MAKALELER / Mekanik Tesisat Bilgileri-1





Mekanik Tesisat Bilgileri-1


1--Uluslararası Enerji Ajansı ; Türkiye'nin elektrik güç sarfiyatının 1973-1995 yılları arasında her yıl ortalama %9 oranında artan bir talebe maruz kaldığını tesbit etmiştir.


2-- Bir yapıda ısı kayıplarının %25'i çatıdan,%35'i dış duvardan, %15'i döşemeden ve %25'lik bir kısmı da kapı ve pencerelerden gerçekleşmektedir.


2.1--Bir binanın cephe maliyetinin toplam bina maliyeti içerisindeki payının %15-%40 arasında

olmasına karşın, bina cephesinin bina işletim maliyeti üzerindeki etkisi %40 veya daha fazla olabilmektedir.


2.2--Bu nedenle binalarda önemli enerji tasarrufu Akıllı kabuklarla-sistemlerle sağlanabilir. Akıllı kabuk; tıpkı canlı derisi gibi kendisini ayarlayarak dış koşullara uyum sağlayan  yapılardır.Akıllı kabuklar en basit şekliyle doğal havalandırma ve güneş kontrol elemanlarının otomatik hareketiyle binanın havalandırma, klima ve aydınlatma enerjisi yüklerini en aza indirgeyen ve kullanıcı konforunu olabildiğince doğal yollarla sağlayan kabuklardır-sistemlerdir.


2.3--Konutlara kullanılan enerjinin % 85 i ısıtma,% 15 elektrik enerjisi şeklinde tüketilmektedir. 2004 yılında Alman Ekonomi Federal Bakanlığı, enerji tüketiminin % 33'ünün hacim ısıtma, % 5'inin de sıcak su eldesinden kaynaklandığını belirtmiştir.


3--Türkiye de Güneş Enerjisi Kullanımı:  Güneş toplayıcılarının yıllık toplam üretim miktarının ise 200,000 m 2 seviyesine eriştiği de bu çalışmada belirlenmiştir. Yine tesis edilen toplam toplayıcı alanının 3.5 milyon m 2 olduğu da tesbit edilmiştir. Bu sektörde 100 ün üzerinde firma 2000 çalışanı ile hizmet vermektedir .Türkiye'de üretilen düz toplayıcıların % 41 'inin 1.82 m2, %23'ünün ise 1.71 m2 olarak imal edildiğini tesbit edilmiştir


3.1--2001 yılı istatistiklerine göre evlerde sıcak su ihtiyacının  %10.1'lik kısmı güneş enerjisinden karşılanmıştır. .


4- Lejyonella Hastalığının Oluşması:Sürekli yüksek nem ve 20 ila 50 derecelik sıcaklık, lejyonellerin gelişmelerini kolaylaştırabilir.


5--Isıtma-Soğ.Uygulamaları İçin Yapay Sinir Ağlarının Kullanımı:


5.1--Yapay Sinir Ağları Isıtma, soğutma ve iklimlendirme gibi tesisat mühendisliği başarıyla kontrol amaçlı olarak kullanılabilmekte ve  yapılacak  simülasyonlarda tutarlı kontrol elde edilebilmektedir.


5.2--Yapay Sinir Ağlı Kontrolun ; Başlangıç ayarlamaları ve bozucu sinyallere karşı, bilinen  otomatik kontrol  PI uygulamalarına göre  daha az duyarlı olduğu bilinmektedir.Yapay sinir ağlı otomatik kontrolun  doğrudan  genleşmeli sistemlerde ve  değişken hava debili sistemlerde yüksek enerji etkinliği-verimliği  ve düşük işletme maliyeti getireceğini açıktır.Otomatik kontrolde artık Oransal vs kontrol yerine yapay sinir ağlı kontrollere gitmekte herhalde daha fayda olacağı açıktır.Yine teorik çalışmalar içinde iyi bir simülasyon zemini oluşturacağı açıktır.


6--Isı Geri Kazanım Cihazlarına Bağlı Isıtma ve Soğutma Kazançları:


6.1--Isı geri kazanım cihazları, klima santralının bir parçası olarak tasarlanabilmektedir. Diğer bir uygulama şekli ise, eksoz atış ve taze hava emiş kanal ları arasında bağımsız bir cihaz olarak tesis edilmesidir. Çatıüstü (rooftop) soğutma guruplarında, dış sıcaklığın tasarım sıcaklığının kazanım  üzerine çıktığı saatlerde, soğutucu akışkanın buharlaşma sıcaklığı aşırı yükselmektedir.


6.2--Isı geri kazanım cihazı kullanılması durumunda, ta ze havanın soğutma bölümüne ön soğutma işleminden geçerek gelmesi nedeni ile soğutucu akışkanın buharlaşma sıcaklığının aşırı artma sı önlenmiş olmaktadır. Isı geri kazanım cihazının kullanılması, taze hava oranı ve bölgelere bağlı olarak tasarım yükünün soğutmada %5-29, ısıtmada ise %10-37 azalmasını sağlayacaktır.


6.3--Bu durum, ısıtma ve soğutma sisteminin daha küçük seçilmesini ve tasarım yüküne yakın değerlerde çalışmasını sağlayarak, kontrol sisteminin etkenliğini arttırmaktadır.


6.4--Bölgelere göre en yüksek ısıtma kazancı sırasıyla Ankara,İstanbul,İzmir,Antalya olarak,Soğutma kazançlarında ise Antalya,İstanbul,İzmir, Ankara olarak sıralanabilir. iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki fark 1.5-2°C ve altına düştüğü zaman ısı geri kazanım cihazı kullanılmasının ekonomik olmadığı gösterilmiştir. Özellikle ılıman iklim bölgele rinde, atlatma hücresi veya hattının kullanılması yararlı olacaktır.


6.5—Klima Santralleri ve Fanlar İçin yalnızca azami 1 metre uzunluğunda ses emici öngörülmesi tavsiye edilebilir.Bir kısa ses emicinin ekleme emilimi yeterli gelmezse, cihazın arkasına hava kanalında ikinci bir ses emici takılabilir.


KAYNAKÇA :Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 93, s. 13-19, 2006- Serhan KÜÇÜKA





Makalenin İzlenme Sayısı : 775

Eklenme Tarihi : 23.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.