MAKALELER / Pancar-Pancar Suyunun Faydaları






Pancar-Pancar Suyunun Faydaları:


1—Pancar-Pancar suyunda kan basıncını düşüren-metabolizmayı hızlandıran nitratlar bulunmakta.

1.1—Pancar suyunda bulunan nitratlar mideye girdikten sonra damarları genişleten nitrik oksitlere dönüşür.


1.1.2--Cinsel gücü- erkeklerde sertleşmenin artırılmasını yarayan viagra yine kılcal damarlarda nitrik oksit düzeyini artırarak  sertleşmeyi sağlar.

1.2—500 ml pancar suyu 400 mg nitrat içerir.Bu değer sportif etkinliklerde performans artırıcı etki yapar


2—Nitritler midedede proteinlerle birleştiğinde mide kanseriyle ilişkilendirilebilen nitrosaminler oluşabilir.Ancak bu durum kanıtlanamamıştır.


2.1--Öte yandan pancar suyuna C vitamini-limon suyu ilavesi mide kanserine neden olabilen nitrosamin oluşumunu önleyebilir.


3—Çukorovada acılı şalgam-pancar suyu ile acılı adana kebab-protein çok tüketilir.


3—Diğer nitrat kaynakları marul,roka ve diğer lifli sebzelerdir.


4—Kırmızı pancar aynı zamanda vücudu tümörlerden koruyan önemli maddeler içerir.Yapısında folik asit,potasyum,mangan ve magnezyum gibi kalp-dolaşım sistemi dostu elementler ile demir,bakır gibi kan yapımına giren elementler bulunur.


4.1--Pancar marketlerden haftalık alındıktan sonra, pişirilip üzerine sarımsak ilavesi ile pancar salatası olarak taze taze tüketilebilir.


5--Pancarın Faydaları:

 

1-Pancara kırmızı rengini veren antosiyaninler güçlü kanser karşıtı özelliklere sahiptir.

 

2--pancarda, kalp sağlığını destekleyen doğal bir antienflamatuar ajan olan 'betain'in yanı sıra B1, B2, B12 ve C vitaminleri ile bakır, magnezyum, potasyum, demir, fosfor ve iyodin mineralleri gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur.

 

3--Pancar kan akışını hızlandırır, kolestrol seviyelerini düzenler ve  yağlı karaciğer hastalığına karşı da korur.

 

3.1--Yapılan bilimsel araştırmalar, potasyum açısından zengin gıdaların tüketmenin ve sodyumu kesmenin, kalp hastalıkları ve inme riskini % 21 düşürebileceğini gösteriyor.

 

4--Pancar, kansızlığa karşı faydalıdır.

 

5--Vücudu toksinlerden arındırır. Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatır ve kan damarlarını korur.

 

6--Pancar, antioksidan, selüloz ve sindirimi artıracak özel bir lif türü olan pektin açısından zengindir.

 

7--Pancar aynı zamanda egzersiz sırasındaki dayanıklılığı, gücü ve performansı artırır, bu nedenle sporcular için son derece yararlıdır.

 

8-- Pancar çiğ, haşlanmış veya fırınlanmış yenebileceği gibi suyu da içilebilir. Yapraklarını çöpe atmak yerine pişirebilirsiniz, çünkü pancar yaprakları da potasyum bakımından zengindir (yarım bardakta 644 mg).

 

9-- Kanserli hücrelerle savaşan, yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini düzene sokan şifa kaynağı pancarın suyunu içip, turşusunu kurulabildiği gibi ev yapımı pancarlı makarna,mor pancar salatası,kırmızı pancarlı kara lahana çorbası,üzeri kırmızı pancarlı patates salatası,ev yapımı şalgam suyu,közde kebabın yanında pancar şiş,üzeri keçi peynirli fırınlanmış pancar yemeği

 

Kaynak:

1--mynet.com

2--HBT

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 302

Eklenme Tarihi : 30.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.