşenir,böylece parkenin bel vermesi önlenir.Straforun böceklenmesine karşı  strafor altı ve üstüne parke şiltesi de döşenir.


6)-Ahşap kaplamaların nemden etkilenmemeleri için şap üzerine polietilen folyo serildikten sonra parke yapılmalıdır.


7)-Bodrum katlarında daire olmayan binalarda,Zemin kat döşemesi 1-gazbeton Asmolen olabilir(köpük yasaklanmıştır) 2-ZK da daire içinde odalarda  parke altına 1-1,5 cm sert(24-26 dans) beyaz strafor döşenmeli 3-Site uygulamalarında olduğu BK tavanı da mantolanmalıdır.


6--Pencere ve Kapılarda Yalıtım:Isı yalıtımında 12-16 mm aralıklı ahşap çift cam uygun olabilir.Eğer ısı yalıtımı kontrollü   (Low e) cam kullanılması halinde bu camlarda içeride oluşan ısı bu camdan tekrar mahalden  içeri yansıyacağı için içerisi daha sıcak olacaktır.Bu tür camlar klimalı evler için daha uygundur.


6.1--Camlar Hakkında :


1--Camın ısıl geçirgenliğinin düşürülmesi hem soğutma hemde ısıtma giderleri açısından pasif bir önlemdir.

2--Bir odada  ısının % 80 pencere camı tarafından soğrulabilir.


3-- Güneş ışığının yapısı:Dalga boyu 380  nm-morötesi.....% 2 ,Görünür Işık-400/700 nm..%53 ,Kızılaltı ışınım-780-30.000 nm...%44


4--Morötesi ışıklar kumaşları soldurduğu için,normal pencere camı 310 nm  küçük mor ötesi ışıkları geçirmez.Morötesi ışınım Vucutta deri yoluyla alınarak D vitamini oluşumu için gereklidir.Doğrudan gelen morötesi ışınım insan sağlığını olumsuz etkiler.


5--Kızılaltı ışınlara karşı kullanılan en koruyucu camlar ısı camlardır.


6--Evlerde yine ferahlık için tavandan yere cam uygulamaları veya fransız balkonu uygulamaları iyi bir çözüm olabilir.Aynı bağlamda cam alanı mahal alanının %12 sinin üzerinde olan bu uygulamalarda camlardan olan ısı kaybını önlemek için camlar ısı cam-16 mm aralıklı olmalı ve aynı zamanda ısı kaybına karşı cam yüzeylerine ısı kaybını azaltan kristalbond cam kaplaması uygulaması-cam yüzeyine içten sürülmesi uygulaması yapılabilir.


6.2--Kristalbond:


6.1.1--Kristalnond ; Yapıştırıcı kullanılmasına gerek kalmadan camın iç yüzüne kimyasal olarak yapışan kristal netliğinde bir sıvı kaplamadır.


6.1.2--Uygulama için hava koşullarının ne kadar sert olduğunun önemi yok. Kristalbond uygulandıktan sonra soyulmaz, kabarmaz veya hava baloncuğu yapmaz ve toksik değildir.


6.1.3--Kristalbond’un sertik derecesinin 6H olduğu tespit edilmiş olup ,Cam filmlerinin sertlik dereceleri 3 ila 4H  arasındadır.


6.1.4--Kristalbond’un uygulamadan sonraki kalınlığı 7 mikrondur.


6.1.5--KristalBond hiçbir cam güvenlik özelliğini değiştirmez yani belirli bir darbe şiddetinde camın kırılması gerekiyorsa cam kırılır.


6.1.6--KristalBond net görüntü sağlamak üzere standart olarak şeffaftır. Talep üzerinde açık yeşil ve mavi renkler de mevcuttur.


6.1.7-- UV-Morötesi ışınım aynı zamanda mavi renkli ışınımıda içermektedir.Mavi ışık ise hücrede DNA nın yapısını ve sirkadyen ritmi bozan canlılığa aykırı bir ışınım türüdür.Bu anlamda KristalBond, UV ışınlarının %99’unu keserek insan sağlığı için zazarlı ışınımın bulunulan mekan girmesini engelleyerek sağlığa katkı yaptığı düşünülebilir.Kristalbond  aynı zamanda  güneşten gelen kızılötesi ışınların-ısı ışınımını %90’ını perdeleyerek ısıyı azaltır(yazın serinletme özelliği). Öte yandan kristalbondun En güzel olanı pencerelerinizden gelen görünür ışığı kesmemesidir.


a)--6 mm lik çift camda kızılötesi ışınımın % 70 ini  geçirirken kristalbond lu cam ise sadece % 10 unu geçirir.


b)-- 6 mm lik çift camda görünür ışığın % 90ını geçirirken kristalbond lu cam ise % 80 unu geçirir.


c)-- 6 mm lik çift camda UV Işınımının % 40,geçirirken kristalbond lu cam ise % 1 unu geçirir.


d)--Güneş ışınımının %51 Kızılötesi-kızılaltı(780-30.000 nm) ,      %47 Görünür Işık(400/700 nm) , %2 UV- morötesi (Dalga boyu 380nm) - Işınımından oluşmaktadır.


e)-- KristalBond kaplama içeri gelen ışığı engelleyerek/keserek içerinin görüntüsünü daha karanlık bir duruma getirmez ancak  görünür ışık geçişi sadece %10 ila %14 arası düşer.6 mm lik cama kristalbond uygulamasından sonra görünür ışıktaki azalma  sadece % 10 dur.


f)--3mm düz cam float cam güneş enerjisinin %8’ini yansıtır, %9’unu emer ve %83’ünü (doğrudan) geçirir.


g)-- Cam sistemlerinde Gölgeleme katsayısı-SC değeri yükselerek 1,0’e yaklaştıkça güneşten ısı kazancı artar  ki kış koşulları için uygundur-soğuk iklimler için, azalarak 0,0 ’a yaklaştıkça güneşten ısı kazancı azalır, dolayısıyla binanın soğutma yükünü azaltır  ki yaz koşulları-sıcak iklimler  için uygundur.


Öte yandan  ısı yalıtımı için fikir veren U-değeri ne kadar düşükse malzemenin yalıtım değeri o kadar iyidir.


h)--Kristalbond uygulamasında camın kaplanması Pencerelerin büyüklüğüne bağlıdır. Ortalama 2 kişi koşul ve şartlara bağlı olarak 1 günde 40 m2'ye  kadar kaplama yapabilir.

k)-- KristalBond renkli filmin üzerine kaplanamaz .Zira ;Camın üzerine sıvı uygulamadan önce ilk yapmamız gereken filmi sökmektir.


l)-- Camın üzerinin kaplanmasının ardından oluşan koku nun nedeni olan Solventlerdir.ve  bu koku                1 gün içerisinde yok olur. İyi bir havalandırmayla daha hızlı yok edilebilir. Üründe kullanılan maddeler toksik madde değerlerini aşmamaktadır.

 

6.1.8--Kristalbond uygulaması ile camlar kızılötesi (IR) ışınları % 90 oranında engelleyerek ,Yazın ortamda 6 ila 10 derecelik bir serinlik sağlarken , kışın ise iç mekandaki sıcağın camlardan dışarı kaçmasını önleyerek yaklaşık 3 derecelik bir fark sağlar.


6.1.9-- KristalBond uygulaması ile ortamda ortalama olarak sıcaklık  3 -5 C°, aşırı durumlarda 7 - 10 C°  civarında azalır. Japonya’da yapılan araştırmalarda kristalbond uygulaması ile soğutmada  yaklaşık % 14.8’lik bir tasarruf hesaplanmıştır.


6.1.10-- KristalBond uygulaması Eşyaların solmasındaki en büyük etken olan zararlı Mor ötesi(UV) ışınlarını % 99 oranında keser.


6.1.11--Şeffaf yapısı sayesinde güneş ışığından maksimum derecede faydalanmaya olanak sağlayarak suni aydınlatmadan da tasarruf sağlar.


6.1.12--Kristalbond’un nano teknolojik Sol-Gel teknolojisi ile üretilen malzeme yapısı , içinde cam ile özdeş malzemeler içeren bağlayıcılar bulundurmak suretiyle etkinliğini sağlar ki bunlar Yüksek performanslı infrarek emicileri-Yüksek performanslı ultraviyole emicileri-Nano renk pigmentleri  sonuçta  şeffaflıktan bir şey kaybettirmeden hafif renklenmesini de sağlar.


6.1.13--Camsı özelliğiyle Kristalbond’un ömrü camınızın ömrü kadardır.


6.1.14--KristalBond kaplı camı temizleme için; Pencereyi yumuşak bir bez ve yumuşak bir deterjanla yıkayanabilir ve bu amaçla Asitli veya bazlı deterjanları kullanılmaz..


6.2--Ahşap Malzemelerin Özellikleri:


1--Ahşap malzeme(çam parke,ahşap kapı+pencere vs) ısı-ses-nem  ve elektromanyetik radyasyonu dengeler ve içinde yaşayan insanları bunun zararlı etkilerinden korur.


2--Ahşap her zaman canlı malzemedir.Üzeri yağlı boya değil su bazlı boya ile boyanmalıdır.Öte yandan ağaç yongaları ile  tutkal karşımı olan MDF ağaç-ahşap-masif ile aynı kategoride olmaz.


3--Bulunduğu odanın nemini dengeler.Yani nem arttığında nemi emer-nem azaldığında tuttuğu nemi geri verip-odanın kurumasını engeller.


4--Sıcaklığı dengeler ve çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir.


5--Baz istasyonu vs bütün Elektromanyetik radyasyona karşı yalıtım sağlar.Özellikle çatıda.Bu nedenlerle kapı ve pencerelerin ahşap olması sağlık açısından uygun olacaktır.


6--Ahşap pencereler uzun ömürlüdür.İngiliz standartları çam doğramalar için 60 yıl hizmet ömrü veriyor, etrafımızda 100 yıldan beri çalışan pencereler bulmak mümkün. PVC pencereler için verilen ömür 20-25 yıl. Ayrıca ahşap paslanmaz, korozyona uğramaz, mor ötesi ışınların etkisiyle kırılganlaşmaz.


7--Ahşap pencereler boyut ve şekil değiştirmez.Metal doğramalar ısı ile boyut değiştirir ve bir metal doğramanın hava sızdırması 20°C ile 50°C arasında iki kat artabilmektedir. Aynı ısı değişimi ahşap doğramada hiçbir değişiklik yapmaz.


8--Ahşap pencerelerin bakımı ve tamiri kolaydır.Ahşap pencerelerini 5-8 yılda bir boyamanız gerekebilir, ama onu 100 yıl kullanabilirsiniz. PVC pencerenizi ise en fazla 25 yıl sonunda çöpe atmak zorundasınız.


9--Ahşap pencereler sınırsız şekil, doku ve renk olanağı sunar. Ayrıca renk değiştirme olanağı tabi, aynı pencereye bakmaktan sıkılırsanız rengini değiştirebilirsiniz.

10--Ahşap pencereler güvenlidir.Masif ahşap eğrilip bükülmediği için, rüzgar yüklerine dayanıklıdır.


11--Ahşap pencereler ekonomiktir.Ahşap pencerelerin ilk yatırım maliyeti bile PVC ve metal pencerelerden daha düşüktür. Uzun vadede ise ahşap, alternatiflerine göre çok daha ucuzdur.


12--Ahşap pencerenin montajı kolay olup,.Ahşap hata kabul eder. Kör kasada veya pencerenin kendisinde ufak tefek boyut hataları montaj sırasında sıradan bir marangoz tarafından düzeltilebilir.


13--Ahşabın ısı yalıtımı özelliği çelikten 400 kat, alüminyumdan 1800 kat daha fazla bütün şartlar eşit olduğunda bir ahşap pencerenin ısı yalıtım değeri PVC’den ve ısı köprülü alüminyumdan %10 daha iyi.


14---Ahşap malzeme kullanmak çevreyi korur.PVC pencere üretimi için, aynı boyutlarda bir ahşap pencereye göre, tam sekiz misli enerji harcanmaktadır.Kaynağının yenilenebilir olması, ahşap pencereyi çevre konusunda rakipsiz kılmaktadır.


15--Ahşap malzemeler yüksek bir taşıma gücüne sahiptir.Bu anlamda 1 kilogram ahşap, 1 kilogram beton ya da çelikten fazla yük taşır. Ahşap ile 250 metrelik açıklar kolonsuz geçilebilmektedir.


16--Ahşap malzemeler doğa şartlarına ve depreme dayanıklıdır.İngiliz Standartlarına göre elektrik ve telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömürleri 50, su soğutma kulelerinde kullanılan ahşap dolguların 30, ahşap karayolu köprülerinin ise 50 yıldır. Bu alanlarda beton ve çeliğin ömrü yukarıdaki rakamların yarısına erişebilmektedir.

17--Ahşabın  malzemelerin yangına karşı direnci yüksektir.Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Bugün ABD’nde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşasına gidilmekte, Almanya’da gene aynı nedenle çelik konstrüksyonlar ahşap kaplanmaktadır. 


Taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Ancak çıplak çelik konstrüksyon (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına ancak 10 dakika dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.


18--Ahşap kaynağını yenilenebilen tek yapı malzemesidir.Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların yaşamasını sağlar . Nitekim ahşabı fazla kullanan ülkelerde orman alanları devamlı çoğalıyor.


7-- Eski Isı Yalıtım Örnekleri

1--Betonarme karkas 2 katlı vs bir bina için  Eski klasik ısı yalıtım harcı saman+killi çamur+kireç karşımı olup,duvarlar fırınlanmış kerpiç yada harman tuğlası  olabilir.Böyle bir ev topraktan gelen insan için oldukça doğal olacaktır. 

2--Ayrıca  kerpiç duvarlar (kil+saman karşımı olup) ve tavanlar hava için geçirgen malzemeler olup ortam havasının taze kalmasını sağlarlar.

8-- Avrupada Isı Yalıtımı


1--Avrupada bina yalıtımında daha kalın malzemeler kullanılıyor.ve bu zorunlu hale getirilmiş durumda.Oysa biz hala 3-4 cm lerle  uğraşıyoruz.Hesap yapılmaksızın , Avrupada ise 10-15 cm kalınlığa kadar çıkıldığını görüyoruz.


2--Örneğin Hollanda da yalıtım uygulamalarıyla son 5 yılda % 50 ye yakın yakıt tasarrufu sağlanmış durumda.Sistem 4-5 yılda kendini amorti ediyor.Dört dörtlük bir proje çalışmasıyla  tasarruf oranı % 70 e kadar çıkabiliyor.


9--Isı Yalıtımın Önemi:


1--Türkiyenin ham petrol tüketiminin % 92 si ve doğal gaz tüketimin %97,6 ithalat yoluyla karşılanmktadır.Doğalg gazın % 57 si elektrik üretiminde % 22 si evlerde  % 21 sanayide kullanılmaktadır.


1.1--Türkiyenin enerji tüketimi yıllık % 5 hızla artmaktadır.2020 için enerji yoğunluğu anlamında % 15 tasarruf  hedeflenmektedir.Sanayide % 15-binalarda % 35-ulaşımda % 15 tasarruf potansiyeli bulunmaktadır.


2--Çok katlı perde duvarlı bir binanın 5 cm dıştan mantolanması ile 290 TL olan doğalgaz masrafı 72 TL düşmüştür.Tasarruf oranı % 75 oranına ulaşmaktadır.


3--TUİK  aporlarına göre 2000 yılından sonra yapılan 1,5 milyon konutun % 85 i ısı yalıtımsız durumda.


3.1--Genel anlamda Türkiyede binaların % 90 yalıtımsız.Mantolama ile  binanın ısıtma ve soğutma giderlerinde veya harcanan enerjide(doğalgaz veya elektrik) % 50 ye yakın tasarruf sözkonusu olabilmektedir.


3.2--Ayrıca konfor için gerekli olan küfsüz ve nemsiz duvar bileşimi mantolama ile sağlanabilmektedir.


4--Aynı ısı yalıtım malzemelerinin farklı iklim bölgelerinde farklı sonuçlar vereceği açık olup,Mardinde kesme taş kullanımının çok performanslı olduğu,Erzurum da ise ısı yalıtımı yerine Tromb duvar yapmanın ağır kış şartları için daha uygun olduğu söylenebilir.


5--Yapılan bir ısı yalıtım iyileştirme çalışmasında çatı,dış cephe izalasyonu ve doğrama değişim(pencere ve dış kapı doğramaları) ile % 63 enerji tasarrufu sağlanmıştır.


6--Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce 19 pilot ilde 33000 teknik personel ile 76000 yapının yapı ve izalsyon bilgileri detaylı olarak bilgi sistemine kaydeilmiş olup bu binalar 2000 yılından sonra yapılan 1,5 milyon binanın ancak ,76000/1500000=0,05=%5ini oluşturmaktadır.

 

8--Binalara da ısı kaybının % 35 i dış duvar, % 30 u pencerelerden- %8 enfiltrasyondan, % 18 i çatıdan % 9 u  bodrumdan kaynaklanır.


9--Mahal İçin n=Cam Alanı/Kat Alan(%)  oranına  bağlı d=Strafor kalınlığı İfadesi:


Matematik İfade :  d=50xn-1    ,    Örnek: n=0,12 için  d=50x0,08-1=3 cm bulunur.


3 cm strafor kalınlığı için……%8=0,08 ,   

4 cm strafor kalınlığı için………%10=0,10

5 cm strafor kalınlığı için……%12=0,12 ,  

 6 cm strafor kalınlığı için………%14=0,14


10--Yeni Isı Yalıtım Yönetmeliğinin(TS825) Uygulanması ile Sağlanan Bina genelinde sağlanan Isı Tasarruf Oranları:


1--Dış duvarda 4 cm  XPS-EPS Strafor Kullanılması ile dış duvarda ……..…………..%31


2--Pencere yalıtımında 12 mm çift cam kullanılması ile pencerelerde…………………%33


3-Çatı Yalıtımında İzocam Örtülerin Kullanılması ile çatıda ………………………….%86


4-Taban yalıtımında 5 cm 30 Dansinite XPS Strafor kullanılması ile bina tabanında …%71


5-Tüm Binanın ısı yalıtımı TS825 e uygun olarak yapılırsa ……………………..%75-%50 

    Isıl tasarruf  sağlanabilmektedir.


9)-Vbrüt(brüt bina hacmi) ne  bağlı )- TS825 uygun ampirik binanın Yıllık Isıtma Enerjisi formülü:   


1---Ortalama Doğrusal İfade:  Q(kwh/m3)=22,3-0,0013xVbrüt(m3)


1---Ortalama Üstel İfade:  Q(kwh/m3)=84,03xKuvvet (Vbrüt(m3) ;-0,196)


11--İç Duvarlar için Alçı Sıva Uygulamaları:

Alçı ;ph değeri insan cildi ile aynı olduğu için,ortopedik uygulamalarda kullanıldığı gibi,nem tutucu özelliği ile ortamdaki nemi dengelemekte(fazla ise ortamdan nemi emmekte-az ise ortama nem vermekte)dir.Alçı levha sistemleri ısı ve ses yalıtımında önemli bir yere sahiptir.


12--Termal Görüntüleme:


12.1--Termal kameralar ile güzünüzle görmenizin mümkün olmadığı izolasyon sıkıntıları görülebilir hale gelebilmektedir. Binalarda termal kameralar kullanılarak ısı köprüleri tespit edilebilir.


12.2--Binada sağlıklı yalıtımın temelinde mevcut ısı köprülerini yalıtmak gerekir.Mantolama süreçlerinde binanın camlar dışında kalan bütün dış duvar yüzeyi mantolanmalıdır ki pencere denizlikleri vs ile oluşabilecek ısı köprüleri ortadan kalksın.


12.3-- Termal kameralar ile Aynı zamanda izolasyon sıkıntısı olan boru ve sıcak yüzeyler tespit edilerek bunların boru yalıtımları yapılmak suretiyle  ısı kaybının önüne geçilebilir.


12.4-- İzolasyonun yanında termal kameralarla elektrik panolarındaki gevsek bağlantıların bulunması, fazlardaki yük dağılımının tespiti gibi uygulamalar da enerjinin etkin kullanımı için gerekli imkanları sağlayabilir.


12.5--Termal görüntüleme cihazları sağlıklı bir cihaz 8-10.000 Tl civarında olup,otomasyon firmalarınca satılmaktadır.


12.6--Cihazdan çekilen fotoğraflarda açık renkler yalıtımın kötü,koyu renkler yalıtımın uygun yapıldığını ifade edtmektedir.Çekilen resimler ultraviyola-geve ışınımı resimleri olup,ışınımın fazla-parlak olması yalıtımın kötülüğü anlamına gelebilecektir.


13--Isı Yalıtımında Strafor Kullanmanın  Önemi:


1)--Strafor-Tuğla Karşılaştırması: 

Yeni ısı yalıtım yönetmeliğine uygun olarak dış duvarı  ;19 cm yatay delikli tuğla+5 cm  straforlu mantolama yerine sadece sadece beton duvardan yaparsanız 318 cm beton duvar yapmanız-yada sadece delikli tuğladan yaparsanız sadece 45 cm izotuğla yada 100 cm delikli tuğla kullanmanız gerekir.Bu da ısı yalıtım malzemelerinin(ısı yalıtım sıvası-strafor-tahta-perlitli malzemelerin vs) önemini ortaya koymaktadır.


10--Optimum Yalıtım Kalınlıkları ve  Geri Dönüşüm Süreleri:

 

Optimum Yalıtım Kalınlıkları
(cm)

Geri Dönüşüm Süresi
(yıl)

 

Mantolama

Sandaviç Duvar

Mantolama

Sandaviç Duvar

 

EPS-
XPS
Strafor
Kalınlığı

Taş
yünü
Kalınlığı

EPS-XPS
Strafor
Kalınlığı

Taş
yünü
Kalınlığı

EPS-
XPS
Strafor

Taş
yünü

EPS-
XPS
Strafor

Taş
yünü

Kömür

5

4

5

4

4,6

6

4,2

5,5

Doğalgaz

4

3

4

3

4,9

6,4

4,4

5,8

LPG

10

10

10

10

2,4

3,2

2,2

2,3

Fueloil

8

8

9

8

2,9

3,8

2,6

3,4

Elektrik

10

8

10

8

2,8

3,7

2,5

3,3

 

Kaynakça:A.AYTAÇ-U.T.AKSOY-Fırat Üniv. Tek.Eğt.Fak. Yapı Eğt.Bl.-Gazi  Üniv.Mim.Müh.Fak.Der.Cilt:21/4—30.09.2005





Makalenin İzlenme Sayısı : 9330

Eklenme Tarihi : 23.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.