MAKALELER / Enerji Kimlik Belgesi Uygulamaları-1





Enerji Kimlik Belgesi Uygulamaları-1

1--"Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.


2-- Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir.Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.


3--Enerji Kimlik Belgesi Süreci: Bu belge


3.1--Yeni inşa edilecek binalar için projelendirme safhasında yetkili Projelendirme şirketleri tarafından,


3.2--Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalarda ise yetkilendirilmiş Enerji Verimliliğ-Danışmanlık Firmaları vasıtasıyla enerji kimlik belgeleri, 2017'ye kadar  enerji kimlik belgelerini ücret karşılığı olarak almaları gerekecek.

 

3.3--Sürecin İşleyişi:Bakanlıktan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) için yetki  almış ve şifreleri bakanlıktan kendisine gönderilmiş uzman ,bina bilgilerini internet ortamında Bakanlığın sitesinde BEP-TR, programına kendi  şifresi ile girerek Enerji Kimlik Belgesi çıkışı alacak ve bunu kendisi onayladıktan sonra ilgili idareye onaylattıktan sonra belgesi isteyen kişiye kendi sertifikasının fotokopisi ile teslim edecektir.


3.4--Bu belge proje safhasında projeye evrakları arasında,iskan alamamış binalarda ise iskan başvuru evrakları ile birlikte belediyeye verecektir.Bu belge proje safhasında yetki belgeli bürolardan,iskan safhasında ise Enerji Verimlik Şirketinden ücret karşılığı alınacaktır.


4--Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 26ncı maddesi gereğince:

Bünyesinde Enerji Kimlik belgesi düzenlemek üzere Yetki Belgesi Almış olan ve meslek odalarından alınmış Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olan mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler, yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.


4.1--Bünyesinde enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.


4.2--Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçası olup,iskan başvurusu yapılırken Enerji Kimlik Belgesi ile  firmanın aldığı sertifikanın fotokopisi  da başvuru evrakları arasında yer alacak.


4.3--Enerji Kimlik Belgesi, toplam kullanım alanı 50 m2 ve üzerinde olan mevcut binalar ve işletmeye alınan yeni binalar içindir.


4.4--Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır.


4.5--Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında,mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.


5--Enerji kimlik belgeleri 1 Ocak 2011 den  itibaren  düzenlenmeye başlanacak.


6-- Enerji Kimlik Belgeleri binada enerji tüketimini az tüketimden çok tüketime  yani iyiden kötüye doğru A dan G y e doğru gösteren belgelerdir.


6.1--Kimlik belgelerinde, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade edecek.


6.2--İyileştirme için zorunluluk yok.Binası için G sınıfı Enerji kimlik belgesi düzenlenmiş bir binada ; iyileştirmeyle ilgili bir zorunluluk, yaptırım bulunmamaktadır..


6.3--Belgeyi düzenleyen şirket ,bina sınıfı  G sınıfı çıkmış ise yapılan işlemler ile C sınıfı olabileceğini söyleyecek.Bunun için şu kadar maliyetiniz olacak, geri dönüşüm süresi de 3 yıl, 5 yıl olacak. Yaptırmak istersenirse, bu çerçevede yaptırılmesi mümkün olup,Herhangi bir zorlama söz konusu olamayacak. Bu anlamda vatandaşlar sadece kimlik belgesi almakla yükümlü.


6.4--Bakanlık ;  Binasında iyileştirme yapmak isteyenlere yönelik olarak finansman modelleri üzerinde çalışmalar yapmakta olup ,bu anlamda , finans modelinin temeli düşük faizli krediye dayanmakta olup, belki teşvik mekanizmalarıda sürece dahil edilebilecektir.


6.5--Enerji kimlik Belgesi düzenlemesi için ilgili yetkili firma tarafından  Bayındırlık ve İskân Bakanlığı bünyesindeki ulusal internet ortamında web tabanlı BEP-TR programına girilecek ve on-line olarak belge hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır.Belgede binanın enerji sınıfını gösteren Adan G  ye doğru sınıfını yazan bir belge verilecek.Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik belgesini üretilecek.


6.6--Bu binaların projesi bulunuyorsa, uzmanlarca tespit kısa sürede tamamlanabilecek. Eğer proje bulunmuyorsa binada, ısıtma sistemi, yalıtımı, geometrik yapısı, elektrik aydınlatma sistemi gibi unsurlara ilişkin etüt yapılacak.


6.7--Türkiyede Mevcut binalarda enerji israfı yüksek olup ,binaların enerji sınıfını tıpkı otomobillerde olduğu gibi etiketlemek gereği açık.Bir araba alındığında bu araba 100 kilometrede 5 litre yakıyorsa iyi, 10 litre yakıyorsa kötü diyoruz. Yaşadığımız bina araçlar gibi kısmi değilk daha  sürekli enerji tüketiyor ve biz ne kadar enerji tükettiğini bilmiyoruz. Enerji kimlik belgesi buna hizmet edecek.


6.8--Karşı bina metrekare başına 150 kilovat enerji tüketiyor A veya B sınıfı, bizim bina 250 kilovat tüketiyor, yaklaşık yüzde 70 daha fazla, G sınıfı. Eğer gereken ısı tasarrufu uygulamaları yapılırsa bizim binamızda o seviyeye çıkabilir.Belge bize binamızın durumunu gösteriyor.Bu anlamda mevcut binalarda enerji israfınında yüzde 40-50 iyileştirme sağlanabilmesi mümkündür.


7-- Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi sürecinde, metrekare başına maliyetin 1 lira civarında olması bekleniyor.


7.1--Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerince yürütülecek süreçte fiyatın piyasa koşullarında oluşacağına vurgu yapan yetkili, "Yurtdışında, metrekare başına 1-2 euro arasında değişen rakamlarda yapıyorlar.


7.2--Türkiye'de bununla ilgili henüz rayiç belirlenmiş olmayıp, muhtemelen1 liralar civarında olabilir.Bu anlamda ücret olarak 100 metrekarelik bir daire için 100 liralık bir maliyet, 10 daireli bir apartmanda bu 1.000 lirayı bulabilir.


8--Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği 5 Aralık 2009'da yürürlüğe girdiğinde enerji kimlik belgesi ile ilgili düzenleme önce 1 Temmuz 2010'a, daha sonra da gerekli altyapının hazır olmadığı gerekçesiyle 1 Ocak 2011'e ertelenmişti.


9--Enerji kimlik belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu veya enerji yöneticisi tarafından muhafaza edilecek, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde bulundurulacak.


10--Enerji kimlik belgesine bakarak bir kişi satın alıp oturacağı evde ne kadar enerji tüketileceğini anlayabilecek. Böylece ev satın alırken veya kiralarken yalıtımdaki eksikliklerin anlaşılması ve buna göre karar alınması mümkün olacak.


11--Binalarda Enerji Kimlik Belgesinin  İçeriği:

11.1--“5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.


11.2--Enerji Kimlik Belgesi (EKB), Aşağıda belirtilen yapıların dışında tüm binalarda kullanılacaktır.

1--Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar,

2--Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,


3--Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,

4--Seralar, Atölyeler,


5--Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,

6--Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar.


11.3--Binanın yapılmasında, kullanılmasında ve enerji kimlik belgesi düzenlenmesinde görev alan müşavir, danışman, proje kontrolü yapan gerçek veya tüzel kişiler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar, denetleme kuruluşları ve işletme yetkilileri, görevli, yetkili ve sorumludur.


11.4--Projenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması halinde, proje müellifleri; yapımın eksik veya hatalı olması veyahut standartlara uygun olmaması halinde ise, varsa yapı denetim kuruluşu ve yüklenici veya yapımcı firma, yetkileri oranında sorumludur.


11.5--Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, bina sahibi, yöneticisi veya varsa enerji yöneticisi veya işletmeci kuruluş doğrudan sorumlu olur.


11.6--İlgili idareler, sorumluluğun takip, tespit ve gereğinin yerine getirilmesi hususunda görevli ve yetkilidir.


11.7--İlgili idareler ve enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar,   projelerin ve uygulamaların bu Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını denetler.


11.8--Bu Yönetmeliğe uygun tasarım ve uygulaması yapılmayan binalara yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi verilmesi durumunda, ilgili idareler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar ve varsa yapı denetim kuruluşları sorumlu olur.


11.9--Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir.


11.10--Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır ve ilgili idarece onaylanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır.


11.11--Enerji Kimlik Belgesi nin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur.


11.12--Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde, bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bir yıl içinde yenilenir.


11.13--Enerji Kimlik Belgesi nin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.


11.14--Enerji Kimlik Belgesi nin düzenlenmesinden, yetkili kuruluşun ilgili personeli ve yetkili kuruluş adına kuruluşun sahibi veya yöneticisi müteselsilen sorumludur.


11.16--Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır.


11.17--Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.


11.18--Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde (02.05.2017 tarihine kadar ) Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. (Alım-Satım ve kiralama işlemi olursa hemen düzenlenir.)


11.20--Binaların Enerji Performansının Belirlenmesi:

Bir binanın enerji performansının belirlenmesi için

1-- Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi,  


2--Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması,                     


3--Bu değerlerin referans bir bina’nınki ile kıyaslanması,  


4--Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi  ile gerçekleşir.


11.21--Bina Enerji Performansı Hesaplama Yönteminin Amacı:

1--Bina enerji performansı hesaplama yöntemi (BEP-HY),


2--Binanın enerji tüketimine etki eden tüm parametrelerin, binaların enerji verimliliğine etkisini değerlendirmek, Enerji performans sınıfını belirlemek için geliştirilmiştir.


3--BEP HesaplamaYöntemi , BEP Yönetmeliği kapsamına giren binaların yıllık m2 başına düşen enerji tüketim miktarını ve buna bağlı olarak CO2 salımının asıl hesaplanacağının yol haritasıdır.


4--BEP-TR, internet tabanlı bir yazılımdır. BEP Yönetmeliği kapsamına giren binaların yıllık m2 başına düşen enerji tüketim miktarını ve buna bağlı olarak CO2 salımını hesaplar.


5--BEP Hesaplama Yönetmeliği sonuçlarına göre binanın enerji performansı ve emisyon salım sınıfını belirlenecektir.


6--BEP-TR, BEP Hesaplama Yöntemini kullanılarak ilgili binaya uygun enerji kimlik belgesini üretir.


7--Bu sistemi kullanabilmek için sınavda başarılı olan mimar ve mühendislere Bakanlık tarafından şifre verilecektir.


11.22--Hesaplama yöntemi:Konutlar, Ofisler, Eğitim binaları, Sağlık binaları, Oteller ileAlışveriş ve ticaret merkezleri  gibi bina tipolojilerindeki mevcut ve yeni binaların enerji performansını değerlendirmek için kullanılır.


Bu hesaplama yöntemi ile, bina enerji performansını değerlendirirken;


1--Binaların ısıtılması ve soğutulması için binanın ihtiyacı olan net enerji miktarının hesaplanmasını,


2--Net enerjiyi karşılayacak kurulu sistemlerden olan kayıpları ve sistem verimlerini de göz önüne alarak binanın toplam ısıtma-soğutma enerji tüketiminin belirlenmesini,


3--Havalandırma enerjisi tüketiminin belirlenmesini,


4--Binalarda günışığı etkileri göz önüne alınarak, günışığından yararlanılmayan süre ve günışığının etkili olmadığı alanlar için aydınlatma enerji ihtiyacının ve tüketiminin hesaplanmasını,

5--Sıhhi sıcak su için gerekli enerji tüketiminin hesaplanmasını  kapsamaktadır.

Bu hesaplama yöntemi ilgili AB standartları ile, gerekli görülen durumlarda ASHRAE ve Türk standartlarından yararlanılarak oluşturulmuştur.Hesaplama yöntemi, “basit saatlik dinamik yöntem”dir.

Basit saatlik dinamik yöntem, binanın ısıtma-soğutma için gereken net enerji ihtiyacını ve bu ihtiyacın karşılanacağı sistemlerin tüketimini saatlik olarak hesaplar.


11.23--Hesaplama Sonucunda:

Hesaplama sonucunda, binanın yıllık Isıtma,Soğutma,Sıcak su,Aydınlatma ,Havalandırma

Tüketimleri birincil enerji olarak belirlenir. Bu tüketim değerlerine bağlı olarak CO2salımı hesaplanır.

Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı hesaba katılmaktadır. Binanın hesaplanan enerji tüketim miktarı ve CO2 Salımı, referans binanın değerleriyle karşılaştırılır.


11.24--Referans bina:


1-- Yeri ve İklim Verileri :Aynı iklim verileri kullanacak,Aynı yönlendirmeye sahip olacak

Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina ile aynı yerde ve aynı yönde planlanacak, hesaplama programı aynı özellikler için hem gerçek hem de referans bina için tek seferde girilen veriler için iki kez çalışacak, Bina aynı yerde olduğu için bulunduğu yerin iklim verileri hem gerçek hem de referans bina için geçerli olacak.


2-- Geometri :Plan ve çatı tipleri aynı olacak ,Kat sayısı ve toplam alanı aynı olacak ,Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina ile aynı geometri de planlanacak, hesaplama programı aynı özellikler için hem gerçek hem de referans bina için tek seferde girilen veriler için iki kez çalışacak, Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina ile aynı katsayısı ve toplamalarına sahip planlanacak, hesaplama programı aynı özellikler için hem gerçek hem de referans bina için tek seferde girilen veriler için iki kez çalışacak,


3-- Bina kabuğu:Opak ve saydam bileşenler TS825 zorunlu standardına uygun olacak.

Referans bina kabuğu minimum TS825 standardına uygun olacaktır. Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina kabuğu ise TS825 standardının minimum değerinden daha iyi olmasının önünde herhangi bir engel yoktur.


4-- Mekanik sistemler:

4.1--Yasal mevzuatların izin verdiği minimum verim değerlerine ve tanımlanan sistem özelliklerine        sahip olacak

4.2--Referans bina ısıtma sisteminde yakıt olarak doğalgaz seçilmiştir,


4.3--Referans binada, merkezi ısıtma sistemi seçilmiştir,

4.4--Referans bina sistem verimleri yasal mevzuatların (yönetmelik ve standartların) izin verdiği   minimum verim ve etkenlik değerleri seçilmiştir,


4.5--Referans konut binasında havalandırma doğal havalandırma seçilmiştir,

4.6--Referans konut dışı binalar da havalandırma mekanik seçilmiştir.


4.7--Referans konut binasında soğutma sistemi bireysel sistem olarak seçilmiştir,

4.8--Referans konut dışı binada soğutma sistemi merkezi sistem olarak seçilmiştir.


4.9--Mevcut veya tasarlanmış-herhangi-bir sistemin, net enerji ihtiyacı olmasına rağmen bulunmaması      durumunda, sistem karakteristikleri referans bina ile aynı alınır.


4.10--Mevcut veya tasarlanmış-herhangi-bir sistemin, hesaplanan net enerji ihtiyacı karşısında yetersiz kalması durumunda, ihtiyacın karşılanamayan kısmını karşılamak üzere, hayali bir sistem atanır. Bu hayali sistemin özellikleri, referans binadaki ilgili sistem ile aynıdır.


5-- Aydınlatma sistemi

5.1--Aydınlatma için tanımlanan minimum parametrelere sahip olacak

5.2--Ele alınan hacmin aydınlatma sistemi direkt kabul edilir.


5.3--Hacimler de duvarların ışık yansıtma katsayısı (ρD)%50, tavanın ışık yansıtma katsayısı (ρT)%70 olarak belirlenmiştir.


5.4--Yapma aydınlatma sisteminde kullanılan lambaların:

1--konut binaları için %30’unun kompakt fluoresan lamba ve %70’inin enkandesan lamba;

2--ticari binalarda %70’inin tüp fluoresan lamba ve %30’unun enkandesan lamba olarak kabul edilmiştir.


5.5--Aygıt tipi D grubu IP2X normal aygıt olarak seçilmiştir, bakım faktörü (MF) değeri %67’dir.

Gün ışığı geçişinin zayıf ve yapma aydınlatma sistemi kontrolünün manuel olması durumunda gerçekleşen Gün ışığı Bağımlılık Faktörü (FD değeri) için hacim türüne bağlı olarak yer alan tanımlı değerler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Asıl binada ise FD değeri hesaplanarak elde edilir.

 

5.6--Aydınlık Düzeyi (lux)

Enlem

36

37

38

39

40

41

300

0,83574

0,83808

0,84042

0,84276

0,84510

0,84744

500

0,87904

0,88092

0,88280

0,88468

0,88656

0,88844

750

0,91440

0,91574

0,91708

0,91842

0,91976

0,92110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça:

1-www.cnnturk.com/2010/ekonomi/genel/12/30/artik.binaların enerji kimlik belgesi. olacak/01.01.2010

2-- www.etikevd.com/tr/ekb.html

3--www.emo.org.tr/genel/sss.php?grubu=ENERJİ KİMLİK BELG.




Makalenin İzlenme Sayısı : 764



Önceki sayfaya geri dön.