MAKALELER / Pirincin Faydaları-Çölyak Hastalarına Pirinç Pilavı





Pirincin Faydaları-Çölyak Hastalarına Pirinç Pilavı:

 

1—Pirinc ,özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli bir besindir.

 

2--Pirinçte; kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1, B2 vitaminleri ve folik asit bol miktarda bulunur.

 

2.1--Pirinçte ayrıca, enerji oluşumunda görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

 

3--Pirinç aynı zamanda iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin % 50’sinin karbonhidratlardan alınması gerektiği düşünülürse pirinç bu açıdan oldukça iyi bir kaynaktır.

 

3.1--Pirinç, gluten içermemesi bakımından çölyak hastalarının ve gluten intoleransı olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de; şekere göre daha düşük olduğu bilinmektedir.

 

3.2--Sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz, daha yavaş yükseltir. Uygun miktarda tüketilirse zayıflama diyetlerinde de tüketilebilir. 3 yemek kaşığı pişmiş pirinç 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.

 

4--Pirinç, sıvıyı kendisine çeken bir tahıl olması ile dokulara yerleşmiş olan fazla su ve tuzun vücuttan atılmasını ve bedenin toksinlerden arındırılmasını sağlar.Böylelikle böbreklerin yükünü de hafifleterek böbrek taşı oluşumunu da önler.

 

5—Pirinc, içeriğinde bulunan E ve B vitaminleri ile vücudun kansere karşı korunmasına yardımcı olmasıdır. Özellikle kansere yol açacak maddelerin vücuttan atılım sürelerini hızlandırır.

 

5.1--Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolü düşürücü ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır.

 

6—Pirinç pilavı yaparken,çerkesler gibi yapmak gerekir.Pirinç yağda kavrulup ardından üstüne su almak yerine önce suda hafif haşlayıp ardından süzdükten sonra çok çabuk hafif tereyağında kavurmak midenin rahatlığı için en uygun pişirme yöntemi olarak kabul edilebilir.


7--Pirinç satın alırken organik olması hesabıyla trakyanın yerli baldo ırkı vs tercih edilebilir.

 

www.Türkiye gazetesi.com.tr


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 545

Eklenme Tarihi : 30.05.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.