MAKALELER / Pırasanın Sağlığa Faydaları








Pırasanın Sağlığa Faydaları:

 

 1--Pırasa , bir antioksidan kaynağı olarak, vücuda enerji verir.

 

 2—Pırasada, Kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, sodyum, A, C, E ve K vitaminleri bulunur

 

 3—Pırasa, cinsel gücü ve isteği arttırır.Pırasa, aynı zamanda sperm kalitesini yükseltiyor.

 

 4—Pırasa,Kalp sağlığını korur. Kolesterolü düşürür.Kansızlığa fayadalıdır. Kan şekerini düzenler.

 

 5—Pırasa,kemikleri güçlendirir.

 

 6--Kabızlığı önler.Mide dostudur.Mide salgılarını uyarır.

 

 8--İdrar söktürür.Grip ve nezle hastalığını engeller.

 

 9--Saç dökülmesini önler. Cildi güzelleştirir.

 

 10--Kanser riskini düşürür.Baş ağrısını keser.

 

 11—İçinde bulunan K vitamini nedeniyle parkinsona-el titremelerine faydalı olabilir.

 

Kaynak: https://www.takvim.com.tr/yasam-20.03.2018

 


2—Pırasanın Sağlığa Faydaları-2:

 

1--Antiseptik olan pırasa septik enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Yara üzerine pırasa özü uygulayarak enfeksiyonları önlemek mümkün. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını da tetiklediği için yaraların daha hızlı kapanmasını sağlar.

 

2--Pırasa bir kalsiyum deposudur. Vücuttaki kalsiyum yoğunluğunun korunmasını, kemiklerin güçlenmesini ve iskelet sisteminin genel sağlığının korunmasını sağlar. Pırasa aynı zamanda sahip olduğu K vitamini de osteoporoz riskini azaltır.

 

3--Pırasanın C vitamini içeriği çok yüksektir.

 

4—Pırasa,tansiyonun düşürülmesi, kardiyo- vasküler sistem üzerindeki stresi azalttığı için beyin kanaması, kalp hastalıkları, kalp krizi ve atheroskleroz riskinin düşürülmesinde önemli bir rol oynar.

 

5--Pırasanın içerisinde bulunan folik asit, DNA sentezine, hücre bakımına ve onarımına, alyuvar ve akyuvar hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur.

 

6--İçerisinde ciddi oranda demir bulunduğundan vücuttaki hemoglobin seviyelerinin de korunmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle, pırasa aneminin önlenmesinde ve tedavisinde de yardımcıdır.

 

7--Pırasa, adet döngüsünün ve düzeninin korunmasını ve dengelenmesini sağlayarak adet öncesi sendromunun önlenmesinde de yardımcı olabilir.

 

8--İçerisinde bulunan kükürt bileşenleri sebebiyle pırasanın yaşla bağlantılı zihinsel gerilemeye ve hastalıklara karşı da koruma sağladığı düşünülüyor.

 

9--Pırasa içerdiği su ve lif sayesinde doygunluk hissine ulaşmanıza yardımcı olacağından uzun süre tokluk sağlar ve aşırı yemek yemenizi önler.

 

10--İçerisinde bulunan inülin prebiyotiktir. Prebiyotikler, bağırsak florasının dengesini ve çeşitliliğini koruyarak obezite ve kilo alma riskini de azaltmış olur.

 

11--Pırasa aynı zamanda aroması sayesinde sağlıklı öğünleri daha lezzetli hale getirir. Yapılan araştırmalar da sebze ağırlıklı beslenme düzenlerinin kilo vermede zaman içinde daha fayda sağladığını gösteriyor.

 

12--Soğan ve sarımsakla aynı aileden gelen pırasanın 100 gramının içerisinde 2 gram diyet lif ve 1 gram protein bulunur. Su içeriğinin yanı sıra A, C, E ve B6 vitaminleri, kal-siyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineraller de içerir.

 

13—Pırasa , tüketilen gıdalara hacim katar ve midede birikmiş fazlalıkların atılmasına yardımcı olur. Bu sayede de sindirim sistemini temizlemeye ve vücuttaki toksinlerin atılmasına katkıda bulunur.

 

14--Pırasa çok güçlü bir idrar söktürücüdür. İdrar üretimi¬ni tetikleyerek vücudun boşaltımına yardımcı olur.

 

15—Pıarasada bulunan flavonoidler olarak bilinen lutein ve zeaksantin maddeler göz sağlığının korunmasında yardımcı olur.

 

16--Pırasanın yeşil yaprakları; beyaz kısmından 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat daha fazla C vitamini içerir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra pırasadaki diğer güçlü antioksidanlann birleşimi cildi serbest radikallerin ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korur.

 

17—Pırasanın Kullanımı-Saklanması:

 

1--Pırasa yılın her ayı bulunabilir ancak en iyi zamanları sonbahardan, bahar aylarının başlangıcına kadar olan dönemdir.

 

2--Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edililebilir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-10 gün arasında koruyabilir.

 

3--Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur.

 

4--Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır.

 

5--Pırasayı 2-3 dakika kaynattıktan sonra derin dondurucuya koyup 3 ay kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu yöntemi kullanırsanız, buz¬luktan çıkarıp pişirdiğinizde tadı ve dokusu bir miktar değişebilir.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 457

Eklenme Tarihi : 30.05.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.